Det bloggen har varnat för sedan länge har nu hänt. Utländska företags enorma serverhalla – som inte ger några jobb och skatteintäkter att tala om – tränger bort andra företag. Amazons serverhallar i Eskilstuna har nu lett till att det råder kapacitetsbrist i Mälardalen och andra företag i behov av ström kan inte etablera sig i området. Ett konkret exempel är att Västerås var tvungen att tacka nej till Northvolts stora batterifabrik, som istället hamnade i Skellefteå.
Internet slukar energi. |
Elkapaciteten i Mälardalen med Eskilstuna och Västerås har alltså nått vägs ände, sedan Amazon etablerat serverhallar i området rapporterar P4 Södermanland.
Det finns helt enkelt inte kapacitet för andra energislukande företag att starta i området. P4 Södermanland skriver:
“Idag finns en kö med företag som vill etablera sig i Eskilstunaområdet, men som får vänta eftersom det inte finns tillräckligt med energikapacitet.”
Även Västerås är i praktiken drabbat och Mälarenergi i Västerås bekräftar att det råder brist i kapacitet.
Inte en länk till P4 Sörmanland: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=7077434.
Serverhallarna genererar ytterst få jobb och slukar enorma mängder energi till fördel främst för kunder utanför Sverige. Om all energitillgång i Sverige skulle gå till serverhallar kanske 10 000 personer skulle ha jobb, medan övriga tio miljoner skulle få leva utan elektricitet och utan arbete. Sverige har blivit en bananmonarki där vi exporterar oförädlad råvara i form av elkraft till internationella IT-jättar som exporterar sina IT-tjänster utan några skatteintäkter eller jobb att tala om för Sverige. En form av nykolonialism, där Sverige ockuperas av internationella storföretag som inte ger något tillbaka.
Man kan också fundera på om inte detta också innebär ett stopp för fortsatt bostadsbyggande. Enskilda lägenheter drar lite energi, men ska tusentals bostäder byggas så finns alltså inte elen för att driva dessa hushåll och nya bostadsområden i Eskilstuna och Västerås.
Bloggen har länge varnat för denna idioti ända sedan Centerpartiet och Annie Lööf skattesubventionerade Facebooks serverhallar i Luleå och yrade om “en ny basindustri”. Systemtänk och helhetsbild är inte direkt svenska politikers begåvningsområde.
Facebooks etablering inledde mycket riktigt en nykolonialisering av bananmonarkin Sverige när de internationella IT-jättarna upptäckte att svenska staten är kraftigt överutmanad, och vi får nu skörda konsekvenserna av Lööfs överutmaning, initialt lokalt i Mälardalen. Jag har som i princip enda kritiker också blivit intervjuad i ämnet i en omfattande artikel hos Aftonbladet.
Internet slukar energi och e-post drar i princip lika mycket eller mer energi än fysisk post skickat utskrivet på döda träd. Och gigantiska serverhallar som servar tiotals miljoner människor och företag slukar energi utan några som helst fördelar för svensk del.
Ännu en spik i den svenska konjunkturens kista, när företag i behov av expansion inte kan etablera sig. Och Västerås och Eskilstunas stolta planer om kraftig expansion inom både befolkning och arbetstillfällen får nog förpassas i sopkorgen. Men Amazon kommer köra vidare ändå.
Västerås har bland annat fått tacka nej till Northvolts stora batterifabrik, som istället hamnade i Skellefteå. Med riktiga jobb. Fullt utbyggt 2 500 arbetstillfällen, som Västerås alltså tack vare en handfull jobb (mindre än 100) hos Amazon i Eskilstuna får avstå från.
Nej, de enda jobben serverhallarna genererar är i princip vaktmästartjänster. All utrustning är standardiserad och importerad, och installeras containervis i moduler. Man byter i princip inte ens ut utrustning som fallerar, utan kopplar bara bort den tills en given modul innehåller tillräckligt många söndriga komponenter för att motivera utbyte. All administration och övervakning av serverhallarna sker från annan plats i annat land.
