Med förmodligen fortsatt försämring av allmän välfärd kommer det bli allt viktigare att hålla sig i någorlunda hälsosam form, för att motverka så kallade välfärdssjukdomar och ett förkortat liv. Bästa pensionsförsäkringen är kanske att se till att man alls överlever tills pensionen, och därefter är frisk nog att faktiskt kunna avnjuta pensionen. Tvärt om visar det sig att svenskarnas kondition blir allt sämre.
Folktomt utegym Eriksdal, Södermalm. Så när som på bloggen med sällskap. |
Livskvalitets- och livslängdaspekterna med regelbunden motion är väldokumenterade. WHO rekommenderar följande för vuxna i åldern 18 – 64 år (PDF), bloggens fetstil:
“In order to improve cardiorespiratory and muscular fitness, bone health and reduce the risk of NCDs and depression the following are recommended:
1. Adults aged 18–64 years should do at least 150 minutes of moderate-intensity aerobic physical activity throughout the week, or do at least 75 minutes of vigorous-intensity aerobic physical activity throughout the week, or an equivalent combination of moderate- and vigorous-intensity activity.
2. Aerobic activity should be performed in bouts of at least 10 minutes duration.
3. For additional health benefits, adults should increase their moderate-intensity aerobic physical activity to 300 minutes per week, or engage in 150 minutes of vigorous-intensity aerobic physicalactivity per week, or an equivalent combination of moderate- and vigorous-intensity activity.
4. Muscle-strengthening activities should be done involving major muscle groups on 2 or more days a week.”
Två och en halv timmes mellanintensiv träning i vecka, inklusive minst två pass som tränar större muskelgrupper (“gym”) och alltså inte bara är lättare joggning, promenader etc. Detta kan förstås även åstakommas i vardagen via jobbet. Denna nivå minskar risken för såväl depression, som minst två cancersorter (bröst- och ändtarmscancer), och förstås hjärt- och kärlsjukdomar mfl välfärdssjukdomar.
Samtidigt visar det sig nu att svenskarnas kondition är den sämsta sedan en studie påbörjades 1995, och i en stabilt fallande trend.
Detta kommer förstås medföra stora kostnader för samhället, som förstås med nedragningar i välfärden kan strunta i det hal, men också för individen. Vad är det för vits med att pensionsspara eller jaga pensionspoäng, om man antingen inte överlever till pensionsåldern (vilket var sjätte man och var tionde kvinna inte gör) eller når pensionen med ett så dåligt hälsotillstånd att pensionen i praktiken är en form av sjukskrivning?
Verkligheten är att vi sett försämringar av välfärden under den senaste mandatperioden trots högkonjunktur. Nu går vi in i lågkonjunktur tillsammans med den prognosticerade kommunkrisen. Fundera på hur svensk välfärd kommer se ut framöver. Fundera på om du vill göra det du kan för att förbättra din egen hälsa, eller om du vill behöva sjukvård framöver? Naturligtvis kan man drabbas av hälsoproblem, även om man tränar, men sannolikheterna för vissa sjukdomar går att påverka.
Den egna hälsan bär du med dig hela livet. Ditt pensionssparande, allmän pension, och ditt sparkapital, eller din fina bostadskarriär kommer inte spela någon som helst roll om du inte förblir så frisk som möjligt.
Så ut med dig. Nu. Särskilt du som har ett stillasittande jobb. Jag vill ju inte att mina bloggläsare ska gå och dö. Du kan läsa bloggen på mobilen medan du tränar.
Det finns faktiskt bara en som kan se till att du har hyfsad hälsa, och det är du själv. Samhället kan bara efter lång tid i sjukvårdsköerna, lappa och laga konsekvenserna av ditt eget slarv, i den mån det finns pengar till detta framöver.
Gärna ett ordentligt pensionssparande, men först ett gymkort.
Vad gör du för regelbunden träning och vad utför du för motion varje vecka?
78 kommentarer
Logiken borde väl snarare lyda: Låt bli att motionera för att slippa bli fattigpensionär.
Påminner mig om de beräkningar som visar att rökare är billigare för samhället än icke-rökare. Rökare dör tidigare, ungefär vid pensionsåldern då de är på väg att kosta pengar istället för att bidra till välfärden. De dör dessutom relativt kvickt och billigt.
Hjälp staten och kommunen,
dö innan du får pensionen.
