Korrektur av detta inlägg här. Effekterna blir inte fullt lika allvarliga för vanliga företag, utan drabbar främst bolag som är lagerhållare av begagnad IT-utrustning.
Den nya “miljövänliga” kemikalieskatten, som Sverige ensidigt lagt för att försvåra för svenska företag och fördyra för svenskarna kontra andra inom EU, gäller även försäljning av begagnad elektronik. Det betyder att du som egen företagare ska betala kemikalieskatt på att sälja vidare gammal IT-utrustning från firman. Detta gäller all elektronik, och baserar sig på prylens vikt.
Ett antal personer från återvinningsbranschen skriver i en debattartikel hos SvD:
“En mycket besvärlig aspekt med skatten är att en och samma produkt i praktiken kommer att beläggas med kemikalieskatt flera gånger under sin livscykel, det vill säga varje gång den säljs i Sverige. […] Varje år slänger svenska företag, myndigheter och privatpersoner ungefär 2,3 miljoner datorer, skärmar och mobiler på återvinningscentraler runtom i landet. […]Med kemikalieskatten i sin nuvarande form kommer tyvärr ännu större volymer att hamna på skroten eftersom skatten urholkar värdet på produkterna och gör det mindre intressant att återanvända dem.”
Skatten är 120:- SEK per kg, eller 8:- SEK per kg för vitvaror. Det finns ett tak på 320:- SEK per pryl.
Har du ett företag så byter du normalt ut mycket IT-utrustning med några års mellanrum. När du säljer denna vidare ska det nu betalas 120:- SEK per kg i skatt på denna. Enbart kostnaden för att administrera detta kan göra det nödvändigt att helt enkelt slänga utrustningen istället. Anställda får som bekant inte ens plocka ut gammal utrustning utan att betala för den, då det vore skattefusk och löneförmån. Istället ska utrustningen köpas loss, dvs säljas till anställda eller till någon annan.
Exempelvis väger ett tangentbord runt ett halvt kilo. Skatten blir 60:- SEK och ska dokumenteras, redovisas och rapporteras till Skatteverket. Frånvaro av detta blir som bekant skattefusk med allt vad det innebär.
Nu är Skatteverkets webplats fortfarande nere, så var och hur du som företagare ska rapportera in att du sålt en gammal mus (100 gram) vidare till anställd och ska betala 12:- SEK i skatt går inte att få fram för tillfället.
En gammal bildskärm (över tre kg) kommer kosta 320:- SEK i skatt att ens ge bort till en anställd.
Kom ihåg att kemikalieskatten omfattar allt som har elektronik i sig. Allt från köksvågar till hörlurar, kameror eller datorer, rent av gamla Televerkettelefoner från 80-talet. Extra intressant blir det att om du säljer företagets dator för 2000:- till en andrahandsfirma, så betalar du kanske 320:- SEK i skatt. Andrahandsfirman måste sedan betala 320:- SEK i skatt när de i sin tur säljer vidare. För den nya brukaren blir det ökade priset på grund av skatten 640:- SEK.
Bakom skatten, som ensidigt kommer försvåra för svenska företag, höja kostnaderna för svenska företag och svenska hushåll, står förstås regeringen och Miljöpartiet. Konkurrensnackdelarna för Sverige ökar ännu mer, och det hela sker till priset av arbetstillfällen, återvinning och miljö. Eller som det också heter – miljöpartistisk politik.
Eventuellt kan kemikalieskatten också krävas av privatpersoner som säljer sin hemelektronik eller vitvaror. Det återstår att se
Åtminstone kommer KPI-inflationen, som medräknar skatteeffekterna, ta ett rejält skutt, när t ex ett par hörlurar (400 gram) ökar från 199:- SEK till 259:- SEK (0.4*120*1.25=60 – moms ska tas ovanpå skatten). Och med det rycker höjningen av räntan och med det bolåneräntorna närmare.
75 kommentarer
Mijövänligt? -sa Bill
Miljöpartiet! -sa Bull
Och du skall själv anmäla försäljningen inom 5 dagar på en speciell blankett som inte finns ännu! Gör du inte det begår du skattebrott. Sedan så skall du också ta reda på om den du säljer grunkan till är registrerad lagerhållare, om de är det skall du inte ta ut skatten utan det blir upp till den du sålt saken till.
