Idag är årets kallaste dag och det råder tydligen någon fomr av snökaos (=snöfall) i Stockholm. En kontroll av elmätaren visar att huset på denna svinkalla dag just nu drar runt 100 W el, pga uppvärmning med ved och solpaneler som för stunden matchar hushållets förbrukning nästan perfekt.
Nettoförbrukning 17.3 Watt (0.0174 kW) för hela hushållet, inklusive gård, lada, hushållsmaskiner och bloggarens arbetsplats. |
I morse var det -14.1 grader ute som kallast och temperaturen toppar just nu på -6.2 grader. Lokalt är det årets kallaste dag och putinkrigsförbrytartribunalkylan ligger över Sverige i sk isdygn där hela landet har minusgrader dygnet runt.
Elpriserna har skjutit iväg.
Själv värmer jag hela bostadens 190 m2 golvyta (kyrktak på övervåningen med lägre taxerad boyta då väggliven bara sticker upp knappt en meter ute vid ytterväggarna) med ved vilket gör att värmen inte drar någon ved.
Molnigt just nu. Som ni ser på skorstenen pågår vedeldning. Hade det inte varit molnigt hade det sålts el just nu. |
Då det är molnigt just nu är för stunden solcellsanläggningen i det närmaste perfekt avvägd och hela huset, samt gården och ladan förbrukar ca 100 Watt. Då jobbar jag ändå hemma, så huset är aktivt och inte nedsläckt. Exakt förbrukning pendlar lite runt 100 W beroende främst exakt hur täta molnen är. Tidigare under förmiddagen, när det var delvis molnfritt och solen föll mer rakt på panelerna, som ju ligger i östsydöstlig riktning såldes rent av lite el.
Det gnälls på solenergi, men exakt vad skillnaden är mot att jag skulle stänga av en massa apparater i hushållet lämnar jag osagt. För övrigt så sticker förbrukningen på en sekund iväg till 3000 W om varmvattenberedaren knäpper igång. Betydligt snabbare och större förändring än solljuset kan ordna. Går också vattenpumpen är det ytterligare 1100 W på en bråkdel av en sekund.
Solcellsanläggningar för villor har inte större påverkan än vad en värmepump har när den går igång eller stänger av sig, men solenergignällspikarna klagar aldrig på dessa intermittenta förbrukare, utan bara på intermittenta producenter som i praktiken påverkar nätet lika mycket (eller lite).
14 kommentarer
Det ärväl snöfalli skåne också? Hört nåt om att folk rekommenderas att undvika vägarna och räddningstjänst I bandvagnar?
Det har inte bara varit snöfall i Skåne utan även kraftiga vindar.
Skall de köra på åkrarna då? Iofs Skåne lär ju vara platt.
De ska naturligtvis köra i diket.
Fast intermittenta förbrukare är oberoende av varandra. Din värmepump (om du haft någon) slår inte av och på samtidigt som dina grannars. Däremot kommer Dina och dina grannars solpaneler inte producera oberoenda av varandra. Därav problematiken med intermittent produktion. Sedan kan man även koordinera förbrukningen, moderna värmepumpar är uppkopplade mot elbolaget som planerar driften för att undvika toppar. Det är svårare att planera solinstrålningen. Sedan är många moderna värmepumpar av invertertyp och slår inte av och på.
Kom igen som gnällspik när solceller finns överallt. Nu betyder det inget för lokalnätets säkerhet men sparar en hel del el som annars skulle blivit värme i ledningarna. Många moln skuggar bara några få hus i taget. Planera för solinstrålning är lite svårare än för vind men behövs inte än.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fråga från en okunnig. Hur sprids värmen från rummet där vedkaminen finns till andra rum/ovanvåning?
Historiskt självdrag, ganska vanligt ventilationssystem, modernt uppvärmt vatten.
Ska du inte satsa på bränslecell och lagring av överskottsenergi i form av vätgas?
Bland annat Österlen och Kalmar/Öland lär också ha fått sig en del snö och vind att brottas med…
Det hade varit intressant att veta hur många m2 solpaneler som skulle krävas för att bli självförsörjande av el på våra breddgrader. Behöver ju kompletteras med någon form av batteri (tex Tesla Powerwall) för att bunkra på dagen det som behövs på kvällen och natten, samt uppvärmning i form av ved eller pellets.
Undra hur många år man skulle tjäna in investeringen på, om man lyckades klippa kabeln till elbolaget (vilket skall vara ganska svårt, har jag hört av sådana som försökt bli självförsöjande).
Det beror helt på hur du vill leva och vad du kan tänka dig offra. Skall du bo som en normal familj med elspis, varmvatten, micro, kyl, frys, golvvärme i badrummet, tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, stor tv mm. som allt skall gå att köra mitt i smällkalla vintern så blir det helt orimligt. Om du kan tänka dig vedspis, jordkällare, koka varmvatten, badrumsmatta, handtvätt av kläder, torka utomhus, läsa böcker och så vidare och bara kör el för det absolut nödvändigaste (belysning, någon dator, telefon) så kan du klara dig med en kvadratmeter panel och ett bilbatteri, vilket är hur det fungerar i de flesta jaktkojor. Det är bara att välja.
Det är inte alls orimligt och har redan gjorts (med möjlighet att ladda elbil med upp till 44 kW). Lösningen för att klara vintern är att tillverka vätgas på sommaren som matar en bränsecell på vintern. Är ju dock inte gratis och de tusenlappar du sparar på att klippa kabeln per år får du vänta länge på att räkna hem.
Hur påverkar värmepumpen elkvaliten på nätet kontra din solcellsanläggning? Tål kanske att tänkas på…