Sedan jag upptäckte teorierna kring blue zones har jag medvetet försökt öka mängden vardagsmotion och ta det omständiga alternativet istället för det bekväma. Nu lägger jag till ytterligare en rutin – tio armhävningar före och efter varje blogginlägg.
En vardagsrutin är att inte hämta posten med bil, inte ens om man kör förbi, utan istället gå fram och tillbaka till brevlådan, vilket ger nästan en kilometers promenad fem dagar i veckan. |
Tidigare inlägg om blue zones hittar ni 2012 här och mina egna lösa tankar för en arbetsplats här.
Grundprincipen kring blue zones, dvs vad som gjort att vissa geografiska platser har en befolkning som lever väldigt länge med bibehållenhälsa, handlar om vardagsmotion, äta lagom och ha ett socialt meningsfullt liv. Vid experiment i USA har man t ex kunnat reducera sjukskrivningarna på arbetsplatser med 40% via enkla medel. Det är som bekant betydligt billigare att förhindra sjukdom än att behandla dem, särskilt sk välståndssjukdomar (eller välfärdssjukdomar som en del kallar dem).
Matmässigt kör jag tillfällig fasta, eller 18/6 om man så vill, dvs jag äter inte frukost, utan förenklat äter jag vid klockan tolv och klockan arton, varefter arton timmar utan mat inträffar. Dricker ett glas vatten på morgonen för att rehydrera bara. Frukost äter jag bara när det är socialt påkallat som när man är gäst någonstans, eller när jag bor på hotell. Till skillnad mot en del andra kosthållare tackar jag inte nej när jag bjuds eller kräver specialbehandling. Oavsett 18/6 gör underverk för blodsocker och humör, och speciellt humöret förblir helt opåverkat av hungerskänslor och man kan gå hungrig utan att det påverkar något. Användbart i en del situationer.
Är man medveten om det är det enkelt att öka mängden vardagsmotion – t ex alltid ta trappan i tunnelbanan, när en sådan erbjuds, istället för rulltrappa. Undvika att ta hissen etc. Gärna gå istället för att ta kollektivtrafik – det tar t ex inte särskilt lång tid att gå från Centralen till Södermalm. Inte parkera så nära som möjligt när man exempelvis handlar, utan istället välja en plats längre bort, där det också ofta är glesare och enklare att parkera.
Sedan jag började med detta har det blivit rutin för mig i vardagen. Till slut blir det en inställning. Inte välja det bekväma alternativet.
Huruvida det ger några effekter är svårt att sia om då jag förstås inte kan jämföra med alterantivet att inte röra på mig. Sedan innebär gården att man åtminstone periodvis rör sig rätt mycket, och även har vissa dagliga rutiner som sker. Kanske nödvändigt för min del
Någonstans efter jag fyllde fyrtio drabbades jag av insikt (rätt eller fel) att nu är det motion livet ut som gäller – när man väl fyllt 40 så kan det gå väldigt fort åt ett mindre önskat håll om man slarvar och det blir sedan i princip omöjligt att åtgärda utan mycket stora ansträngningar. Och yngre blir jag inte. Snart fyller jag 50, så det är bara att fortsätta.
Gubben på arbetsplatsen. |
Jag har nu i veckan infört en ny rutin. Tio armhävningar (med fötterna på en stol för lite mer vikt på armarna) innan och efter varje blogginlägg. Bra sätt att se till att jag inte bara blir sittande stilla framför datorn under arbetspassen.
Kommer kanske leda till lite snedträning, så ett förslag är att variera träningen utifrån vad blogginläggets ämne är – armhävningar, situps, burpees och annat som går att utföra var som helst utan redskap.
Så nu kan ni åtminstone roa er med att det här blogginlägget kostade 20 armhävningar. Du kan ju själv prova att göra tio armhävningar innan varje kommentar du skriver på bloggen…
Kan konstatera att jag än så länge fått träningsvärk av att blogga…
78 kommentarer
Bra där Cornu. Kan tipsa om appen 7 minutes som kan hjälpa lite med motivationen. Perfekt med 7 minuter om man som jag har lite tid med krävande jobb och tre barn varav ett krävande sådant med autismdiagnos. Jag läser bloggen minst en gång om dagen och kan lova 10 armhävningar per kommentar. Dax nu mao
Tack.
