Medan media nu basunerar ut lättnadsrally och prisvärderingstjänsterna mystiskt värderar upp bostäder radikalt, så följer lägenhetspriserna enligt Mäklarstatistik för Sverige, Stor-Stockholm och centrala Stockholm nedan.
Medelpriser bostadsrätter 201601 – 201803. Källa: Mäklarstatistik |
Media är pigga på att förklara att bostadspriserna nu rusar eftersom de inte föll mer än marginellt hos Valueguards statistik och Mäklarstatistik hävdade att de var oförändrade eller svagt nedåt.
Egentligen föll de kraftigt, med nedgångar på ca 10% i landet, 5% i Stor-Stockholm och 2% i centrala Stockholm.
Prisutvecklingen enligt Mäklarstatistik enligt ovan.
Extra intressant blir det när man tittar på säsongsmässigheten. Mars innebär normalt stigande priser, som sedan faller april – juni.
Medelpriser bostadsrätter Stor-Stockholm per månad 2016 – 2018. Källa: Mäklarstatistik |
Då ser man i själva verket att mars är en rent katastrofal månad, med sina -5% mot +1% 2017 och +3% 2016.
Trenden är helt klart alltså tvärt emot säsongsmässigheten nedåt och lättnadsrallyt kan nog ses som media- och finansfolk som börjat svettas över sina högbelånade centrala bostadsrätter i Stockholm.
64 kommentarer
Låt dom svettas.
Ja, väldigt svettigt med oförändrade priser i två år.
På något sätt kommer dom naturligtvis att kunna påtala att priserna stiger.
Enligt ordspråket: Man kan bevisa allt med statistik, utom sanningen.
Om man inte kan bevisa sanningen med statistik är man inte kompetent.
Studerar man Husmask är det tydligt att olika delar av landet går på lite olika håll just nu. Tror att det kommer vara både upp och ner under april, maj, och juni, med ökande omsättning efter hand. Kanske tydligt ökad omsättning i juni, som normalt har låg omsättning annars.
September är fortfarande min tidpunkt för återhämtad bostadsmarknad, vilket kräver en ganska rejäl uppgång från nuvarande nivåer.
Och rejält slappare kreditgivning än idag. Den tiden är förbi.
@Iblandekonomi, alltid spännande att läsa dina inlägg med prognoser om stigande priser. Nu har du en ny prognos igen, din tidigare var:"Detta följer mitt scenario som börjar med låg volym när folk inväntar högre priser för att senare ta fart framåt maj efter att köparna insett att de måste bjuda för att få något av de få objekten på marknaden".
@Bengt Eriksson: Samma prognos. Texten du anger stämmer med det jag skriver nu också. Det är någon gång mellan nu och sommaren som volymerna åter kommer öka. Maj ligger mitt i perioden.
Jag tycker det finns en del i övrigt att önska när det gäller läsförståelsen. Men jag har förstått att många har en stark tro och önskan om krasch i fastighetspriserna, vilket kan göra det lite känsligt när man visar på andra scenarier.
Hela prognosen från den 9:e januari nedan:
Mitt scenario ser ut såhär:
1) Vissa får sälja i "panik" för att de hamnat i en situation med två boenden som de inte planerat för. Detta hände i höst, och i en liten utsträckning fortfarande.
2) Volymerna går ner kraftigt. Säljarna avvaktar, även många av de som säljer nybyggen. Vi är i början av den fasen.
3) Bristen på objekt till salu gör att priserna går upp då köparna är fler än säljarna. Fortfarande under små volymer. Inleds tidigast i mars 2018.
4) De ökande priserna gör att fler objekt kommer ut till försäljning. En stabilare prisnivå skapas med högre priser under normal omsättning. Tidigast maj 2018, senast september 2018.
Ovanstående gäller bara om räntenivån bibehålls på nuvarande låga nivåer.
Jag tror snarare så här
1. Många objekt som inte såldes kommer läggas ut igen i Maj med förhoppning att försöka sälja innan den lugnare perioden kommer över sommaren
Det kommer även månad för månad ut fler och fler nyproduktion då dessa färdigställs i rask takt
När maj passerat med dålig omsättning och de säljare som hoppades på ett sista försök som sedan får stå över hela sommaren med osålt efter det kommer lite av paniken och verkligheten i kapp,
Jag har tittat på många nyproduktioner som ändrat sina erbjudanden, med garantier slagit sig för bröstet mm, och sedan kört visning = typ inget sålt.
