Med anledning av förra inlägget om att svenskarna är näst fattigast i Västeuropa med en mediannettoförmögenhet inklusive bostaden på runt 400 000:- SEK, så kan du svara nedan hur din egen nettoförmögenhet ser ut.
Tag alltså din finansiella förmögenhet, exklusive statliga pensionsfordringar och exklusive PPM, men inklusive aktuell skattad värdering på din andel eventuella bostadsrätt och andra klubbmedlemskap. Lägg till värdet på dina icke-finansiella tillgångar, t ex villa, hyresfastigheter, skog etc. Här är det liksom för den finansiella förmögenheten din andel i bostaden som räknas. Credit Suisses undersökning är inte hushåll, utan individer. Dra sedan bort din andel i hushållets bolån och dra även bort CSN-skulder och andra skulder.
Kort sagt: finansiella tillgångar plus icke-finansiella tillgångar, minus skulder. Räkna inte med statlig pension..
Exempelvis, du har 50 000:- på banken 200 000:- i aktier, 100 000:- i tjänstepensionssparande, och en bostadsrätt värderat till 3 000 000:-, där du delar ägandet med din sängpartner. Din finansiella förmögenhet är alltså 50+200+100+3000/2=1850:- kSEK. Du äger en tredje del i dina avlidna föräldrars sommarhus. Hela sommarhuset är värderat till 750 000:- SEK och dina icke-finansiella tillgångar blir alltså 250 000:- SEK. Lägenheten är belånad till 80%, dvs 2 400 000:- SEK i skulder, varav din andel är 1 200 000:- SEK. Därtill har du CSN-skulder på 140 000:- SEK. Dina skulder blir alltså 1 340 000:- SEK.
Din nettoförmögenhet blir 1 850 000 + 250 000 – 1 340 000=760 000:- SEK, vilket placerar dig en bit över medianen på ca 400 000:- SEK, men en bit under medlet på ca 2 MSEK.
Hur stor blir är då din personliga nettoförmögenhet? Ditt pensionssparande privat och via tjänsten kan du ofta hitta hos minpension.se, om du inte har koll och inte vill killgissa.
28 kommentarer
Ingen som kan ligga på minus? Eller i alla fall inte medge det.
Beror kanske på hur man betraktar ett medlemskap i en nybyggd BRF….
Exempelvis en nybakad student vore det inte osannolikt om personen ligger en kvarts miljon minus.
Om du ligger minus är väl din netto förmögenhet noll?
Tillgångar i ej noterade bolag? Hur värderas de? EK – 25% ? vilket är vad man får kvar av utdelning efter att ha suttit på händerna i 5år.
Vet ej. Tror man kör på taxeringsvärde där, dvs noll.
Fasen man skulle köpt FING alltså. Kanske kommer en andra andning?
Nedslående att man ligger i medelfåran.
Rätt få som är medel. Lång svans.
Fortfarande nedslående.
I Sverige vill man inte ligga i medelfåran. Jag ser det som ett tecken på förljuget snedseglande i livet.
Som att ha Carpe diem tatuerat på underarmen, utan att en dag någonsin fångats i större grad; än under en tacofredag med "så skall det låta" på TV´n.
Haha, Magnus, du fångade känslan så väl!
Fredags"müs" med "Razzel" och "Bingolotto"!
Husvagnssemester längs "Norrlandskusten"…
😉
Om jag gjorde en rejäl garagerensning skulle det lätt inbringa flera hundra kronor. Det räknar jag in.
Apropå det, någon som är intresserade av två statyer av Jehovas Vittnen? I skala 1:1, den ena ser ut som om den just blir elektrifierad av en trasig ringklocka och den andra värjer sig mot en grep som någon kör fram.
Viss formalindoft.
Tyvärr, inte intresserad, hade det varit mormoner däremot.
Missade du inte skatt på aktier förresten? Det är alltid lättare att nå 10 miljoner om det inte är 14 miljoner.
Man ska väl komma ihåg att Credit Suisses siffror inte innehåller tjänstepensioner.
" Data for the other countries does not include employer-based
pensions of any kind,"
… dvs medianförmögenhet i Sverige ink tjänstepensioner bör vara större än 400k.
om Credit Suisse inte räknar med tjänstepensioner för länderna ifråga borde man inte räkna med det för Sverige heller
Jag tror att jämförelsen av medianförmögenhet är korrekt vilket inte är samma sak som aktuell levnadsstandard. Den kan i Sveriges fall vara mycket hög jämfört med t.ex. Grekland men när det kommer till att realisera förmögenhet kan mediangreken givetvis vara rikare.
Jag ser ingen motsättning i detta förhållande – det handlar om helt olika val att se på privatekonomi.