Körde 7 i ungefär två år 2015 – 2017 innan jag trillade ur pga för mycket tjänsteresor. Mkt bra allsidig träning. Ska väl egentligen återuppta det också, men börjar med blogginläggrutinen för att få in en rutin.
Det finns flera sådana appar. Viktigt att man tar "Seven – 7 Minute Workout Training Challenge". I den kan man styra exakt vilka kroppsdelar eller vilken form av träning man vill ha (uthållighet/styrka osv). Eller man kan också bygga ett eget 7-minutersprogram. Jag har själv hoppat runt och testat flera av dom och fastnat för denna. Flera kör utan redskap i nivå ett och sedan när man når högre nivåer ska man ha både en stång i dörren och hantlar. Det funkar inte om man har många hotellnätter som jag.
Det är just rutinerna som är det viktiga. Helt perfekt med både armhävningar och att gå till postlådan. Sen kan man ju alltid försöka ta trappor i stället för rulltrappor där det går. Hoppa av busshållplatsen innan, om man åker sådant. Vid tandborstning stå 1 minut/ben och träna balans som man inte heller ska glömma. Kom ihåg att den kanske vanligaste anledningen och grundorsaken till mångas död är just en fallolycka.
Var kreativ!
Bra jobbat Cornu!
Nils Nilsson;
Nu får du väl för i h-e ge dig. Stå och hoppa på ett ben när du borstar tänderna? Hoppa av busshållplatsen innan? Lätt för en stockholmare att säga.
Var kreativ?? Gör lite samhällsnytta istället. Ta och skotta åt grannen, gräv ett dike så vägen inte spolas bort varje vår, såga ner ett träd åt moster, hjälp äldreboendet att dra in din mamma i duschen, cykla till jobbet istället för att åka SUV eller kavla upp armarna och läxa upp din bortskämda tonåring när han gör smygreklam för friskolan för att göra lärarna nöjda och få bra betyg trots noll koll på någonting.
Nils Nilsson? Gå till postlådan? Kallar du det träning??! Du har mycket att lära om träning, det hör jag det.
Ta trapporna istället för att åka rulltrappor? Vad jobbar du i för lyxpalats? Brukar ni inte ens gå i trappor där på era viktiga kontor? Armhävningar? Haha. Ojoj, nu är du inte ute och cyklar. Sluta lata och tramsa. Ta och testa lite hjärngympa istället. Hjärnans energiförbrukning är enorm hos en intelligent individ och lägger man där till ett hederligt underbetalt kroppsarbete så har man snart kommit fram till det som håller min kropp i så fint skick.
Och skippa allt socker som näringslivet försöker proppa på dig i alla varianter. Men riktigt fett ska du äta. Inte margarin och dietist kost. Nej nej. Det ska drypa med fett ur munnen så du blir mätt nån gång och inte måste köpa en massa sockerskit hela tiden. Lyd mina råd och du kommer bli både smartare och få en bättre kropp. Herrejösses. Jag kan tänka mig att du ser för bedrövlig ut. Ge dig och din stackars kropp en chans! Låt tonåringen gå till postlådan och få känna sig nyttig.
Nils Nilsson;
Och när jag skriver att fett ska drypa ur munnen så menar jag inte att du ska dricka smält smör utan häll i lite grädde i maten så det blir njutbart, bred smör på mackan och så vidare. Överdriv inte utan låt det sunda förnuftet råda men var inte rädd för fett. Kommer det fett ur käften slicka inte i dig utan torka bort det. Men oroa dig inte. Tänk kostcirkeln. Mycket grönsaker men ekologiskt eller eget odlat. Allt är kryddat med kemikalier.
Man blir förvånad över hur oerhört hälsomedvetna alla ska vara nuförtiden men sen har de ingen aning om att de sätter i sig en oerhörd mängd av dolda kemikalier så de borde bli näst intill självlysande nattetid.
Ta och gör er lite medvetna över alla kemikalier ni får i er med livsmedelsföretagens flinande medvetande. Då kan vi börja tala hälsa sen.