Rökare är också människor, fast inte lika länge…
Det är väl därför staten fortfarande tillåter försäljning av högt skattade cigaretter?
Om det varit bra för staten att vi slutade röka så skulle nikotinersättning varit gratis och snus billigt..
Sen jobbar ju rökare en timme mindre om dagen vilket lägger ytterligare stress på kollegor som sitter kvar inomhus och jobbar för nikotinmissbrukarna.
När sen kärlen i halsen behöver bytas ställer de flitiga upp igen.
Bara de få centimetrarna i medicinsk textil går på 350 000 kr. Styck.
Gymkort? Vad är det för fel med utegymmet på bilden?
Det var retorik.
Jag intensivtränar i ett utegym några få minuter en gång i månaden ungefär. Det räcker sannolikt för att man inte skall bli permanent försvagad. Enda gången jag köpt gymkort drog jag snabbt på mig en knäskada som det tog ett tag att bli av med.
Det kanske var billigare att fotografera? För att fota i ett innegym måste man väl lösa årskort först;)
För tydlighets skull skall jag väl säga att jag rör mig en del i övrigt…
Nu vill vi se Cornucopisk twitch streaming av Vasaloppet.
Vedeldare borde leva längre. Har idag ägnat mig år att klyva grova stockar. Orkar inte flytta på en 40 cm bit så det blir klyvning med slägga och kil på plats innan flytt till vedbacken.
Efter 2-3 slag blir man helt genomvarm, vet ingen gymövnig som engagerar så många muskelgrupper, prima styrketräning kombinerat med precisionsövning. Man vill ju inte träffa "bortom" kilen för då ryker släggskaftet.
Är redan pancho och har redan kommit på det som framförs i blogginlägget, här gäller det att hålla sig frisk så att det blir full fart in i kaklet.
Precis, vem tusan orkar träna efter en arbetsdag på gården.
Har ett röjningsberg att ta hand om även gallring, så har alla förutsättningar att med nytta även bättra på hälsan. Men det är ju så förbannat många excelark som ska vara färdiginspelad hela tiden på mitt kontorsjobb som man sitter ju mest på röven hela tiden. Får räkna på vad man ska prioritera men för cashlowet är tjänstemännakobbet kust nu inte helt oviktigt
Får lära mig av barnen hur man stavar på en sån här mobiltelefon, ber om ursäkt.
Har man ett allsidigt kroppsarbete gärna utomhus så behöver man knappast något gym.
Men de som säger " men jag lyfter ju stockar hela dagarna så…." Är ju inte så bra och alldeles för ensidigt arbete. Mest risk för att slita ut sig.
Vedeldare lever nog tyvärr kortare, allt annat lika, pga skadliga luftpartiklar i röken. Men det är ju mysigt med en brasa.
Mitt intryck är att rätt nivå av fysisk aktivitet för gammal som ung är ett välskött sommarboende. Kontoret är naturligtvis förslappning och kroppslig utvidgning med oanvänt gymkort, medan lantbruk eller triathlon är några pinnhål för högt på skalan.
"Vad är det för vits med att pensionsspara eller jaga pensionspoäng, om man antingen inte överlever till pensionsåldern"
Och slutligen är detta en bra poäng. Pensionspoängen rinner mellan fingrarna men du kan alltid testamentera pengarna, marken och skogen till barnen. (Eller snarare skänka dem i lämplig tid för att äldrevården inte ska plundra dig till din dödsbädd.)
Stämmer bra det – om ni tycker att SVT är ett vuxendagis så bör ni (för den egna mentala hälsans skull) inte fördjupa er i hur Allmänna Arvsfonden sköter sitt uppdrag, vilka de delar ut pengar till och vilka olika sorters juridiska övergrepp mot efterlevande de begår för att få förtur till pengarna när testamenten saknas.
Jag kör gym 3ggr per vecka enligt 5×5 och yoga. Borde egentligen få in mera cardio. Tror mycket på yoga för att behålla rörligheten. Sen behöver man även träna hjärnan men det är en annan historia.
Glöm inte balans.
Yoga omfattar en del balansövningar…
Här kan dock samhället göra mer. Till exempel kan läkarna bli otroligt mycket bättre på att ordinera motion. Nu behandlas ofta symptomen men man missar helheten. Jag måste komma ut i löparspåret snart, gbg varvet 2019 hägrar!
Fast den som är överviktig och blir ordinerad motion kan ju känna sig kränkt och anmäla – så den ordinationen skall det mycket till innan någon läkare vågar föreslå.
