Just det. En kort uppföljning på tidigare inlägg om konjunkturbarometern. Flera delbranscher är nu redan i nattsvart recessions-läge med värden under -10 (90 hos Konjunkturinstitutet) i barometern.
Ser ut att vara riktigt dålig timing att bygga ut Kungsmässans köpcentrum. |
De branscher som redan är nere under 90 och alltså upplever läget som riktigt nattsvart är följande:
Specialiserad butikshandel -10.7
Sällanköpshandel -11.5
Researrangörer & resebyråer -11.5
Butiker kultur & fritid -13.8
Butiker heminredning o d -18.2
Partihandel jordbruk & djur -19.6
Bubblare som nästan är där nere är exempelvis (satte gräns på -8-5):
Fastighetsmäklare & förvaltare -8.7
Personaluthyrningsföretag -9.7
Att det är allra värst för partihandeln för jordbruk och djur säger en hel del om hur det ser ut i jordbruket just nu. Framtidsutsikterna är mycket dåliga för jordbrukets servicehandel när så många jordbrukare förväntas kasta in handduken, alternativt dra ner kraftigt på verksamheten.
Vi kan alltså räkna med utslagningar hos jordbrukets servicegrenar, vilket i sin tur gör det ännu svårare att bedriva jordbruk i Sverige.
Utlandsresor är som jag skrev i förra blogginlägget, och som jag bloggat om tidigare, det som drabbas hårdast när hushållen drar i svångremmen. Att läget för researrangörer och resebyråer är så illa är ett mycket illavarslande tecken för konjunkturen. Om det nu inte beror på vädret i sommar.
Dåligt läge för personaluthyrarna talar för neddragningar. Man låter inhyrd personal gå först.
Och starta inte en butik inom heminredning just nu.
58 kommentarer
Du illustrerar med en bild på "Kungsmässan" belägen i Kungsbacka, en av Sveriges minst 10% rikaste kommuner och med en köpkraft skyhögt över någon ort i "rostbältet" i Bergslagen… En kommun där Teslorna torde vara den högsta koncentratione i landet mm.
Men även Kungsmässan har flera tomma butikslokaler och börjar kännas lite på dekis.
Har gamla SIBA fått nya hyresgäster?
Säkerhetsbranchen måste väl ha sötebrösdagar. Man kanske skulle börja sälja skyddsvästar för barn, nu när svenska polisen tagit efter den amerikanska.
Ja, säkerhetsbranschen har en ljus framtid. Men skyll inte på polisen, de gör en stark insats med tanke på omständigheterna. Skyddsvästar har väl behövts länge med tanke på alla skjutningar på allmän plats.
Gissar mer att barnen, förutom skyddsvästar, får byta ut sina bävernylonoveraller mot flamsäkra dito. "Det brukar ju brinna bilar innan skolan börjar" som polisen säger i dagens Sverige. Vad var summan igår, tja 100 bilar skadades i brand i Uppsala.
Brottsligheten har inte ökat nämnvärt på ett kvartssekel. När den sanningen så småningom når ut till allmänheten så lär säkerhetsföretagen bli nästa krisbransch.
Apropå det Bengt skriver om flamsäkra overaller för barn så tycker jag att det inte är mer än riktigt att informera Bengt om att det dödliga våldet mot barn och minderåriga faktiskt halverats sedan början av 90-talet.
Till sist. Det är varken polisen eller gängen som är de som hotar barns säkerhet i dagens Sverige. Det är mamma och pappa.
@Olle, nu handlar det om konjunkturen men det finns ingen sakkunnig som skulle hävda att brottsligheten inte ökat kraftigt. Och BRÅs: undersökningar visar att otryggheten aldrig varit så stor. Ta tex BRÅ.s nationella trygghetsundersökning: "15,6 procent att de blev utsatta för någon typ av brott mot person, såsom misshandel och bedrägeri, under hela 2016. Det är en ordentlig ökning från året innan, då andelen var 13,3 procent". Attacker mot räddningstjänst, skol- och bilbränder är rena terrorbrott som knappt fanns för 25 år sen. Låt oss erkänna problemen så det blir åtgärder.