Man kan väl göra en enkel snurra som fyller i blanketterna automatiskt en mus i taget och sedan skickar man in en hel låda till SKM var femte dag, så får någon stackars handläggare där sitta och mata in uppgifterna!
Sen låter man en annan snurra göra kompletteringar, blir kul för stackarn på SKV att hålla ordning på alla möss och vilken komplettering som avser vilken…
Så jäkla efterblivet!
I det framtida Sverige, som ju skall vara ett hållbart, genuscertifierat och mångkulturelllt IT och komposterat "lyckorike" skall vi alla, förutom att "jobba med data" även aktivt ta del i världens ekonomi uppbyggd på att valla getter och putsa skor ! :p
Inte putsa skor. Det är bara en tidsfråga innan det blir miljöskatt på skor. När du går med dem bildas mikroplaster. Valla getter är ok om du gör det barfota.
Jobbig skatt, ja.
Men — funkar inte en MacBook från 2014 alldeles utmärkt fortfarande? Även om man nu får skriva av kostnaden på tre år så kan ju den smarte företagaren behålla sina prylar. Särskilt om man nu är Apple-frälst så måste det ju gå hur bra som helst i många år till eftersom det väl är kvalitet på grejerna.
Nej det är ingen kvalitet på Apple. Varför skulle det vara det?
Diskussionen påminner lite om det glada 90-talet då folk på fullaste allvar hävdade att det bara var IBM som hade kvalitet på grejerna.
Visst är det kvalitet på grejjorna, sambon kör med en MBP från 2008 och är hur nöjd som helst efter att jag satte i en stor SSD och nytt batteri. Fläktarna började skorra men nya gick att köpa av en kines på ebay för 128:- paret.
Jag har en Delldator från milennieskiftet som fungerar som inte en pryl är bytt i. Vad bevisar det? Ingenting.
Eller tror du att det är Apple själva som gör de där fantastiska grejerna som sitter i?
Den halvtaskiga koden skriver de dock själva, tyvärr.
Min ZX Spectrum + från 84? snurrar på fortfarande. Liksom många Atari, Amigas m.fl. retrodatorer.
Där kan vi snacka kvalite!
Apples höga "kvalite" kan definitivt diskuteras, håller inte alls med om att det skulle vara nåt speciellt med dem, och särskilt inte om du jämför med andra datorer i samma prisklass.
Jag har också en speccy nerpackad och troligen funkar den fortfarande, däremot så lär programmen som ligger på kassettband troligen vara rätt svårlästa.
Men det är inget som man fortfarande kan och VILL använda dagligen.
Stefan: Jag håller med. Kvaliteten i Apples prylar är överskattad (det är inte det man betalar för).
Med det sagt så var min poäng att en tre år gammal MacBook med hygglig kvalitet säkert går att skriva technothrillers på i många år till.
Skrivmaskiner funkar fortfarande.
Atari/Amiga från 80-talet har alldeles utmärkta ordbehandlare, fungerande internet, och är dessutom inte känsliga för dagens virus.
Absolut.
Min stationära arbetsdator kostade mig 2800 kr exklusive skärm.
Mer än så behöver man inte lägga ner om operativsystemet är snabbt.
Nu skriver jag iof sig inte technothrillers och kan inte riktigt bedöma den enorma kapacitet som krävs för att lagra några bokstäver så det krävs nog Apple där 🙂
@Stefan är det samma dator som Delldatorn från millenieskiftet?
Hehe, nej.
Det är en I3-a med ssd och 4-a i ram. Chromebox.
Men snälla nån, självklart kommer det miljöavgifter på att slänga på ÅC snart också. Såklart. Fastän det redan är betalat och inkluderat en miljöavgift på tillverkaren i priset.
Seda blir det skatt på vita män. Helst sådana som Stefan som är KAPITALISTER 🙂
Its the end of the world as we know it.
I feel fine.
Vänta bara tills finansministern sätter klorna i dig 🙂
Det är redan hög skatt för vita män. En känsla är att de betalar mest av alla…
Precis som hon inte redan gjort det.