Har för övrigt viss insikt i vad som hänt sedan patientjournaler blivit tillgängliga via nätet – folk har klagat/anmält både formuleringen "överviktig" och dito "magerlagd" då de känt sig kränkta / detta inte överensstämt med självbilden.
Tror inte det har så mycket effekt alls tyvärr utan att det bara tar tid från besöken. Har de 15 minuter för att hitta vad man behöver hjälp med rent praktiskt (det du söker för) så är man glad över att det hinns med. Tror de flesta bara tar illa upp särskilt om det inte är relevant för besöket ex du söker för halsfluss. Man vet om att det är dåligt att röka/väga 40kg för mycket. De som vill göra något åt det kommer göra det ändå. Erkänner själv att jag bara suckat om råd om vikten av en bra kost och motion nu som gravid (är iofs inte överviktig men levde på rostat vitt bröd med avokado nedsköljt med Ramlösa under flera veckor).
Visst är motion jättebra, men ångestlindringen är samma som vid självskadebeteende. Svunna tider tigande generationer ser nog mycket av det dolda illa måendet i dagens utåtriktade självspäkning.
Att jobba och bränna energi har ju dock alltid varit en annan femma.
Hundpromenader och jakt för kondition. Lyfta ensilage, bära vatten för styrketräning.
Cyklar till och från tåget får räcka för närvarande. Annars blir det väl att ge sig in i gymmet när det blir för kallt och halt för att cykla…
Motion har tydliga socioekonomiska drag. Det är vi etablerade välutbildade som främst har tid och resurser att träna, likadant gäller för våra barn.
Insatser bör därför riktas mot de grupper som behöver detta mest, kanske kraftigt subventionerade träningskort, gratis föreningsidrott för barn och rena informationskampanjer. Får man upp hälsan i dessa grupper så tjänar vi alla på detta.
Att etablerade välutbildade borde ha mer av vissa resurser kan jag iofs köpa, men vad är det som säger att de har mer tid? För övrigt vad menar du med "etablerad"? Att man har jobb eller? I så fall ser jag verkligen inte varför det skulle vara en bidragande anledning till att ha mer tid.
Som ofta så antar jag att det hela är en fråga om kunskap och förmåga att ta itu med sina problem. Ofta så är det där skon klämmer, men sen skyller man på pengar eller någon annan orättvisa (det blir ju mer bekvämt så att lägga problemet hos någon/något annat än sig själv).
Hur som helst, jag har intresse och tar tag idet. Andra har fullt upp i sina liv, ensamstående som måste jobba heltid, hämta barnen och räkna kronorna för att få ihop det tycker nog träning och egen tid är en utopi. Kommer man från en kultur där välstånd räknas i stort midjemått och rökning är helt naturligt tycker nog träning är för idioter.
Men man kan se det som att vi får betala för, antingen lite billigare förbyggande åtgärder eller dyr sjukvård/sjukskrivningar, det är våra skattekronor.
Hmmm… Är ensamstående, jobbar heltid och hinner träna varje dag. Vad gör jag för fel?
Hinner med mina odlingar, läser böcker och spenderar tid med barnen. Frågan är vad man väljer att göra med den tiden man har, eftersom jag inte kollar på teve har jag gott om tid, och eftersom jag motionerar så har jag dessutom ork att göra saker
Alla dessa exempel där man sätter sig själv som måttstock är tämligen meningslösa. Vem vet, ni skulle kanske må lika bra utan att röra er en centimeter extra? 🙂
Den som inte har tid att träna lurar bara sig själv. Tränar man så sover man mindre och jobbar mer effektivt när man jobbar så de där timmarna man lägger på träning har man lätt tillbaka så länge man inte håller på med elitidrott och extremt mycket träningstimmar.
Sjunkbomben: det enda som eventuellt kan relateras till bildningsnivå (på det sättet du anser) där är tiden man måste lägga på att räkna pengar för att få det till att gå ihop. Säg mig hur många timmar per vecka tänker du dig man måste lägga på att räkna pengar? Kan detta verkligen vara den viktigaste orsaken till att man inte tränar?
Tycker mer det handlar om andra faktorer som faktiskt handlar om personen själv. Men det är klart att det inte är kul att komma till slutsatsen att orsaken till brister i sitt liv är en själv, sina val och prioriteringar. Det betyder ju att man behöver ta itu med problemen själv snarare än att förvänta sig att någon annan skulle göra det (vilket man ju till viss mån kan förvänta sig om problemen ligger någon annanstans).
