Så här lagom till konjunkturtoppen hopar sig nu molnen kring en av de större motorerna i den svenska ekonomin – det svenska “IT-undret”. Att jobba inom IT är det nya “jobba på bandet” och en mycket stor andel av bostadsbubblans köpstarka hittas just inom IT. Frågan är hur det blir med den saken framöver, baserat på två olika artiklar.
Molnen drar ihop sig. |
Hos Breakit publiceras nu uppgifter om att det börjat spridas rykten om Sverige och att man som programmerare inte ska komma hit och arbeta, då man kommer utvisas.
“En stor del av framgången för Spotify, King, DICE med flera kan förklaras genom att bolagen kunnat anställa folk från hela världen.
Men nu sprids ryktet bland programmerare över hela världen att du ska undvika Sverige eftersom det finns en stor risk att bli utvisad.
Trots att du betalat hundratusentals kronor i skatt, följt alla lagar och regler och försökt göra rätt för sig.”
Detta kommer i ett läge där den svenska IT-branschen redan idag har brist på arbetskraft. Det är så här högkonjunkturer slutar – resursbrist – och arbetskraft är en sådan resurs. Svenska IT-företag kommer inte kunna expandera efter behovet, bli omkörda av utländska bolag som tar marknadsandelar då de kan expandera.
Artikeln nämner Google, Ubisoft och EA, samt ytterligare ett stort bolag som riskerar att få många av sina nya programmerare utvisade. Och till slut tröttnar bolagen och flyttar även de. Debattörerna fortsätter:
“En utvecklare med en lön på 50 000 kr per månad i Sverige, genererar omkring en halv miljon genom skatt och sociala avgifter per år.
De största förlorarna på att vi utvisar dessa personer är svenskarna själva. Vi säger farväl till hundratals miljoner på sikt i skatteintäkter.”
Vi kan ju föra in en annan dimension i detta – bostadsmarknaden. Vad tror ni händer på bostadsmarknaden när IT-undret börjar hacka? Här hittar man stora grupper med mycket köpstarka individer.
Ett andra ännu mörkare moln är en analys om att en tredjedel av de svenska IT-tjäntseleverantörerna kan slås ut de närmaste 2 – 3 åren. Det handlar om tusentals IT-leverantörer och tillhörande arbetstillfällen, när företag och organisationer flyttar ut sina IT-tjänster till molnet.
“De bedömer att de publika molntjänsternas andel av de totala it-kostnaderna kommer att åttiodubblas under de närmaste tre åren – upp till runt 30 procent. De tror också att större delen av det på sikt kommer att komma från de stora globala aktörerna.”
Det handlar alltså om kanske tiotusentals jobb inom drift av IT-system, som försvinner. Det drabbar inte främst programmerare, utan nätverkstekniker och motsvarande driftspersonal.
Samtidigt som dessa moln drar ihop sig går vi alltså redan mot en lågkonjunktur. Den kostnadspress som alltid följer sämre tider kommer knappast minska takten som omläggningen till utländska molntjänster innebär.
94 kommentarer
”En stor del av framgången för Spotify, King, DICE med flera kan förklaras genom att bolagen kunnat anställa folk från hela världen.” Vilken evidens finns bakom detta uttalande. Jag har 20 år i branschen och har mycket svårt att tro på detta.
Synar man Dice så har de utvecklat en väldigt framgångsrik spelmotor. Sedan licensieras olika titlat ut på olika studios runt om i världen. Så i samma spelserie så är uppföljaren gjort av ett annat bolag. Dessutom jobbar man globalt, spelmodeller görs lite här och var, musik, ljud, testning, inegration,osv.
Finns inga rationella skäl att alla dessa skulle åka till Sverige för ett uppdrag. Så jag tror också är anekdotiskt.
Faktum är att jag vet en hel del bolag med utvecklare runt om i landet där man kanske träffas fysiskt några gånger i månaden. Går utmärkt att bo billigt på landet med fiber om man önskar det.
Har minst tre spelutvecklare här i byn. En åt ett göteborgsbolag, en VD för ett Helsingborgbolag och en tredje som jobbar på Hollywood-uppdrag. Från skogen utanför en liten svensk by.
Och omvänt torde några av dessa kunna jobba från annan plats än en högbeskattad svensk kommun med dålig service, åtminstonde Hollywood-killen är ju självskriven.
Tja, kan tänka mig massor med anledningar. Förslag: familj, barn som man vill ska växa upp i Sverige, närhet till anhöriga, partner som har jobb lokalt, bostad man äger, man gillar Sverige mm.
Indikerar inte detta att it-branschen är mindre viktig för storstädernas bostadsmarknaden än andra lika stora branscher.