@Frihet !
Ja, det är de där konstgjorda fetterna som vi MÅSTE undvika !
Alla "fett- och sockersubstitut" som inte kroppen kan känna igen och metabolisera och vilka "i princip" kan tillverkas utifrån brunkol från f.d DDR..
Nej, hellre då riktigt naturligt fett och socker! Avstå från ALLT vad s.k "light"-produkter heter !
@Frihet
Du verkar vara totalt bortkommen. Du har ingen aning hur jag ser ut eller hur vältränad jag är. Men som tips kan jag säga att jag jobbat inom och själv idrottat i hela mitt liv.
Nu handlade inte den här tråden om samhällsnytta men om du går ut så kan du väl hugga ved till hela Sveriges befolkning.
Faktum är att väldigt många äldre dör pga att dom först ramlade. Av komplikationerna av fallet som ex vis kan vara slag mot huvudet, benbrott men pga bli stillaliggande ex lunghinneinflamation. Att träna balans är bra. Om vi andra står på ett ben under tandborstningen kan väl du Frihet fortsätta att hoppa samtidigt!
Bra insikt. Ett tips: kör antagonistiska övningar. Datorsittande och armhävningar är bådadera väldigt framsidesintensiva. Bröstmusklerna blir starkare och stramare, baksidan av axeln blir uttöjd och slapp av den ihopsjunkna skribentlooken. Detta ger ofelbart obalanser och t ex nervinklämningar i axeln och armbågen. Googla rotatorkuff + theraband. Lågintensiva övningar varje dag. Sjukgymnast i förebyggande syfte är inte dumt. Och sen bålmusklerna, hamstring, gluteus medius etc. Finns för mycket prehab att köra..
Jag lovar att springa 3 km för varje kommentar. Håller hittills iaf.
Henry;
Hur lång tid efter kommentaren springer du?
Frihet: jag springer innan jag kommenterar. Man konsumerar inte för lånade pengar.
Han e jävligt snabb…
3km på 2 timmar är väl inte snabbt?
Henry;
Låter klokt men lite omständigt för att kunna kommentera. Du glömde väl inte att springa innan du skrev detta?
Tänker börja löpträna först när jag fyller 60 år. Vill inte slita ut leder i förtid. Nu går jag ca 50 km i veckan. När det gäller kost, så köper jag bara grönsaker, bär, nötter och frukt, med inslag av rå fisk och kyckling utan skinn. Bjuds det på mat, så äter jag dock allt.
De blodvärden jag anser vara viktigast att hålla i schack är HbA1c och CRP.
Målet är att leva så långe så man kan nå LEV (den punkt då medellivslängden ökar med mer än ett år per år).
https://sv.wikipedia.org/wiki/Longevity_escape_velocity
Lägg till LDL-C som värde att ha koll på.
Ray Kurzweil tror att medel livslängden kommer öka mer om ett år per år relativt snart.
Han är känd för att ha skrämmande pricka säkra förutsägelser.
Intressant intervju om detta:
https://www.youtube.com/watch?v=87ocMvYtgQM&list=WL&index=19&t=0s
Jag lägger inte så stor vikt vid de som försöker förutspå vilket år LEV ska inträffa, t.ex. så har vissa fattiga länder redan nått LEV. Det kan mao. gå ryckigt.
Om man ska spå framtiden, så vill jag ha något som man enkelt kan verifiera. t.ex. 2025 så kommer medellivslängden i Sverige vara 87 år och 2035 är den 95 år.
Det är snarare tvärt om. Leder är till för att användas. Om man inte använder dem får man ont och problem. Att vänta till 60 bygger bara fett invärtes och skapar problem med lederna. Se
n sitter du där och tycker synd om dig själv. Ut och rör dig nu!
Senaste forskningen säger även att den bästa träningen för hjärnans förmågor (IQ) är att motionera. Tänk om du kunde höja din IQ med 10 poäng, då skulle du nästan vara lika smart som jag 😉
Du gör som du vill. Jag rör på mig (gång och styrketräning) och min BMI är optimala 22, men löpning får vänta. Min ambition är att springa betydligt mer än 20 km/vecka.
