Tecknen på överhettning av ekonomin haglar nu ner. Bristen på kvalificerad arbetskraft i Stockholm är den värsta uppmätta någonsin, och naturligtvis kommer detta sätta käppar i hjulet för den svenska konjunkturen. Det är så är konjunkturer vänder ner på allvar.
Stockholms Handelskammare har tydligen släppt en rapport som inte finns på deras hemsida, där arbetskraftsbristen visar sig vara den värsta någonsin. Framför allt handlar det om kvalificerad IT-personal. SvD:
“I rapporten konstaterar Handelskammaren rent av den högsta arbetskraftsbrist som den någonsin uppmätt. Inte ens under högkonjunkturen innan den global finanskrisen slog till 2008 var arbetskraftsbristen lika påtaglig. Det hämmar såklart tillväxten.”
Handelskammaren rapporterar också att det råder brist på kontorslokaler, eftersom byggbranschen fokuserat på att bygga bostäder.
“Kontorsbristen har utvecklats till den nya bostadsbristen. Det har varit ett för ensidigt fokus på bostadsmarknaden. Situationen på kontorsmarknaden är alarmerande som man kan se på prisutvecklingen i centrala lägen där hyrorna har ökat kraftigt.”
Så här slutar högkonjunkturer. Skenande priser på grund av brist på arbetskraft, lokaler och andra resurser, gör att företag inte kan expandera eller söker sig någon annanstans. Kunderna i sin tur kan inte få det de behöver för att fortsätta sin egen expansion, och den stoppar i sin tur upp.
Kvar blir företag utan tillväxt, men med skyhöga kostnader och konjunkturen går in i väggen.
Företagen behöver sedan göra sig av med personal, och helt plötsligt visar det sig att man hade en överetablering i berörda branschen, där personal då blir utan jobb. IT-branschen är väl en lågoddsare i sammanhanget, även om det förstås ligger en tid framåt innan det börjar märkas.
För att en ekonomi ska kunna växa fort krävs att det finns tillgängliga resurser för att omgående fylla alla behov som uppstår. Dessa resurser existerar inte idag och därmed kommer tillväxten att sakta in. Detta leder till överetablering, vilket sänker priser och gör att resurser tids nog kommer finnas tillgängliga och konjunkturen tar sedan långsamt fart igen. Och så upprepas det om och om igen.
Sverige behöver inte “enkla jobb”. Vi är inte en 1800-talsekonomi fokuserad på manuell självförsörjning med rovor och havre. Vi är en högeffektiv mogen post-industriell tjänsteekonomi, med en solid bas av industriproduktion och högvärdig råvaruförädling. Vi behöver kvalificerad högutbildad erfaren arbetskraft, och vi hade behövt den redan förra året om vi hade velat förlänga högkonjunkturen.
53 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Måhända som en konsekvens av bristen på kvalificerad arbetskraft i Stockholm, valde SVT att i går kväll börja visa den så kallade dokumentärserien ”Putin enligt Oliver Stone”. Inte utan anledning väcks den – för den svenska statstelevisionens trovärdighet – avgörande frågan om hur SVT med beaktande av såväl villkoren i sändningstillstånd och anslagsvillkor som allmänhetens förtroende, avser att följa upp dessa fyra timmar av ohämmat hyllande av krigsförbrytardiktaurens i Kreml främste företrädare.
SR kulturnytts Fredrik Wadström sammanfattar i kraft av sin kompetens och sitt goda omdöme spektaklet enligt följande: "När serien sändes i fransk tv fanns det stark kritik mot att ett public service-bolag gjorde sig till kanal för ett propagandanummer. Frågan är vilken roll SVT nu tar på sig som avsändare av detta jättematerial."
Rimligen utövar förvaltningsstiftelsens styrelse – som brukligt – kompetent styrning och kontroll…
Det va ju många som tjatade om att det är bra att bostads- och fastighetsptiser går upp. Alla ägare blir "rika" på det. Det mätks nu hur vra det var.
Klart att många färdigutbildade eller kompetent personal väljer en annan stad än Stockholm, där största delen av deras lön läggs på bostadskostnader.
Jag personligen hade aldrig som nyexaminerad flyttat till Stockholm om jag hade ett liknande jobb att välja på någon annanstans.
Ja, så har vi ju också en inhemsk nettoutflyttning från Stockholm också, vilket jag visat i ett antal inlägg under flera år.