Jo, visst har det förekommit, och förekommer, konstiga utvisningar, men artikeln vimlar ändå av konstigheter. Framgångarna för Spotify? Ja, berätta gärna mer om de framgångarna? Spotify har funnits i över tio år och har aldrig ett endaste av dessa år gått med vinst. Förklara mer för mig om deras framgång? Dessutom hänvisar man till en studie utförd av Civilingenjörsförbundet, ett fackförbund som inte har existerat sedan 2007?
/Ulf
Nyhetssajten "Breakit" är någon sorts "sensationshajp" för nyheter inom IT.
Enligt mitt synsätt är detta inte någon särskilt seriös aktör..
Ja, man vill ju gärna att barnen ska gå i den fantastiska svenska skolan, skyddas av världens bästa polis och plåstras om på en skinande ren akut med korta väntetider! Ärligt talat tycker jag att svenswka politiker på något sätt verkar ta för givet att familjeband etc är en garanti för att närande skatteobjekt stannar till varje pris.
Svenska ambassader utomlands marknadsför Sverige som en bidragsnation as we speak, det är iaf konsekvent när de nekar dem som kommer för att arbeta.
https://www.di.se/ledare/pm-nilsson-bidrag-ar-fel-satt-att-marknadsfora-sverige/
Exakt!
".. familj, barn som man vill ska växa upp i Sverige, närhet till anhöriga, partner som har jobb lokalt, bostad man äger, man gillar Sverige mm…"
Myten om den kreativa klassen, skapad av den überhajpade "gurun" R Florida , vilka väljer om de skall bo i NYC, Göteborg, Bombay eller Tokyo är just ingenting annat än en myt!
Dessa människor finns knappast i SE eller så kan man räkna dem på händernas fingrar…
Anhöriga, släkt, jorden och "blodet" i form av exv. gravvårdar mm är det som binder och håller kvar människor till en viss plats.
Sean så kan man, om man har de ekonomiska och sociala resurserna, välja bostadsort, skola och läkare. Man behöver inte bo i [ valfritt utanförskapsområde ] eller gå till den av de styrande anvisade skolan mm.
För det finns väl inte någon med just ekonomiska och sociala resurser som "väljer" om man skall bo i Rosengård/Gårdsten/Rinkeby eller Höllviken/Särö/Täby
"Dessa människor finns knappast i SE"
Rimligen inte, om de är utflyttade 🙂
Jag har full förståelse för dessa starka band, och än så länge pågår ingen massiv flykt av medelklass. Min poäng är bara att Sveriges politiker cyniskt spekulerar i att skattebetalande medelklass stannar helt oavsett skatter och bajsmackors storlek. Jag tror inte det.
En flytt till Norge (med avsevärt positivare glesbygdspolitik) är inte någon enorm förändring.
Nej, den svenska medelklassen kommer inte att fly… Den kommer att rösta på SD… 😉
Ja, den norska glesbygdspolitiken är betydligt bättre än den (S)-märkta centralistiska svenska. Inte bara det faktum att norska vattenkraftkommuner får 2 öre/kWh producerad elkraft i kommunen "rakt av" utan pekpinnar på vad de skall göra med pengarna. Den norska mejeri"jätten" TINE har ett ur beredskapssynpunkt bättre läge med ett mejeri i varje "köping".. Något som inte ens Gbg har… 😮
När man går på King eller Spotify AWs får man känslan av att nära hälften av de anställda på dessa bolagen är från andra länder. Jobbat själv på en IT start-up med 40 anställda med ca 10 olika nationaliteter.
Ifall påståendet om att varje civilingenjör skapar 5 nya jobb var sant, då borde vi kunna lösa all arbetslöshet i Sverige genom att importera en eller två miljoner "ingenjörer" från Indien/Bangladesh/Pakistan.
Med tanke på hur många "ingenjörer" dessa länder producerar så är det märkligt att det inte är de länderna som har massiva behov av arbetskraftsinvandring.
De som springer på AW:s är inte företagens "ryggrad", dvs stadgade m familj o över 30
Urvalet på de som springer på AW:s får en viss bas.. 😁
Dessutom börjar de stora Google, Amazon, IBM mfl erbjuda lokala molntjänster som slår ut många svenska IT-bolag eftesom de kan leverera likvärdig tjänster billigare. Finns många bolag i 10-300 miljoners klassen med egenutvecklade system som får svårt att hävda sig.
Nu är det "bara" 30% av marknaden som ska försvinna utomlands. En del svenska juridiska molntjänster, som t ex bokföring, löneadministration, mm med bankkopplingar och särskilda svenska regelverk kan förstås fortsätta klara sig utmärkt. Men generella tjänster som mail, lagring, web mm flyttar ju redan.
Det kommer alltid finnas behov av konsulter som kan göra lokala anpassningar men de försvinner inte utomlands. Amazon mfl etablerar sig i Sverige av just juridiska skäl.