Jag är ett stort fan av teorierna att vi kommer nå singularitet inom 20-40 år och det i sin tur kommer innebära en utveckling som vi idag inte kan förutse och kan innebära någon form av "odödlighet".
Lite science fiction kan tyckas men flera av världens skarpaste hjärnor inom AI tror att det kommer ske inom inte allt för lång framtid.
Stötarna vid löpningen stimulerar tillväxt av benmassan, så vänta inte. Mkt forskning visar också att benskörhet är vanligast i de länder som äter/dricker mest mjökprodukter, typ Finland och Sverige. Att vi bor så långt norrut gör inte saken bättre pga att vi får för lite D-vitamin från solen, vilket fö har mängder med andra hälsorisker.
Cyklar några mil till jobbet varje vecka till göteborg,men jädrans vad det luktar avgaser nu när man är medveten om diesel bilarna kör med "raka rör"
Skatt är stöld;
Det är väl 50 år kvar innan du blir 60, grabben lilla. Tänker du sådär kommer du aldrig upp i den åldern. Ja, om du inte tänkt att sluta leva på pappas pengar och skaffa dig ett riktigt arbete då förstås.
@Incognito Bengtsson
Precis så. Brosk mår bra av belastning och rörelse. Ledvätskan både "smörjer" och ger "näring" till det.
Fungerar inte som ex ett kullager som slits ju mer det används.
Rörelse hör livet till!
Äh, kom igen. 10 burpees vill ha före o efter…
Får väl bli som straff när jag skriver inlägg taggade "politik".
Då vill jag att du gör 50 burpees för varje urtråkigt inlägg om bostadsmarknaden. 😉 För varje inlägg om försvarsmakten (ingenting om genderhelvetet) får du 10 burpees tillgodo. Ungefär som i Monopol och det där kortet som ger dig rätt att gå ur fängelset.
När döden börjar flåsa en i nacken: Åker aldrig hiss om jag inte måste. Det blir 6 tr upp och ner minst 2 ggr per dag på jobbet. Ger bra pump. Tar alltid lunchpromenad. Joggar varannan kväll, minst 20km/vecka. Kan jag inte jogga kör jag styrkepass med hantel och kroppen som vikt. Det gäller att göra som många reps som man orkar, och sen en till, vilket exempelvis innebär 35-40 armhävningar beroende på hur länge sen sist det var. Tar hälften grönsaker till lunch för att minska ner mängden kalorier. Morötter kostar bra mycket energi bara att sätta i sig. Har även provat 5 och litegrann-dieten, d.v.s. att hoppa över lunch Lör och Sön. Och ja det funkar. Är nere under 80kg nu, vilket var 40 år sen sist.
Vad gäller frukost kör jag power-smoothie med basinnehåll (varierar lite andra ingredienser efter smak och tycke):
lågsockrad kvarg
en näve spenatblad (mjukar upp ådrorna genom N2O och sänker blodtrycket).
frukt (typ apelsin för lite mer smak och vätska)
havregryn (innehåller nåt bra, kommer inte ihåg vad)
valnötter (Omega3 och annat nyttigt)
en skvätt linfröolja (omega3) eller (olivolja) sänker det dåliga kolesterolet.
Kompositionen är baserad på rön från den utmärkta halvvetenskapliga TV-serien från BBC "Trust me I'm a doctor". 🙂
Wow -bra mycket mer motion än en annan…….. Har själv haft turen att få en genuppsättning som gjort att jag haft samma vikt i 23 år -70 kg.
Det är lite Yin och Yang. Har svårt att motivera mig att dra ner på ölen, så då får jag steppa upp moteld på annat. 🙂
Är förstås inte överviktig alls enligt något mått. Bara att magen har börjat puta lite. Det mesta jag vägt var när jag gjorde lumpen som jägare, 90 kg men bara muskler. Nu siktar jag på typ 75 vilket torde ta bort den där irriterande ölmagen.
Min genuppsättning funkade bra fram till 50, sen svek den mig. 🙁
Om du är över 35 kan du med fördel byta linfröoljan mot fiskolja för bättre tillgänglighet av O3n. Olivolja är bra, MCT ännu bättre.