Kriminologer som forskar i brottslighet är ganska överens om att brottsligheten inte ökat nämnvärt de senaste kvartsseklet, kanske har den faktiskt minskat något. När man sedan betänker att Sveriges befolkning ökat med ungefär en och en halv miljon nya svenskar under perioden så inser man att risken för att råka ut för brott minskat dramatiskt.
Du Bengt har däremot helt rätt i att många människor känner en stark rädsla för att råka ut för brott. Men när den så irrationella rädslan så småningom försvinner så kan det bli tufft för säkerhetsbranschen.
Här diskuterar en professor i kriminologi brott och brottslighet i Sverige: http://www.kuriren.nu/nyheter/lulea/experten-slar-hal-pa-myt-brottsligheten-minskar-nm4694026.aspx
Släpp sargen Olle.
olle, kom inte och stör med en massa jobbiga fakta som nån forskare på området kommer dragandes med..
Varför då, är sanningen verkligen så svår för dig Spakryckaren!
@Olle. När Palme sköts chockades alla Svenskar. Att skjuta någon på öppen gata fanns inte i tankarna. Och dödsskjutningar med automatvapen fanns inte förrän Stureplans-massakern och sen Flink. Sen blev det lugnt ett tag. Idag skjuts människor med automatvapen väldigt ofta, 320 per år? 43 döda? Handgranater och bilbomber förekommer också. Och andra typer av mord. Dagens juridik skriver "Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland." Antal våldtäkter har exploderat sista åren. Södra stockholm är speciellt utsatt med flera grova övergrepp på skolor, enligt P1? Detta tystas ner med kod 291 och Rektorer som förnekar övergreppen, dvs ljuger rakt av. Alla städer fullkomligt druknar i knark idag. Du kan få tag på knark var som helst. Nästan alla landsting rapporterar stora ökningar. En ny patientgrupp "De ensamkommande flyktingbarnen är en ny patientgrupp." Och dessa sätts rakt in i grundskolan med infödda barn. Kombinationen att många uppger falsk ålder samt att många har tunga missbruks(heroin) problem får en att bli orolig. Man undrar vad svenska politiker håller på med.
Självklart sköts det på öppen gata även före Palme mordet även om kniven var favoritvapnet. Christer Pettersson hade för övrigt knivmördat en slumpvis utvald man på samma plats där Palme mördades.
Kriminologer är osäker på om antalet våldtäkter ökar. Någon explosiv ökning är det inte frågan om enligt forskarna. Mer läsning: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/qs/lisah-silfwer-moter/kriminologen-om-sexbrott-och-porr/
Knark har mig veterligen funnits överallt i Sverige de senaste decennierna, det är ingen nyhet för 2000-talet. Kanske är det faktiskt så att bruket av narkotika minskat något de senaste åren. Enligt folkhälsomyndigheten halverades andelen ungdomar i skolåldern som uppgav att de brukat narkotika mellan 70-talets början och 2017.
Det dödliga våldet har flyttat ut på gatan och blir därför mer uppmärksammat men faktum är att det var fler offer för dödligt våld i början på 90-talet än nu. Sverige har helt enkelt blivit ett mindre våldsamt samhälle de senaste decennierna. Onekligen en positiv utveckling.
Svenska politiker är väl i allmänhet välinformerade och kloka men de rycks ibland med i den allmänna ångestretoriken kring brottsligheten i Sverige.
Äh sluta nu. Håller man sig inomhus råkar man oftast inte ut för något farligt. 🙂
Jo, ens andra hälft kan dyka upp.:)
Skicka ut henne :=
Vänsterns kriminologer bedriver en väldigt selektiv forskning DN har agenda driven journalistik, BRÅ har agenda driven forskning. Jag kan inte lita på den starka statens företrädare.
Hörde på ekot igår att Sverige har flest anlagda skolbränder i världen, finns artikel i Di också. Måste vara en ökning.