Men politikerna börjar förstå detta.
https://upphandling24.se/kanner-oro-infor-slls-stora-it-upphandling/
De svenska företag som har mjukvara/tjänster som går att ta betalt för kommer förstås att fortsätta med det. Men de kommer att flytta till något av molnen. Även myndigheters programvara kommer att flytta dit, även om den utvecklas av myndigheten själv (exempelvis ppm). Att separera ut drift och hårdvara från verksamheten är bara sunt. Det finns inget mervärde att hålla på med en massa hårdvara när den delen kan köpas in av andra som gör det bättre. Man måste förstås refaktorera sin mjukvara så att den passar för molnet, och får samtidigt möjlighet att göra den skalbar så att man bara betalar för den kapacitet man behöver vid en given tidpunkt. Alla som kan flyttar till moln.
Exakt vad för slags moln man flyttar till beror förstås på vilka krav man har. Vissa större operatörer har egna moln, men det är ändå lönsamt att separera ut driften av den råa datakraften och köra sin mjukvara i en virtualiserad skalbar miljö.
Troligen kommer banker och vissa myndigheter att ha egna moln av säkerhetsskäl.
Vad gäller svenska myndigheter torde det vara mycket kostnadseffektivt och säkert om de delade på ett eget moln.
Förfärligt att personal blir utvisad. Om man ska rida på svenska politiker så kan man ändå tycka att dom borde ta sitt ansvar och betala skatt i Sverige.
Spotify betalar skatt i Luxemburg.
King betalar skatt i Malta.
Dice betalar skatt i Sverige?
Mindre svenska utvecklare betalar plikt troget skatt i Sverige.
Rätta mig om jag har fel.
DICE EA ägs av Electronic Arts(EA), gissar på att större delen av vinsten slipper undan skattmasen via intern-hyror och andra, skattetekniskt godkända, upplägg.
Så länge DICE personal pyntar inkomstskatt så lär väl inte särskilt många svenska politiker bekymra sig om hur mycket DICE betalar i skatt.
Precis så är det. Sen betalar DICE ändå lite bolagsskatt i Sverige.
Bolagsskatt kunde egentligen globalt sett sättas till noll. Onödig konstruktion, egentligen, då ägarna ändå får skatta för inkomst av kapital (och moms osv).
Bolagsskatterna är väl i ett race to the bottom på väg mot 0 som slutdestination. Globalt sett ökar VAT%. Se på Japan tex som höjt i flera steg.
I skattefrågan ligger också tragiken i att EA kunde köpa upp DICE för futtiga 200m SEK (justerat för nettokassan de hade). Tänk om man fått fortsätta som börsbolag och skattat på Battlefield-franchisen under de tolv år som gått…plenty VSO för de pengarna
Första punkten är grundlös. Varför skulle någon med arbetstillstånd som jobbar utvisas? Så fungerar inte lagen. Dessa personer har uppehållstillstånd för arbete vilket är kopplat till ett specifikt jobb, och det kan förnyas så länge personen fortsätter arbeta och arbetsgivaren intygar detta.
Pga konstiga regler som ändras vid årsskiftet men tyvärr sant.
Om arbetsgivaren missar en inbetalning av tjänstepension så ska arbetstagaren utvisas vilket är absurt. Arbetstagaren kan ha betalt hur mycket skatt som helst i Sverige men det räknas inte. Samtidigt ser man mellan fingrarna på illegala men det är väl lättare att ge sig på de som följer och fogar sig.
Håller med om att det är absurt, men det är ju knappast frågon om någon allmän massutvisning av talanger. Snarare enstaka utvisningar pga arbetsgivare har begått fel. Jag säger inte att det är en bra regel, bara att rubrikerna är missvisande. Ja, man kan fråga sig varför inte de så kallade "flyktingarna" granskas lika hårt och skickas ut vid "misstag"..
Det räcker att det är 10 som utvisas, så är det 200 som väljer att inte ta ett jobb i Sverige. Ryktet går som det står i länkad artikel.
Lita inte på allt du läser 😉
Men hur kan det vara absurt?
Hur många oseriösa arbetsgivare skulle inte sluta följa reglerna helt om man kunde göra rätt för sig i efterhand om man blev påkommen? Hur klarar vi av att göra skillnad på ett misstag och ett utnyttjande av systemet?
Reglerna kan mycket väl vara för krångliga men då är det där förändring behöver ske. Vi kan aldrig acceptera fusk om man säger "förlåt, det blev fel" så räcker tyvärr inte det.
Så svårt är det inte att betala löner och inbetalningar i tid. Kan man inte sköta så enkla uppgifter kanske man inte ska ha ansvar för anställda. Eller så kan man ju anställa någon som faktiskt har en gnutta kompetens inom området.
I just dessa fall rör det sig om stora välkända företag. Men jag imponeras av utredningsresurserna. De lyckades hitta en utebliven tjänstepensionsinbetalning för över 5 år sedan och lyckades dessutom hitta en lämlig regel att tillämpa.
Kan väl inte vara så svårt att sätta en sådan utredare på andra områden som ger mer utdelning för samhället.
