Fredagen avslutade börsveckan i moll, även hemma hos husse i USA. Av extra intresse är att OMXS30 ser ut att ha trillat ur ett stödområde och att tjurfällan här i augusti nu slagit igen. Varningstecknen har varit många, vilket leder till frågan om du är ute ur börsen?
Dagschart Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. |
Börsen är alltså sannolikt ur det rätt breda stödområdet i intervallet 1550 – 1600 för OMXS30. Någon dag till så ligger index också på minus för kalenderåret 2017 och årets tidigare uppgång är därmed utplånad.
Det har funnits gott om tecken om vart börsen ska vara på väg. Konjunkturcykelmodellen, kommande dödskors och en fundamentalt alldeles för hög värdering. Så det har funnit gott om möjligheter att ta sig ur.
Vilket väcker söndagsfrågan. Hur exponerad är du mot börsen just nu med ditt sparkapital, inklusive de pensionsdelar du kontrollerar, som tjänstepension och PPM?
Dessvärre lyckas jag inte registrera en omröstning på PlusEtt, så ni får svara manuellt om ni vågar.
37 kommentarer
Tja, vi kan nog rasa ner till hösten 2014 års nivåer om vi får krig och/eller konjunkturkrasch, eller till och med ännu lägre. Så kan det gå.
ISK: Cirka 105% exponerad, ungefär.
PPM: 130% eller vad nu AP7 SåFa ligger på.
Övriga tjänstepensioner: I snitt cirka 70% börsexponering (de traditionella försäkringarna verkar inte placera mer än 60% på börsen).
Vi får se om säljtimingen lyckas denna gången.
En liten fundering, bara: Vad är det för fundamental indikator som gör att du tycker att börsen är övervärderad? "Schillerskt P/E" på USA-börsen?
Jag säger inte emot dig att börsen är betydligt dyrare än normalt, men som vanligt lär det vara svårt att hitta rätt exit/entry, även om alla såklart drömmer om att "hoppa över" börsnedgångarna. Sannolikt har man ändå positiv avkastning på tio års sikt även om man råkar köpa på dagens nivå.
Kom ihåg att lågkonjunkturen kommer sänka bolagens vinster, så värderingen är absolut för hög.
Ja, detta är helt riktigt.
Vi har haft en ovanligt stabil uppgång sedan 2009 (om man undantar delar av 2011), så nog är det dags rent "historiskt/cykliskt" sett. Sen är det ju så att ingen period är den andra lik, det behöver komma en extern chock innan vi ser det riktiga vinstfallet tror jag (2007/2008 är det mest uppenbara exemplet, men även 1990 är ett bra historiskt exempel på vad som bör ske innan vi får ett ras).
Med lite tur går det att köpa aktier 25-40% billigare om något år. Sedan är det som vanligt så att vissa företag är mindre konjunkturkänsliga än andra. Själv har jag försökt bygga ISK-delen av portföljen sådan att den är mindre volatil än index (och mindre volatil än AP7 SåFa utan tvekan), vilket borde ge en viss trygghet (mot bekostnad av att dessa aktier inte stiger lika kraftigt i en "riktig" börsboom).
Sedan kan man också fundera på en lågkonjunkturs effekt på långräntor och valutakurser. Vi vet ju hur det brukar se ut i svenskt perspektiv.
Schillerskt P/E? "Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens"?
"Cykliskt justerat P/E".
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclically_adjusted_price-to-earnings_ratio
Börsen övervärderad om man tittar på genomsnittliga vinster senaste tio åren. Oftast innebär hög CAPE -> låg avkastning för aktier kommande period. Svårigheten är som alltid att förutspå framtida vinster med viss säkerhet, men om nu vinsterna går ner så lär ju också börsen gå ner.
Är så ute jag kan, pensionssparande är mestadels i utländska räntefonder och lite ocyckliska branscher som medicin.
100% exponerad i min KF, men majoriteten ligger i kontracykliska investeringar. Men jag har en del koppar och olja/gas.
Har inga lån, har en rejäl kontantposition och sparar mycket varje månad. Detta kapital ska investeras efter nästa börsnedgång.
Har sålt av det mesta i portföljen mellan dec – maj. Från 100% aktier till Ca 15% kvar.
Lite guld och laddar krut inför kommande möjligheter.
Ute helt efter ha tjänat en hacka på haussen.
Ute? Nä. Har däremot inte köpt något nytt på svenska börsen på många år. Vet inte vad jag skall göra av pengarna faktiskt. Amorterade istället 100k för några månader sedan i brist på bättre alternativ.
Ute i de flesta portföljerna, förutom några småinnehav på under 50k vardera.
PPM ligger defensivt just nu, vågar inte ha kvar AP7SåFa om det går ner då den ju har belåning.
Som Cornu skrev tidigare, det blir rätt saftiga förluster om man har en hyfsad slant och det sjunker 30-40%, flera års nya insättningar kan snabbt försvinna.
PPM: ute. Spekulationspengar: kort.
20% svenska aktier 55% USA 15% Canada 10% Valutaspekulation. Försöker följa med när "Kavastu" går ur, Han verkar ha bra koll med sitt egna index
80proc likvid 5 proc vete och 15 proc korta bankpossar
60% aktier, 20% p2p (Sverige, England, EU, Indonesien. Allt utanför Sverige med "säkerhet"), 15% fysiskt guld / silver, 5% cash.