Ta bara en sån sak som fiber för 21900 som jag förr fick dra av. Nu är jag helt avdragsfri och får stå för allting själv. Stackars stackars mig!
Det är synd om människorna.
För övrigt vill JAG tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket 🙂
Jag har varnat för detta sen skatten annonserades. Efter sommaren kommer vi nog få se en hel del uppsägningar inom lager, när distributionscentralerna för hemelektronik flyttar till tyskland. För att inte tala om de svenska återförsäljarna som nu kommer få se tyskar, fransmän m.fl. tugga i sig den svenska marknaden.
Och så var det ju detta med återanvändning…
Skatten är ett skott i foten, men i vanlig ordning så hurrar miljötomtarna.
Men jag är osäker på om en skatt verkligen kan tas ut på det sättet varje gång produkten säljs vidare, det skulle ju omöjliggöra återförsäljare. Och en annan som importerar en del saker från framförallt EU… vet inte hur det blir med det fortsättningsvis. Redan copyswedeavgiften la på en del administrativa bördor och inte minst "ofrivillig" sponsring av arbetsskygga musiker när mindre handlare inte hanterar detta alls. (ibland är det bråttom och det måste köpas över disk)
Men detta påfund kommer kosta mitt företag betydligt mer, kanske så mycket att jag lika gärna kan lägga ned ett par av de projekt jag har på gång.
Sen har vi hobbyisterna, de som på hobbynivå gör tillbehör till retrodatorer m.m. Det är inga stora pengar, framförallt inte efter man dragit av inköpen av komponenterna, men tillräckligt för att många tvingas registrera sig som fåmansföretag för att inte få problem med banker och skattemyndigheterna. Tyvärr hör jag om fler och fler som nu lägger ned då pålagorna inte längre gör det möjligt att fortsätta.
En annan kul aspekt är ju hur krigsberedskapen påverkas, när våra lager nu flyttas utomlands. Kommer vi ens kunna laga nånting om krig bryter ut, när allt ska levereras just-in-time från ett lager utomlands och vi råkar ut för en blockad?
En väldigt bra poäng.
Gäller inte skatten på importeradd varor, om ändå från EU land?
Det är ju redan nu ganska dyrt att köpa elektronik i Sverige.
UK är prisvärt. Även US för mer udda grejer trots 25% moms plus tull är också värt att kolla in.
Tyskland så klart som Greenious nämner.
@Rickard
Nej, skatten läggs enbart på produkter som levereras från Sverige. Flytta lagret utomlands och ingen skatt behöver betalas.
Re. Greenious
Jaha, de tycker såklart vi har för många arbetstillfällen och företag i Sverige såklart. Bara bra om de flyttar som finansministern brukar säga. En sak som är säker, består den här lagen kommer varenda berört företag att flytta eller kursa, inte en chans att de kan konkurrera från Sverige.
1) Cloud! Låt andra äga hårdvaran.
2) Dumpa i skogen.
Du menar att man startar ett bolag i typ Polen som hyr ut datorer med inriktning mot svenska företag?
Perfekt, skatten är en del i att rädda klimatet och att få mer till våra humanitära insatser. Allt annat är rasistiskt.
Kanske dags att allt endast ägs av en jurisk person och sen långleasas. När man tidigsre sålde nögot vidare så blir det att leasingen övertas av någon annan mot en avgift. Skatten är således redan betald.
Fritt fram för företag son hyr ut saker?
Visserligen kan det ligga i linje med en del idealistiska gröna ideer där det menas att man skall hyra/låna saker för att göra något. Men det kräver att saker är rejält gjorda och inte alla kan göra allt samtidigt. Så skalbarheten ör högst tveksam.
Tyvärr tror jag detta bara ökar svarthandeln av konsumtionsvaror på sikt eftersom det är så ensidigt. Sverige är en för liten marknad för att övriga världen skall liksom bry sig tillräckligt. Varför är tex RoHS osv så dåligt?
Är RoHS dåligt?
Inte vad jag vet. Jag har för mig det har fungerat rätt bra.
Vad är det då du vill ha sagt med RoHS?