Mycket bra post och intressanta kommentarer här för övrigt.
Bra initiativ! Jag har själv börjat med likande, 3 dagar motion/styrketräning per vecka och mer allmän rörligare livsstil. Har även sett över kosten till en kost med mycket låg/låg sockerhalt.
Efter åtskilliga timmar plöjning av senaste forskningen så är det neddragning av socker och träning som är det man ska koncentrera sig på (sen självklart inte röka), rädslan för fett verkar mer och mer peka mot att det inte är den största boven för hjärt och kärlkramps sjukdomar.
Man kan förmoda att selektionen av människan genom eonerna avlat fram omnivorer som kan hantera naturliga fetter alldeles utmärkt. Däremot konstgjorda fetter som transfetter och liknande saknas det enzymer för att bryta ner. De är de som kloggar igen ådrorna.
Ja transfetter inte alls bra, fleromättade fetter bra, mättade fetter råder det lite delade mening om hur till vida de skapar plack eller inte.
Ja, det är de där konstgjorda fetterna som vi MÅSTE undvika !
Alla "fett- och sockersubstitut" som inte kroppen kan känna igen och metabolisera och vilka "i princip" kan tillverkas utifrån brunkol från f.d DDR..
Nej, hellre då riktigt naturligt fett och socker! Avstå från ALLT vad s.k "light"-produkter heter !
Önskar eder alla en trevlig Valborg och tänd nu en riktigt stor brasa!
Går till och från jobbet vilket innebär 100 mil/år i ur och skur. Sparar in på bilkostnad vilket innebär ca 2 miljoner extra till pensioneringen, lågt räknat på en årskostnad om 50k.
Lägg 15000 på en cykel så kan du arbeta längre varje dag och ha ännu mer pengar över vid pension
Rimligt upplägg. Kruxet är dock att besluten som sitter i ryggmärgen betyder mycket mer än de du tar medvetet, så mycket mer att de medvetna besluten nästan är försumbara (förövrigt kul icke-intuitiv heuristic för det mesta i livet).
Där någonstans finner man ofta problemet mellan framgångsrecept det akademiska observerat empiriskt, och de metoder det akademiska sedan försöker ta fram för att återskapa framgången.
För den som verkligen vill ta sig framåt rekommenderas parallella studier av tex thinking fast and slow och typ.. läggs ihop det till en slutsats.
Spelade en del poker för en massa år sedan. Mycket intelligenta människor som hela tiden gjorde stora framsteg vad gäller kunskap som är svårare att nå än själva spelteorin så att säga. Där pratades mycket om A-game och B-game, och mycket fokus låg på att försöka behålla sitt A-game så långt som möjligt (rätt kost, rätt sömn, rätt mindset osv). Där kan B-game i princip direkt översättas till Kahnemans system2.
Även i sådana sällskap låg alltså den riktiga poletten långt borta: skillnaden mellan vinnare och stora vinnare handlade alltid om deras B-game, inte om att undvika det bäst.
Linus: kan du förtydliga? Menar du att medvetna beslut inte har någon större betydelse? Skulle Usain Bolt ha blivit världens snabbaste utan medvetna beslut ang träning, livsstil etc?
@Henry, jag menar att typ allt som gör Usain Bolt till världens snabbaste löpare när han väl springer sitter i "undermedvetna" handlingar.
Menar absolut inte att det inte går att träna medvetet. Det jag syftade på är den vardagsmotion inlägget handlar om. Du kanske får in 1-2 aktiva val per dag; 40-50 val du inte tänker på.
Sedan veckan innan jul kör jag också med skipping breakfast, alltså jag hoppar över frukosten och äter istort sett bara mellan 1130 – 1900. Själv är jag inspirerad av professor emeritus Stig Bengmark, experten på samband mellan immunförsvar, tarmbakterier och mat. Han bedriver ett i mina ögon fantastiskt folkhälsoarbete på sin fb och sin hemsida. Här är en länk till hans tolv budord, som sammanfattar hans rekommendationer baserat på aktuell forskning. http://bengmark.com/halsa-tolv-budord-3/
Jag är själv övertygad om att jag kommer fortsätta med skipping breakfast, man känner sig lätt och fin, och oftast inte hungrig konstigt nog. Enstaka dagar äter jag frukost av sociala skäl, eller om jag behöver extra mkt energi pga kroppsarbete.