Tyvärr är det väl så att om både man och hustru är akademiker och söker jobb efter sin utbildning, så kan det vara svårt för båda två att få bra jobb i en liten stad.
Ja, alla vet ju att det finns Stockholm och att resten av Sverige är städer på <30000 invånare.
I resten av landet är fortfarande akademikerpar den vanligaste sängparbildningen för akademiker. Fundera på det, så inser du att detta inte är ett problem.
@ Lars Sundberg:
Tips: Om den medflyttande akademikern inte omedelbart hittar ett jobb inom sin egen specialitet så är det bara att knalla in på närmsta akutmottagning och prata med chefen för läkarsekreterarna. Nu när fyrtiotalisterna har gått i pension en masse har det på de flesta håll blivit sådan brist på folk som kan skriva korrekt svenska, behärskar korrekt grammatik och dessutom kan tänka sig att jobba lite kvällar/helger att man anställer även folk utan formell utbildning om de behärskar dessa saker. De får iofs inte kallas för vårdadministratör eller läkarsekreterare (eller vad det specifika länet/regionen nu har valt att köra med för titel efter sin utbildning) men jobbet måste ju göras så då anställer man skrivkunniga på diverse olika vikariatsvarianter istället. Ta med sig frugan och fly från Stockholm, minst hälften av alla sjukhusorter fixar ett jobb samma vecka.
Det är åtmonstone den motiveringen jag har hört, för att folk och företag flyttar till Stockholm och som hindra olika statliga verk att flytta till mindre ställen.
Kommunerna runt t Stockholm växer mycket snabbt och det går att hitta rimligt boende om man tittar en timme utanför city. Inte mycket billigare i ex Västerås. Knappast att det är utflyttning på länsnivå
Västås ligger i Västmanlandslän. Flen och Nyköping i Södermanlandslän. Knivsta i Uppsala län. Så, jo.
Du kan titta på statistiken. Nettoinflyttningen till Stockholms län inom landet, inklusive asylsökande som flyttar till Stockholm från andra orter, handlar om runt 10 personer om dagen. Det är lägre än nybyggnaden av bostäder.
När det gäller Stockholms kommun ser det ut så här
http://cornucopia.cornubot.se/2017/04/flykten-fran-stockholm-accelererar.html
Största inhemska nettoutflyttningen sedan 70-talet.
Verkar födas en hel del i 08.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jaha och bebisar ska köpa bostadsrätter och ta högkvalificerade IT-jobb just nu, eller vad är din poäng? Snarare leder barnafödande till föräldraledighet, deltid, vård av sjukt barn mm arbetskraftminskande åtgärder de närmaste tio åren.
Det föddes ju också någon för 20-27 år sedan i Stockholms län, som då är i bostadsrättsköpar/jobbarålder idag, plus att när man skaffar barn är det inte lika roligt att bo i en etta eller två längre.
Babyboomen i början av 90-talet har nu passerat och alla de som föddes då har nu flyttat hemifrån. Tvärt om frigörs det därmed ett överskott på mindre bostäder. Situationen som påverkar bostadsmarknaden var den som gällde mitten 90-talet, inte hur det är idag. Och då föll barnafödandet mycket snabbt.
Ja, så kan det absolut vara. Samtidigt har de som flyttade hemifrån i början av 90-talet kanske nu börjat skaffa barn och därmed börjat efterfråga större lägenheter.
Intressant ämne, då borde vi se ett efterfrågetapp på små lägenheter. Detta kan i och för sig motverkas att man inte har råd att lägga för mycket pengar på stora lägenheter.
Alla kranskommuner till Stockholm (stor-Stockholm) har visat en konsekvent och stabil befolkningstillväxt över flera decennier. Det kanske är så att de flesta "nya" inte bosätter sig i sthlm kommun utan i kranskommunerna, om nu inte nativiteten i dessa är alldeles enastående och det är därför de växer som de gör. Allt kan inte heller vara asyl-invandring då mycket av det som byggs riktar sig till relativt köpstarka individer. Köpcentra, villaområden och BRF växer upp som svampar i kranskommunerna.
Lars min poäng är att det är lite yngre befolkning i 08 än på landsbygden. Yngre vuxna tenderar att föda fler barn än pensionärer.
