Dags för en bostadsanekdot från en läsare i en mellanstor svensk stad. En läsare ska flytta från sin centrala hyresrätt i en av Sveriges 20 största städer. Hyresvärden hittar ingen som vill hyra en fyra på 89 m2 för 8000:- SEK i månaden i en medelklassidyll, där grannvillans Aston Martin står parkerad på gatan.
Läsaren skriver:
“Jag och min sambo beslutade innan sommaren att gå isär och har därmed sagt upp vår fyra på 89 kvm. Hyran ligger på strax över 8000 kr i månaden och är ett ur mitt perspektiv billigt och bra boende för 2-4 personer. Badrum och kök är renoverat i början av 00 talet. Läget är bra med gångavstånd till centrum och området är en medelklassidyll med en blandning av mindre hyreshus och villor. Nära till affärer och skolor.
Så till saken, sen slutet av Juli har värden mer eller mindre haft folk i lägenheten 2-3 ggr per vecka men ingen verkar nappa eftersom visningarna fortsätter. Efter senaste visningen pratade jag med värden och då frågade de mig om jag kände nån som behövde en bostad.
Min tolkning av detta är att om en familj/par som är i behov av en lägenhet i [en av Sveriges 20 största städer] kan få det över dagen om de så önskar.”
Läsaren har också skickat foton, där man t ex kan se en Aston Martin parkerad på gatan, så vi pratar inte direkt om oattraktiv slum här. Jag har också tagit del av hyresvärdens mail om tider för alla visningar.
Men ingen vill alltså hyra en attraktiv, billig och central lägenhet i “bostadsbristens Sverige”. Däremot säljs det baserat på Boolis slutpriskarta bostadsrättslägenheter i motsvarande storlek för 3 – 5 MSEK i närheten.
62 kommentarer
Just för att man istället får betalt för att bo ifall man har ett bostadslån i Sverige.
Och du tror seriöst att det kommer hålla i sig?
Toni, köper du en bostadsrätt för ca 3 mille i samma område får du nog betala nästan 7000 – 8000 per månad enbart i kostnader (BRF-avgift + räntekostnader).
Alltså blir skillnaden att du KANSKE kan tjäna något OM bostadspriserna går upp eller om räntorna står still de kommande åren.
Är det troligt? Sannolikheten talar inte för det.
Frågan är då, ska jag bli skuldsatt idag eller ska jag skippa chansning och bo en kortare period i en hyresrätt för att se hur det ser ut om 2 – 3 år…
Hittade lite ny info i frågan: Bostäder slår aktier på lång sikt (om man räknar in "hyresvärdet").
Se denna intressanta rapport, The Rate of Return on Everything, 1870–2015
Det ger faktiskt ett visst stöd åt åsikten att det är en god affär att köpa bostadsfastigheter (som uthyrningsobjekt), men även att "hyra ut åt sig själv" har ju då gett god avkastning historiskt sett, mer än vad jag trodde faktiskt, och mindre volatilt än aktier…
Nu behöver det ändå inte betyda att det är ett bra läge att köpa nu, men det är definitivt tänkvärt!
Ränta 2% inflation 2% – räntebidrag blir plus. Långsiktigt blir boendekostnaden då bara en del av underhållskostnaden. Sen finns ju också möjligheten att "jobba extra" i sin bostad för att få en extra inkomst inför försäljning.
Tipset till hyresvärden är väl att sänka hyran. Marknadshyror kan också betyda att hyran blir lägre.
Joakim, visst löner nästan allt sig långsiktigt. Så är det.
Men det ser uy somatt man pratar om hus med tomt, eller lägenheter du faktiskt äger. Det är nog mer det man tar upp i den där studien.
Sen skiljer det sih lite för oss svenskar. Vi har ju en avgift på våra BRF. Så då sjunker vinsten en aning.
Men att hyra ut en lägenhet/villa du faktiskt äger. Det kan slå aktier ibland med tanke på att du betalar av dina lån med andras pengar… Men tyvärr är Sverige ett sämre land när det gäller den typen av business, till skillnad från tex. Tyskland där marknaden är helt fri. Inga störande moment från staten eller BRFens sida… Sen är vi i Sverige duktiga på att beskatta medborgare lite mer än vanligt.
Fonder (aktier långsiktigt) i ISK är just nu det bästa. Framförallt om man kryddar på med billiga lån där.