Håller med om detta. Det ökar förstås även andra länders förmögenheter. Sen _tror_ jag att tjänstepensionerna i Sverige är större än i tex Grekland, men jag vet inte.
Den stora anledningen är som du säger att man har ett mer "socialiserat" sparande i Sverige på grund av välfärdsstaten, men också för att hushållen tar större ekonomiska risker (konsumerar mera) i förvissning om att man behöver mindre buffertsparande. Det ligger kanske också i den typiske svenskens natur att inte tycka sparande är särskilt nödvändigt eller intressant. Därmed inte sagt att det på något sätt är omöjligt, tvärtom finns det goda möjligheter för den som jobbar heltid att lägga undan en hel del pengar om man vill göra det livsstilsvalet.
Hur hänger detta ihop med siffrorna från 2011. Har verkligen alla svenskar ökat sin förmögenhet med 5 till 10 gånger på 6 år? Annars måste det vara fel i antingen 2011 års statistik eller 2017 års. Eller så har vi sett den snabbaste och största förmögenhetsökningen i historien.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/median-vs-medel-ett-normalt-svenskt.html
Äpplen och päron väl.
2011 års statistik var sparbarometern som exkluderar fast egendom.
Däremot stämmer det nog att förmögenheterna har ökat kraftigt sedan 2011, mer än dubblerats t o m.
Stämmer bra. Man måste tänka på hur man definierar förmögenheten. Finns flera olika sätt… Vissa låtsas som att den ägda bostaden är värdelös, och att tjänstepensionen inte består av riktiga pengar.
Jag tycker personligen mest korrekt är alla realiserbara tillgångar minus alla skulder, själva definitionen på nettoförmögenhet. Sen blir det lite mer komplicerat om man vill räkna in sina pensionstillgångar — de kan ju vara mer eller mindre låsta, men framför allt tjänstepensionen och PPM är fonderade och det ska mycket till innan de försvinner. Är man 54 år, till exempel, så är ju tjänstepensionspengarna nästan lika verkliga som pengar som sitter på kontot.
Men däremot så måste du betala skatt på tjänstepensionen och du kan inte ta ut allt på en gång så det är ju en lite tveksamt att ha med summan du ser på kontot.
Ja det har du rätt i. Det får vara efter uppskattad skattebelastning, som i sin tur beror på vilken takt man tar ut pengarna i.
PPM och IP kan man också väga in, särskilt när man närmar sig pensionsålder. Men just IP kan kapas lite grand vid dålig löneutveckling eller finanskris osv i ekonomin, fast då kan också andra tillgångar falla i värde, så frågan är hur man vill räkna.
Personligen är min huvudsiffra mina idag realiserbara tillgångar idag minus skulderna, dvs min nettoförmögenhet, utan att räkna in bundna tillgångar a la IP/PPM/TP. Sen är pensionspengarna ändå med i simuleringar om framtiden på annan plats i excelbladet…
Det är för stora spann på svarsalternativen
Vad skall vi med förmögenhet till när vi alla har samma värdegrund, den kompenserar väl det mesta?
79.000/kvm i Stockholms innerstad nu. Prisfallet fortsätter och medelsvenssons förmögenhet med den. Nu har det fallit -18% sen augusti. Eller typ 300.000 kr per månad. Bara en dåre köper nu, när man tjänar årslöner/månad bara genom vara passiv och vänta. Bara för att det går ner måste det inte gå upp. Japan kan ses som ett varnande exempel. Deras ränta var låg och orsakade en bubbla som brast och med priser som aldrig kom tillbaka. Dagens värde ligger på 1/3 av maxpriset kring 1990. Sverige har liknande situation som Japan då och kan mycket väl få samma utveckling. Så folk som köpt för 9 miljoner kan gå back 6 miljoner. Dvs personlig konkurs. Kanske lika bra och sãlja högbelånade objekt, innan det är försent? Enda som kan stoppa fallet är om bankerna expnderar penningmängden igen. Något som vi får se?
Nästa enkät: Hur lycklig är du?
Sen får du berätta hur folk ska räkna också.
T ex
Börja med nettoförmögenhet, sen hur mycket du behöver, sen hur mycket du jobbar och hur mycket du vill jobba, hur mycket av din tid går åt till att bli arg på (och sprida vidare) hatartiklar på sociala medier, hur mycket tid går åt till bilköer eller inställda pendeltåg, hur mycket får du ligga, hur mycket vill du ligga, hur ofta ljuger du för andra, hur ofta ljuger du för sig själv, hur ofta skrattar du, hur ofta känner du dig ensam i världen eftersom alla andra är så korkade, vilka problem tvingas du hantera som följd av att du genom ditt överlägsna intellekt blivit arrogant osv…
hur ska man värdera en tillgång i fysiskt ägande av guld (i det fall att man har en)? Till spotpris?