Men ditt påpekande att det är överhettat ekonomiskt i 08 nu håller jag med om. Själv utvandrade jag från Gärdet (del av Ö-malm) när vi skulle ha första barnet och bor kvar i den kranskommun vi hittade en villa i. Gissar att detta flyttmönster till kranskommunerna är vanligt fortfarande.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En väldigt stor andel av de som flyttar ut från stockholm är barn under 7 år. Dessa byts ut i stor utsträckning mot vuxna singlar i 30-års åldern. men vi kan ju fortsätta låtsas att födelseöverskottet är irrelevant.
Det är ändå spännande tider att Stockholmskonjunkturen bedöms vara _starkare än någonsin_. Kan detta sluta väl? Knappast.
Samtidigt så är det ju inte så att tex lönerna sticker iväg, så hur stor är bristen egentligen… Men nej, någon spare capacity finns absolut inte.
Men har alla de 10-tusentals högutbildade Löfven välkomnade under asylfesten redan fått jobb?
Det är ju klart de utlänningar som har kvalificerade jobb och betalar skatt gör ju Invandrarverket allt för att utvisa. Betalt in någon krona för lite i tjänstepension för flera år sedan – UTVISNING! Inte konstigt att vi bara har skröfset kvar!
Men.. BÅDE Löfven och mona har ju sagt flera gånger att det är ett "kompetensregn" som faller över oss !
Industrin och tjänsteföretagen borde INTE ha några "problem" med att hitta kvalificerad personal… 😉
https://www.svt.se/nyheter/tusentals-valutbildade-flyr-till-sverige
https://www.youtube.com/watch?v=qRX5Z9y4auk
Jag har fått ca 1000 ansökningar på 2 deltids-tjänster inom hemstäd. Mitt bolag har inga problem att rekrytera ��. Ingen brist på folk som vill ha hjälp med hemstädning här på Södermalm.
I detta fall är det väl knappast en diskussion om kvalificerad arbetskraft
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
De flesta av de som sökt städjobben är kvalificerade.
Kvalificerade för tjänsten?
Dvs erfarenhet av liknande hantverk?
Ute i landet är det oftast brist på jobb, så nu också. Många unga försöker inte ens utan flyttar till Stm. Så varför inte låta de som har brist öppna kontor ute i landet så löser det sig nog ganska enkelt. Kan ju börja i Städerna runt Stm typ: Norrköping, Eskilstuna, Västerås, Enköping, Strängnäs, Uppsala.
Det löser man ju lätt genom att flytta några statliga verk från Stockholm där hyror och löner är höga.
Så blir det win-win med minskade akassor/socialbidrag.
Inte ens Stockholms handelskammare anser ekonomin i närheten av den konjuktur som rådde innan 2008. Är enbart brist i It och bygg. Annars är inte ekonomin på högtryck ens i 08.
Så ser vi återigen den fantastiska följden av politiskt styrd planekonomi.
Politikerna ger bostadsbidrag, räntebidrag, RUT-bidrag och ROT-bidrag till fårket som köper bostäder och naturligtvis blir följden att marknadens aktörer siktar in sig på den marknaden istället för att bygga lokaler till näringslivet.
Bankerna lånar dessutom gärna ut till bostäder för de kan alltid fortsätta krama pengar ur en löneslavande proletär. En företagare får däremot räkna med en ett nej ifall han behöver låna pengar.
Undantaget är om företagaren inte behöver låna pengar, då kan bankerna vara lite mer intresserade av att tjata om inte företagaren ändå ska låna och expandera lite.
Stockholm, Göteborg, Malmö-Lund, Uppsala, Norrköping-Linköping, Sundsvall, östersund, Umeå, Karlstad, Växjö eller Jönköping…
Det finns som sagt FLER platser än "Stolleholm" i landet..
Som arbetslös programmerare med 25+ års erfarenhet (och samma ålder som Cornu) så märker jag ingenting av att det skriks efter folk. Visserligen för att det är en extrem åldersdiskriminering i Sverige (http://www.dn.se/debatt/tydlig-aldersdiskriminering-redan-fran-40-arsaldern/) men generellt så är det väldigt svårt för arbetssökande och arbetsgivare att få kontakt med varandra på ett vettigt sätt. De som rekryterar är ofta väldigt inkompetenta och matchar bara nyckelord mot varandra. De kan inte identifiera en kompetent person.