Jag var på ett informationsmöte förra veckan, angående torkan, som LRF arrangerade.
Slakteriern ville att bönderna skulle låna pengar till kraftfoder så de har några djur att slakta nästa år.
Slaktkön var fram till juli/augusti nästa år.
Det kunde eventuellt bli lite ändringar så de tyckte man skulle återkomma efter årsskiftet.
Kraftfoderleverantörerna ville att man beställde foder så fort som möjligt eftersom de räknade med att prisert skulle stiga.
Mest på grund av en förväntat svagare krona.
Så gott som all spannmål kommer att importeras från Brasilien för övrigt.
Bankerna poängterade att deras rådgivning är gratis.
LRF kunde inte nog poängtera att det var fler än mjölk- och köttbönderna som har drabbats av torkan.
Ett tilläg.
Jag tror en inköpare på ett av slakterierna försa sig.
Han berättade att normalt fick de in 1500 anmälda djur i veckan.
Rekordet i år för slakteriet var 30 000 anmälda djur på en vecka.
Jisses. Tänkte man slakta alla djur eller? Hur många djur har man i Sverige?
Det här är redan utom alla proportioner. I princip skulle man kanske säga att det parti som snabbt tänker efter och sätter ihop en plan på hur man skall faktiskt både rädda jordbruket och allting runt kortsiktigt och liksom hur man skall börja en anpassning för bättre säkerhet kring det där en del röster att vinna.
Hela situationen med torkan verkar ha blivit kapat av "operation rädda kvar MP i riksdagen".
Åtminstone verkar det så om man följer MSM.
LRF är och har varit ganska, hur ska jag säga, tama?
Så jag tror det blir värre ett tag till innan det vänder.
Att påpeka att det handlar om en felaktig jordbrukspolitik sedan krigsslutet (1947) som gjort jordbruket till spottkopp i alla möjliga och omöjliga frågor som nu i en relativt normal torka (detta har hänt förut) satt lantbrukarna i en konkurssituation, är omöjligt utan att bli just måltavla för desperata kollegor. Det enda vettiga att göra är att inte deltaga i diskussioner… För sin egen skull. Den ende som vågade säga sanningen var Stefan Gård, mjölkproducent, som just påpekade att det inte var torkan som var det egentliga problemet. Troligen "satte han sin sista potatis" med de orden…
Vilka brancher går plus?
– Turismen till Sverige( låg krona)…..
Bloggaren cherryplockar fortfarande fakta.
Detaljhandeln har legat långt över nollan i maj och juni. Klart varmaste julisemestern har betydelse.
Att sedan lågkonjunjturen kommer är såklarr oomkullrunkeligt.
Vi skall alla dö. Helst efter valet.
Jag vet en kedja som finns i Sydsverige som ska läggas ner alternativt säljas.
Orsaken är utebliven vinst på grund av en svag krona.
Så detaljhandel som köper in i euro eller dollar har det lite svettigt just nu.
Låter rimligt. Allt beror lite på. Jag antar att en hel del service- och IT näringar borde då rätt bra iom att deras insatsprodukter inte är lika beroende av en konstant importström jämfört med de som gör fysiska produkter.
Med tanke på att vår valuta mer och mer liknar en u-landvaluta.
Så visst, konkurrera med programmerarna från Indien klarar vi.
Det är ju det som är risken till slut.
@Teheimar: ja, det är det, till 100%!
@Anders Rydén: Varför höjer dom inte priserna bara? Svenskarna har ju ett rekordstort sparande så förr eller senare blir vi tvungna att acceptera höga priser.
@Toni, nu har du gått på lögnen om att "svenska folket" sparar pengar. Sparandet är 1) tjänstepensionen som inte går att komma åt och 2) uppgångar på bostadsmarknaden. Ge mig en mediansiffra på sparande med tjänstepension och bostad borträknat så ska jag vara tyst. Någon sådan siffra finns inte, och SCB skyller detta på avskaffandet av förmögenhetsskatten.