Kortsiktiga kommuner som vill upplåta mark åt IT-jättarnas serverhallar bör vara medvetna om att detta kan innebära ett slut på etablerandet av företag i kommunen som faktiskt ger lokala jobb, eller för den delen nya bostadsområden.
51 kommentarer
Var det inte Maud (C) som också var en fantastisk affärskvinna som var hjärnan bakom Nuon-affären? Är den en C-gen som spökar?
Centerpartiet har svalt "liberalismens" fabler med hull och hår och då blir det jävligt knasigt, på många olika sätt. Korkad ideologi gör folk till idioter.
Med risk för att bli tjatig, Centern borde gå tillbaka till att mocka hästskit och köra traktor för politik kan dom inte ett skit om. "Stureplanscentern" verkar enbart vara ute efter välbetalda ämbeten inom Centerns företagsimperium för någon ny politik har dom i varje fall inte kommit med.
Problemet är dock större än partipolitik. Samtliga politiker drivs av drömmen att dom gjort skillnad. Att lämna efter sig något som dom kan berätta om för barnbarnen. Kan sätta pengar på att kommunpolitiker och tjänstemän i Västerås/E-tuna varit medvetna om att deras inbjudan till Amazon inte skulle ge så mycket intäkter till kassan. Det som varit drivkraften är att bli inbjuden i dom fina salarna. Lite som en form av grooming. Tänk oskuld som helt plötsligt blir bjuden på en resa till Amsterdam.
AKB uttryckte sig lite fel men har rätt i sak. Lantisar är lättare att lura helt enkelt. Det kallas BONDfångeri av en anledning..
Kuckeliku: för det första vilken ideologi är inte korkad? Eller avsedd för korkade människor?
För det andra tycker jag att centern bara svalt utvalda delar av liberalismen. Då kan man iaf inte beskylla ideologin om man inte får ihop det till något sammanhängande.
Nuon var Mauds ansvar, men väl egentligen en gotcha av tjänstemän med sossesympatier. Innan hon blev minister var Maud mycket tydlig med att politiker aldrig skall leka affärsmän med skattebetalarnas pengar, det var hennes främsta konstanta kritik av sossarna. Sedan blev hon ändå på något sätt övertygad av sina tjänstemän att Nuon var en affär som den svenska staten skulle kunna tjäna massor av miljarder på. Hon bröt mot sin egen ideologiska övertygelse för ett klipp åt staten, inte åt sig själv, inte åt något privatiserande. Föll på eget grepp på pinsammaste möjliga sätt. Men som sagt, det var ett knivhugg i ryggen från sossarnas deep state.
Socialliberaldemokratisk (människo)ekologism är odum. Centerpartiet skulle lätt kunna anamma den ideologin, så det är inte så att dumheten är något oundvikligt.
Kuck:
Nej, det du skriver är fel. Vi vill inte ha din skräpideologi
Det är bara du BB som är något slags högerextremist, så försök inte tala för alla andra…
Ditt användarnamn säger allt om vad du är för sort BB.
Nej, fel. Av riksdagspartierna står nog M mig närmast.
@Peter, Maudan, husmodersekonomen och näringsministern har varit privatiseringarnas nyttiga idiot så förenkla inte hennes ansvar.
Nog borde dessa datacenter betala skatt för el och krävs det av många kommer den ändrade lagstiftningen.
Kan vi få fram mer el?
Från rapporten ”100 procent förnybart 2040 – Vindkraft för klimatnytta och konkurrenskraft” ser jag att vindkraften måste gå från dagens cirka 17 TWh till en årsproduktion på minst 70 TWh – för att nå målet 2040 med vår el. 200 miljarder ger många jobb för denna utbyggnad och det mesta spenderas i glesbygd och ger svenska företag bra kunskap för att sedan även bygga utomlands.
Redan nu räknas med en dubblad vindkraft till 2021 viket är nio år före tidigare planer.
Har lite aktier i vindkraft men mer i nyare energiföretag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
De vanliga tourettesinläggen från det här hållet.