Du och sjunkbomben menar väl inte på allvar att bara man betalar skatt och har något som tekniskt sett kan kallas arbete så ska man ha straffimmunitet i Sverige?
Förövrigt så borde de som företräder IT-branschen här fundera väldigt noga på vilken vrede H-1Bsystemet i USA orsakar bland folk som inte är av uppfattningen att det bara handlar om "The best and the brightest".
Och att Sverige får sämre rykte bland pakistanska snabbmatsarbetare och bangladeshiska köksbiträden är väl ändå ingen nettoförlust?
Reglerna är ju lite lätt orimliga och ska därför ändras. Sedan kan man ju tycka att stora företag som Spotify ska kunna klara av att följa reglerna även om de är orimliga. Har en känsla av att man kanske inte har någon lust att rätta sig och därför struntade i lagen med utvisning som följd i ett fall. Vilket har fått mycket uppmärksamhet. Artiklar om hur mycket detta skadar Sverige kommer givetvis från samma håll.
Gnäll gnäll gnäll…
Sedan så "skriker" man efter IT-kompetens men vill INTE betala för den..
"Lösningen" då är "oerhört spetskompetenta" (som det ju heter) indiska IT-konsulter… Vars alldeles "unika" kompetens inte står att finna vare sig i Sverige eller de närmaste europeiska länderna..
Inte för att dessa skulle vara så "kompetenta" utan enbart för..
* De är billiga
* De jobbar närmast gratis övertid
* De Vabbar inte
* De kräver inte någon kompetensutveckling
* De klagar inte på dålig arbetsmiljö, dålig luft, undermåliga stolar etc.
* De är utbytbara som en möbel
* De springer aldrig på fackmöten
* De säger alltid ja och amen till allt mm mm
Det hela går och fungerar .. "så – där" …men detta får inte sägas högt..
>* De springer aldrig på fackmöten
Ehm, ursäkta min okunnighet men hur jäkla många programmerare tillhör facket egentligen?
IT-konsulter som inte får förnyat uppdrag hos kund kan väl alltid byta till en annan kund?
Ja Bengt, varför betala mer än man behöver?
Huvudproblemet är att beställarna inte har koll på hur man utvärderar kompetenser (särskilt illa sköter ju HR detta). Några av mina absolut vassaste kollegor är indier och kineser, men samtidigt har några av de risigaste jobbansökningarna jag granskat också varit från "lycksökare" i Indien och Pakistan.
Branschen är dock dumsnål ibland, många gånger låter man hellre en plats vara vakant för att HR inte lyckas sålla fram någon med rätt kombination av specifika kunskapar, när istället en nyexad talang kunde lärt sig det viktigaste på 3-6 månader.
Ursäkta ??
ALLA IT-konsulter är inte finniga 20-nånting som har noll koll på arbetsmarknaden, nöjer sig med lön i form av snowboardprylar och fri Jolt-Cola…
De arbetsplatser där jag arbetat/arbetar så är den majoritet med i Sveriges Ingenjörer, JUSEK, Unionen etc.
Myten om "datakonsulter är inte med i facket" – det är ju inte facket kommunal el. annat LO-förbund vi talar om, är blott och bart en myt.
Eller är du också "20-nånting"?
Nästa gång jag hör talas om s.k "nyckelpersoner" helt "oumbärliga" för företagets överlevnad , med alldeles "unik" kompetens som inte går att få tag på i Sverige och som har 25 – 28 i månaden så kommer jag att räcka upp handen..
Jag lär få kramp! 😉
@Joakim Persson:
Ja, du skall vara 24/25, ha 8-10 års erfarenhet, ha gått på typ Chalmers och/eller Handels med toppbetyg och klarat av utbildningen snabbare än normalt, varit "kåraktiv", jobbat parallellt, passat på att "resa" mm mm etc etc
Pyssla med "programmeringsprojekt" på fritiden och nöja dig med 25 i månaden..
;-((
Jaja, ibland överdrivs det åt andra hållet också.
Det är lätt att få jobb just nu, men är man äldre och har fel kunskap kan man knappast ta med sig sin gamla lön. Det funkar inte att begära 50-60 000 till ett jobb som inte kräver någon större erfarenhet, bara för att man hade den lönen på sitt förra jobb.
Sicket skitsnack
* De är billiga
Ja, vi räknar med att det är ungefär 10% billigare än ha anställda, men den stora fördelen är att vi kan skala arbetstyrkan uppåt och neråt med kort varsel inför stora projekt
* De jobbar närmast gratis övertid
Nej, men de klagar aldrig till oss när de behöver göra det
* De Vabbar inte
Händer inte så ofta eftersom deras fruar oftast går hemma, de vars fruar jobbar delar på vabbandet
* De kräver inte någon kompetensutveckling
Jodå, men det är inte vi som betalar den direkt, våra konsulter går ofta på kompetensutveckling, både för de vill och vi kräver det
* De klagar inte på dålig arbetsmiljö, dålig luft, undermåliga stolar etc.