Löptränar oftast runt 3 mil i veckan, spelar discgolf (blir som längre promenader med tung ryggsäck) relativt regelbundet. Gruppträning 1-2 ggr per vecka och padeltennis ett par gånger i månaden.
Känns som att jag ligger över snittet i varje fall.
Rör mig mellan 9-12 km om dagen. Styrketräning antingen hemma eller gym 2 ggr veckan.
Vill springa ett par korta pass i veckan, men det är sååå trååååkigt.
Och borde göra lite rörlighetsträning då jag är smidig som ett kylskåp.
Många som skall börja träna gör ofta fel, man skaffar gym.kort flotta kläder m.m, sen kör man några gånger och upptäcker, att den där magen inte försvinner så snabbt. För de flesta duger det gott med promenader eller stavgång, helst varje dag, bättre att röra på sig lite än inget alls. Själv går jag med hunden 45-60 min varje morgon, tränar på gymmet ett par gånger i veckan.
Ja, och helst i januari. Samma visa varje år när gymmet översvämmas av folk som lika gärna skulle kunna stannat hemma…
Forskar på ett universitet. Anekdoktiska observationer ger vid handen att det borgar för ett långt och intressant liv. Känner till professor emeriti som producerar högkvalitativ forskning lång upp i åttio-nittio-årsåldern.
Känner igen det där…
…om inte SJW:erna tar dig innan
20 km löpning per vecka. Till detta läggs gårdsarbetet i skogen och på åkrarna.
100 meter dikesröjning ser till att hålla igång de flesta musklerna i kroppen.
Kul att du nämner diken. Hade nästan glömt mina 5 km dito.. bygger muskler minst sagt.
Verktygstips?
Husqvarna 545FR med kort riggrör så man kan hålla sig bra nere i diket och bekvämt köra båda sidorna när man jobbar sig fram. Bitvis eftersatt underhåll av tidigare ägarna så en smidig arboristsåg (gamla trotjänaren Stihl MS192:a) med kort svärd och lagom slö jordkedja tar hand om det grövre grejorna som vuxit upp.
Två raska medhjälpare på traktorn som lastar på allt som skall bort på vagnen är inte heller fel. Ibland tycker jag dock ungdomarna tar god tid på sig att komma tillbaka, men de körde väl vilse någonstans 😉
1-2 promenader a 5-6 km i rask takt (jägarstil) och 1-2 pass BodyCoreXHIITpulshöjargympa i organiserad form. Speciellt det senare är effektivt för stillasittande.
Återinför allmän värnplikt 😉 bör ju faktiskt haft en mätbar påverkan på den manliga delen av befolkningen att tvingas ut på lite fys. Sen kan man ju köra repövning som inte är bestämd i tid utan har prestations mål, ligga inne var tredje år till du klarar arméns fys krav igen…
Ursäkta, men din kommentar är så överutmanad att den inte egentligen förtjänar att bemötas.
Du menar att armen inte kör fys längre? Uppenbarligen tyckte man ju att man kunde tvinga ut "alla" på fys, med alternativet fängelse fram tills för några år sedan. Men kanske skulle vara mer känsligt att göra det av folkhälso skäl än att man ska vara rimligt i form för att dö i försvar av landet. Och var nog inte så seriös. Även om jag faktiskt tror att det gav avtryck i statistik, borde ju synas om det är olika förändringar för resp kön. Vill man göra något för att förbättra folkhälsan så tror jag man ska börja med att utöka skolidrott, gärna försöka involvera även föräldrar.
Alla vältränade jag känner tappade fysik under sin lumpartid. Det var bara de dåligt tränade som fick bättre fysik under lumpen.
Jag springer ca 4-5 mil i veckan, varav ett Intervallpass (4x4min el 4x8min).
Cyklar till jobbet ca 8km enkelväg.
Går ganska mycket i jobbet som lokförare.