En serverhall behöver , liksom all annan processindustri, full effekt 24/7. Räcker ej med vindkraft.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Livs farfar det ska inte bara finnas vindkraft. Förstår inte hur du kan tro något sådant.
Perspektivrik du kan ha rätt med din uppfattning om att det inte går att dubbla vindkraften från 2017 års produktion till 2021. Men det är många tillstånd som har gått genom de byråkratiska hindren nu och det är effektivare kraftverk idag än igår och lätt att antaga att de fortsätter att bli än bättre.
2012 gav vindkraften 7 TWh och 2017 17 TWh. De 3451 turbinerna på land hade 23/10 nästan 2 MW kapacitet i snitt och de 822 som just nu byggs får nära 3,8 MW i snitt.
I orderböckerna för samtliga turbinleverantörer i Sverige för leverans fanns för 2017 199 för 2018 817 för 2019 2079 för 2020 188 turbiner.
Det tycks då för mig som att det är möjligt att dubbla produktionen till 2021.
Va e bruda… Svar de är för dyra.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Var inte det officiella målet 30TWh till 2020? 13 TWh fattas därmed för att nå vindkraftmålet. Hur många turbiner finns då till havs? Dvs totala antalet och deras kapacitet? Det innebär att varje(oaktat havsbaserade verk) turbin genererade i snitt knappt 5 GWh under 2017 eller ca 13,5 MW per dag. Det motsvarar 0,56 MWh eller en verkningsgrad på 25%(kan det stämma?). Med dubbel verkningsgrad behövs mao knappt hälften så många(givet samma produktionsförhållanden(?)).
EU-målet kräver mao 13 TWh till på dryga 1 år eller i antal nya turbiner alltså 13TWh/(0,56*1,9*24*365)= 1389 nya kraftverk på dryga 1 år medan i pipeline för byggnation under 2018 och 2019 199+817 turbiner. I själva verket producerar verken mindre än ovan(5GW) redovisats eftersom havskraftverkens antal saknas i dina uppgifter. Har en uppgift på bara 82 st(2%) och om det stämmer så påverkas inte kalkylen nämnvärt.
Vi ligger back mot EU-målet. Att dubbla till ytterligare 1 år senare dvs till 2021 kräver då 4 TWh till, dvs ytterligare minst 430 st(188 st i order idag).
Byggtiden för en vindkraftpark är väl minst 7-8 månader eller nåt sånt.
Såvisst omöjligt är det inte. Men 70TWh kräver nog bättre effekt och verkningsgrad innan man går vidare. Dessutom är antalet lämpliga produktionsytor begränsade.
När det gäller kärnkraftverk har vi tappat oerhörd kompetens och momentum under 40 år. Helt ny teknik och bränslen finns idag. Dyrt? Ja staten skapar de resurser(pengar) som behövs(dvs inte låna) förutsatt elpriset kan motivera det. Elbehovet är som bekant outtömligt på lång sikt.
Perspektivrik det finns bara 86 kraftverk till havs eller i sjöar och inga byggs just nu. Men 503 byggen är godkända. Produktionsytorna som är lämpliga ökar med höjd på tornen och bättre utnyttjande av bredare spann för vindhastighet. Högre effekt är enklare till havs eftersom långa vingar ännu är svårt att transportera på landsvägar.
Riktigt att kompetensen i Sverige är mindre nu när det gäller fission än för 40 år sedan. De senaste projekten i Eu är också avskräckande ur ekonomisk synpunkt. Pågår en del intressanta utvecklingsprojekt när det gäller fusion, men inget vad jag vet i Sverige. Jag utgår från att något lyckas, men det tar ett antal år och därför kommer även annan produktion att öka som geotermisk, månkraft, vågor och havsströmmar.
Flyger om några timmar till Afrika och måste därför sova nu, så kan inte svara här förrän jag är åter om någon vecka.
Vänliga hälsningar
Nanotec
ursäkta men det blev lite fel ovan(21:59):
Givetvis fördubblades inte verkningsgraden utan det var effekten jag menade!