Varför kan man bara inte skita i sånt här? Svenskar är så ängsliga för att göra fel. Det är som det klassiska exemplet med de krökta EU-gurkorna. Oj vad mycket problem det skulle medföra… men bara för Sverige uppenbarligen eftersom resten av EU struntade i detta och glatt sålde både raka och krökta gurkor.
Snuset då…. och Holländare får röka cannabis…
Och det var fritt sälja hur jäkla sneda gurkor som helst här också
http://www.eu-upplysningen.se/faq/Fragor-och-svar/Handel-och-foretagande/Ar-det-forbjudet-att-salja-bojda-gurkor/
Andrahandsmarknaden för elektronik, speciellt datorer och tillbehör, när det gäller företag till privatpersoner är redan dödad av konsumentköplagen. Det går inte att avtala bort reklamationsrätten (vad jag vet).
Nja, du har visserligen reklamationsrätt även på begagnat, men där tillåter lagen begränsningar vad jag förstått.
Däremot är momsen ett stort hinder för andrahandsmarknaden, som gör det både ointressant för privatpersoner att sälja till sådana företag, och omöjligt för företag att konkurrera med privatpersoner. Förutom vissa undantagsfall som antingen handlar om momsbefriade produkter (samlarmynt, frimärken) eller mer värdefulla saker som antikt.
Ville man verkligen få fart på andrahandsmarknaden och stimulera återanvändning på allvar så skulle begagnade varor momsbefrias helt. (momsen har ju f.ö. redan betalats en gång…)
Men eftersom inga sådana förslag lagts så är ju slutsatsen jävligt enkel. Staten vill bara ha in pengarna, miljön skiter man egentligen i.
@Greenious,
Det är möjligt att du har rätt. Jag botaniserade en del i detta för ett tiotal år sedan och då gällde att den treåriga reklamationsrätten (för "ursprungliga fel") inte var dispositiv. Däremot var det frivilligt att lämna garanti.
Detta kan ha ändrats.
Hur som helst var det något som helt omöjliggjorde sådan handel, momsen och skatt på vinsten åsido, för ingen företagare kunde ta det ansvaret i tre år på begagnad elektronik eller riskera dyrbara civilrättsliga tvister om vad som är att betrakta som ursprungligt fel.
Att kunder, som gärna hade tagit risken att handla utan reklamationsrätt, stod i kö spelade givetvis ingen roll så din slutsats om statens ambitioner i frågan är fullständigt giltig.
Ska iofs inte svära på hur det fungerar idag, men när jag i början på 90-talet jobbade i en datorbutik som även sålde begagnade datorer (genomgångna partier från företag) lämnades 6 månaders begränsad garanti på produkterna. Dessa var då i regel minst 3 år gamla redan då, så ingen ursprunglig garanti fanns kvar. Men det var billigt och folk köpte, väldigt få hade problem vad jag vill minnas.
Men tillverkaransvaret är faktiskt i vissa avseenden obegränsat. Finns exempel på 10 år gamla produkter som återkallats pga nåt potentiellt livsfarligt fel. Det hör dock inte till vanligheterna.
Problemet är ju också att staten egentligen inte vill ha med småföretagare att göra, så all verksamhet som inte riktigt passar in i mallen som kan mängdhanteras, motarbetas på alla sätt.
Greenious
Ville man verkligen få fart på andrahandsmarknaden och stimulera återanvändning på allvar så skulle begagnade varor momsbefrias helt. (momsen har ju f.ö. redan betalats en gång…)
Ja, inget mervärde har ju tillkommit.
Det är inte alls på ALL elektronik. Det finns en lista där produkters tillkategorier räknas upp. Bla är det inte skatt på datorkomponenter (moderkort osv). En importör kan även slippa skatten om de kan bevisa att produkten inte innehåller de kemikalier som man vill stoppa. Därmed inte sagt att skatten är idiotiskt.
"inte idiotisk"
Problemet är ju att tillräckligt mycket beskattas för att motivera köp från utomlands baserade lager, och att leverera en order från flera lager innebär merkostnader.
Konsekvenserna är inte direkt svåra att räkna ut, frågan är mest hur många arbetstillfällen sverige nu förlorar för gott.
