“Östermalm – 6:a i toppskick!VISAS EFTER ÖVERENSKOMMELSEBR 160 kvm med centralt läge på övre Östermalm. 3 stora sällsk.ru (+1 sovrum) i fil mot gatan med bl a burspråk, kakelugnar, högt i tak. Modernt kök med matplats. Helkaklat badrum. Sep wc. Balkong mot gården. Hela fast (byggd 1903) är tot.san med bibehållen charm. OBS Pris 2,8 milj.” – Svenska Dagbladet 1989-11-01
Då det saknas tillförlitlig statistik över bostadsrättspriserna inför och under 90-talskrisen, så har jag nu kavlat upp ärmarna och håller på att ta fram detta utifrån radannonspriser i Svenska Dagbladet. Det är förstås inte samma sak som slutpriser, men ändå en indikation på marknadens värderingar. Fullständig statistik för 1989 – 1994 kommer senare, men det tar rätt många timmar att ta fram.
Stickprovets medelpriser och medelyta på Östermalm 1989. |
Östermalm är alltid Östermalm, så det är ju intressant att titta på hur bostadsrättspriserna (“insatslägenheter” som man ofta kallade dem på dem tiden) utvecklades under 90-talskrisen. Så jag har nu betalat för SvD:s arkiv (DN:S sträckte sig bara fram till 1992) och sitter och läser radannonser, för att ta ut ett stickprov på annonspriserna.
Min metodik är väldigt enkel och förstås delvis undermålig. Pga tidsåtgången tar jag bara ett stickprov på tre lägenheter varje månad1.. Jag försöker hålla snittarealen mellan 60 och 80 m2, vilket är den enda selektering jag gör. Generellt undviker jag paradvåningar över 200 m2. Största lägenheten i stickprovet ovan var på 160 m2, och minsta på 31 m2. Snittstorlek på hela 1989 var i mitt stickprov 70 m2. Snittpriset i mitt stickprov för 1989 var 17 171:- SEK per m2.
Dessa är förstås inte samma som slutpriser. Min lägenhet såldes till 8% under annonspris när den såldes 1997. Det tog tre månader, under vilket exakt tre personer tittade på lägenheten och den sista lade ett skambud. Det var tider det. Å andra sidan köpte jag min första villa på 140 m2 för 695 000:- SEK som enda budgivare med 150 meter till “egen strand” i insjö och 18 km till Brunnsparken i Göteborg.
BR-statistiken från 90-talet är bristfällig. Det blir intressant att se hur annonspriserna förändras på vår resa fram mot 1994. Inlägg kommer senare tillsammans med en del reflektioner.
“3:a Östermalm BR75 kvm, mkt välplan,garage. Bra läge. Månads avg 1 500:- Pris 1,5 Mkr” – Svenska Dagbladet 1989-12-06
1. Ja, jag vet, man behöver åtminstone sju stickprov för någorlunda vetenskapliga data, men priserna är inte oberoende av varandra, så jag nöjer mig med tre. Det fungerar någorlunda nu när jag testat ett första år. Längre fram när marknaden kollapsat på allvar efter 1992 blir annonserna dessutom väldigt fåtaliga när kapitulationen inträffat och folk gett upp att sälja.
5 kommentarer
Ser fram emot reflektionerna!
Stor tumme upp för detta. Jag har inte hittat någon bra sammanställning av bostadsrättspriser under 90-talskrisen tidigare, så det här är en fin början.
Metodiken funkar nog, det är lite åt samma håll som Riksbanken gjorde härom året (tillsammans med bland annat taxeringsvärden) när man tog fram historiska bostadspriser i Stockholm under t ex tiden före andra världskriget.
Äldre lite större bostadsrättsföreningar borde vara en guldgruva om man vill forska i sånt här.
Då kan man gå igenom protokollen och kolla se hur likadana lägenheter i samma område utvecklat sig i pris. Det borde även på vissa ställen gå att se hur en specifik lägenhet utvecklat sig i pris genom åren och försäljningarna.
Ett annat sätt att få lite mer jämförbara data är att någon styrelseaktiv i lämplig förening sätter sig med föreningens överlåtelseregister och samlar ihop lite data. Oftast vågar ingen slänga "viktiga papper" i föreningarna så det finns massor att gräva i.
Jag roade mig själv med det när jag var nyvald, allt var i princip sparat sedan föreningen bildades 1944! På 70 och 80-talet var lägenheterna inte värda något alls, normalt pris var några tusenlappar, någon hade blivit vräkt och föreningen kunde inte ens få tillbaka de juridiska och annonskostnaderna på försäljningen. I början av 90-talet var priserna uppe på 250k för en tvåa (detta är östra Malmö). För att sedan gå ner till 30-60k som lägst kring 96/97 med något enstaka dödsbo så lågt som 10k. Därefter har det varit mer eller mindre spikrakt upp till 1 – 1.2mille idag. Denna förening består nästan uteslutande av lika stora lägenheter så det är lätt att jämföra, skick på lägenheten vid försäljning framgår naturligtvis inte.
Har man ett rimligt antal, så borde de som har skick som avviker bli outliers som man kan selektera bort.