Så det kan bli 🙂
Mjo, det är ju en effekt av att ha en ogenomtänkt politik. I andra (första änden) blir det väl att energiproduktionen inte heller genererar så mycket arbetstillfällen.
Vindkraftverkspark -> transmissionsnät -> tex serverhall.
En serverhall behöver full effekt 24/7. Duger ej med vindkraft.
Det var mest ett exempel. Att jag tog upp vindkraft är också för att Vindkraften har lovordats rätt mycket, men såvitt jag förstår har den inte heller gett så mycket arbeten permanent heller. Även om det i sig inte är konstigt. Mest montering och underhåll. Men likväl har det inte hindrat glesbygdskommuner från att drömma om att vara stora vindkraftsparkkommuner.
Tackade Västerås nej till batterifabriken!?!?! Som hade gett avsevärt fler jobb och boostat ekonomin runt Västerås då fler kan köpa saker?
Hahahaha vafan! Ingen vlt-journalist som nappat på detta?
Annan kommun och annat län.
Västerås var också drabbad. Västerås ligger mig veterligen i Västerås kommun Västmanland.
Men det kanske är där skon klämmer: hot är drabbade av elbristen och kan inte rapportera kanske?
Fast batterifabriken kommer nog att betala sina anställda i Ske också.
Det är kanon för Ske att de får fabriken, missförstå mig inte. Det jag blir paff över är att man har tagit in Amazon, som ska sätta upp serverhallar, vilket betyder initialt bygg"boom" samt några fler jobb skapas, men om man sätter detta mot vad batterifabriken hade skapat så blir jag oförstående. I mitt tycke så borde man köra på batterifabriken, då det skapar fler jobb än Amazon, dock inte lika flashigt projekt.
det kanske är så att Amazon skapar mer jobb, då får man gärna lyfta hur man ser detta så jag kan sluta fundera på om jag borde bli politiker eller inte.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vadå, , nu kan nätägarna utnyttja sitt monopol och höja avgifterna med dubbelt så mycket som det kostar i verkligheten för att bygga ut nätkapaciteten.
För övrigt är Lööf den dummsaste som finns som gav bort elskatten på servrar.
Men det går att återställa.
Reboot menar du?
Shutdown snarare 🙂
Det är stamnätet som saknar kapacitet, vilka förvisso höjde sina avgifter med ca 15% i år och har planerat att höja dem med 100% de närmaste 10 åren.
Det är i grunden bra att man nu börjar diskutera den ökande risken för brist i elproduktion och överföringskapacitet. Detta tillsammans med de ökande energipriserna måste förr eller senare leda till att det tas beslut om stora nyinvesteringar inom området, kanske kan man till och med börja drömma om nya kärnkraftsreaktorer.
Vi är minst två generationer som inte behövt oroa oss utan kunnat leva gott på tidigare generationers framsynta beslut och ingenjörskunnande inom energiområdet.
Situationen blir snart värre. Statens nedläggning av Ringhals 1 o.2 ökar kapacitetsbristen i S Sverige. Plus att ersättning av fossila bränslen med el ej kan drivas och att impoten av fossil el till Sverige ökar. Helt förutsett men ignorerat av klimatförnekarna i s, c, v, mp.
Även om kärnkraftsnedläggningarna är idioti och jag anser att man snarare behöver bygga mer kärnkraft så skulle det inte påverkat möjligheterna till etablering i Mälardalsområdet då det är stamnätets kapacitet som är det som brister.
Att kontinuerlig elproduktion minskar i S Sverige och bortfallet ska ersättas med norsk och svensk vattenkraft gör att kravet på stamnätet ökar. Att bygga ut stamnätet tar tiotals år och R!, 2 och läggs ned 2020. Stuationen är helt förutsedd, vilket ej alls påverkat politiska beslut.
Blir väl att importera kolkraft från Tyskland och Polen, sen får skattebetalarna stå för mellanskillnaden och det är inte första gången.
Lugn!
Det blir snart energi över när ryssarna får stänga Gränges Aluminium/Kubal i Sundsvall.
