Elpriserna stiger på grund av torkan, och matpriserna riskerar stiga framöver av samma anledningar. Det senare kan problematiseras, men Bloomberg spekulerar i att svensk KPI-inflation kommer stiga och att Riksbanken kan behöva höja räntan, och med det kommer bolåneräntorna börja stiga.
Brist på grädde kan leda till högre boendekostnader på gryddhyllan. |
Elpriserna har som bloggen redan skrivit om rusat och ligger konstant på nivåer som kan betecknas som höga även om det vore vinter. Torkan bidrar starkt till dels ökad energiåtgång i alla lokaler som kyls, och dels genom att vattenmagasinen relativt sett inte fylls på.
Bloomberg menar i en artikel (detta är inte en länk: www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-18/scorching-hot-summer-is-about-to-hit-sweden-s-inflation-figures) att även matpriserna kommer stiga på grund av torkan.
Torkan kan alltså dra upp KPI och tvinga fram en räntehöjning. Bloomberg påtalar dock att Riksbanken exkluderar energipriser när de tittar på inflationssiffrorna, allt som stiger ska ju ignoreras så räntan kan ligga still.
Jag är inte heller säker på att matpriserna stiger på grund av torkan.
Initialt kommer snarare köttpriserna sjunka när det blir ett överutbud av kött. Slakterierna har dessutom köpt CDB-djurdatat från Jordbruksverket och har exakt koll på leverantörernas varulager, och använder detta till att pressa priserna kontra jordbrukarna i en oligopolliknande situation.
Mjölkpriser sätts internationellt och mjölkpulver kommer alltså inte bli dyrare, så priserna på mjölk kommer inte heller stiga. Istället kommer det stå Arlamjölk som vanligt i diskarna, men om man tittar på godkännandenummer och kollar upp den mot livsmedelsverkets register så kommer Arlamjölken visa sig vara utländsk framöver. Arla är som bekant inte svenskt.
Dessutom tillämpar SCB substitution vid prisberäkningar. Finns det en utländsk billigare mjölk kommer man enligt substitutionsmetoden köpa denna istället för eventuellt dyrare svensk mjölk. I värsta fall substituerar man mjölken mot annan dryck i beräkningarna.
Dessutom kommer Sverige behöva importera mer livsmedel pga torkan, och utländska livsmedel är billigare än svenska. Så vi kan snarare få se billigare mat (om än inte svensk – men det bryr sig inte SCB om) i hyllorna på grund av torkan.
Så jag är skeptisk till att Riksbanken kommer höja. Bensin- och elpriserna kommer ignoreras, och beräkningsmodellerna för matpriserna kommer hindra även de från att stiga på pappret.
Riksbanken har vare sig brytt sig om energipriserna eller försvagad krona, och lär knappast höja räntan nu efter att ha struntat i det under en högkonjunktur. Det enda som kan driva fram höjd svensk reporänta är om ECB börjar höja sin styrränta på allvar. Men även då kommer Riksbanken vänta så länge som möjligt med egna höjningar. Även Riksbankens anställda har bolån och tillhörande värderingar av sina bostäder.
Elpriset kommer för övrigt vara 60 öre ikväll vid 19-tiden och 61 öre i morgon vid 8-tiden.
32 kommentarer
När kommer en rapport från din solelproduktion?
Kan skriva en idag.
Kan vi inte säga rymd-el, det låter coolare.
Tur att det inte går så mycket el då på sommaren. Pendlar omkring 10kWh per dygn, fast jag är ledig. Skall bli intressant att se när vi åker bort vad det blir. Borde ligga nära noll. Hade två spikar igår, En kl 18 på 1,5kWh (lagade mat) och en på 2,1kWh kl 20 (troligen tvätt och torktumlare). Kul med timavläsning och försöka identifiera vad det var som föranledde ökad förbrukning. Använder "gratis"-appen Greenely. Undrar hur jag egentligen betalar för det. Ah, nu ser jag man kan göra solcellsanalys i appen så förmodligen är det den vägen de tjänar pengar.