En sak jag funnit nu när jag varit arbetslös en lite längre tid är att arbetsförmedlingen inte gör någonting alls för att hjälpa en. Antal rekommenderade jobb som min handläggare skickat till mig är noll. Däremot så försöker min handläggare dra in min a-kassa vilket inte är speciellt konstruktivt.
Nåja, ju mer extrem åldersdiskriminering och inkompetenta rekryterare det finns desto längre betald ledighet för mig.
Vilken självömkan. Det har inte slagit dig att du kanske inte är så kompetent som du gärna vill, tro? Jag vet inte, då jag inte känner dig men självinsikt är inte en egenskap som de flesta har i överflöd.
Hur många jobb har du sökt under perioden och hur många intervjuer har du varit på?
Jo, det brukar ofta sägas att läget är gott om man är (säg) 25-45 år i IT-branschen, och att det blir betydligt svårare senare. Att lita på arbetsförmedlingen är totalt dödfött, det är inte där jobben finns.
MP, vad har du för kompetenser?
D.L.: Självömkan? Jag tror din läsförståelse brister lite. En person som idiotförklarar arbetsmarknaden, gäspar och njuter av att slippa jobba ägnar sig inte åt självömkan.
Joakim: Jag har solid kompetens inom både mjukvaruutveckling och mjukvarutest inom telekom. Inom ett specifikt område är jag antagligen inom topp 5 i Sverige men jag söker jobb utanför mitt komfortområde. Det bidrar givetvis till att det går trögt för mig. Jag har programmerat i C#, C++, C och även ägnat mig åt väldigt avancerad felsökning och kundsupport.
Jag har även jobbat utomlands i flera år åt ett av världens största mjukvaruföretag. Det är också därför jag kan jämföra hur rekryterare beter sig i Sverige jämfört med i andra länder och diskrimineringen som pågår i Sverige är helt bisarr. Skulle en rekryterare från Sverige jobba i USA (och köra samma intervjufrågor) så skulle hon få sparken på en gång eftersom hon skulle bryta mot precis alla diskrimineringslagar som finns.
Jag har ca 2 intervjuer i månaden. Ibland fler och under semestertider, som det är nu, färre men inte noll. Jag har inte använt arbetsförmedlingen för att hitta en annons en enda gång utan jag använder mig av LinkedIn och företagens egna sidor.
De jobb jag har på gång just nu är de jag sökte i mars så anställningsprocessen är otroligt långsam på många ställen. Som sagt, jag märker absolut ingenting av att det skulle vara en enorm brist av arbetskraft inom IT-branschen. Troligtvis beror det på att jag är närmare 50 än 30. De som mest ignorerar min ålder är de arbetsgivare som är utanför Stockholm vilket är intressant…
Sätt upp dig som egenanställd konsult och sluta sök fasta tjänster (det är där skon klämmer).
Om du vill framhäva dig framför 25-40 åringar så kan du påpeka att de som skaffar 2-3 barn lär vara borta 3*9 månader + VAB under 10 år samt diverse föräldrarmöten, krismöten och gå tidigare/jobba hemma för att klara familjens vardag.
Är du runt 50 med vuxna/stora barn så kan du fokusera 110 % på jobbet.
Är rent skitsnack om brist på generell arbetskraft. Även jag är utbildad i nått som påstås vara ett bristyrke. Är dock nästan omöjligt med 200 plus ansökningar per tjänst. Tvingades söka mig bort från min utbildning. Däremot verkar det med brist stämma inom bygg. Snackat med 25 åriga byggare med löner på över 50 papp som tror detta är helt normala löner.
MP: Din kompetens är bekant. Stora Kista-företaget med schysst avgångspaket kanske?
Jag tror att om man kommer till så pass "många" intervjuer så är du ju helt klart "anställningsbar". Men jag håller med om att snacket om brist mycket väl kan vara överdrivet och bero på rädsla att "inte rekrytera den perfekte personen".
Är också i IT-ranschen.
Problem om man är väldigt kompetent (d.v.s. har lång erfarenhet och utvecklat avancerade system och varit "teknikledare") är att det är svårt att hitta ett matchande jobb på den nivån. Nästan alla sådan jobb kräver någon speciellt kunskap om något obskyrt system som man aldrig har hört talas om.