Mäklare har visning efter visning och inga bud kommer,
Säljarna kommer försöka in i det sista att leva i förnekelse om att priserna gått ned, samtidigt som några dödsbon mfl. där de anhöriga släpper objekt med lägre pris kommer påverka priserna nedåt, i statistiken.
Det som blir intressant och spännande är att se vilka kort riksbanken drar upp för att hitta argument för att skjuta fram räntehöjningarna, lika roligt varje gång att se det korrupta Sverige och hur man desperat försöker hjälpa alla torskar
I slutet kommer byggbolag och de som spekulerat och skrattat åt en med en sms belånad latte och ny volvo på blanco att skylla på regeringen och alla andra än de själva för nedgången. ( ca 3-6 månader bort) vänta och se
Jo, det är arga leken. Frågan är om säljarna eller köparna blinkar först. Dvs är det de som inte har boendet, eller de som har det, som är mest intresserade av en affär.
Jag satsar på att övertalningsförmågan är stor och tålamodet kort bland 80- och 90-talisterna och att förskott på arv och borgensmän kommer nyttjas flitigt det kommande halvåret.
iblandekonomi
Det där med räntorna verkar lite osäkert..
https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/interest-rates/bundesbank-warns-german-banks-rates-are-moving-higher/
@Iblandekonomi, en eloge för ditt beskrivande svar i vilket fall. Och det är spännande att läsa prognoser. Nej, det en ny prognos från dig att marknaden skall vara återhämtad till just september 2018. Då antar jag du menar från toppen 2017. Du skrev faktiskt "En stabilare prisnivå skapas september 2018" inte "återhämtning". Vi är nu faktiskt "framåt maj"och du skriver också "fortsatt ökande priser till senare delen av våren". Var är de "fortsatt stigande priserna" undrar jag ?
De s.k "sub prime" köparna har decimerats pga amorteringskravet och det har inte slagit igenom helt än på marknaden. Och man är mer försiktig nu. Så min prognos är faktiskt långsamt sjunkande priser, och mer på BR och mer i Stockholm.
En nedgång som tar fart vid kommande lågkonjunktur. Sen kommer vissa områden möjligen ha en ökning pga white flight.
Men är ödmjuk och tillägger att jag kan ha fel.För vem vet vad staten har i sin bakficka.
Kortsiktigt bör ju priserna gå ner i koncentrerade områden med ett överutbud av bostäder till salu. På lång sikt vet vi inte vad som händer. Börjar politiker och RB tassa i spelreglerna och dopar ekonomin kan det bli lite vad som helst. Tror ju tyvärr på det sistnämnda.
@iblandekonomi
"3) Bristen på objekt till salu gör att priserna går upp då köparna är fler än säljarna. Fortfarande under små volymer. Inleds tidigast i mars 2018."
Bristen på objekt är ju egentligen inte en äkta brist utan att det i själva verket är ett överskott. Åtminstone på de priserna som är idag. De få objekten är ju pga att säljaren får för dåligt betalt.
Ditt resonemang faller ju där.
En ytterligare faktor kan sänka priserna, skattehöjningar. Nu har man kommit på att den lönsamma" invandringen kanske inte är så lönsam. Saxat från SVT idag: "Många utrikesfödda står utanför arbetsmarknaden, vilket på sikt skadar den svenska ekonomin. Det menar statliga Konjunkturinstitutet.". Är någon förvånad, här talar vi reformer som krävs.
@Nils Nilsson: Du lever i villfarelsen att det är köparna som bestämmer om det finns objekt till salu eller inte. Det stämmer inte, det är säljarna. Nuvarande prisnivå gör att säljarna är mindre intresserade av att sälja. Att säga att en faktisk brist inte är äkta blir bara konstigt.
@Bengt Eriksson: Du verkar tolka in väldigt exakta angivelser i utsagor som i själva verket har spann på några månader, kompletterat med gissningar av den troligaste punkten för olika utfall, som har varierat.