Skippa torktumlaren (har aldrig själv ägt någon) den sliter bara ut tvätten.
Häng den istället så spar du el.
Torktumlare vid sidan av tvättmaskin är ju en av människans förmodligen bästa uppfinningar, tids och utrymmesbesparande. Tror inte att tumlare sliter mer på tvätten än tvättmaskinen. Och skulle det vara så är det värt det. Det mesta av energin som den förbrukar blir varm luft som återvinns i frånluftsvärmepumpen, åtminstone större delen av året då fönstren är stängda.
Torktumlare…
Precis som @Göran skriver så sliter den mycket på kläderna och nu när man bara kan hänga kläderna på torkstrecket.
Luktar dessutom mycket godare!
🙂
RB har bestämt sig för att aldrig höja.
Jag instämmer, det blir ingen räntehöjning. Går det inte att förklaras bort på något annat sätt kommer Riksbanken att hänvisa till ett nytt index: KPIF exklusive väderorsakade prisförändringar.
Exakt. KPIF exklusive [priser på varor som stiger].
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Räntehöjningar kommer inte inträffa så länge Ingves sitter vid makten men det lär inte inträffa med hans efterträdare heller. Det pratas ju redan nu om att bostaden är det nya pensionssparandet i Sverige. Dom som bor i hyresrätt och konsumerar sin lön kommer bli fattigpensionärer.
Ingves är smygsosse och fick i höstas förnyat mandat av Löfven som ett tack för att han enbart har sänkt räntan under sossarnas regeringstid. Är det inte ett märkligt sammanträffande att det nu kommer uttalanden från Riksbanken där de pratar om höjning av räntan i oktober (2 veckor efter valet)?
https://www.di.se/nyheter/skingsley-tror-pa-rantehojningar-i-oktober-eller-december/
Om Stefan Löfven sitter kvar efter valet så kommer minusräntan ligga kvar minst fyra år till. Om det mot förmodan kommer bli M+SD i regering så kommer räntan snabbt att klättra.
Det är bara en konspirationsteori. Även om den går upp så gör den det med 0,25% eller något sånt obetydligt. Påverkar ingenting annat än att Ingves får applåder och får sitta kvar ännu längre.
Ingves har ju pratat om en höjning i åratal, Cornu har publicerat flera diagram på den s.k. riksigelkotten: https://cornucopia.cornubot.se/2016/07/riksbankens-nya-igelkott.html
Bättre med ett anständigt pensionssystem än förlita sig till bostadsmarknaden, i Sverige har man en fallenhet för att helst inte vilja amortera och betydligt roligare är att utnyttja ett eventuellt övervärde till konsumtion.
Ska vi själva sköta pensionssparandet är det hög tid att lämna rekordskattesamhället.
Det kommer ganska snart att bli en liten höjning av pensionsavgifterna. Detta trots att systemet idag är i hyfsad balans enligt prognoserna.
Inget hindrar annars att man sparar en slant själv, man måste inte följa massan och konsumera upp hela lönen.
@Miggs: Bättre för vem? För landet är det absolut bästa med en så låg växelkurs som möjligt, att ingen eller få har råd att gå i pension och att flytta utomlands för att leva på sin pension inte är möjligt för då stannar pengarna i Sverige. Även nerlagda flygrutter och högre skatter är bra för landet. Flyga ska man göra i tjänst. Semestra gör man i Sverige då det är bra för landet.
Klas teori är mycket intressant!
Kan kanske så vara.
Vad händer när Europa inte kan försörja Sverige längre pga egen torka/vattenbrist? Förövrigt är vi på väg in i ett Dalton/Maunder minimum igen, så bättre lär det inte bli i framtiden.
