En läsare vittnar om att teknikkonsulternas beläggning rasar på gränsen till katastrofal på sina håll och går mot förluster under första kvartalet 2018. Steget efter att arkitekterna varslas är teknikkonsulterna i nästa steg i bostadsproduktionen. Men konsulterna anställer fortfarande, till synes helt omedvetna om vad som är på gång.
Dagschart Sweco B-aktie. |
I första steget drabbades bostadsutvecklarna likt Oscar Properties, Alm Equities, Magnolia och Bonava, vilket vi såg på aktiekurserna i höstas. Läsaren VP påtalar att Sveriges näst största bostadsutvecklare Bonava bara lyckades sälja endast tre lägenheter i februari.
Steget efter bostadsutvecklarna är arkitekterna, som kommer in först i nya projekt.
Nästa steg blir teknikkonsulterna. VP vittnar om att beläggningen är dålig på gränsen till katastrofal, och ändå fortsätter ledningen att anställa tydligen helt oförmögna att se vad som är på gång.
VP skriver i en kommentar till inlägget om varslade arkitekter:
“Jepp, så är det. Blev “utskrattad” här sist när jag så sent som i höstas nämnde att teknikkonsulter (som ligger väldigt nära/steget efter A) börjar få dålig beläggning från Stockholmsområdet och uppåt landet.
Gäller i princip alla de större städerna efter hela kusten samt bla Örebro. Någon drog ganska hårt i handbromsen, vilket alla i Uppsala redan fått smaka på sedan tidigt i höstas (aug/sept).
På vissa ställen är inte beläggningen bara dåligt, utan väldigt dålig, på gränsen till katastrofal och första kvartalet ser ut att bli ett förlustkvartal (Jan och Feb har börjat dåligt).
Ett hett tips, håll koll på Swecos och ÅFs kommande rapporter, de kommer nog inte vara särskilt muntra. Swecos aktie har sedan en tid tillbaka redan börjat ta stryk.
Visst sitter man med större infrastrukturprojekt är man rätt safe men de står sällan för hela omsättningen.
Rätt sjyst korrelation med nedgången av bostadspriserna ifall du frågar mig. Nåväl..
Kan ge lite mer insiderinfo, det kommer inte in några anbud att lämna pris på just nu heller, spec. inte några bostäder. Frågan är om det är något tillfälligt eller mer långvarigt. Men cheferna anställer glatt, här skall det växas, har ju trots allt tillväxtmål att uppfylla. Har man lite koll på ekonomin borde man istället börja dra ned, men så kompetenta är de i chefsposition sällan.
Det är med andra ord nästan totalt dött, och de få som kommer in börjar det vara krig om, nu skall det horas ut till så lågt pris som möjligt”
Så kan det alltså se ut enligt en i branschen.
47 kommentarer
Spaningen behöver inte nödvändigtvis förebåda en byggkrasch, förhoppningsvis ser vi istället en övergång till koncept som Stockholmshus, Kombohus och Boklok vilka nog sysselsätter färre konsulter. (Trist om man är konsult förstås men bra för dem som vill ha råd att bo.)
Jobbar mycket mot konsulter i den här branschen och detta är helt nytt för mig. Jag har inte hört något om detta och inte heller något om gårdagens artikel att arkitekter sparkas.
Mycket intressant om det stämmer och såklart är det yterliggare en klassisk varningssignal om att konjunkturen viker.
Tror inte det hunnit lösa ut/märkas för den enskilde konsulten, de sitter i sina projekt som inte är avslutade och har mkt att göra.
Sen är nog inlägget lite halvt överdrivet också. Snart sagt vartenda sjukhus i hela jävla landet ska bygga ut och bygga om t ex och det sysselsätter ju en hel del folk.
Beror på vilka projekt man jobbar med också, en del trycker ut 500 bostäder på nån åker och säljer av, i andra ändan har man folk som fixar studentbostäder för uthyrning i universitetsstäder i attraktiva lägen. Känns inte som att deras affärer påverkas negativt av en lågkonjunktur.