Men även här är vi tyvärr inne i en sämre period med högre risker.
Dave S, jag håller med det du skriver. Jag är mest förvånad av att (underförstått uthyrda) bostäder varit så pass högavkastande över lång tid i så många olika länder.
Att vi har avgift på BRF kompenseras ju av att man i andra länder har samfälligheter som hanterar underhåll osv, gissningsvis genom kapitaltillskott från lägenhetsägaren. Det kommer ju att bli samma pengar som ska ut i underhåll och låneräntor i slutändan.
Dave: "Frågan är då, ska jag bli skuldsatt idag eller ska jag skippa chansning och bo en kortare period i en hyresrätt för att se hur det ser ut om 2 – 3 år…" Så har jag tänkt sen 2010. Gissa hur fel jag haft? Att prata om att bostadsräntan kommer stiga så pass mkt att priserna går ner är något som kommer in genom ena örat och ut genom andra. Man pratar om det men det händer aldrig. Tror du priserna kommer gå ner om boräntan sticker med 100%? Hur troligt är det att vi har 5-6% som det behövs åtminstone för att något ska hända med priserna? För svenskar är boende det heligaste som finns. Man kan göra avkall på nästan allt men inte när det gäller boendet. Därför utmärker vi oss också i Europa när det kommer till bostadspriser. Det är delvis tillgång till billiga krediter men just förtroendet för att Sverige är 100% immunt mot omvärlden.
Får jag fråga er: När tror ni priskorrigeringen kommer? Som det ser ut idag fortsätter priserna upp med 10% per år i storstäderna åtminstone. Det kanske dippar med 20% när räntan höjs om 5,6, 10, 12 år…..men då har ju bostäderna redan stigit till en mkt högre nivå. Det är endast sist in som får bita i det sura äpplet. Klarar man sig däremot 1 år utan nergång så är man ganska safe.
Visst kommer en korrigering men frågan är bara om de objekt du vill ha kommer finans till salu då? Och är du mentalt redo att slå till när det gått ner 20%, det kan ju alltid sjunka 10-20% till så det är nog bäst att vänta…
Toni: 10 år ska man kunna hålla ut, det har sällan gett en nominell minskning (förutom delar av 1890-talet, delar av 1930- och 1940-talet, och 1950-talet). Även den som köpte 1989 och sålde 1999 gick nominellt plus.
Sen är det förstås väldigt lokalt, och just nu är ju bostäder hemskt dyra i förhållande till hushållens inkomst, i förhållande till KPI och i förhållande till hyrorna, så jag tror inte på någon större ökning i Gbg/Stockholm på kort sikt. Men på tio år, visst är sannolikt priserna högre.
Man får inte betalt för att bo i Sverige, det är alla andra som inte har bibehållen köpkraft på bostadsmarknaden på grund av den inflationära faktorn.
Tack och adjö Svennezuelaner!
Mnils: Det är det man inte är nej. Kunde ha köpt 2009 när marknaden var helt död. Då kunde man få en 2a i centrala Göteborg för 1,2 miljoner. Då var det många som tjatade om att det kommer falla ännu mer och att man då kommer kunna göra stora klipp om man har pengar medan jag nämnde att vem vet denna 2an kanske kostar 2 miljoner om några år. Omöjligt sa dom då eftersom lönerna knappt stiger och räntan kommer stiga och det gjorde den men även priserna och sen sjönk räntan igen. Nu kostar samma 2a tre gånger mer och det låter väldigt osannolikt att den kostar 9 miljoner om 10 år men man vet ju som sagt aldrig. Lika övertygad man var då är man idag också medan dom flesta man känner bara köper och står som segrare sedan. Dom som handlar på börsen idag förlorar bara pengarna. För inte så länge sedan varnade Swedbank mig från att gå in på börsen eftersom en krasch är nära men att bostadsmarknaden är safe. Tänk att dom hade rätt också. Börsen går dåligt men bostadsmarknaden är totalsafe. Swedbank har koll på grejerna verkar det som. Hittils.
Betyder ju att om räntan förblir den samma eller ökar med 100-200% (d.v.s. en piss i mississippi) så stiger priserna med endast 10% per år och på 10 år så har dom dubblats men risken för en prisnergång är nästintill obefintlig. 🙂
"För inte så länge sedan varnade Swedbank mig från att gå in på börsen eftersom en krasch är nära men att bostadsmarknaden är safe." Det var dagens, Toni!