Återstår då att halvera lönen och söka ett vanligt programmerarjobb, men där är man i stället överkvalificerad och misstänkt därför att man söker ett sånt jobb.
Om jag blev arbetslös skulle jag nog försöka kontakta intressanta företag direkt och försöka sälja in mig i stället för att söka på annonser.
Noterar att många av de som tog det frivilliga avgångserbjudandet hos oss lätt skaffat nytt jobb, men då var de flesta under 50.
BW: Helt rätt. Om man är teknisk expert eller mycket kompetent systemingenjör eller troubleshooter med väldigt djup och spetsig och kande kundspecifik kompetens (tänk RNC-expert eller BSC-guru eller radioarkitekt) så blir det svårare att hitta ett nytt jobb än om man är gammal generell projektledare/programchef/produktchef/linjechef vid omkring 50 år fyllda, inbillar jag mig.
Fast när företaget ändå ger sådana generösa villkor så har man ju möjlighet att (om man nu är lagd på det hållet) sälja in sig som snabbupplärd "blivande expert" på det som nu råkar vara hett nu istället (tänk IoT, ML, "big data" eller andra modeord eller helt enkelt "jobba med uppkopplade bilar" som är hett nu).
"arbetsförmedlingen inte gör någonting alls för att hjälpa en"
Errrr… du kanske ska börja med att INTE söka hjälp hos arbetsförmedlingen? Det är bara DU som kan ordna denna situationen. Klipp dig å skaffa ett jobb!
Inget nytt att rekryteringsfirmorna är värdelösa. Jag har suttit med som senior utvärderare på inrekrytering av nya med varierande erfarenhet och det krävdes ett antal iterationer på flera tjänster och det är skrämmande så dåligt rekryteringsfirmorna arbetar med matchning.
Det märks att det är en mängdprodukt och de vill fakturera o gå vidare till nästa uppdrag.
Arbetar inom IT och var med om kraschen 02/03…
Då var man trots erfarenhet och utbildning inte damm värd…
AF – Arbets-Förnedringen – försökte tvinga mig att köra buss / taxi – eftersom så "ooootroligt många hjärnkirurger och / eller raketforskare också tvingades göra detta.."
Diverse bemannings- och rekryteringsföretag med omogna 23-åriga "rekryteringskonsulter" som inte var torra bakom öronen, inte ens hade vare sig arbetslivserfarenhet eller utbildning skulle "ansvara" för att rekrytera rätt "kompetens" mm
Och nu har vi ju också på de senaste två-tre åren fått ett liknande "kompetensregn" över landet…
Nej, IT-industrin är OMOGEN och EXTREMT kortsiktig och vill helst ha liknande omogna 20-nånting som det går att betala med lite snowboardprylar och Jolt-cola !!
Kanske inte så konstigt att systemen är så spaghetti som de är och varför felen är både omfattande och grova!
Intressant diskussion. Är inte i IT eller telekom men har märkt av och hört talas om dessa olika aspekter.
Sedan så "skriker" man efter IT-kompetens men vill INTE betala för den..
"Lösningen" då är "oerhört spetskompetenta" (som det ju heter) indiska IT-konsulter… Vars alldeles "unika" kompetens inte står att finna vare sig i Sverige eller de närmaste europeiska länderna..
Inte för att dessa skulle vara så "kompetenta" utan enbart för..
* De är billiga
* De jobbar närmast gratis övertid
* De Vabbar inte
* De kräver inte någon kompetensutveckling
* De klagar inte på dålig arbetsmiljö, dålig luft, undermåliga stolar etc.
* De är utbytbara som en möbel
* De springer aldrig på fackmöten
* De säger alltid ja och amen till allt mm mm
Det hela går och fungerar .. "så – där" …men detta får inte sägas högt..
Apropå detta med att det "skriks" om att nyckelpersoner med "alldeles unik kompetens" utvisas godtyckligt…
Inte någon som har en unik kompetens som företaget står och faller med jobbar för 28 000:- i månaden! Speciellt inte om kompetensen skulle vara "unik" i Sverige.
Men, om nu företagen uppfattar dessa personer som nyckelpersoner… Varför säkerställer företagen inte att löner/villkor uppfyller kraven för uppehållstillstånd med viss säkerhetsmarginal?
