Bloggen kan nu berätta mer om stämningsansökan mot Oscar Properties bostadsrättförening marknadsförd som 79 & Park, formellt benämnd Brf Stettin 7. Det handlar dels om att köpeavtalet är olagligt, och i andra hand om försenad upplåtelse och tillträde.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala. |
Bloggen har nu tagit del av hela stämningsansökan mot Oscar Properties projekt 79 & Park, eller Stettin 7. Det berör en av de allra mest exklusiva lägenheterna i projektet med sex rum och köp i etage, på översta våningen med en stor takterrass, och en total köpeskilling på 17 700 000.- SEK. Planlösningen är är typisk Oscar Properties.
Tillträdet skulle enligt avtalet ske under tredje kvartalet 2018, dvs senast de 30:e september. Oscar Properties projekt har dock blivit så försenat att man den 28:e augusti fick besked från Oscar Properties kundansvarige om tillträde den först den 30:e november.
Den 6:e september kontaktade köparnas advokat Oscar Properties och erbjöd förlikning hävande av köpeavtalet.
“Återkom snabbt om ni vill diskutera förlikning. Jag har förstått att ni visat er ovilliga att till sådan diskussion med tidigare ombud.”
Stämningen lämnades in den 21:a september. Man åberopar att tidsangivelsen för tillträde både är “för vagt angiven” och därmed bryter mot bostadsrättslagen, och att enbart av denna anledning kan köpet hävas. Utöver det har inte angiven tidsperiod hållits, som om det ändå är lagligt att ange tidsperiod anser man att säljarna har brutit mot avtalet. I sista hand anser man att Oscar Properties bostadsrättsföreningen har brutit mot bostadsrättslagen genom att vara försumliga i sin genom att inte genomföra planering och projektet så att allt blivit klart i tid.
Köparna av lägenheten vill ha hävt avtalet och få tillbaka sina 150 000 kronor plus ränta. Upplåtelseavgiften på 10% verkar inte ha betalts av köparna och även själva upplåtelsen verkar vara ett helt år försenad (Q3 2018 istället för Q3 2017).
Eventuellt utslag i tingsrätten blir intressant, men förstås inte vägledande. För det krävs att man överklagar domen till högsta instans. Det är därför rimligt att anta att bostadsrättsföreningen inte kommer överklaga en förlust. Oscar Properties och övriga så kallade bostadsutvecklare hoppas snarare att folk inte ska orka eller våga ta avtalsbrotten till tinget, vilket verkar vara branschens standardförvarande, utifrån citatet ovan.
För en lekman verkar det helt självklart att avtalet har brutits eftersom man inte hållit leveranstiden, även om det hade varit lagligt att ange ett tidsintervall för inflytt. Tidigare domar har om jag minns rätt tolkat lagen som att november innebär tidpunkten 1:a november, så tredje kvartalet skulle innebära tidpunkten första juli. För lagen stipulerar en tidpunkt inte ett tidsintervall.
Om just det faktumet överklagas till högsta instans kommer i princip alla bostadsrättsköpare ha rätten att häva sina köp, eftersom avtalen är olagliga.
Det framgår inte i stämnings ansökan varför köparna vill häva avtalet och ej tillträda lägenheten. Det går att dra en tydlig slutsats, men då det handlar om privatpersoner avstår jag från den. Det spelar egentligen inte heller någon roll. Kanske har de köpt en annan lägenhet med Oscar Properties 10% i rabatt och två år gratis klubbmedlemskapsavgift? Det är således helt ekonomiskt rationellt att häva sina köp för alla som tecknat sig för nybyggda lägenheter, även om det inte var ett spekulationsköp.
Förlusten för Oscar Properties handlar om mer än 150 000:- SEK, då företaget sagt att de ska köpa alla osålda lägenheter från sina bostadsrättsföreningar, och sedan alltså betala avgifter för dessa. Frågan är i vilken grad Oscar alls har pengar till detta om det blir många lägenheter som kommer gapa tomma utan tillskott i finansiering?
11 kommentarer
Skall vi slå vad om att OP snart konkar?
Och med dem en del Breffar som har taskig ekonomi. Och med dem ett antal privatpersoner som kommer sitta med osäljbara rätter?
Staten skall ha sitt först.
Har också funderat om OP kommer att kunna fortsätta länge till. Pengarna är slut….
Ska man vara petnoga så är väl all tid invervall. Eller var drar man gränsen? Ett kvartal, en månad, vecka, dag, timme….jag ni förstår.
Någon skolkade på limes-lektionerna. Tid är ett väldigt väldefinierat fysiskt fenomen, skulle gissa att det även gäller juridiken.
Den problematik du tar upp gäller även samtliga heltal. Man kan ju dela upp dem med oändligt antal decimaler också.
Skolka är ett starkt ord 😉
Men vad är svaret på denna banalt enkla fråga då?
Heltal är jag bekant med men inte heltid…(hänger inte ihop med skolket)
Det torra vetenskapliga svaret är att tid är avståndet mellan två punkter på rumtids-axeln. Mäts i sekunder.
Tiden skiljer sig från andra fysikaliska fenomen så att avståndet mellan punkterna är relativ beroende på vad betraktaren har för hastighet.
Då tolkar jag det som att svaret på min fråga är att gränsen för "tidpunkt" dras vid 1 sekund. Allt över det är ett intervall. I alla fall ur ett vetenskapligt perspektiv.
@Outside The Box
Eller så tar vi Plancktid, som är den definitiva gränsen (just nu) för hur kort ett tillfälle kan vara.
Under denna angivelse är egentligen tid irrelevant, då det rent teoretiskt inte borde/kan existera en kortare period.
Perioden det tar ljus i vakuum att färdas en plancklängd helt enkelt.
Lycka till med att hävda kontraktsbrott vid en försening på en Planck tid 🙂
Det känns som man ska hålla sig lååångt borta från aktier bostadsproducerande företag för närvarande.
"Det berör en av de allra mest exklusiva lägenheterna i projektet med sex rum och köp i etage," Nja, det verkar ju luta åt att det blir sex rum och inget köp…