Här är förresten en länk till en artikel om Michael Dahlen, en professor, som på kort tid skaffade sig 40 nya vanor, och på köpet gjorde mängder av armhävningar. (Bla för att visa att det inte behöver ta lång tid att etablera en ny vana).
http://mobil.unt.se/leva/han-andrade-40-vanor-pa-ett-ar-3540771.aspx
Haha, den bengmark alltså. Skulle man hålla sig till hans budord finns det ju snart inget kvar att leva för. 😀 Fast jag håller med om att frukosten kan gå bort. Kör själv periodisk fasta (16-8, med ätfönster mellan 12.00-20.00) när jag vill gå ner lite i vikt framåt sommaren varje år. Funkar finfint och det är skönt att slippa "after breakfast hunger" samtidigt som sötsuget försvinner.
Jag äter ibland frukost av social orsak (antar att det loppet är helt kört om man har barn). Tvingar man i sig det en vecka är man plötsligt hungrig när man vaknar sen.
Av samma anledning äter jag ibland bullar och andra bakverk. Tvingar man i sig det några kvällar blir man plötsligt sugen på bakverk (=en massa socker) sen.
Go figure.
@Lillstrumpa, fast periodisk (regelbunden) fasta är rätt orimligt. Det är en rätt dålig emulering av det som är rimligt: oregelbunden fasta.
Men då kommer vi in på mina wall of texts ovan; man klarar inte oregelbunden fasta om det inte är rotat i system2.
Kul att cornuland äntligen hittat en av mina topics som inte har med digitala enheter jag aldrig har ägt att göra.
Jaså säger du det? Jag tycker tvärtom att hans budord är hoppingivande. Även om han uppmuntrar till att följa buden strikt så är det få födoämnen han vill att att man inte ska äta alls; flertalet räcker det att begränsa. Att det också är en kost som har potential motverka kroniska och autoimmuna sjukdomar är ju förstås också hoppingivande, speciellt om vi har framför oss ett samhälle där vården alltmer kommer ha begränsade resurser, dels pga att många sjukdomar blir allt vanligare, och debuterar tidigare, invandringen där individerna i genomsnitt belastar vården mkt mer, och sen ekonomin som väl lär gå utför. Summa summarum är det nog bäst att själv ta ansvar för sin hälsa. För övrigt har ju sjukvården aldrig varit värst bra på att behandla kroniska och autoimmuna sjukdomar, eller hur? Man ger symptomdämpande mediciner, och patienten lever kanske, och får stå ut med biverkningarna.
Det kanske kan vara av intresse för någon att sedan jag snöade in på denna typ kost ( först utan gluten, sen budorden, se ovan) för två år sedan har jag sluppit pollenallergi, blivit av med en inflammation i näshålan som jag haft i många år, troligtvis pga att jag inte medicinerat tillräckligt mot allergin. Sen har jag gått från att vara den som är mest drabbad av infektioner i familjen, till den som är minst drabbad. Och gått från överviktig, på gränsen till fetma, till normalt bmi.
Flertalet människor är väldigt bekväma av sig och föredrar att bara ta tabletter, och i övrigt knappt ändra sin livsstil. Sådan är inte jag. Vi har ju fått motion på recept och det är ju utmärkt, även om jag inte vet hur vanligt det är. Hur länge dröjer det innan läkarna föreskriver en viss typ av kost? Det lär väl dröja då industrin inte tjänar på det. Kolla förresten in kampanjen #sjukmat, om den ofta helt undermåliga mat som serveras på sjukhusen, vare sig god eller gynnsam för tillfrisknandet.
Linus, jag skrev om att skippa frukost redan för över två år sedan.
https://cornucopia.cornubot.se/2016/03/i-form-skippa-frukost.html
…och jag körde pf första gången för sex år sedan. Det får vara hur orimligt som helst. Bara det funkar för mig… och det gör det.