Sen fattar jag inte om du tycker min prognos från januari är den som är ny eller något annat av de tillfällen jag skrivit om den. Och kan väl säga att jag egentligen inte bryr mig så mycket.
Och framåt maj betyder inte mars.
Skrattar. Du kan ju bestämma dig för vilket pris som helst som säljare. Men för att göra en affär krävs ju både en köpare och en säljare. Harmoniserar inte det blir det ingen affär, om inte under pistolhot?
Jag köper ex inte bananer i affären som kostar 2000 kr/kg
@iblandekonomi. Jag tror att dina prognoser faller pga det faktum att det inte finns så många köpare som inte redan har ett boende. De allra flesta köpare finns även med på säljarsidan och man har skiftat lite från att köpa först och sälja sedan. Nu vill man först sälja och först efter sådan affär så vågar man köpa. Det är säkrare att ta risken att behöva bo hos släkt och vänner en liten stund än att sitta med dubbla bostäder.
@Iblandekonomi, du är iaf en frisk fläkt med dina felaktiga prognoser och argument för ständigt kommande prisökningar. Och dina tankar om att säljaren har all makt. Jag tror du är mest ute efter att provocera och skapa uppmärksamhet. Och du lyckas faktiskt med det. Trots att jag inte tar dig på allvar så måste jag medge att du även provocerar mig till att kommentera men, Keep up the good work!..
@Chris: Har tänkt på det. Det är därför volymerna inledningsvis är låga (läs nu). Priserna kommer att gå upp under låga volymer, vilket gör att volymerna ökar, och normala flyttkedjor åter kommer igång.
@Toni: Är det överhuvudtaget möjligt att dopa ekonomin mer än nu med negativ ränta i en högkonjunktur? Räntan kan i och för sig bli ännu mer negativ förstås. Ingen vet vad dårarna på Riksbanken kan tänkas ha i görningen.
@Bo Fomalsi: "Politik är att vilja" sa Olof Palme och det gäller ju än idag. Räntepolitik är också att vilja. Martin Flodén på RB har ju sagt att vi kanske inte hinner höja räntan till nästa lågkonjunktur och att han inte är främmande för ytterligare sänkningar av räntan samt köp av bostadsobligationer. Stefan Ingves o andra sidan är nog beredd att gå ännu längre med helikopterpengar. Kan man inte devalvera så kan man depreciera. 🙂
Lyssna inte för mycket på Iblandekonomi, han om någon talar i egen sak. Han vill att priserna ska gå upp.
Toni: Jag håller med. Bopriserna behöver gå ned men blir inte förvånad om de trissar upp bubblan ännu mer genom helikopterpengar.
Ja priserna behöver gå ned. Hade man infört strikt skuldkvotstak hade vi sluppit att sitta i denna rävsax. Vi vet att det kommer en lågkonjunktur och vi vet att arbetslösheten kommer att öka. Får det värka ut utan mer stimulans så kanske vi kommer på banan igen. Men vilka politiker vill ta det självmordsuppdraget. Man kommer skjuta på problemet med mer stimuli ända tills det brakar ihop. Nu gäller det att ladda med tillgångsslag i EUR/USD för att överleva.
Jag tycker fortfarande att det är väldigt svårt att veta vilket tillgångsslag som är bäst att ladda i och hur man gör det på bästa sätt. Det vi vet är att många aktier är övervärderade p.g.a. stimulanspolitiken från världens centralbanker och här hemma har vi både börsen och bostadsmarknaden som är högt värderat ifall dopingpolitiken skulle avta. Hur skyddar man sig bäst då? Köpa USD? Köpa EUR? Köpa Guld? Räntefonder i EUR/USD?
Ja Toni, det är bara att hålla med. Egentligen är väl alltid standardrådet som sagt att diversifiera med allt du nämner. Och ha tur-;). Nu är inte jag experten och kan ge råd till andra utan går mer min magkänsla och sparar hyfsat långsiktigt. Har inte mer aktieplaceringar än jag kan ta en förlust. Och för att slippa SEK. Är bara så aktiv att jag försöker gå in/ut i aktier vid hyfsat rätt tillfälle.Och det kan vara snart. Målet är att ha såpass mkt att man har rörelsefrihet att flytta till annat land när man vill.