Stämmer inte hos oss, ärde inte nöjda med det så berättar de det för oss.
* De är utbytbara som en möbel
Japp, de är konsulter
* De springer aldrig på fackmöten
Nope, inte vi anställda som är medlemmar av något fack heller för den delen
* De säger alltid ja och amen till allt mm mm
Nope, vi kan skicka in våra konsulter till ett möte och veta att de ställer samma krav som vi anställda hade gjort, håller de inte med om något så säger de ifrån, det även till oss.
Så ja, stor del av vår grupp består av indier, både som konsulter och anställda och har inget negativt att säga om någon av dessa, de sköter jobbet utomordentligt. Vi ställer höga krav på dom, och de ser till att uppfylla dom. De är självgående och har visat de levererar det de ska och mer därtill.
Gäller det alla? Naturligtvis inte, men det spelar ingen roll vilken nationalitet eller kultur folk har, finns bra och dåliga hos alla.
Tja med 1.3 miljarder invånare i Indien varav 10 % har högre levnadsstandard än vi d.v.s. 130 miljoner invånare så finns det nog lite kompetens också att hitta. Dessutom är den inre marknaden enorm i Indien när levnadsstandarden lyfter för allt bredare grupper.
Varför inte marknadsföra våra lysande IT-tjänster mot Indien, "molnet" är globalt?
Kanske är det vi svenskar som får stå med mössan i handen och be om jobb i globaliseringens tidevarv istället.
Sjunkbomben: 10% av Indiens befolkning ligger på svensk levnadsstandard? Det låter extremt optimistiskt.
Jag jobbade i Bangalore i tre månader en gång i tiden. Även om maten är god och folket trevligt, så är (var) det ett så satans efterblivet samhälle, och inkomsterna hos topp 10% är faktiskt inte särskilt höga (däremot finns det en grupp "IT-miljonärer" och motsvarande som förstås har det otroligt bra), utan motsvarar omkring 10 000-20 000 svenska kronor. Priserna på lokala varor är förstås sjukt mycket lägre än i Sverige, men importerade saker är värre (bilar är ett bra exempel).
Världens sämsta trafik, problem med ALL infrastruktur, korruption, och så vidare, så icke-monetär levnadsstandard är utan tvekan ljusår efter.
SKITSNACK att det inte skulle gå att finna kompetens i Sverige, Norden eller inom EU…
Nej, det handlar blott och enbart om billiga, underdåniga "kulier" som om de inte säger ja och amen skickas hem till "sophögen" på egen bekostnad…
Klart det går, men man vill ju inte betala för mycket. Som sagt, flera äldre har helt orimliga löneanspråk när de söker en "enklare tjänst" efter att ha fått sparken från sitt mysiga overheadjobb på andra företaget…
… och så "kamofleras" det med att de har sådan unik och speciell "kompetens" som inte står att finna…
😉
Bengt Hansves
Det har ju ett annat perspektiv också. Tror du verkligen att Indiska/Bangladeshiska/Pakistans/Kinesiska staten lägger pengar på att utbilda folk för att dessa därefter ska flytta utomlands och aldrig återvända?
Mest troligen så handlar det om att skicka ut folk i världen som får lära sig där, och därefter komma hem och starta konkurerande verksamhet. "Det sista kapitalisten säljer är det rep, i vilket vi skall hänga honom." känns väldigt befogat här.
@Joakim Persson
Låt mig gissa att du anser att 25000 är ett orimligt lönekrav för en nyutexad civilingenjör.
Förövrigt kan man ju fundera på varför någon ur de där 1% som har högre levnadsstandard än i Sverige skulle vilja flytta till Sverige överhuvudtaget.
anonym: 30 000 ungefär är rimligt och betalas. Men det är knappast lönen som är viktig i det fallet utan att man hittar rätt person. Däremot kan man knappast förvänta sig tex 35-40 som nyexad, även om vissa försöker begära det.
Som sagt, ta en tur till Bangalore och se hur roligt det är att leva i en sådan stad. Vädret och maten är bra, det mesta andra är betydligt risigare än i vilken europeisk storstad som helst (undantaget lyxhotellen).
I flera jobb vi har haft ute har majoriteten av ansökningarna kommit från medborgare utanför EU.
Klart att dom måste utvisas människor med arbete, god utbildning och inga bidrag röstar sällan på socialismen.
Här är en annan variant.
https://www.expressen.se/nyheter/sd-stoppas-i-aftonbladet-oacceptabla-varderingar/
"Sverigedemokraterna får inte annonsera i Aftonbladet i samband med höstens val"
"Olsson Olsén säger att hon måste få vara värderingsstyrd i sitt utgivarskap.
– Jag har vägt fram och åter, men nu landat i att jag måste gå in i mig själv. Jag som utgivare måste tillåtas ha känslor och värderingar."
Fattas snart bara åsiktsregistrering i det här landet.