Slutligen har vi de statliga infrastrukturprojekten, de lär väl rulla i åratal till.
Tror inte heller att det viker så här fort eller ffa syns i det stora. Historiskt håller ofta en lågkonjunktur i sig några år. Ju mer uppskruvad konjunktur desto värre nedgång? Börsen brukar väl vara tillståndets bästa mätare trotts att man ofta säger att den ser något år framåt.
Den här gången kanske inte heller den svenska börsen kommer få lika mycket stryk som det ibland blir? Ffa inte storbolagen. Värdskonjunkturen verkar ju se god ut? Däremot ett Sverige i fritt fall.
Det är verkligt…. har suttit i planering hos konsulter….
Inte förvånande och likt det man trott att bostäder inte kan falla i värde. Är man i 30 åå eller yngre och inte vet vad en lågkonjunktur är kommer man nog och få lära sig någonting nytt de närmaste åren. Att bostäder och tillgångar faller i värde är en sak. När ens arbete inte längre behövs och man blir arbetslös är en annan del.
Men i detta upplysta datorsamhälle så har väl de unga förstånd till detta?
Med all den kunskap man får via datorer och sociala medier.
Om man exempelvis ser på Svenskt Vattens statistik över kommunernas förnyelse av VA-näten de senaste åren så förstår man vilket uppdämt behov det finns där, vilket inte fanns uppmärksammat under förra krashen på 90-talet. Färre dagvattenutredningar och mer no dig-lösningar för konsulterna med andra ord. Det finns också en hel del infrastruktursatsningar som det inte finns bemanning till på konsultsidan om de skulle komma igång. Jag tror att infrastruktursidan kan ställa om. Men det kanske blir periodvis tunnare på framtidscyberspånardelarna av konsultbolagen.
På infrastruktursidan är det i dagsläget svårt att driva projekt för man inte hittar konsulter med tid över. Ett visst tapp av uppdragsvolym med avstannad bostadsbebyggelse kan man nog få framöver men då handlar det nog snarare om en återgång till normalläge från brutalt överhettat.
Kommunerna kommer vara så saktfärdiga i att dra igång sådant här att när de väl kommer till skott så är det högkonjunktur igen!
När hörde du senast någon politiker i valrörelsen som sa att vård och omsorg är inget att satsa på utan vi skall rusta upp VA-näten istället! Nödvändiga investeringar i infrastruktur är helt enkelt inget man vinner val på.
Njae, nu är det ju inte direkt så att vård,skola och omsorg står mot VA-näten, eftersom de senare är den enda delen av kommunernas budget som ska särredovisas längs hela kedjan enligt lag.
Däremot var det ju tydligt när man på Vattenstämman i Karlstad i maj visade en graf över förnyelsetakten på VA-systemen. Takten hade sjunkit markant sedan 2010, trots den satsning man gjort från Svenskt Vattens sida på just utbildning inom förnyelseplanering. Vi var många i efterföljande paus som var eniga om att det hade att göra med att 1) kommunerna lade all sin energi på att hantera exploateringar och 2) det finns inga konsulter tillgängliga som kunde bistå kommunerna i jobbet.
Är det nu alla nyanlända ska börja med att köpa sin första lägenhet? Staten täpper till pengaflödet till kommuner. Kommuner gör allt i sin makt för att täppa till hålen i ekonomin. Det är ju valår och man vill inte verka vara ansvarslösa. Och det är bara februari än. Hur tänkte/tänker man?
Det finns många projekt som väntar inom infrastruktur. De kräver fler timmar än de relativt enkla byggprojekten som OPs projekt mfl innebär, men kanske inte samma timpeng eftersom de som betalar är offantlig sektor / skattebetalree och inte BLT i slutändan.
Många offantliga satsningsr har ju fördyrats pga suget inom privara byggsektorn.
För övrigt är teknikonsulter lite för brett, det är konsulter inom byggbranschen
Övriga teknikkonsulter kommer senare i cykeln.