Återinvesterar utdelningarna varje månad, ingen nyinvestering, går till "krigskassa".
Just det aktierna, 80% I usd, 10% sek och resten fördelat på cad, nok, euro och dkk. Blir spännande det här.
Har 25 % kvar exponerat mot svenska aktier på mitt ISK, tänker plocka ut innan aug slut men inväntar ett par kvartalsrapporter så det är mest spekulation fr. min sida just nu. Tänkte köra guld/silver/räntor/likvida medel om vardera 25 %.
I övrigt är jag "likvid" i pensionssystemen (ppm/tjänste), köpt lite guld/silver och räntor tills den förmodade framtida stormen lagt sig.
Räntebärande fonder i nuläget endast i alla former av sparande. Den första prioriteringen är att skydda kapitalet, den andra är att optimera avkastning. Alltså pågående skyddsåtgärd sedan ett tag tillbaka.
Har inget på börsen.
https://www.youtube.com/watch?v=ch0AUoV9t7Q
Alla mina besparingar i bolsget SNAP.
Köpt lite Svenska aktier och fonder senaste tiden. Förväntar mig ett sista rally innan en riktig sättning kan vara på plats. Det är för många som är negativa, tveksamma och står utanför börsen för ett ordentligt ras. Jag tror att vi inte är där än. Jag tror att OMX kan toppa ur över 1700 nivån?
Ligger kvar lika som innan, cirka 70% exponering mot börsen i stort och cirka 1/3 av det mot svenska börsen. Ser ingen anledning att kliva av. Ingen som väger tyngre än min oförmåga att tajma investeringsbeslut rätt iaf.
Har gått ur helt i PPM, samt ner till ca 12% i aktier. Resten är "krigskassa" på räntekonton just nu, när det är dags att kliva på igen.
Ute till stor del. Mest för att jag tyckte de flesta bolag var dyra senaste tiden.
Har kvar SAAB och Novo Nordisk. Man kommer behöva mer försvar framöver och folk blir bara fetare och fetare så diabetesmedicin behövs även i lågkonjunktur.
Jag har ca 10% i nordiska aktier och ca 20% i amerikanska, resten på kontot. Känns bra så, lutar åt att jag snart halverar innehaven.
Tämligen ointressant då vi inte vet om kommentatorerna är allmänt haussiga/baissiga i sin inställning till börsen.
Intressant hade varit inställning i dagsläget samt avkastningen för individen på 12 månader utan sedvanlig cherry picking.
Ps: Avkastningen är 13.88% SIXPRX 12 månader.
Avkastningen på det hela egna kapitalet senaste året säger väl oerhört lite om ens investeringsförmåga etc? Jag ser mig som en passiv investerare och upplever att det fungerar bra, dock har sparandet bara pågått sedan 2011 så fortfarande rätt kort historik.
Det jag menar är att frågar du Mr Hausse eller Mr Baisse får du sannolikt samma svar oavsett tidpunkt. All in eller all out.
Stefan har rätt. Dessutom lär de flesta som ligger tungt inne strunta i att svara om undersökningen görs när börsen går dåligt, och tvärtom, de som ligger kort eller likvid håller tyst när börsen stiger.
12-mån: +16,02% på ISK (plus att det ser positivt ut idag). Trackar inte PPM eller TP men de bör ha gått ungefär som index (PPM kanske lite bättre?). Fortfarande inne enl ovan men jag reserverar mig givetvis rätten att ändra mig om ny fakta dyker upp som påverkar mina investeringsbeslut.
@Stefan Ah. Då är jag med.
12-mån: +11,45% på KF. 6 år ca +96%.
Hur gör folk för att tracka avkastningen på sitt kapital om de håller på och plockar ut och sätter in det från sina depåer? Jag skulle nog inte orka bokföra det manuellt i ett kalkylark 🙂
Nätmäklarna verkar hålla koll på detta själva, fast jag har inte studerat exakt hur de gör. Nordnet tex "justerar bort" insättningarna och räknar på nåt sätt bara ut själva avkastningen. Antar att Avanza gör likadant. Detta är förstås ett måste om man ska jämföra med tex SIXPRX.
Det är korrekt. Hos Avanza kan du skapa portföljrapport för vald tidsperiod som tar hänsyn till insättningar och uttag så man slipper "bokföra det manuellt i ett kalkylark".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Öh, nej. Går du på skiten som penningsystemhaveristerna skriver. Allt utlåning motsvaras av upplåning eller inlåning, vilket bankerna generellt har överskott av. Lån kan "skapa nya pengar" men gör det mycket sällan. Överskottet flyttas från att deponeras hos Riksbanken, där det kostar pengar med minusräntorna, till utlåning, vilket inte skapar något alls.
Ligger mest likvid. Har Avanza Zero till barnbarnen och samma till mig själv plus ROBO på Nasdaq som gått upp nästan 50% sedan jag köpte den för ett par år sedan. Vet inte om det är värt att sälja Avanza Zero eller inte. Har fyllt 65 och lever i bästa fall 30 år till. Skönt att vara skuldfri iaf.
Nej. Liksom de flesta människor kan jag inte förutse framtiden, så jag köper lite fonder då och då. Bör vara bra på sikt.
Hatten av för er som vet när det går upp resp. ner, enjoy your millions.