Hahaha. Du tror att arbetskraftsinvandrare får rösta i riksdagsvalet? Och att det på något sätt kan kopplas till att en svensk kvällstidning inte ville tillåta ett rasistiskt parti att annonsera? Sd:s kulturkrigare imponerar inte direkt…
1) Det har alltid varit svårt att få folk till Stockholm. För att det inte är ett attraktivt land, för att vi inte har höga löner, för att vi får ännu sämre löner pga >10% dold löneskatt, för att vi har en dålig bostadsmarknad där folk bor sjukt fult och ovärdigt, för att vi har en utmärkande värdelös social kultur, osv, osv.
2) Jag tror folk måste sluta kalla det "molnet", för det förvirrar bara. Det är inte ett moln. Såhär i klartext begriper alla det, men det verkar inte hjälpa när det nämns i förbifarten. Det är alltså ytterligare specialisering av infrastruktur. En självklar utveckling som redan utnyttjas fullt även av IT-tjänsteleverantörer (arbetar själv bland annat åt en organisation av den magnitud där man mer eller mindre bestämmer själva vad man vill göra och inte göra). Det är en utveckling som redan är här, och dagens problemen är istället att det är svårt att hitta infra-kompetens på hemmaplan eftersom ingen blir infra-expert längre. Googla devops så får du en ledtråd angående hur stort det beskymret blir i praktiken.
Klart det är stor risk att IT-konjunkturen viker – det vore snarare väldigt konstigt om den inte gör det rätt snart pga den brutala överhettningen – men dessa artiklar missar målet kolossalt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vi utvisar ingenjörer men samlar på oss arméer av halvanalfabetiska fåraherdar som kommer behöva livslångt bidrag. Några enkla jobb för dem kommer aldrig finnas i Sverige för det har LO bestämt.
Brace yourself for destination fucked!
Faktiskt HELanalfabeter !
Många från Afghanistan har levt stora eller hela sitt liv i Iran som en underbetald tjänarklass och som för småpengar fått göra de "enkla jobb" som iranierna inte vill göra.
De har inte fått uppehållstillstånd etc. i Iran och därmed heller inte existerat i några register. Därmed heller inte sjukvård, skola mm andra samhälleliga "gode" som finns för iranier.
Om Sverige skulle slå in på vägen med "enkla jobb" med lågt förädlingsvärde, exv. textilindustri, så skulle Sverige sjunka i både utvecklingsnivå och ekonomisk utveckling.
För att inte tala om BNP/capita vilket slår mot skatteintäkter och därmed mot en utvecklad social välfärdsstat av europeisk modell.
> Om Sverige skulle slå in på vägen med "enkla jobb"
> med lågt förädlingsvärde, exv. textilindustri, så
> skulle Sverige sjunka i både utvecklingsnivå och
> ekonomisk utveckling.
Förespråkarna menar säkert att man skall tillåta enkla jobb _också_, inte istället för högproduktiva. Det ger rimligen mer ekonomisk utveckling än att låta lågproduktiva gå på bidrag eller åtgärder.
Sverige har stigit uppåt i förädlingskedjan …
Summan av ditt resonemang "apa" är att hela landet skulle bli fattigare och halka ner på utvecklingsstegen.
Bättre hade varit om alla de miljarder som satsats på att Sverige skall vara hela världens lilla socialbyrå istället hade satsat på skola, utbildning och sjukvård i "hemländerna"..
Ett land är inte en person. Det är inte så att du blir mindre utvecklad bara för att någon annan arbetar i en mindre avancerad sektor.
Bnp per capita slår inte i sig mot skatteintäkterna. Däremot kan en större befolkning innebära högre kostnader som måste bäras av skattebetalarna. Men då är pensionärer en bra mycket större kostnad än asylsökande med tanke på den ökade livslängden och de galopperande kostnaderna att infria ovanstående.
Just nu är det otroligt svårt att få tag på kompetenta utvecklare. Svenskproducerade kan man bara drömma om. Sedan länge har import varit ett alternativ, men även den går dåligt.
Säg som det är istället.
Den programmerarkompetens ni vill ha, till den lön ni är villiga att betala. Jag som nyutexaminerad svensk civilingenjör, men utvecklarerfarenhet sökt uppått 100 jobb nu jag får hela tiden reda på att jag saknar erfarenhet.
Jag är förövrigt väldigt trött på att läsa snyftartiklar från breakit om hur dessa ovärderliga spetstalanger utvisas. Märkligt nog så väljer alla dessa ovärderliga spetstalanger med hela världen som arbetsfält alla att jobba för svenska marginalföretag som ännu inte gjort någon vinst.
Vi kan förövrigt roa oss med att räkna på vad P(X_1 >= µ+σ, X_2 >= µ+σ, X_3 >= µ+σ] är om X_i ∈ N(µ,σ^2) µ+σ torde vara ett väldigt svagt krav för att definera "världsklass".