Du är väl medveten om att hushållspriser 90% av gångerna följer börsen? (med en viss fördröjning).
Börsen har gått bra fram till juni/juli. Det är nu börjar det hända lite saker, oklart exakt vad. Men sedan 2008 har det gått riktigt jävla bra. Precis som med bostäderna.
Om börserna faller, tror du på bakens råd?
Jag lärde mig tidigt en sak. Ta aldrig råd från en bank. Ta hellre råd från en bonde med sunt förnuft…
En bonde med sund förnuft sa 2008…Spara…Låna inte…Det rådet tog ja…..Gissa vem som är rikast..:) Dom som köpte en 2a då ligger på en belåningsgrad på 25% utan att amorterat 1 krona….Helsäkra alltså. Nu kan dom istället använda bostaden som bankomat för inte ens du tror väl på att bostadspriserna i världens populäraste städer Gbg/sthlm kan sjunka till samma nivå som 2010?
De är inte rika förrän de säljer och har pengarna i sin hand. Visst kan de få en trevlig bostad genom att låna lite till. Men gå inte runt och tro att folk är rika. Rik är du när du är skuldfri och har pengar du kan göra vad du vill med.
Jag tror definitivt att priserna kan sjunka. Allt som kan gå upp kan gå ner. Vi har sett det överallt i världen många gånger.
När det händer vet vi inte. Tills dess har jag många alternativ att välja på som inte handlar om att skuldsätta mig själv för att köpa en bostad till mig själv (inte just nu i alla fall)…
Dave: Man köper en 1a. Gör 1 miljon i vinst samtidigt som 2orna bara stigit med 500 000. Sen köper man en 3a och gör en halv miljon i vinst…..under samma period har husen stigit med 200 000 kr….Då har man alltså amorterat av 1,3 miljoner på samma marknad utan att spara. Eller så sparar man krona för krona på börsen. Utgå från 100 000. Vilka risker behöver man ta för att spara ihop till 1,3 miljoner för att komma ikapp och i framtiden ha samma utgångsläge för att köpa hus som hen som gjort bostadskarriär? Någon gång i framtiden kommer alla vilja köpa hus. Då är det ju klart att dom som amorterat av 30% av en villa utan att spara känner sig rikare än dom som fått spara ihop 2 miljoner på en vanlig svensk fattiglappslön och det märker man verkligen på dom som köpte för bara 3 år sen och är nere i 30% belåning jämfört med marknadsvärdet utan att amorterat. Det är ny BMW som gäller. Fina lyxresor. Sånt som man inte kan konsumera med en lön då pengarna bara räcker till vardagsutgifter om man inte har ett fint lån som ökar på en tillgång som för evigt ökar i värde.
Prisökningarna i bostäder är inte en _värdeökning_, det är ett mått på realinflation i den Svenska ekonomin…
Istället för att sitta och gnälla sedan 2008 hade du goda möjligheter att göra extremt mycket bättre avkastning än bostäderna har genererat, inklusive maximal hävstång. Det är alltså inte jätteenkelt att förstå om det är själva gnället som är poängen du vill åt.
Linus: Säg något om framtiden. Även en idiot kan rabbla upp facit. Du hade inte en blekaste om möjligheterna 2008.
Toni: Möjligheterna har verkligen inte saknats. För den som inte drabbades av panik var 2008 ett alldeles fantastiskt köpläge på börsen, till exempel.
Toni bostadspriserna har vart fundamentalt övervärderade sedan 2005. All uppgång sedan dess är i princip byggt på lufft. Räkna bort inflationen så hamar du nån stans kring 2008 års priser.
Du bor billigare i villa eller radhus idag med nuvarande ränta och avdrag. Förutsatt att du har insatsen på 15% och betraktar amorteringen som ett sparande. Men det bör det väl finnas en hel del yngre människor som inte har insatsen, dock är denna LGH för stor för meparten av det segmentet gissningsvis. Tipsa hyresvärden om att styra upp ett kollektiv och ta 4000 per rum = 12000 totalt, borde funka 😉
Bara man inte får Ygeman som hyresgäst…
Just dessa yngre kvalar inte heller in till inkomstkraven heller. Bostadsrätt är det naturliga valet helt enkelt för de som kommit en bit i livet.