Problemet är att en teknikkonsult inom hus inte på ett öre kan ställa om till infrastruktur, entreprenörer kan ställa om utrustning och personal på ett helt annat sätt.
Mer data om hur branschen tycker finns i Konjunkturbarometern. Nedgång för arkitekter och tekniska konsulter sedan 2016. Se sidan 49.
Jobbar själv på en av Sveriges största teknikkonsultkoncerner (kanske rentav samma som VP) och arbetar själv mest i väldigt tidiga projektskeden oftast med större nybyggnadsprojekt inom vården.
Å ena sidan kan jag överhuvudtaget inte se någon minskning i beläggningen eller inströmning av projekt i tidiga skeden. Har ej heller fått några signaler från våra verksamheter i mellersta och norra Sverige om vikande beläggning. Chefer brukar kunna mörka sådant men då vi är i skriande behov av att låna in resurser så borde det synas i att man vill ”låna ut” personal om man själv har dålig beläggning
Å andra sidan håller jag med VP om det vansinniga i företagens tillväxtambitioner och är helt övertygad om att det bara är en tidsfråga innan skiten träffar fläkten. Sitter själv i ledningsgruppen för min region och har försökt driva tesen att vi i stället för att växa skall konsolidera en organisation som har förmåga att leva i en sämre konjunktur men varit väldigt ensam (fler ”närande” färre ”tärande”)
Vissa drar också argumentet att vi inte är exponerade mot bostadssidan men det spelar ingen roll. I en vikande marknad slåss alla disponibla resurser om samma utbud vilket innebär att lediga resurser från bostadsmarknaden ger sig in på övriga marknader.
Upplevde själv detta under 90-tals krisen men den verkar vara helt obekant för yngre chefer.
Fast om du har 15% lönsamhet så räcker det att var 7:e sitter och rullar tummarna för att du ska få nollresultat. Sen kickar man så småningom dem, osv. Så en börsnedgång är så klart inte omöjlig.
Har haft en hel del att göra med din sort och det eviga evangeliet tycks vara att omsätta mer med bibehållen vinstmarginal. Ingen konsolidering eller förädling av tjänsterna.
Tyvärr leder det ibland till spretiga och konstiga organisationer med svagheter. Men ja, expansion och större vinst är ju det man är skyldig att leverera till aktieägarna, helt enkelt.
Klart som tusan att nedgången kommer – både vinst, börskurs och beläggning.
I nuläget är jag naturligtvis oroad över att flera av de kollegor jag fått under senaste tre åren kommer få lämna företaget. Det är precis därför jag försökt bromsa vansinnet internt. Det jag däremot säger är att den beläggningssituation som VP ser i nuläget kan jag intese. Själv skulle jag tro att raset kommer efter semestern.
Ser bland kommentarerna ovan att några inte delar min bild av läget men att bland annat sjukhusprojekt och VA nämns. Dessa ser jag mer som "infrastruktur" och de nämnde jag även i min kommentar igår.
Sitter man med dessa och kanske även mot div. flygplatser (Arlanda/Landvetter) så har man det nog rätt tryggt iaf 1-2 år framåt då bla Swedavia investerar stort på dessa ställen.
Mitt inlägg skall mer ses som statusen för de teknikkonsulter som mer eller mindre är exponerade mot den allmänna sidan (bygg), dvs bostäder, kontor och div. "vårdlokaler" (äldreboenden m.m.).
Hade tidigare insyn mot industrin men där kan jag tyvärr inte uttala mig, men det verkar ju gå rätt bra det lilla jag hört och det syns ju även konj. statistiken.
Nu skiljer det sig mellan grupper/avd och kontor runt om i landet(även inom samma företag), men "allmänsidan" som den så vackert kallas för känns inte lika het som tidigare. Jan/Feb har iaf inte börjat bra, och när det inte händer så mycket på de fronter jag nämner i tillväxtkommuner/städer så börjar man ana lite ugglor i mossen. Nu kan trenden snabbt vändas, vad vet jag, men just nu har jag faktiskt (vad jag tror) svårt att se detta.