Jo diversifiering är väl det säkraste i en sån här osäker värld och ekonomiskt osäkert Sverige. Det tar dock emot att köpa RF i EUR just nu då kronan redan tappat så pass mycket. Allt beror ju som sagt vad man ska använda pengarna till. Många verkar vara eniga om att ifall bostadsbubblan spricker i Sverige så faller även kronan som sten och har man pengarna i SEK får man ju inget annat än just en svensk bostad för pengarna. Nästa fråga är väl om man vill jobba för svenska kronor och betala för kreditfesten som varit. Euro känns på ett sätt skönt om man har för avsikt att pensionera sig i ett land med EUR som valuta eller valutan kopplad till EUR. Det är ett svårt läge. Jag har en väldigt liten del av mitt sparande på börsen då det känns som att risken överväger den potentiella avkastningen som börsen kan ge efter 9 års av nästan oavbruten uppgång. I värsta fall får man väl köpa sig en bostad för allt man har ifall priserna rasar tillsammans med SEK och sedan hyra ut och flytta till ett annat land och börja om på nytt och hoppas att Sverige återhämtar sig någon gång i framtiden. 🙂
@Toni, ja och återhämtning kommer ta tid, först kommer krisen. Jag ser inga åtgärder mot det helt överskuggande problemet, hur vi får utrikesfödda i jobb. Nu först börja nationalekonomer förstå och ta upp allvaret i detta tom i SVT. Och vi fyller på med minst 50 000/år länge framöver så det blir bara värre. Samt inte minst de sociala problemen. Egentligen meningslöst att gnälla, gäller bara att rädda sitt eget skinn, försöka bosätta sig i rätt kommun/område om man nu ska vara kvar i Sverige. Som skåning och sett hur det blivit i Malmö, Landskrona, Helsingborg senaste 20 åren så har man fått en insikt kring problemens omfattning.
@Bengt: Jag har varit i Helsingborg väldigt mycket och till och med bott där i omgångar. Tycker att Helsingborgare förstorar problemen lite. Helsingborg Söder kan inte ens jämföras med Göteborgs förorter. Malmö kanske är en annan sak.
Ni har ju åtminstone möjligheten till att köpa förhållandevis boenden och jobba i Danmark samt slippa undan flygskatten. I Göteborg och Sthlm får man betala snordyrt för boendet, trängselskatt, flygskatt o.s.v. Alternativt får man använda sig utav västtrafik som fungerar OK så länge man inte gör några byten på vägen. Känns fortfarande som om dom tyskspråkiga länderna är det bästa alternativet i Europa eller om man vill leva tryggt och är nöjd med mindre pengar i plånboken men ändå liknande köpkraft som i Sverige i landet man lever i kan man välja Prag.
Minst 50 000 nya per år? Ja minst sagt. Prognosen i någon tidning här om dagen ligger ju på 11 miljoner invånare inom 8 år vilket innebär 125 000 per år om prognosmakaren ska få rätt.
@Toni, om Söder inte kan jämföras med Göteborgs förorter så måste det vara rent fruktansvärt i Göteborg. I förhållande till folkmängd har Helsingborg fler anmälda våldsbrott än både Malmö och Landskrona.Bara i natt 2 explosioner, flera skjutningar och knivmord senaste tiden. Och Söder upplevs som otryggast i Helsingborg. Har flera bekanta i Hbg/Söder och man önskar inget högre än komma ifrån detta laglösa land. Fördelen med Skåne är trots allt mysiga städer, stränderna och Danmark.Gbg och sthlm har ju alla de problem du nämner men det handlar ju om att jobben finns där. Har själv en stark dragning att bosätta mig i Danmark, Finns många intressanta jobb,tryggare, mer tillgänglig sjukvård och närheten till Sverige. Dock dyrt för en svensk.Prag är också lockande rent ekonomiskt men språket blir svårt. Ja, man får fundera.
@Bengt: Jag har sett båda sidor. Själv är jag uppvuxen i Göteborgs förorter men lyckligtvis har jag tagit mig därifrån. Det är dock svårt i en segregerad och dyr stad om man inte har föräldrar som kan supporta en ekonomiskt. Idag är det nog ännu värre.