Säger ju nada om man inte vet vilken stad det är, eller vilket läge det ligger. Nära järnvägen? Systembolaget tvärs över gatan? Anekdotiska bevis säger ju om möjligt mindre än statistik.
Perfekt för 4 gymnasieungdomar som behöver ett boende för att komma bort från mammsen. 2000 per månad och skalle. Bara för hyresvärden att sätta upp lappar på anslagstavlorna i skolan.
En fyra för 8900 SEK per månad är ju sjukt billigt. Däremot vem vill bo i en av Sveriges 20 största städer. Att bo mitt emot systemet i byhålan innebär att du dagligen dessutom måste stå ut med att se minst en "välståndsturist" bara när du går ut ur porten oavsett om grannen har en Aston Martin. Där dör ju liksom känslan.
Precis, från att ha varit ett väldigt bra land att bo i är detta nu diskutabelt: Vargar i buskarna, dvärgbandmask i bären, "det har alltid varit så", höga skatter, tynande näringsliv, politiker som tar "ansvar" och rättsväsende effektivast på att se till att du betalar in din skatt. Var skall detta sluta?
Det är väl bara att flytta om du har möjlighet till det?
Hyresvärden kanske är extra kritisk och det är väl bra, det kostar en massa att bli av med folk som inte sköter sig. Folk med sociala problem som får hyran betald av det allmänna är inge prioriterade hyresgäster. Trots bostadsbrist kan det vara svårt att få tag i " klokt folk" som hyresgäster.
Men herre jösses namn. Alla som tjänar lite pengar är på semester i slutet av Juli och början av Augusti. Man säljer och hyr inte ut i juli..det gör man helst andra tider på året….bara kolla lite statistik. Ingen anledning av slå på larmet för en enda observation. Lite som att säga att landet brinner bara för att Malmö brinner. Jag menar, har inget emot Malmö……
Sverige behöver en dos av USA, där man kan lämna in nycklarna och vandra iväg från ett såligt lån ifall affären inte fungerar. Då kommer bankerna akta sig….och nya aktörer dyker upp liksom nya typer av försäkringar.
Bankernas fel att människor har ett konstigt förhållande till lån? Man hör ju överallt att det är väl skitsamma vad bostaden kostar för det är ju ändå pengar som vi aldrig kommer ha råd att betala tillbaka. Därav skenande budgivningar.
Går ett objekt ut för 2 miljoner och ett par har fått lånelöfte på 3,5 så ser inte det här paret några konstigheter med att betala 3,5 för det är ju ändå luftpengar och hyra av banken.
Eftersom det finns amorteringskrav nu för tiden så har ju folk uppenbarligen råd att betala tillbaka. Det är till och med så att ett par som köper en bostad för 3,5 miljoner lånade pengar utan större problem kan betala tillbaka det mesta under sin livstid (om man nu verkligen vill — alternativt investera i något annat).
Hur många vill amortera? Man gör ju allt för att slippa amortera. Det var därför det var ett prisrace nu senast och lär bli så även i framtiden. Sen hävdar en del att då dom flyttar till större måste dom ändå börja amortera men det kanske blir så att man vägrar göra det precis som folk som vägrar flytta för att betala vinstskatt och till slut kommer finansministern befria dom som gjort flera miljoner i vinst på att bo från skatt och även dom som redan köpt något att amortera. Det går alltid att slänga över skatterna på idioterna som inte tar lån och konsumerar. Varför inte höja kapitalskatten på aktiekonton till 70% och förbjuda ISK/KF 🙂 Låter radikalt men Sverige är ju radikalt så.
Toni: Nåja, nu har man ju höjt reavinstskatten på bostäder och infört amorteringskrav redan. Folk har uppenbarligen råd ändå. Högre kapitalskatter än vi redan har saknar helt stöd hos en majoritet i riksdagen, mest sannolikt är kanske att höja avkastningsskatten (igen) på ISK men där kommer å andra sidan skatten att bli högre och "mer rättvis" om man är lagd åt det hållet kommande tioårsperiod (med sannolikt sämre utveckling på börsen och högre räntenivåer än vad vi haft 2012-2017).