@Lillstrumpa, menar att det är "orimligt" eftersom du försöker lösa bristen på naturlig variation (=naturligt varierad stress) med något strikt.
Jag tror säkerligen att periodisk fasta för de allra flesta människor är mycket bättre än ingen fasta alls. Risken är väl då snarare att missförstå varför det är bra.
Själv äter jag utan någon tanke på att det ska vara bra och nyttig. Men rör på mej för två ( både på jobbet och fritiden). Kan rekommendera Försvarsmaktens träningsklubbs app (FMTK). Riktigt rolig och man väljer själv efter nivå, behov och tidsåtgång (och den är väldigt instruktiv).
Och att ha hund(ar) är inte fel det heller.
Träna?! Yoga?! Hehe. Tänk om ni satsade på ett hederligt lågavlönat kroppsarbete – det vore väl något för er det! Upp ur bekvämligheten och påhittade låtsaskojobb och ut och gör någon verklig nytta istället!
Snart skaffar ni väl er en spikmatta… jag kan snickra en sån jag om ni vill prova igen. Den gamla såg jag att ni slängdes på soptippen.
@Frihet!
".. hederligt lågavlönat kroppsarbete.."
Vet du vad exv. en sophämtare tjänar ?
Och förstår du varför det bara är vita medelålders mäns om jobbar som sophämtare?
😉
Sophämtare borde väl tituleras "sanitetstekniker," eller något liknande. Med tanke på den rejäla lön som nutida sophämtare har…
Ja, sopåkare tjänar faktiskt mer än de fantastiskt välbetalda sjuksköterskorna … (plats för ironiskt småleende).
Jag vet alldeles för många sopor som tjänar alldeles för mycket. Tänk bara på ett läkemedelsbolags VD som tjänar ca 12 miljoner i månadslön. Eller Ulf Kristersson, som själv bestämmer vad han ska ha i lön (ca 168000 kr per månad tycker han att han är värd för att leda ett parti som förlorade i riksdagsvalet). Moderater som dessutom ska vara så självständiga och klara sig så bra. Fan vad de där partianställda måste vara när det krävs så mycket pengar för att vilja leda detta lilla sandlådeparti.
Ta och se till att sänk de där chefslönerna före ni klagar på sopgubben som kör bort all skräp som ni överkonsumerat och slängt utan tanke på miljön.
Det finns inget enklare än att sitta och vara chef. Borde faktiskt vara de lägst betalda i samhället.
@frihet !
Fridolin, Romson , Persson , Lööf & Co då ?
Är dessa "gamänger" värda sina löner tycker du?
I den gamla (1994) filmen "Lamerica" letar några bidrags-parasiter upp en gammal straffånge i det sönderfallna Albanien 1991 och låter han bli "direktör" och får lön för att skriva sitt namn på några papper…
Det hela slutar dock lite annorlunda än vad de tänkt sig!
https://en.wikipedia.org/wiki/Lamerica
Skrattar !
Ja, den vardagliga motionen eller rörelsen skall man inte underskatta!
Dessutom behöver man då inte slänga ut en massa pengar på dyra gym-kort och tillhörande "chica" träningskläder av ohemult dyra mode-torsk-märken!
Saker köpta på Ge-Kås i Ullared duger bra!
Att cykla till affären i.st.f att åka bil etc. Tyvärr så slänger ju Gbg kommun ut busskort åt ALLA skolelever så om de så bara har två hållplatser till skolan så trängs de på redan överfulla bussar..
Cykel ja, min kostade 1998:- på REA:n på "Mats Sport". Denna cykel har även till affären tagit mig ner till Wittenberg ! Att cykla är kontemplativt och man får många goda ideer när man "vevar" sig fram. Man behöver inte heller "leka "Torur de France heller
Men, att inte äta frukost… :-O Dagens viktigaste måltid… !
Havregrynsgröt med mellanmjölk och en kopp the! Kaffe vi 10 och 15 , lätt s.k "lunch" vilket ibland blir en hamburgare och en banan – med ett "kontorsnissejobb" behöver man inte så mycket – och en lättare kvällsmat vid 19.
Ja, jag äter frukost, middag och kvällsmat enligt det språkbruk som är vanligast i södra och västra Sverige!