Nu verkar det som att man betalar så lite som möjligt för att hålla nere kostnaderna att man råkat hamna under minimigränsen. Men vore de verkligen efterfrågade de nyckelpersoner som företagen nu riskerar förlora, borde man väl ha haft en tillräcklig säkerhetsmarginal.
Kan det vara så att man helt enkelt importerat kvalificerad utländsk personal till lägsta möjliga kostnad och lagt sig lite för lågt och sedan får den anställde ta smällen?
Företaget kanske räknar med att hitta ny personal i de fall några missar sitt uppehållstillstånd.
För skulle detta vara dom nyckelpersoner som företagen säger att de är tror jag inte detta skulle hända.
Just outsourcing och det förakt som chefer har för kompetens har gjort att jag verkligen inte vill jobba inom telekom-branschen någonsin mer. Just telekom-branschen ser ju outsourcing till Indien som det bästa som finns. Transportstyrelsen har ju visat att det inte alltid är så smart att skicka hemliga uppgifter utomlands men när man påpekat det idiotiska att outsourca Intellectual Property Rights till Wipro, som har väldigt många konkurrerande telekombolag som klienter, så talar man för döva öron.
Ett bisarrt resultat av att svenska bolag outsourcar är att det ofta blir så att de betalar för att ett indiskt bolag ska göra jobbet men det ändå blir så att jobbet görs i Sverige eftersom indierna alltid ber om hjälp så fort de stöter på problem. Svenskar tar ju oftast ansvar och räddar situationen.
Oftast gör indierna dock nästan ingenting. Jag kollade upp vad ett team på 5 indier gjorde med en produkt vi outsourcat och jag fann att de fixade i genomsnitt en bug i månaden. Man kan tryggt dra slutsatsen att de tog betalt för 5 heltidskonsulter men det var mindre än en som jobbade med produkten. Precis innan min anställning avslutades så höll jag på med överlämning till ett indiskt team som skulle vara 10-15 personer men det var alltid samma 2-3 personer som man hade överlämningsmöten med. Mysko…
Outsourcing är bara lönsamt om man låter bli att räkna efter och ta hänsyn till alla kostnader och problem.
Det mest bisarra som jag sett svenska chefer göra är när en produkt skulle föras över från ett nedläggningsbeslutat kontor i utlandet till Sverige. Det fanns inte tillräckligt med personer i Sverige så chefen fick den smarta idén att hyra in konsulter för överlämningen. Så ett gäng med dyra konsulter fick åka till andra sidan jorden i flera månader för överlämning och utbildning varefter de reste tillbaka till Sverige och försvann till andra uppdrag. Inte ens Dilbert skulle kunna komma på något så dumt och bisarrt!
Poängen med mina anekdoter är att visa hur otroligt inkompetenta och värdelösa på att värdera kompetens och erfarenhet som svenska chefer inom telekom-branschen är. Eftersom telekom-branschen historiskt sett varit otroligt stor i Sverige så har det tyvärr spridit sig vitt och brett. Jag är inte förvånad över att det går så trögt för mig att få ett nytt jobb Det är dock alltid förvånande när man är rejält negativ och cynisk men ändå får rätt.
Intressanta berättelser, MP, som känns igen.
Har under åren jobbat en hel del med kollegor/konsulter från Kina, Indien och Polen. Jag tror alla i just vår egen grupp var överens om att våra polska kollegor har varit fantastiskt duktiga (och där man dessutom kan vara on-site och lära upp osv utan några större besvär), att indierna fungerar "ibland" och att det är mycket svårt med Kina (inte minst på grund av språket).
Att outsourca till Indien och Kina kan säkert fungera, men man måste ha väldigt, väldigt god lokalkännedom, experter på plats under lång tid för överlämning, vara väldigt noggrann med rekryteringen, vara noggrann med avgränsningen osv. Detta upplevde vi som mindre besvär med Polen.
Detta är förstås en typisk "fall-till-fall"-fråga. När jag själv jobbade i Indien för ganska många år sedan träffade jag flera fantastiskt duktiga (och hårt arbetande) människor, men också en del uppenbara "snackare". Tyvärr går många rekrytande chefer på detta och går inte "det extra steget" för att försäkra sig om att få stjärnorna, för de vill ju alla andra också ha, och till sist ger man upp och rekryterar "snackarna" eller köper ett färdigsytt paket från Wipro…
Snart kan man köpa sig en fin Skånegård på rea!