Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.
Första halvårets solkraftproduktion för min solkraftanläggning landade på 2028 kWh. Ganska nära beräknat, då jag siktat på 4000 kWh om året.
Solelproduktion per dag första halvåret. |
Produktionen per månad var som följer:
Januari: 16.71 kWh
Februari: 39.16 kWh
Mars: 219.14 kWh
April: 386.33 kWh
Maj: 709.19 kWh
Juni: 657.9 kWh
Hade det varit mer normala svenska temperaturer hade produktionen dock varit högre – solceller producerar sämre i högre värme. En fördel för mig i sammanhanget är att eftersom anläggningen är riktad mot öster så producerar den mer innan det blir som varmast på dagen. Därtill får jag hög produktion redan när priserna sticker iväg på morgonen när alla hushåll vaknar.
Överlag är produktionen i linje med förväntningarna.
Juli månad har än så länge gett 428.51 kWh (inklusive halva innevarande dag), vilket pekar mot en produktion i linje med maj månad (428/18.5*31=717 kWh). Väderprognosen är fortsatt sol i tio dagar utan regn, men med svalare temperaturer, vilket kan dra upp produktionen ytterligare.
Detaljer kring min anläggning hittar ni här.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.
20 kommentarer
Utan suboptimerande skatter producerar alltså anläggningen el för ungefär 1000 kr per år (0.25 kr x 4000 kwh). Kostade den under 10.000 kr inkl. installation så är det en hyfsad affär.
Okunnigt. Ca 1:30-1:50 per kWh beroende på om du konsumerar själv eller säljer.
https://cornucopia.cornubot.se/2017/11/over-8-i-arlig-avkastning-pa.html
Nu är elpriset höge, så 9-10% avkastning (före skatt).
@Cornu
Hur länge kommer denna subventionering att finnas?
Och vad är incitamentet från elbolaget?
Med tiden borde det väl närma sig spotpriset, eller?
Säkerligen. Konsumerar man elen själv förblir det hela lika lönsamt även utan subventionen.
Subventionerna åker väl till årsskiftet vid regeringsskifte.
Tar hellre sänkt skatt än subvention, men under sosseriet är denna skatteåterbäring allt man kan få.
Elhandelsbolagen säljer väl solelen vidare dyrt till södermalmsbor antar jag? Elnätbolagen tjänar på lokal produktion, då de inte behöver betala överföringskostnader från stamnätet. Det de betalar mig i "nätnytta" är mindre än det de vinner på det hela.
Elnätsbolagen minskar också sina nätförluster i lokalnätet. Cornucopia?s solel nyttjas av närmsta grannar och elnäsbolaget slipper förlusten i transformator från högre nät och lite mindre uppvärmning av lokalnätet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Skulle vara kul med en sammanställning över det ekonomiska utfallet också men det är väl inte lönt att göra förrän du haft nuvarande elavtal ett tag.
Gärna med vad som är "riktig" intäkt och vad som vi andra skattebetalare fått stå för. Det är trots allt bättre att skattemedlen går till Cornus solpaneler än till Hamas…
Absolut. Det är först nu som jag har ett "riktigt" elavtal på försäljningselen. Fast som priserna ser ut hade det kanske varit bättre sälja till spotpris + påslag än fasta 70 öre.
Dock, egentligen måste jag ju köra ett helt år för att få ett rättvisande utfall. Och intäkten på egen konsumtion blir svårberäknad pga timmätningen. Den blir ju högre än medelpriset eftersom solen lyser när elpriset är som högst.
Iaf, räknar man med 4000 kWh och 1:30 i intäkt per kWh (oavsett egen konsumtion eller försäljning) så blir det en avkastning på 6.2% efter skatt (motsvarar ränta på 8.85% före skatt). Helt okej i dagens ränteläge. Som jag har argumenterat förut så höjer anläggningen fastighetens värde med minst investeringskostnaden (sannolikt mer), så den behöver inte skrivas av ("återbetalas") – den dag man flyttar får man betalt för anläggningen.
Om de 60 örena försvinner får jag ca 75 öre per kWh såld. Då blir intäkter vid 50% försäljning 2000*0.75+2000*1.3=4100, vilket ger 4.88% efter skatt. Fortfarande okej. Lånefinansieringsbart rent av – och räntan på lånen får man dra av, medan intäkten är skattefri.
Dom flesta betalar väl betydligt mer än 25 öre per kwh?
Så här är informationen!
"Om man bara räknar de rörliga avgifterna (energiavgift, energiskatt, överföringsavgift) så kan du räkna med ca 1kr/kWh. Om man räknar in även de fasta avgifterna (årsavgift, abonnemangsavgift) så kan du räkna med ca 1:50 kr/kWh för en lägenhet och för en villa utan elvärme.17 jan. 2018"
Jag skulle bara vilja påpeka att solkraften har betydligt många fler dödsolyckor än kärnkraften.
Inte för att framstå som en miljöfanatiker, men hur många liv har uranbrytningen skördat, och hur mycket miljö är förstört, och hur mycket kommer allt lagrat kärnavfall skada oss nån gång i framtiden.
Det är minst sagt invecklat men här har du mkt siffror. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164879/
Någon typ av baskraft måste vi ju ändå ha. Sol och vind fungerar inte året runt. Som sämst på vintern när det behövs som mest el. Då återstår nog bara kärnkraft, vattenkraft/älvar, olja eller kol. Det är bara att välja. Pest eller kolera. Det är jättelätt att skrika högt inget. Men då fattar man nog inte att utan energi stannar Sverige.
Vindkraft ger minst på sommaren. Under vintern kan många TWh produceras. Vindel kan bli mångdubbelt större än idag efterhand som kärnkraften avvecklas. Visst varierar produktionen i varje enskilt torn under dygnet, men för vår totala vindkraft är variationen mindre, Om vindel kan lagras en kortare tid blir läget klart bättre. Vi har tur med vår stora vattenkraft.
Solel blir allt billigare att tillverka och solen skördas lättast på dagen när mest el behövs. Men vintertid ger den litet tillskott i Sverige, Stora vattenmagasin kan vara en lösning.
Nu brinner skogen på fel plats. Det går att elda på vintern och omvandla värmen till el.
Andra metoder för el finns som tex de svenska bolagen Climeon och Minesto eller ABBs högspända likström för långväga överföring, Allt kräver investeringar. Jag har aktier i bland annat dessa bolag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Just nu ner i Dresden och här är då gott som vartenda tak betäckt av solceller!
Någon D-reggad Tesla har jag ännu inte sett dock… 😁