FYI, Vi har f.n. 4 skjutningar på 1 vecka: (http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/dystert-facit-fyra-skjutningar-inom-loppet-av-en-dryg-vecka-1.5647428)
Brukar faktiskt bo i Helsingborg S när jag väl är där 🙂 Är ju självklart mycket trevligare i norra stan men min personliga uppfattning av läget är att jag känner mig extremt mycket tryggare där än i en Göteborgsförort dit inte ens polisen vågar åka till.
DK kan vara en bra idé och då ska du ju självklart se till att få din lön i DKK. När det gäller Prag så har Tjeckien en bra strategi för expats då det ligger i deras intresse att få dit kvalificerad arbetskraft. Av dom jag känner som jobbat där har ingen behövt kunna det lokala språket även om det är till en fördel om du vill kommunicera med lokalbefolkningen. Det är nog värre i Tyskland.
@Toni, Polisens trygghetsrapport rankar Söder på Helsingborg som det mest upplevda otrygga området i Sverige. Du är härdad så i motsats till mig då uppfattar det tryggare. Men då förstår jag verkligen vilket helvete det måste i många av Göteborgs förorter. Och jag förstår hur det sociala arvet påverkar och gör det svårt att skapa sig en framtid. Där har vi en verklig nöt att knäcka om vi inte ska bli som USA. Och anledning till att man funderar på flytt.
Intressant att höra om expat men det lutar nog mer åt DK. Du får återkomma om du snubblar på något "optimalt".
@Bengt: Jo men då har man säkerligen frågat Helsingborgare som aldrig bott i GBG/STHLMs förorter. Svenskar är ju bland världens lyckligaste folk i internationella undersökningar men samtidigt tror jag vi ligger på topplistan på hur stor del av befolkningen som regelbundet brukar antidepressiv medicin i kombination med att vi inte har en kultur av att beklaga oss. Fransmän är t.ex extremt mycket olyckligare men kanske inte i en svensks ögon. En verklighet kan upplevas på helt olika sett beroende på vem man är som person. Med det sagt tror jag inte Helsingborg S är en trygg stadsdel men jag upplever det ändå inte som den otryggaste platsen jag varit på i Sverige inom mina referensramar. 😛
Det lutar tyvärr mot att det blir mer och mer som USA fast med den skillnaden att vi får betala två gånger för samma samhällsservice. Alla som inte lever i en förnekelse vet att man måste ha privat sjukvårdsföräkring för att få bra vård, skicka barnen till privata skolor för att få bra undervisning och spara till sin egna pension för att få en skillnad värd namnet i pension jämfört med någon som knappt jobbat i Sverige.
Tror du det är svårt att få jobb i DK? Jag har testat i Schweiz för några år sedan men det gick inte så bra då kravet är flytande Tyska på många arbetsplatser.
It's game over…and oh so plain to see…
Jag roade mig med att titta på vad bloggförfattaren har skrivit om mäklarstatistik kontra valueguards tidigare och snubblade över detta guldkorn:
"Kort sagt så är Valueguard-KTH:s index både relevant och rättvisande för bostadsprisutvecklingen då man tar hänsyn till prispåverkande kvaliteter, aka hedonics. Vare sig Mäklarstatistik eller SCB:s data är relevant i jämförelse." – Hur är Valueguard-KTH:s bostadsindex konstruerat? (2011-08-15 07:15)
Vet inte riktigt varför det tjatas om Mäklarstatistiks siffror när Valueguards siffror för samma månad finns att tillgå. Kan det kanske vara så att Valueguards siffror inte visar det man vill att de ska visa?
Lite färskare inlägg
2017-09-15 ”Nya rekordpriser för nästan hela landet” (Valuegard – aka FACIT)
2017-10-08 Penates rapporterar fallande priser på bostadsrätter. Ner 3% i Stockholm och 5% i Göteborg. Dock fortf högre priser än i Juli. Flaggas för att Valuegards siffror kanske inte är facit längre, om de inte visar det vi vill så har antagligen mäklarna låtit bli att rapportera försäljningar till låga priser.
2017-10-14 Valuegard tas till nåder igen då de rapporterar lägre priser i hela landet.