Igår kväll "festade" jag dock till det hemma med en DVD-film – "La'merica" om bidragsfifflare i ett nyligen diktatorlöst och herrelöst Albanien 1991
Till detta popcorn och en flaska julmust. Det var ju ändock Lördag kväll! 🙂
Bengt! Tänk vilken biff du skulle bli om du gjorde tio armhävningar före och efter varje kommentar 🙂
Mvh
Newman
Tyst nu Newman, man blir ju rädd bara av tanken att möta Bengt Hulken Hansves på Gekås.
@Stefan !
Jag besöker Ge-Kås i Ullared 4-5 gånger per år så sannolikheten att du eller någon annan på denna blogg skulle stöta på mig är minst sagt infinitesimal!
😉
Märkligt att i stort sett 100% bara rekommenderar konditionsträning, har inte sett någon förespråka mirakelkuren tung styrketräning. Att bli starkare är förmodligen det nyttigaste man kan företa sig. Det både stärker och skonar lederna samtidigt. Det ökar rörlighet och hållning. Minskar stress och smärtupplevelse. Ökar balansen och kroppsuppfattningen, extra viktigt för äldre personer (fallrisk!).
Löpning är repetitiv och stressar lederna på ett negativt sätt för den ovane/överviktige/äldre löparen. Långvarig konditionsträning bryter ner muskelmassa som man så väl behöver bibehålla i mogen ålder.
Ps. Och nej, armhävningar räknas inte riktigt.
Jag är 69 år väger 74 kg och lyfter 1,3 ton 5 dagar i veckan ( började med 900kg). Har hållit på med detta i 1/2 år, känns stabilt i kroppen. Började med detta då doktorn påstod att artrosen i mina leder behöver starka muskler runt om.
Lyssna på Sandow.
Jag försöker komprimera träningen till några tunga lyft och ett maxpass på roddmaskin i några minuter. Helst så att man kan gå mellan t ex knäböj och bänkpress mellan repetitioner, då tar det max tio minuter. Tyvärr sitter det ofta folk och vilar med mobilen på varenda station…
Wikstrom: bättre än ingenting förstås, det är dock tveksamt om jag skulle rekommendera att lyfta fem dar i veckan för någon i din ålder. Du lyfter bara 6,5 ton i veckan vilket inte är särskilt mycket. Du skulle med lätthet kunna komma upp i det dubbla med minskad frekvens tror jag. Men nu svävar jag iväg. Bra i alla fall!
Yep Sandow. Det är aldrig försent heller. Själv har jag inte så långt kvar till pensionen, började styrketräna för tre år sedan. Lugnt och försiktigt med maskiner i början. I dag marklyfter jag 3×8 på 1,5 gånger min kroppsvikt. Knäböj nästan lika tungt. Funderar lite på att börja tävla, finns inte så många aktiva seniorseniorer. Fast man behöver ju inte ta i så överjävligt för att få resultat. Kan säga att varenda aspekt av livet har förändrats till det bättre sen jag började styrketräna. Man ska inte vara rädd för att prova, som nybörjare blir man mycket väl bemött.
Sandow. Ja det är inte speciellt mycket, under en period körde jag 2 pass per dag men nu har jag lugnat ner mig och tycker att detta är en lagom dos då jag för övrigt periodvis är aktiv under dagarna genom vedhantering. Trevligt är det att musklerna reagerar och ger stabilitet i kroppen, den känslan är guld värd.
Wikstrom, poängen är att man syftar efter att bli starkare med styrketräningen. Visst är det bra att "hålla igång" men jag syftar på strukturerad träning med progression, systematisk ökning av belastning och volym. Det är det som krävs för att man ska bli starkare.
Sandow. Det är inte styrketräning jag sysslar med utan träning som ger mig styrka. Helt home made upplagt men med kunskap om hur man skall lyfta.
Tipsa din kompis Patrik Oksanen om detta också. Med tanke på hans kroppshydda förefaller det osannolikt att han kommer kunna sköta den centerpartistiska trollfabriken på facebook länge till.
Betyder det att vi bara kommer få se ett par blogginlägg i veckan framöver?