Man kan inte vägra amorteringar om man tar nya bostadslån. Och även om du inte minns det, så har det förekommit perioder som varit riktigt tunga för de med stora lån — framför allt på bostadsrättssidan. De tiderna känns dock avlägsna och samma situation (dvs kraftigt stigande realräntor + väldigt tungt belånade bostadsrättsföreningar) tror jag inte kommer inträffa igen.
Vet du hur ofta jag blir rättad om att bostaden är den bästa investeringen i Sverige? Dagligen. "Vad var det jag sa Toni…Du skulle ha köpt då…men än är det inte för sent…Priserna kommer alltid att stiga"….Det är irriterande men dom har rätt och jag och du kommer kanske för evigt att ha fel.
Även om det skulle komma en dunderkrasch på 3% som defintionen verkar vara på krasch så är inte det hela världen om vi backar till samma prisnivå som för nån månad sen anser jag.
Varför skulle jag ha fel? Jag skrev ju att på tio års sikt är säkert priserna högre än idag, särskilt i nominella tal.
Jag är lite osäker på om priserna kan fortsätta öka i samma takt, absolut, men ser man till historien är det vanligt med hyfsade prisökningar på bostäder, om inte annat så pga inflationen.
Sedan glömmer förstås folk bort bistrare tider som ju kan inträffa. Inte så många pratar om 40- och 50-talens bostadsmarknader, som var väldigt ospännande. Det är till och med faktiskt så, att från 1870 till 1997 så steg huspriserna i genomsnitt (sett över hela perioden, alltså) ungefär i samma takt som konsumentprisindex. Det tycker jag är lite intressant.
Det är alltså ovanligt att priserna under så lång tid stiger _snabbare_ än inflationen. Det har såklart uppenbara anledningar i Sverige som vi gått igenom massa gånger — högre reallöner, lägre realräntor, mindre utbud. Vi får se om dessa trender fortsätter.
Tittar jag i närområdet ser det ut att vara helt rimliga priser. Två personer med schyssta jobb kan utan problem låna upp 3-4 miljoner och ändå känna sig hyfsat nöjda med sin affär.
Sen så har ju de stora "relativa förlorarna" de senaste tjugo åren helt riktigt varit folk som _varken_ köpt bostäder eller aktier (eller guld för den delen som hade en riktig pangutveckling fram till 2012, för att då inte tala om den extrema prisökningen på kryptovalutor senaste tiden).
Så den som varit ung och ändå behållt pengarna på sparkonto (eller varför inte kontanter) eller köpt korta obligationsfonder för pengarna har helt riktigt förlorat i köpkraft, särskilt relativt de som lånat pengar till sina bostadsköp eller aktieinvesteringar.
Om du ser min länk ovan, så ser det alltså faktiskt ut så här, på över hundra års sikt, i många utvecklade länder:
Bostäder (där man räknar in "den sparade hyran" som inkomst) > aktier >> obligationer > statsskuldväxlar
… där bostäder haft fördelen att dels kunna finansieras enkelt med lån och dessutom varit mycket mindre volatila än aktier.
Sedan "känns" det dyrt nu både på börsen och i Göteborg/Stockholm. Så ja, det är säkert den som väntat på kraschen senaste tio åren som får rätt till slut. Kanske.
Jag gissar för övrigt att dina kollegor i den glada trettioårsåldern säkert idag är väldigt nöjda med sina bostads- eller aktievinster, men frågan är varför du ska ta åt dig av detta? Bygg ditt eget liv istället och låt dem vara nöjda, du får ju säkert rätt till sist. Om inte annat så slutar de flesta fokusera på just bostadens värde när de har större saker att ta hand om (dvs barn).
@Toni
Om du nu är så säker på din sak att priserna på bostäder bara kommer att stiga. Att det ev kommer att "rasa" med 3% någon gång men snart hämta upp det igen. Att prisutvecklingen är 10% årligen och att du tänkt så sen 2010.
Jag förstår inte att du står utanför fortfarande. Bara låna och köp. Belåna så mycket du bara kan. Garanterad vinst!