Fredrik L: Uppgångarna på bostadsmarknaden räknas inte in i sparandet.
Översiktliga siffror finns här: Hushållens inkomster, konsumtion och sparande.
Mediansiffror på sparandet saknas tyvärr eftersom vi inte räknar förmögenheter längre sedan 2007. Sparandet är som välbekant snett fördelat i Sverige, många sparar inget alls, medan andra sparar ganska mycket.
Hushållens _totala_ sparande är dock hyggligt stort, som länken visar. Jämför med 70- och 80-talen, även "finansiell sparkvot" (dvs ex nya bostäder och tjänstepensioner) har ökat sedan dess. Det är inte konstigt eftersom vi både haft skattereformer och reallöneökningar som till viss del lett till ökat totalt sparande. Men som sagt, sparandet är snett fördelat och mycket ligger förstås hos topp 10%/topp 20%.
Alla har väl noterat att vi är näst fattigast i Västeuropa m.a.p. medianförmögenheten enligt Cornus inlägg nedan.Som Joakim säger är vissa väldigt rika och drar upp medel, men de flesta hushåll är "fattiga".
Sossemyten om världens bästa och rikaste land sitter dock djupt rotad.
Sen kan man ju undra vad sparande i just svenska liran kommer vara värt om vi ska följa valutakurvans tangent.
@Bengt!
Stämmer!
BNP per capita i Sverige _sjunker_ om vi ökar befolkningen extremt men inte samtidigt produktiviteten och att andelen bidragsberoende icke integrerbara "peakar"…
"..Välståndsligan mäter OECD-ländernas köpkraftsjusterade BNP per capita och är ett ungefärligt mått på ett lands levnadsstandard. I början av 1970-talet låg Sverige på en fjärdeplats. Därefter halkade vi ner i listan och nådde en bottennivå under nittiotalskrisen. Idag ligger vi på en tolfteplats…"
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Sverige-i-valstandsligan/
Så är det, Bengt H. Vi ligger alltså bättre till än under 90-talskrisen, och vi har stigande BNP/capita, bland annat för att vi klarade finanskrisen bättre än många andra länder.
Turistnäringen går säkert fortsatt bra med svag krona. Främst mindre företag som exporterar har goda möjligheter att öka sin marknad även om de har en del kostnader för import. De företag som levererar hem till kunden kan säkert också bli effektivare och därmed tjäna mer. Andra länder har kommit längre när det gäller hemtransporter. Just nu ligger hemleveranser från Hemköp och Willys nere pga icke fungerande IT-system. Får nog bränna lite extra diesel imorgon för att handla med bilen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan tänka mig att det blev positivt i år med tanke på vädret. Fler svenskar som stannar hemma (kanske?) och fler turister (på grund av valutaläget). Tycker själv det varit ovanligt många tyskar och holländare m fl ute i både stora och små orter i Skåne under juli.
Enkla jobb är nog en växande sektor.
Inte så mycket för att vi vill…
Offentliganställda med svart bälte i officepaketet kommer däremot att få det lite svårare framöver.
Man kan också se t ex vårdjobb och omsorgsjobb som synnerligen säkra kommande 10-20 år, på grund av den demografiska utvecklingen.
Ja, det behövs folk i dessa sektorer, men även skola. Problemet är finansieringen via skatteintäkter. Jag tror vi kommer av nödvändighet få ett kraftigt uppluckrande av kollektivavtalen och lönepress nedåt för att får in bl.a invandrarna i enkla jobb.
Väldigt många jobb bla. inom detaljhandel och ekonomi kommer försvinna. Och det här med nya ersättningsjobb, som man alltid tror ska komma är inte alls så säkert. Medborgarlön kan bli aktuellt.
Det tror jag med, minus medborgarlönen av anledningar jag inte orkar dra upp just nu.
Det behöver du inte, men ta det gärna en annan gång =).
Lönepress neråt har vi redan.
Hört talas om vår sjunkande valuta?
En svensk paradgren, devalvering och depreciering.