@Hippoglossus2, Vet ej hur bra det företag du jobbar för är på att fördela resurser, men där jag jobbar ger man ogärna bort projekt till, eller tar in resurser från andra kontor utan man tar det hellre själv och löser det på så vis. Tråkigt men sant..
Nu nämner du även vården och där vet jag att behoven är stora och att det råder viss resursbrist, men det är avdelningsspecifikt och oftast kontorsspecifikt då avd/kontor inte allt för sällan är "nischade" åt ett håll. Även om de självklart projekterar inom andra områden utanför sin "nisch".
Hej VP, tyvätt hjälper det ju inte om man enbart är exponerad mot "trygga" segment. Som jag sade ovan söker sig lediggjorda resurser till kvarvarande marknader. Och varken startsträcka eller hinder för att växla marknadssegment är oöverstigliga. Precis detta hände det företag där jag jobbade i början på 90-talet. Våra kunders investeringsvolymer berördes inte särskilt mycket, däremot drabbades vi "sekundärt" genom att andra konsultföretag började jaga våra kunder vilket ledde till fallande timpriser och minskad beläggning och senare till ganska stora uppsägningar.
Kort sagt – "alla" drabbas i en lågkonsjunktur, det är bara förfröjningen som varierar
Har svårt att se en betongkonstruktör på en handvändning sadla om till att sitta och räkna på flöden i diken, rita vägprofiler eller fjärrvärmestråk.
Tim: helt rätt men en betongkonstruktör som jobbat med betongkonstruktioner i bostadsprojekt kan enkelt sadla om till att jobba med betongkonstruktioner i sjukhusmiljö eller för industribyggnader.
@Hippo, Sant och det är ju bara naturligt att det blir så till slut. Än ser jag inga tendenser till detta, men risken finns att så blir utfallet om den trend jag ser och upplever håller i sig.
Glad att jag inte jobbade tidigt 90, hört att det var ganska brutalt. Finns en anledning till varför det idag inom vissa tekniker finns ett sådant stort glapp mellan unga projektörer med ett par års erfarenhet och gamla rävar, ganska tomt däremellan. Fått berättat för mig att många sadlade om där under krisåren, bland annat till ekonom.
Behövs konkreta siffror här, är det 10 %, 1 % eller en ppq (biljarddel) av dessa konsulter som blivit uppsagda?
Timpriserna och beläggningen bland konstruktörer tvärdog 08 vilket är den senaste kraschen jag upplevde. Det företaget jag arbetade på då gjorde sig nog av med 25% av sin personalstyrka på den avdelningen, främst juniora, och började inte nyrekrytera förrän framåt 10/11.
Svårt att sia om innan man "sitter i skiten"
På den arbetsplats jag satt i början av 90-talet gich vi under ett par år från ca 30 konsulter till 13-13 st. Merparten av de som försvann var rena uppsägningar. Tyvärr hade det då börjat väldigt mycket unga kvinnor i branschen – kvar blev ett "gubbhärke" där jag med mina då drygt 30 år då var nästan yngst. Fanns också exempel på större arkitektkontor kollektivt tog runt 20% lönesänkning för att slippa säga upp kollegor.
Jag skrev ett inlägg längre ned om hur teknikkonsulter ligger i konjunkturcykeln. Generellt ligger de sent i konjunkturcykeln vid nedgång. En kort och snabb nedgång (även om den är djup) leder inte till så många uppsägningar alls på de större bolagen som går bra (2008 var det kanske upp till 5% och då främst juniora personer eller personer med en udda kompetensprofil men samtidigt fortsatte man anställa seniora personer) En lång utdragen variant så kan det bli 5-10% eller mer.
Några som kommer drabbas betydligt mer är företag som har en dålig säljmotor och inte träffat tillräckligt många kunder i högkonjunkturen utan bara håvat in uppdrag. Då kan det nog bli 25-50% på de företagen.