Vad kan gå fel. Om jag är så övertygad på ex en viss aktie så investerar ja ju naturligtvis i den. Inte bara skriver om den och ser aktiekursen stiga vartefter. All in Toni!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det finns så pass många som gjort 1-2 miljoner eller mer i vinst på sina BR att det nu ser ut att vara villorna som ökar mest procentuellt i pris när de med starkt bostadskarriär i ryggen byter till hus. BR är redan så pass dyra att uppsidan borde vara mindre där samtidigt som nyproduktionen går för fullt och påverkar utbudet kraftigt vilket dämpar prisutvecklingen. Det kommer dock aldrig att bli någon nyproduktion av centrala villor där tror jag priset kan sticka iväg mycket mer även om det redan är dyrt.
För den som vill grubbla mera:
DI: Svårare att sälja nya bostadsrätter
"”Framför allt handlar det om att utbudet är så stort. Det finns helt enkelt mycket att välja på, och efterfrågan på nybyggda bostadsrätter är trots allt begränsad”, säger Ted Lindqvist, vd för analysföretaget Evidens.
"
Exakt det problemet vi pratat om länge. När det blir dyrare och svårare att ta lån, när man stänger ute så många (den unga generationen), vem ska man då sälja till?
När det inte kommer nya köpare hur ska man köpa nästa lägenhet/hus? Tvingas man bo kvar flera år mot sin egen vilja?
När all försäljning står still, hur kan priserna öka? Visst kan ett fåtal objekt säljas dyrt och ändå ge sken av att priserna fortfarande ökar. Men det är knappast en större mängd människor som kommer in. Det är snarare de som redan har, de som redan "tjänat" massor i sin bostadskarriär som köper och säljer till andra bostadskarriärister.
Snart ska väldigt många bli pensionärer och många lär flytta till mindre ställen alternativt utomlands. Vilka ska köpa alla hus och lägenheter då?
De som inte har råd får ta hjälp av sina föräldrar, och sätta föräldrarna i klistret när räntorna stiger…
Vi kommer inte kunna hålla uppe priserna för bostadsbrist är det väl inte? Det är bara det att ingen vill betala dyr hyra.
Kontentan är att INGEN TJÄNAR PÅ STIGANDE HUSPRISER.
Vore intressant att höra vilka inkomstkrav som ställs på eventuella hyresgäster.
Det som bloggaren påstår, stämmer inte alls. Sänk hyran till den nivå att en ny hyresgäst skriver på kontrakt. Hur svårt kan det vara… Larvigt värre.
Sen låter ju "en av Sveriges 20 största städer" riktigt dramatiskt, men det är ju tametusan en clickbait-formulering. Var hamnar man i Sverige med tal "20" på aktuell skala.. Typ Halmstad? Wow… Sänk hyran……
Joakim P: att tänka på är att paret som ska betala tillbaka sitt lån på 3,5 mille "under sin livstid" (jag beräknar fyrtio år) får betala 10500 per månad, givet 2% ränta. Stiger räntan till 4% blir det nästan 15 k i månaden. Stiger räntan till 8% blir det drygt 24k/mån. Då ska du veta att en ränta på 8% inte var något konstigt så sent som 1999.
Jag vet inte om det genomsnittliga hushållet betraktar en budgetpost på tjugofemtusen i månaden som något man klarar utan problem.
Sandow: Jag är mycket medveten om detta. 10-15k/månad är ingen konstig utbetalning för ett stort boende. Visst blir det problem när räntan stiger till 8% (och när ränteavdragen trappas av), men med tanke på att man kan binda bolåneräntan på tio år till 3,20% så ligger den räntenivån inte i närtid.
Det är snabba skiftningar i realräntan uppåt som knäcker hushållen, typ 1989-1992. Om räntan istället stiger med något mer beskedliga 0,5-1 procentenhet per år, så hinner hushållet både amortera en del och dessutom få högre disponibla inkomster.
Nej, men du pratar om en livstid, inte om ränta i närtid. Sedan vet jag inte riktigt om jag förstår vad du menar med stort boende. Man får väl vara realistisk och utgå ifrån två inkomster. Blir någon långvarigt sjuk eller arbetslös? Det är inget ovanligt. Är femton tusen så enkelt att betala då? Jag tror inte det. Och för lägenhetsinnehavare tillkommer ju även avgiften som också den blir dyrare med högre ränta.
Det jag menar är att man i de flesta delar av Sverige får ett stort och fint boende för 4,25 miljoner (dvs 3,5 milj lån + 0,75 milj kontantinsats).