@xm: Ja fortsätter det så blir det inte endast handelsvaror vi kommer att exportera utan även arbetskraft.
* "Enkla jobb" leder till lägre skatteintäkter och dito lägre momsintäkter.
* "Enkla jobb" leder även till högre bidrag efter lönerna i de "enkla jobben" konkurrerar med löneläget i lågkostnadsländer och Sverige har då inte samma kostnadsläge som dessa låglöneländer. På något sätt måste då detta gap fyllas upp
* "Enkla jobb" leder inte till utveckling och produktivitetsutveckling med ett högre förädlingsvärde i landet.
OM man tar bort ALLA former av bidrag, sjuk- och A-kasseersättningar mm – förutom då ett begränsat barnbidrag till MAX 5 barn – så minskar även byråkratin bakom för att bedöma och administrera dessa bidrag.
Då kan man införa en medborgarlön som ligger på en nivå motsvarande det som en student får idag i studiestöd och dito -lån
Nej, det kan man inte, Bengt. Räkna lite på det så ser du. Om alla medborgare som är 20 år eller äldre ska få 10 000 kr netto i månaden från staten, hur mycket kostar det tror du?
Medborgarlönen kvittas mot inkomster av arbete. Det skall ALLTID löna sig att arbeta istället för att få medborgarlön.
De två meningarna är direkta motsatser. Om medborgarlönen "kvittas" mot inkomst av arbete så lönar det sig ju inte att arbeta!
Tja transfeteringarna uppgick till 592 miljarder varav 368 var pensioner. 10k brutto i medborgarlön till de 60% av befolkningen som är mellan 18-65 ger 720 miljarder per år (+pensionerna). Har du verkligen räknat innan du postade BH?
Nej, det funkar inte BH.
Tyvärr. Det skulle kunnat funka men… vem vill det?
Frågan är om det är dags att köpa ex Clas Ohlson och byggbolag?
Frågan är om Blocket går bättre nu…
Det borde gå dåligt för restaurangerna, särskilt där folk lunchar. Det torde vara lättare att dra ner på genom att börja med snuskburken på jobbet. Heller det än semesterresan som nämns ovan till att börja med. En hundring om dagen per arbetande person minus någon tia för matburken. För de som eventuellt blir arbetslösa är det högst sannolikt slut med utelunchen.
Om man beaktar det tidigare inlägget där internethandel tycks ta över allt mer kan väl detta innebära ytterligare butiksdöd i storstäderna då det lär var billigare hyresnivåer på landet. Visst var väl hög vakansgrad i lokaler till stor del det som tog knäcken på fastighetsbolagen under 90-talskrisen. Betänk nu alla högbelånade bostadsrättsföreningen som ska brottas med uteblivna lokalhyror som extra tyngd på egen börda. Det blir kanske inte så nice.
Kungsmässan är som sagt rätt så safe bet, kanske det säkraste i Sverige och tål en del. Åtminstone för något år sedan var det köpcentret där det såldes allra mest per besökare.
Kungsbacka växer långt snabbare än snittet med en i vissa fall indisk befolkningspyramid (mycket barn, få äldre). På de senaste 20 åren har KBA vuxit med över 33%. Det har börjat tillkomma fler äldreboenden för att vara redo, men man importerar just nu äldre från andra kommuner, där anhöriga finns i KBA för att fylla upp dem.
KBA byggde under några få år upp en helt ny stadsdel, Kolla med över 2.000 bostäder för ca 5.000 nya invånare. De flesta i produktiva åldrar med ordnad ekonomi.
Fastighetspriserna mattas inte heller de fortsätter lite uppåt. Industrin och handelns tillväxt i Storgöteborg driver på.
Visst kommer KBA också att drabbas när en global större konjunkturcykel vänder nedåt, men inte för att bostadsspekulationsekonomins grädde skummats av i Storstockholm, som i princip helt saknar koppling till naturlig industriell tillväxt.
"Att läget för researrangörer och resebyråer är så illa är ett mycket […]" tydligt tecken på att Sverige haft medelhavsväder i sommar.