@anonym:
Du vet väl att man skall vara 24 och ha 8-10 år erfarenhet, förvänta sig få lön i Jolt-Cola och snowboardprylar eller i "optioner".. 😉
Din gåta handlar om sannolikhet P (Probalitiy) och jämför olika variabler X1, X2, X3 vilka tillhör mängden N (de naturliga talen) med varandra.
(lite snabbt – det var ett tag sedan man höll på med detta)
Ja, jag är också trött på den där nyhetssajten "BreakIT" som i värsta aftonslaskestil bara kopierar och översätter nyheter och karriärtips utifrån ett mycket tydligt amerikanskt synsätt..
Och att "spetstalanger" och "nyckelpersoner" – som f.öv. visst bara kan hittas i Indien/Pakistan av alla länder i världen skulle välja just SE och här vara nöjda med en lön på 25'-28' är ju bara kvalificerat skit-h-snack!
N(µ, σ^2) är en sannolikhetsfördelning, nämnligen normalfördelningen.
Sannolikheten för att bara en observation ska uppfylla det uppställda villkoret är 15.8%, att två ska uppfylla det är 2.5% att tre ska uppfylla det är 0.39%. Och vi ska tro på att tusentals observationer alla uppfyller det här.
Sorry! Betraktade my o sigma som variabler o inte som medel o varians..
😁
Ingen är ofelbar!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Finns ingen brist i Sverige inom IT. Kruxet är att alla vill ha 2-5 års erfarenhet då tar man hellre in folk från andra länder. Ta hand om de arbetslösa utvecklarna så kommer det lösa sig. Drygt 7172 st är arbetslösa inom gruppen IT i Sverige.
IT är ett brett begrepp från att lägga upp konton och återställa lösenors till att konstruera system för autonoma bilar, Watson eller något annat komplext. Tror inte desaa 7500 arbetslösa hör till den senare kategorin.
Utbildad de då! De får akassa samt utbildning på företag samt skolor.
De rör sig alltså om högre studier som ska klaras med examina. Det är inte ngn slags åtgärd utan kräver kunskaper, intresse och goda resultat.
Märkligt att en del företag verkar klara sig med YH-utbildade då.
@anonym:
Om kunskaper, intresse och goda resultat finns räcker det gott med YH.
För att köra Ringhals… ? 😜
För att köra Ringhals… ? 😜
Alla kompetenser behövs. IT är som sagt ett stort område från att patcha kablar till mycket avancerade områden. Så det är klart att YH ger arbete.
Finns massor med arbetslösa utvecklare som inte har de senaste kunskaperna. Näe ta hit indier o annat skräp istället.
Stoppa all arbetskraftsinvandring.
Det är enorm brist på arbetsvillig IT-kompetens i Sverige, i synnerhet i storstäderna men även i ett gäng mindre städer. Enorm. Det är dock rimligt om den konjunkturen tvärvänder vid någon punkt. Personligen tror jag dock det kommer slå hårdast mot det (mycket stora) segment som "jobbar med IT" men saknar IT-kompetens, tex en massvis med operativa sysslor för leveranser som innefattar mycket stora system. Även mellanskiktet kan få det tufft (de där som bara jobbar via en macbook och egentligen inte tillför jättemycket värde till produkterna; kan gå under benämning hipster-utvecklare i vissa satirer). Just det där latte-fikande mellanskiktet kan jag tänka mig som en target för just det här blogginlägget, för jag har en och två och tre gånger sett sådant och reflekterat över att det kan finnas en parallell mellan dessa och dem som mer eller mindre sov igenom jobbdagarna på Ericsson pre lean-hetsen.
Men faktum är också att ett IT-CV inte är samma sak som IT-kompetens. Som systemutvecklare går det helt enkelt inte att vara extremt dålig på sitt jobb, det är för praktiskt. Alla i branschen vet vad jag menar när jag säger att en andel av systemutvecklare helt enkelt inte är anställningsbara av den anledningen. Lägg till att vi aldrig når full transparens, d.v.s. omständigheter kan göra att arbetsgivare och vettig utvecklare inte möts, så får vi en helt naturlig arbetslöshet. Lägg till de mer generellt icke-anställningsbara som finns i alla branscher så får du nog ihop siffrorna där.
Som såklart, så kan det variera rätt mycket lokalt. Man kan jobba med IT remote, men det är sällan man initierar jobbet remote.
Det stämmer bra. Det är brist på bra folk att anställa, men det gör inte att man plockar in vem som helst eftersom det faktiskt skulle vara ett negativt bidrag till verksamheten. Senaste gången vi sökte nya (relativt juniora) så var det en (1) person som i ansökan delade med sig av egen kod på github, och det var riktigt risigt och innebar direkt diskvalificering. De flesta övriga hade knappt läst vad som stod i annonsen.