Ja, givetvis räknar jag med två inkomster här.
Nej, det är inte lätt om en person blir arbetslös. Det blir ännu svårare om båda är arbetslösa. Det blir omöjligt om den ena personen spelar bort räntepengarna på hästar också.
I normalfallet är det dock inte särskilt svårt att hantera ett boende med ett lån på 3,5 miljoner i dagens läge. Låt oss ta en liten simulering….
Utgångsläge: disponibel inkomst 45 000 kr/mån (två månadslöner på 30k/mån). Lån 3 500 000 kr. Amortering 40 år.
År 1: Inkomst ökar 2% till 45 900 kr/mån. Lånet kostar 3 500 000 * 0,02 * 0,7 (ränta) + 3 500 000 * 0,025 (amortering) = 11 000 kr/mån. Säg 3-4000 kr i drift. Då kostar boendet 15 000 kr/mån för två personer i ett fint hus, eller 33% av inkomsten (då är dock ganska mycket att se som sparande).
År 2: Inkomst 46 800. Ränta + amortering sjunker en hundring i månaden.
Repetera. Tio år senare har skulden sjunkit med en fjärdedel, samtidigt som lönen stigit med kanske 25%. Är man då väldigt konservativ kan man ju binda delar av lånet, även med tio års bindning så ligger månadsutbetalningen på beskedliga 12 800 kronor + drift. Känns inte som något helt orealistiskt.
"I normalfallet är det dock inte särskilt svårt att hantera ett boende med ett lån på 3,5 miljoner i dagens läge."
Nyckelorden är normalfallet och dagens läge.
Ett normalfall är enligt dig två heltidslöner med ständiga löneökningar och dagens läge två procents ränta och så dessutom räntebidr.. errm avdrag från farbror Staten. Kanske också evig permanent högkonjunktur.
Inget kan gå fel!
Vi kan spela med stagnerande löner också, men då har du knappast någon räntehöjning i sikte. På samma sätt, får vi hög inflation (och höga räntor) så kommer nominella löner att stiga snabbare än 2%. Detta känns inte särskilt sannolikt dock med tanke på liggande löneavtal.
Nu anser jag också att ränteavdragen bör bort på sikt. En av komponenterna i realräntechocken i början av 90-talet var just att ränteavdragen begränsades från 50% till 30%.
Vi kan väl säga 3,2% ränta för den som vill försäkra sig en bit. Det är vad bolåneräntorna på tio års bindningstid ligger på.
Låt oss spela lite med andra parametrar.
Lite olika scenarier med olika löneökningar, slopade ränteavdrag osv
Arbetslöshet är utan tvekan det som spelar in mest. I grafen ovan har jag lagt in ett exempel med 0% löneökning + avskaffade ränteavdrag + 20% lägre inkomst varannat år (tex triggat av arbetslöshet). Det ser bistert ut. Den röda streckade linjen är vad man behöver för att "gå runt" utöver bostadskostnader. Som du ser så stiger den med 2% (antagen inflation), så värstafallen förutsätter noll löneökningar och 2% inflation i tio år (plus 8% ränta), och ligger trots detta ändå inte särskilt långt under gränserna.
Se gärna också på hur bunden ränta, 0% löneökning och avskaffade ränteavdrag klarar sig i denna situation.
Det går inte att förhålla sig till texten då det saknas information. Det går inte att veta om problemet är att ingen vill ta den under uppsägningstiden t.ex.
Ingen vill alltså ha en attraktiv lägenhet (texten ger sken av att den skulle vara attraktiv) med låg hyra? Inte ens socialen eller migrationsverket?
Kommentarerna får mig att häpna. Bara jag som förstår att här ligger en hund begraven och att jag vill ha mer information innan jag uttalar mig om detta fallet?
Låg hyra? I en småstad, för det är det . Allt efter de 10 största är småstäder. Aston Martin på grannparkeringen! Hmmmm, man har ju hört hur mäklare brukar "putsa upp" bostäder innan de säljs och att byggherrar möblerar tomma lägenheter med gardiner och blommor i fönstren, hammok och bord på balkongen för att det ska se bebott ut! Något skumt är det ju!
En Aston Martin har väl alla hyresgäster med tanke på den boendeformens överlägsenhet enligt vissa.
Är ju inte direkt jättelågt för en fyra i en mindre stad.