PS nu svarar jag på uppsägningar. Aktiekursen brukar åka ned med index ungefär men hämta sig lite snabbare. Den är samtidigt svårare att sia om eftersom t.ex. Sweco och ÅF m.fl. konsultbolag ser väldigt annorlunda ut nu än de gjorda vid förra kraschen för 10 år sedan.
Kronan tappar rätt bra på senare tid. Men svennson gillar ju det. Bra för "exporten" 🙂
Kul att se att kursfall i Sweco redovisas som någon form av relevant fakta här. Hoppas många går på den och säljer sina aktier, eftersom de ju sjunkit och därför måste det gå dåligt för företaget.
Läser man istället rapporten så ser man att resultatet för Sweco är bättre 2017 än 2016. Men driver man en agenda ska man förstås hellre välja irrelevant fakta och gissningar som verkar stödja den egna tesen.
Knuten är att nu pratar vi utsikter 2018, 2017 är redan historia.
Absolut, bättre att basera sitt agerande på osäkra prognoser än fakta. Osäkra prognoser är mycket lättare att böja efter sin egen uppfattning.
Man ska inte sätta så stor vikt vid att jag nämnde Sweco och ÅF, tog just de exemplen eftersom det är ett par av de börsnoterade, och mest välkända teknikkonsultföretagen. Finns ju även ett par andra, Rejlers, som det går riktigt dåligt för och har gjort nu under minst 1 års tid, sedan Eurocon.
Och nej, jag är inte intresserad av att köpa aktier billigt i varken ÅF eller Sweco, och även om jag skulle ha det som agenda har jag svårt att tro att mina kommentarer här skulle kunna påverka "Mr.Market".
Sedan när det kommer till aktier så visst ska man kanske ta hänsyn till det som varit, men framtiden är egentligen det enda som spelar någon roll och är intressant. Tänk ändå om man hade förmågan att se in i framtiden, va enkelt allt hade varit vad gäller värdepapper 😉
Inom kort finns blanka sweco och blanka åf hos en nätmäklare när dig.
Konjunkturproblemen uppstår normalt i kapitalintensiva brancher där man gör överinvesteringar pga låga räntor, t.ex. fastighetsbranchen och bilindustrin.
Här är en bra Power Point presentation som förklarar hur onaturligt låga räntor snedvrider produktionen och skapar lågkonjunktur.
https://www.auburn.edu/~garriro/cbm.ppt
Halvt OT är väl också att man redan börjat drömma vad man ska göra med överskottsmålet, nu när statsskulden sjunker så kraftigt.
Vi har ju bytt överskottsmål från 1% till 0,33% av BNP, _kombinerat_ med ett "skuldankare" på 35% av BNP.
"STOCKHOLM (Direkt) Regeringens nya överskottsmål, 0,33 procent av BNP, kan behöva sänkas på nytt om statsskulden fortsätter sjunka i snabb takt.
Det sade finansminister Magdalena Andersson i en intervju med Bloomberg News.
Om statsskulden sjunker under det så kallade skuldankaret på 35 procent av BNP behöver vi diskutera huruvida vi kan avvika från överskottsmålet, sade hon.
Finansministern sade att det nya överskottsmålet, som antogs 2016 och ska börja gälla 2019, betyder att statsskulden inte amorteras lika snabbt som det skulle ha gjort med det tidigare överskottsmålet på 1 procent.
Men om det slutar med en statsskuld under skuldankaret måste regeringen komma med en särskild skriftlig kommunikation till riksdagen om hur vi ska nå tillbaka till skuldankaret, och det är inte så lätt att göra det samtidigt som man har ett överskott på 0,33 procent av BNP, sade Magdalena Andersson."
Det är ett mysigt resonemang, men får vi en lågkonjunktur kommer vi ju gå med underskott igen och behöva öka statsskulden enligt konventionell finanspolitik. Det är faktiskt en lite märklig konstruktion med ett överskottsmål + ett skuldankare, för skulden kommer ju naturligt att sjunka med nominell tillväxt.