2017-10-19 Penates rapporterar att priserna är lägre än i Januari. Notar rapporterar att utbudet i Sthlm är enormt. Många har köpt nytt utan att sälja det gamla.
2017-11-14 Mäklarstatistiks sätt att redovisa siffror är framtaget för att dölja prisrörelser.
Valueguard -3,4% i Stockholm under oktober.
2017-12-14 Valueguard: Mer än två år prisuppgång utraderad för Stockholms lägenheter..Priserna är nu ner 9,5% på tre månader och 6% på ett år. 63000 latenta förlustaffärer för de köpande hushållen i storstockholm.
Jag har sagt det förr och säger det igen. Bankerna har i princip slagit stopp på all utlöning över 4,5 gånger brutto. Enda undantaget är om du har så mycket i insats att du kommer ner under 70% belåning.
Dessutom änskar jag att man diskuterar. Hur ser detta ut för BEFINTLIGT bestånd i föreningar som funnits i mer än 10 år., Visavi nybildade/nyproduktion.
Lovar att om man granskar detta ser man att det främst är nya föreningar/fastigheter som rasar nu.
Om man får låna 4.5 ggr sin inkomst kan ett par med median storstadslön på 420k var om året låna 3.8M. Med 15% kontantinsats kan de köpa en bostadsrätt för 4.3M. Det är inte så illa i en stor del av landet men inte i Sthlm.
Dr A,
Ja det tog stopp på allt över 4.5 miljoner i Stockholm, det är i stort sett 3rok i närförorter som fortfarande säljs, större och längre in får dom inte sålt.
Fast det där stämmer inte riktigt. Om jag går in på SBAB erbjuder de mig att låna drygt 500% av min bruttolön om jag betalar 15% i insats. (Jag har räknat på ensamstående utan barn i Sthlm med 43 000 kr i bruttolön). Hos de andra aktörerna verkar du vara tvungen att skicka in en låneansökan för att få veta vad de godkänner.
"Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik gjort en historisk återblick och kartlagt hur priserna på bostäder i Stockholm utvecklats de senaste 20 åren, från år 1997 till och med 2017."
Topplista: Här har bostadsrättspriserna ökat mest i Stockholm
1. Upplands-Bro kommun + 2 474%
2. Huddinge kommun + 1 903 %
3. Botkyrka kommun + 1 845 %
4. Järfälla kommun + 1 346 %
5. Haninge kommun + 1 343 %
Topplista: Här har villapriserna ökat mest i Stockholm
1. Stockholms kommun + 464 %
2. Lidingö kommun + 450 %
3. Nacka kommun + 441 %
4. Huddinge kommun + 436 %
5. Österåkers kommun + 436 %
Ni som förordar vidare rusning i priserna tycker ni att sista 20 årens uppgång är motiverad och i så fall varför?
http://www.mynewsdesk.com/se/svensk_fastighetsformedling/pressreleases/historisk-kartlaeggning-visar-saa-har-stockholms-bostadspriser-utvecklats-de-senaste-20-aaren-2432761
Aaaa men det där känns ju stabilt.Grattis Upplands-Bro. Ökning från 1000kr/m2 till 25000/m2
Solklart att det ska ner minst till 2007 års nivå på 10k/m2
Gillar Villor i riket också.
Notera valet av basår, 1997. Då var priserna i botten. Uppgången ser inte lika dramatisk ut om man jämför med t ex 1993 eller 1989.
Det är förstås en enorm uppgång ändå, mest förstås beroende på låga realräntor.
1993 Som basår hade "snyggat till det" lite men om man jämför huspriserna ända från slutet på 1800 talet så ser sista 20 årens uppgång absurd ut.
Huspriser
https://twitter.com/anwallstrom/status/915541132762902530/photo/1?tfw_creator=Cornubot&tfw_site=Cornubot&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fcornucopia.cornubot.se%2F2017%2F10%2Fnordea-svenska-bostadspriser-foll-i-70.html
Re Gunanr
När bara nybyggkostnaden (exklusive mark) ligger på mer än 25k/m2 så är allt under det typ utflyttningsbygd. Är Upplands-Bro det?