Sen är det en märklig bransch på många sätt, som du konstaterat innan Linus så är det väl ungefär hälften som verkligen bidrar (som levererar något som används i produkten/tjänsten) och hälften som … gör något annat (kvalitetsansvarig, linjechef, agil coach, projektledare, "change manager", "jobbar med särskilda projekt" osv osv osv).
Nu börjar vi komma närmare sanningen. Det är ingen allmän brist på programmerarkompetens. Det är brist på den kompetens branschen tycker att den behöver, till den lön branschen är villig att betala.
Jo, det är brist på programmerarkompetens. Det finns folk som kallar sig programmerare som inte har någon aning om vad de pysslar med, och då anställer vi hellre ingen.
Det är alltid lika roligt att läsa den här typen av uttalanden. Det slutar alltid i att det är brist på folk som har den erfarenhet som de bara kan få om de redan jobbar på det rekryterande företaget.
Det går heller aldrig att få reda på vad "risig" respektive "anställningsbar" kod är för något. Det är bara något du som jobbsökare ska veta och känna på dig.
I detta fallet lovar jag att du hade känt igen kodens risighet, det handlar om att man löser ett problem på 150 rader som man kunde löst på 30 och därmed visar att man inte förstår hur loopar och funktioner fungerar, något som nån som inte sovit på första årets introduktionskurs i programmering hade insett.
Ett annat tips är att lyfta på luren och ringa rekryterande chef och fråga vad jobbet i praktiken handlar om, helt enkelt visa lite intresse. Brukar du för övrigt ringa och fråga vad som avgjorde att du _inte_ fick ett visst jobb?
Jag har pratat med rekryterande chef ett antal gånger. Oftast är svaret "vi letar efter någon med mer erfarenhet". Ibland har det varit "mer social kompetens" vad det betyder har chefen inte kunnat förklara, alternativt bara skyllt på HR.
OK, det låter rätt trist. Jag har ju bara några anekdoter från senaste halvårets rekryteringar att jämföra med så det är inte sanningen.
Ett problem kan faktiskt vara som du nämner HR, i ett par fall har de sorterat bort folk som var betydligt mer intressanta än de som "gick vidare". Är du nyexad? Det låter som om det är konsultbolagen som kan vara vägen in.
Det är konsultbolagen som förkastar mig med argumenten om social kompetens.
Jag får mer och mer intrycket av att HRmänniskorna är mer intresserade av att rekrytera folk som är som de vill ha som kompisar, de struntar i om du vet vad du håller på med för jobbet du söker.
Så här per text är det ju svårt att veta om de har rätt i sitt argument.
@joakim Persson
Jag har bekanta med programmerarjobb, jag kan acceptera att jag kanske har världens sämsta sociala kompetens och därför inte förtjänar ett programmerarjobb. Vad jag inte förstår är dock varför dessa människor som till och med försökt starta fysiskt handgemäng med folk som inte varit eniga med dem då har jobb.
En vild gissning är att dina bekanta inte började brottas med sin intervjuare utan klarade sig igenom den fasen utan anmärkning…
Det är lite svårt tyvärr att vara konsult/bemanningsanställd och inte ge ett stabilt socialt intryck. Finns väl olika tjänster och liknande där man kan göra "testintervjuer" om det är den biten man är orolig för?
Det är just det här magiska begreppet "intryck" som kan betyda precis vad som helst. Det börjar kännas som att vad HR vill ha är försäljartyper som inte drar sig för att ljuga om kompetens och förmåga. Vad de inte vill ha är folk som behöver tänka först, innan de ger sina svar eller som är så säkra i sig själva att de inte har enorma behov av att hävda sig själva konstant.
Det enda som det finns brist på är erfarenhet inom en specifik teknik, i flera år. Visst arbetsmarknaden är bättre i storstäderna men det är det även i andra branscher med. Stoppa utländska it-människor till att börja med och ta hand om de arbetslösa svenska itjobbarna. Tro inte på allt trams om brist för den existerar inte.
Sverige är för avundsjukt.
Avskaffa statlig inkomstskatt. Det gör att mer kompetens stannar i landet och det blir lättare att locka till sig kompetens utifrån. Det löser även problem med hög beskattning på personaloptioner i IT-bolag. Statlig inkomstskatt drar in ca 50 miljarder per år, dvs drygt 1% av BNP. 10 miljarder av dessa får staten direkt tillbaka i momsintäkter. Gör man a-kassorna självfinansierade minskar statens utgifter med ca 20 miljarder. Resten kommer hanteras av dynamiska effekter inom ett år, men eftersom det är ett skällsord i svensk politik, så kan man minska på ränteavdraget så reformen finansieras krona för krona.
Vill man verkligen få fart på ekonomin, så tar man bort arbetsförbudet vid 40 timmar. Låt folk jobba iaf. 48 timmar, men ha kvar rätten till 40 timmar. Med minskade marginalskatter så behöver det inte arbetas många fler timmar i ekonomin för att finansiera skattesänkning av sig självt.