Skall man döma av historien så ligger teknikkonsulterna snarare sent i konjunkturcykeln vid en nedgång. Detta beroende på att det finns pågående projekt som behöver avslutas samtidigt som kunderna inte vågar anställa utan istället tar in konsulter.
Omvänt, vid konjunkturuppgång så ligger teknikkonsulterna bra till även då och ligger tidigt i konjunkturcykeln. Delvis p.g.a. att kunderna inte vågar anställa utan tar in konsulter.
De som kan dra störst nytta av detta är de stora bolagen som finns i en mängd branscher och har kundkontakter på många bolag i respektive bransch. Sweco är ett sådant exempel, ÅF ett nästan bättre i och med att de är mer diversifierade och samtidigt mycket tyngre inom digitalisering.
Små och medelstora bolag har en större risk och kommer få det tungt liksom bolag som har haft svårt att hålla uppe lönsamheten även i högkonjunktur såsom Rejlers, Prevas etc.
Intressant beskrivning av teknikkonsulternas vardag.
Det är alltså inte så enligt din mening att konsulterna ryker först, som det kan vara inom t ex IT? För teknikkonsulterna kan väl knappast vara både sent i konjunkturcykeln och tidigt på samma gång…
Det är precis så bra! Flera av teknikkonsulternas branschområden är både sent och tidigt i konjunkturcykeln. Det gäller t.ex. områden såsom nyutveckling av tjänster och produkter. IT kan vara mer känsligt, delvis får att spännvidden mellan inte så duktiga konsulter och riktigt duktiga konsulter generellt sett känns större eftersom det varit så expansivt och då får de förra stryka på foten. Risken finns också för en del IT konsultbolag att teknikkonsulterna äter sig in på deras områden. Teknikkonsulterna har ofta mer domänkunskap kring slutkunden och vana vid mer pressade timpriser.
Storkapitalet har redan börjat röra på sig. Teknikkonsulbolagens aktier är på väg söderut.
Hur tänker Cornu kring preferensaktier i lågkonjunkturen?
Historiskt sett ligger ju Sweco-aktien ganska högt..
Dessutom är min bild av teknikkonsultbranschen, där jag jobbar sedan 10 år tillbaka, den att det snarare är stor brist på folk, inom många teknikgrenar, än behov av att sparka folk. Finns ett uppdämt behov på många ställen. Dessutom sparkar man inte folk bara så där, då tappar man kompetens man jagat in. Tvärtom, man försöker hålla i sina ingenjörer.
Tycker situationen i vår region ser bra ut. Stor svårighet för många små kommuner att få ingenjörer, vilket ger arbete åt konsulter. Motorvägsprojekt på gång. Bara den lilla kommun jag bor i har fem skolprojekt på gång, nytt äldreboende ska planeras, överföringsledningar, m.m. Ser med stor sannolikhet ut så här på fler ställen, särskilt på skolsidan när alla nyanlända barn ska få plats i förskola och skola.
Antar du syftar på projekterings, planeringskonsulter och and väldigt byggspecifika konsulter för inom industri och konsumentproduktbolagen är det stort sug efter folk fortfarande. ÅF är väldigt bredare än bygg och konstruktion så behöver inte nödvändigtvis se ett utslag på rapporten i stort då ökningar i it och automotive kan bära upp en byggs förluster, Sweco är nog mer utsatt men även de bolaget har en större bred som kan svälja försluter om andra sektorerna går bra. får detaljläsa rapporterna för att se om teorin stämmer.
meningsuppbyggnad som om det var skrivet av en förståndshandikappad höna såg jag nu, så blir det när man ändrar formulering på meningar utan att korrekturläsa innan man tycker på publicera.
Tror även normalutmanade personer förstod vad du ville komma fram till.
Texten absolut lätt att förstå. I andra forum kan man editera dylika fel i efterhand, på gott och ont, eftersom det också ger möjlighet att ändra vad man skrivit.