Det här med ironi, internet och cornucopialäsarnas höga IQ…man tycker ju att det borde funka…
Det finns teorier om att räntorna kommer att gå upp för att pensionärer säljer sitt pensionskapital. Det verkar mest som att det är mytbildning, då pengarna som pensionärerna stoppar in i ekonomin igen troligtvis kommer öka efterfrågan på placeringar i motsvarande grad.
Talar för höga bostadspriser:
– Hög sysselsättningsgrad
– Stadiga löneökningar
– Låga räntor
– God tillgång till krediter
– Stora värden i fastigheter som kan belånas
Är det inflationsjusterade siffror? Det är ju en rejäl hävstång på den radikala minskningen av fastighetsskatten samt lägre räntor. Den hävstången lär väl gälla både uppåt och nedåt dock.
Prisrekord i Sthlm idag. Penthouseläggan i norra tornen såld för 66 MSEK, 235 kkr/kvm.
Den låg ute för 70 MSEK tidigare dock.
Ja, VEM har egentligen köpt?
Någon av de som själva har intressen i bygget kanske?
Ser ju bra ut om den dyraste delen blir "såld"… 😉
Kan be detektiverna på flashback om hjälp med att ta reda på vem som köpt 🙂
Antagligen någon som inte behöver låna 🙂
Gissningsvis någon nyrik då resten brukar bosätta sig i mer klassiska kvarter som diplomatstaden eller strandvägen, den där snordyra våningen vid centralen var han som startade Daniel Wellington.
Klarna-grundarna? Minecraft-killen?
Eller någon som gillar köra bil, en av säljargumenten var ju rymligt garage och vill man ta sig någonstans ligger påfarten till E4/E20 50m bort.
En torsk! Alla gånger en torsk!
Torsk på Be-Err-Effer…
Som "Robinson-Robban".. 😉
"..Hemligheten bakom Robinson-Robbans miljonklipp
Hemligheten är en rad klipp – det senaste värt 2,2 miljoner kronor – på bostadsmarknaden, berättar Andersson.
– Jag har alltid i mitt vuxna liv haft en årslön i buffert. Jag har aldrig varit någon "Lyxfällan"-kandidat. Jag har alltid sparat mer än jag bränt.
– I höstas var den stora affären. Vi sålde vår fyra på Kvarnholmen i Stockholm med havsutsikt och flyttade till en trea i samma kvarter utan havsutsikt och det gjorde hela grejen. Plus att jag gjort bostadskarriär innan.
Planen Robert Andersson drog upp 2011 löd:
Investera i bostäder. Flytta med jämna mellanrum. Intresseanmäl tidigt på nyproduktion av bostadsrätter. Vänta två till tre år och se hur värdet utvecklar sig, innan du binder dig. .."
https://www.expressen.se/noje/robinson-robban-lamnar-sverige-med-miljonerna/
@Bengt: Fram till för ett par år sedan fungerade det utmärkt då byggbolagen sålde bostäder till ungefär samma kvm pris som andrahandsmarknaden i en stigande marknad. Sedan kom dom på att marknaden stiger med 10% per år och då började dom sälja bostäder 2 år innan för >20% jämfört med rådande kvm-pris i samma område och ändå lyckades köparna göra ett klipp. Nu är väl problemet att marknaden inte stiger med 10% per år längre. Blir kul att följa försäljningen av nya Lindholmen och Karlastaden. Det är ju minst 65 000 kr i kvm-pris + minst 15 000/m2 i föreningslån.
Har svårt att se en torsk ha råd att betala 66 MSEK för en bostad, det handlar snarare om någon som antagligen har råd att förlora hela summan.
Sen tror jag att vi går mot en mer diversifierad marknad nu när dessa typer av lägenheter börjar uppföras som inte riktigt funnits tidigare i Stockholm.
https://www.di.se/nyheter/oscar-properties-vd-jag-kopte-inte-takvaningen/
Säkert nån som har sålt sina bitcoin för 20k USD styck. Då är det där bara växelpengar.
Ah huvudet på spiken! Det är någon av alla bitcoinmiljonärer här i kommentarsfälten 🙂
Och hur många ensamstående utan barn finns det i Sthlm som tjänar 43000!?