Djurhållningen i Sverige lär minska fler år framöver pga torkan och rent av slås ut om det blir konkurser. Därmed växer mycket mark igen i landskapet.
Bra spanat, RB kommer inte höja.
Frågan är hur länge man kan misshandla en valuta på detta vis. Kriget mot kontakterna kommer, i sin fullbordan, ge centralmakten fullkomlig och momentan kontroll över lagliga betalmedel i landet. Det fördröjer kanske slutet för kronan, hur det sluet än kan se ut.
Svenska kronan är misshandlad sedan 1970-talet, så inget nytt under solen. Det finns väl bara ett folk på den här planeten, som älskar devalveringar, deprecieringar och valutainterventioner med avsikt att sänka valutan. Det var i varje fall huvudmotivet bland motståndarna till Euron vid folkomröstningen: "Då kan vi ju inte devalvera längre".
Ja visst är det så. Men sedan c:a 10 år tillbaka är den globala liksom den svenska ekonomin inte längre i reell tillväxt, samtidigt som vi har kvar vårt skuldbaserade och alltså tillväxtkrävande valutasystem.
Diskrepansen mellan skuldvalutans ständiga, obligata, nominella tillväxt och den reella stagnationen växer sig ständigt större – tills ngt plötsligt brister…
Riksbanken kommer säkerligen ignorera tillfälliga inflationsinpulser när vi har en inhemsk ekonomi som troligen saktar in och överbelåningen på den skakiga bostadsmarknaden.
Även LO kommer ligga lågt och vara lojala mot sosse regeringen och inte kräva kompensation för inflationen, men vänta bara om vi får en annan regering då lär vi få höra om dom milsvida klyftorna och krav på kompensation.
Det finns en ganska god anledning till att fundera på hur stort genomslag energipriser ska ha i räntebeslut. Detta eftersom elpriser är väldigt svängiga. Ska vi i så fall sänka räntan när elpriset svänger ner igen? Givetvis inte. Det är bara om elpriserna varaktigt ligger i en stigande trend som det har _riktigt_ påverkan på sikt. Är det så?
Nej, dessutom förstår jag inte, elpriset stiger, då ska räntan upp, extremt dyra långa investeringar blir då dyrare, priset sjunker inte, räntan ska mao hållas upp, vi får höja tills elkonsumtionen sjunker.
Men naturligtvis, oavsett, självklart måste man försöka höja! Koppla sig mer till FED än ECB, även om det inte är verklighet. Att bara ha minusränta betyder ju kris och katastrof. Nu kan man iaf inte sänka räntan och tro det ska fixa saker.
Tar vi den tanken lite längre ser vi att det finns god anledning att fundera på om vi ska basera räntan på (så kallad) inflation. I.E. det är redan på ett fundamentalt plan (och därmed alla detaljer i högre lager) något med nödvändighet subjektivt; någon eller några anser att det gagnar deras personliga plånbok att styra räntan på det sättet, det är _enda_ anledningen att vi gör det. Dessa "några" kan självfallet vara "många", exempelvis härlett via vår nuvarande indirekta demokrati, men det ändrar inte faktum.
Känns osannolikt (men man ska aldrig säga aldrig) att inflationen kommer att bli väldigt hög i framtiden med tanke på hur man räknar. T.om. Riksbanken erkänner att de underskattar inflationen då speciellt elektronikvaror sjunker i pris över sin livslängd.
Något som gör mig galen är målbilden för inflation, att den ska vara fast på 2% som något slags gudomlig lag. Enligt Ingves logik skulle han höja räntan till infinity om den låg fast på 2.5% trots räntehöjningar vilket är fullständigt idiotiskt.
Höj räntan så ska Ingves få se på inflation!!
I den skuldtyngda ekonomin är inflation positivt korrelerad med ränta.
Det är ju val senare i år om några veckor
Riksbanken höjer INTE räntan innan dess för det skulle ju kunna vara negativt mot sittande regering…