Tyvärr är jag en av de som gått från bra form (springa, skidor, simma, klättra med vänner som en hobby) till total soffpotatis på 8 års tid. Jag ser ungefär likadan ut, fast mindre muskler, men insidan och den allmänna orken vågar jag knappt tänka på. Tror det är vanligt under småbarnsåren och har blivit sämre av telefonerna det är tappa tid med. Håller helt med angående sjukvården läser man läkartidningen, dagens medicin och vårdfokus blir man mörkrädd. Funderar faktiskt på privat vårdförsäkring bara för att inte behöva dö i cancerkön om man har otur att hamna där. Några av de värsta rubrikerna på sista tiden är handboken för vad man ska säga (ljuga om) till sina patienter när de inte får hjälp i Värmland pga hyrläkarstoppet samt cancerköerna som åter verkar kajka ur
"Patientsäkerheten hotad när ingen opereras i tid
Noll. Så många patienter med blåscancer genomgick cystektomi inom det uppsatta målet 37 dagar förra året i Sverige. Medianväntetiden låg på över 100 dagar i riket. Enligt flera experter som Dagens Medicin pratat med är patientsäkerheten hotad. "
Jag tar bilen till jobbet och hiss upp istället för trapporna 🙈
Internet så klart. Folk sitter och surfar dagar i ända. Själv försöker jag gå promenader. Men jag får problem med ischias och det sitter i, i månader om det vill sig illa.
Annars så sägs det nu att avsaknad av sociala möten i verkliga livet är en så stor riskfaktor för hälsan att den anses vara lika stor som dålig kondis.
Har skaffat en träningsmatta, ska börja så smått med push-ups och armhävningar; funderar på att börja gå på typ Friskis & Svettis.
KnownUnknowns, kan rekommendera gruppträningspassen på Friskis & Svettis; de är superkul! Förutom sånt så springer jag drygt 4 mil i veckan, varav minst ett hårt intervallpass per vecka.
Det här är min tekopp. Efter en smärre ålderskris för några år sedan tog jag tag i mig själv och insåg att jag hade lite för mycket att ta tag i. Idag lyfter jag skrot fem-sex dagar i veckan, och siktar på lättare löpning tre dagar i veckan. Jag har förmånen att jobbet sponsrar löpningen, övrigt bekostar jag själv med tid och pengar och svett. Jag har inte varit sjuk de senaste tre åren, har ork att sköta om hus och familj, och det gör inte ont att ha det där sexpacket heller…
Jag sportade rätt mycket tidigare… numera är det dåligt med det. Bland annat så cyklade tidigare en 10-15 mil i veckan året runt (på köpet fick jag dåliga luftrör…). Tennis, pingis, fotboll.
Men det finns gamlingar som är betydligt vassare…
http://www.ystadsallehanda.se/familj/cyklingen-blev-kjells-raddning/
Varför fick du dåliga luftrör?
Jag bodde på den här tiden i Skåne.
Det berodde förmodligen på rå och kall luft i kombination med dis/dimma och kyliga vindar som det ofta var på hösten/vintern där jag bodde. Kanske hade jag också känsliga luftrör redan av födseln.
När blir pensionen är frågan, Reinfeldt är ute med jämna mellanrum och kommenterar pensionsåldern och för varje gång har han höjt hur länge vi behöver arbeta med några år, tror att han ligger på 75 år för närvarande om man nu lever så länge.
I Reinfeldts värld med stor anhöriginvandring och invandring finns det antagligen inte resurser för pensionärer i Sverige längre.
Cyklar 15-20 mil i veckan, det räcker bra det. Och bilen används mindre och mindre , tjugofem liter bensin har räckt i två månader.
Vi tenderar att underskatta allt det där som var en del av vardagen tidigare. Bekvämlighet har ett pris. Enligt min pulsklocka så är det betydligt effektivare att köra gödsel till kolonilotten och höstgräva än ett aldrig så hårt träningspass på gymmet.(Det heter höstgräva även om ordbehandlingsprogrammet vill dela ordet).
Du har inte funderat på att bara lufta jorden med en grep?
Hur tung är en modern skottsäker väst? Kan det räknas som träning för ungdomar att ha en sådan på sig hela dagarna?
Jag springer (inte joggar) ca 30 min 3 gånger i veckan. Försöker gymma 2 gånger i veckan men prioriterar ofta bort det eftersom jag tycker det är tråkigt.
Dagarna känns alltför korta så här års och det är ofta halt på vägarna och det finns inga trottoarer där jag bor, så det känns riskabelt att gå ut och bryta armar och ben eller bli påkörd av en bil. Under extremvärmen i somras simmade jag 8 timmar om dagen under en hel månad.
I min ålder (50+) bör man kanske fundera på rörligheten lite. Man börjar stelna till i muskler och leder och tycker det är helt normalt. Men med rörlighetsträning kan det bli lättare att både jobba och träna.