En av dina bästa inlägg eftersom inte ens experter verkar ha reagerat eller så har inte MSM orkat analysera/förstå. Suck! Alla har bara sprungit i en riktning. WOOAAWWW…… Gooooogle gillar Svärje!
Svenska folket har subventionerat fram sol och vindkraft för hundratals miljarder kronor utan någon som helst nytta för elförsörjningen .Utan kostnad kunde vi haft kvar Barsebäcksreaktorerna mfl och problemet hade varit löst .
Paul Göransson har rätt om stamnätet. Sedan har Vattenfall och andra nätägare också behov att bygga ut sina nät. Blir Finland klart med sin mycket dyra fission efter åratals försening blir det mycket el över i norra delarna av Sverige. Oftast kan denna nordliga el sändas söderut eller västerut. Överskott i kWh lär vi ha de närmaste åren sett på årsbasis.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Utan finsk kärnkraft blir stamnätets frekvensreglering inte robust om vi samtidigt ska bygga din vindkraft. En positiv energibalans på årsbasis hjälper inte när en enkel störning leder till systemkollaps.
snapsnus vi kommer säkert fortsätta ha utbyte med också Finland i framtiden. Men vår export dit minskar när (om) de får drift på sin fission. Utgår från att vi bygger ut kapaciteten för elhandel med i första hand Norge men även andra grannländer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fast till skillnad från Facebook så kommer ju svenska företag att ha nytta av AWS, då vi kan bygga våra IT-system på deras plattform istället för att bygga mindre effektiva lösningar själva.
Elförbrukningen är rent krasst alltså inte AWS egen, utan deras kunders, och netto kommer detta att minska den totala elförbrukningen (om man bortser från att IT-lösningar som helhet växer så klart).
Du vet att Internet inte kräver servrar lokalt. Finns ingen fördel ha dem i Sverige.
Stor fördel att ha servrarna i Sverige eftersom det kan spara flera millisekunder.
Stor fördel för Europa att serverhallar läggs där det är relativt kallt, då det gör att mindre mängd energi går åt. Sverige är en del av Europa.
Att serverhallarna ligger i Sverige är ungefär lika dåligt som att vi har egen jordbruksmark :-/ Datakapacitet är en resurs som det skulle vara tråkigt att bli utan bara för att någon stänger en gräns.
Problemet är inte att vi har serverhallar. Problemet är att det ger inte så många arbetstillfällen per kWh som andra verksamheter.
Det gör att serverhallarna driver upp elpriset till ingen nytta.
Rent ekologiskt är det såklart bättre med en serverhall i Sverige än i Saudiarabien eller andra varma länder. Rätt konstruerade hade också luften kunnat användas för andra ändamål, tex växthus eller fjärrvärme.
"Finns ingen fördel ha dem i Sverige" – Nu har du nog varit borta från IT-världen för länge, Lars. 🙂
För det första handlar det om latency (vilket redan har påpekats), och för det andra om fördelarna rent juridiskt att ha datat inom Sveriges gränser.
Må så vara, men det allra mesta av serverhallarna är för resten av Europa. Som uppenbarligen inte finner det problematiskt vare sig med responstider eller att datat ligger i ett annat land än det egna. Skulle räcka med kanske 1/10 av kapaciteten för svenskt behov under lång tid framöver.
Fundera även på hur Amazon´s fortsatta globala erövringar får för mottagarländernas näringsliv! Betänk hur företrädare och till sist hur staten kan tänkas försöka agera mot Amazon(och liknande företag). Jag tänker genast på TTIP(som aldrig blev klart) och möjligheterna för staten att stämmas om man sätter käppar i hjulet.
Nu har Gävle kommun och Sandvikens kommun sålt (260 fotbollsplaner) mark till Microsoft för 269milkr,
de å sin sida hitintills vägrat ange vad de skall bygga på marken, försäljningen är överklagad av en grupp Hudiksvalls bor som pekar på den subventionerade energin dessa bolag får av svenska skattebetalare.
http://www.e-magin.se/paper/pnhrsbpx/paper/1#/paper/pnhrsbpx/4