Och ni som inte hunnit bli så stela ännu, se till att inte bli det. Ni är nu informerade, så nu har ni inget att skylla på sen när ni är lika orörliga och klumpiga som mig.
Snitt på 3 h 50 min träning per vecka hittills i år. Mestadels löpning men även en hel del cykel och gymträning. Fysiskt är jag säkert i bättre skick än 99 % av alla andra i min ålder eller äldre.
Tja, två somrar i rad har jag cyklat genom Europa.. 70-90 km/dag och mellan dess sett till att hålla en god grundkondition.
🙂
Lika viktig är rätt kost. Behöver inte vara vegetarisk.
Kosten är faktiskt mycket viktigare, även om fysisk aktivitet också behövs. Och det är inte så att kosten inte "behöver" vara vegetarisk, den ska inte vara det, då det blir väldigt näringsfattigtt jämfört med om man också äter animalisk föda. Det allra viktigaste för hälsan är att undvika kolhydrater, speciellt socker och vetemjöl. Det är vår extremt kolhydratrika kost som är orsaken till övervikt och att de flesta av livsstilssjukdomarna ökat så dramatiskt de senaste årtiondena.
En lärande historia beskriver en välkänd fysiolog som åker ner till Kenya för att undersökaom grunderna till deras överlägsenhet i löpning.
Han tar prov av muskelbiopsier och testar syreupptagnings förmågan på elitlöparna. Dom har extremt bra värde.
Han behöver normal material att jämföra med och testar en kock, städerskan och receptionisten. Dom har också mycket bättre värde på kondition än normal svensken, varav receptionisten har lika bra värde som en svensk elitlöpare.?
Tränar du frågar han receptionisten?
Nä? Svarar han.
När kvällen kommer ser fysiologen receptionisten ta av sig skorna och småspringer från hotellet.
Nästa dag konfronterar fysiologen receptionisten. Hallå där du löptrnar ju! Nä jag skulle bara hem svarar han.
Han jobbade 6dagar i veckan hade 10 km till jobbet. 20kmx6 dagar=12 mil i veckan = lika mycket som en svensk elitlöpare avverkar i veckan.
Konklusion:vardagstransport är en fysisk aktivitet som fler borde ägna sig åt.
Är det här man ska skryta?
Jag brukar cykla som en dåre, ungefär motsatsvis till full ecodriving. Pulsen går upp till max men risken för olyckor är uppenbar även om jag bara ramlat en gång, än så länge.
Just nu gymmar jag dock, bara 20-30 minuter per gång men intensivt. Varannan dag i rullande schema gör antingen fredagen eller lördagen alkoholfri varje vecka. Om jag missar ett pass hoppar jag ändå på igen enligt schemat.
Pensionssparar gör jag inte av ekonomiska skäl utan för att få sinnesfrid. Jag är en av dem som tror att bostadstillägget fortsatt kommer finnas där för den som behöver det.
Ur träningssynpunkt är det ju strålande. Det citaten inte berättar är att 10 min/dag, alltså 70 min/vecka, ger nära optimal träning om det är tillräckligt högintensiv. Det är dock svårt för de flesta; de tror att de ska gå sönder, tror att de maxar när de inte alls gör det, osv.
Att cykla snabbt för dock tankarna till Stockholms sämsta människor (värre än de flesta kriminella), som hela dagarna riskerar andra människors liv utan att bry sig ett spår om det.
Stanna vid rött..
Jag är mer rädd för plötsliga dörruppslag från vanliga och felparkerade bilar än att jag skulle cykla in i någon menmen, jag förstår vad du menar.
På tal om cykling i Stockholm, det går ofta fortare att cykla än att tunnelbanan inom en halvtimmes radie. Det tycker jag är ganska häftigt.
Och oftast går det fortare än att köra bil också. Definitivt så om du rör dig inom innerstan, och även mellan förorter, för det tar ju tid att hitta parkering också. Det har blivit allt svårare att hitta plats i förorten plus att man får betala nästan överallt nu.
Bygg in träningen i din vardag. Cykla om möjligt, ta med matlåda så du frigör tid att ta en promenad på lunchen, ta trapporna. Ta inte en fika med vänner utan ta med en termos och ta en promenad. Man behöver inte göra mer än mindre justeringar. Kroppen och plånboken kommer tacka dig (förutsatt att du inte går all in på träningsutrustning).