Du menar att det är många som försörjer sig på att sälja gammal andrahandselektronik? Den mesta nyförsäljningen sker från ytterst sparsamt bemannade plocklager skulle jag tro, och marginalerna i den där branschen är lövtunna.
@Ben Dover,
Klart man ska sitta och förakta de få som försörjer sig på sådana nischverksamheters snåla marginaler. På sant fackpamps- och betongsosse-manér. Köp nytt från riktiga storföretag, vetja!
Det är väl ett sätt att rädda PostNord, det är en enorm nackdel att ha sin lagerhållning och butik i Sverige. Kassetskatten gör ickså
Copyswedenavgifterna utplånade ju i princip all försäljning av lagringsmedia från sverige. Och det copyswede har "tjänat" på dessa avgifter har staten förlorat flera gånger om i uteblivna skatteintäkter.
Sen vet jag inte om postnord kommer tjäna på detta heller, det är trotsallt billigare att skicka paket från tyskland till sverige än inom sverige. Och då måste postnord dela portot med tyskarna.
Mao, det hade varit billigare för oss alla om vi bara gett dessa arbetsskygga parasiter bidrag istället.
Finns det något kryphål i detta? Tex om varan inte är monterad/funktionell vid leverans utan är komponenter? D.v.s. man får köpa mikron utan sladd och montera den själv osv?
Inte varje dag man hör om sån idioti, om det nu stämmer.
Dock när det gäller M.A så blir man inte längre förvånad. Skattehöjningar överallt bara det inte märks på skattesedeln.
Frågan är vf hon ska göra när kommunerna ska ta "sitt ansvar" för alla nyanlända dom tvingats på sig.
Som det påpekats flera gånger tidigare så är denna lag direkt riktad mot svensk detaljhandel. Direkt från lagen
"Undantag från skattskyldighetens inträde
13 § Skattskyldigheten inträder inte för en skattepliktig vara som
1. säljs direkt från en utländsk säljare till en konsument i Sverige, och
2. levereras från ett område utanför Sveriges territorium."
Ännu mer absurt är 14 §, om en vara som är belagd med kemikaliskatten levereras till en utländsk köpare så tas ingen skatt ut! Så det är alltså inte miljöfarligt att tillverka dessa produkter i Sverige för export. Nu är väl tillverkning av svensk konsumentelektronik en marginalaffär men det är bara att exportera ut den till ett lager utanför Sverige och sedan sälja tillbaka den via e-handel! Helt klart riktat mot svensk handel, förmodligen är det mäktiga lobbyister som ligger bakom detta för att lyfta internationella e-handelskedjor.
Amazon.co.uk har justerat siktet på sverige hela våren…
Stor reklamkampanj efter sommaren?
Alltså bara att invänta e-handelssidor som säljer elektronik och vitvaror från Tyskland och Danmark. Net-on-net baserat i Sverige verkar vara en ganska dålig ide. Kanske en Elon och Media-Markt som grannar till Bordershop i Puttgarden? Ni vet, om man åker tillbaks inom två timmar till Rödby efter avklarad shopping så kan man kvittera ut 200 danska kronor i kontanter på båten. Nog hinner man baxa in en platt-TV på två timmar också?
Finns redan e-handlare som levererar från utlandet med hemsida och så på svenska. Min erfarenhet av av e-handlare från Danmark är att leveranstiden ökar med ungefär ett dygn vid normal frakt, från Tyskland något mer. Nu kommer dessa handlare få en ekonomisk fördel på några hundra för många vanliga varor, dem som säljer från Sverige lär få det svårt att matcha deras priser.
Vitvaror kan man samköpa för fraktens skull,jag funderar på en juste samköpssida.
Givetvis levererat till tomtgräns,billigare än sverigepriserna redan idag.
Nän länk till dessa handlare?
Danska proshop.se, tyska conrad.se m.fl.
Och om vi bara struntar i det? Vad skall de göra? Skicka polisen på oss? 😉 😉 😉
Det verkar vara en missuppfattning som det hela baseras på:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20161067-om-skatt-pa-kemikalier-i-viss_sfs-2016-1067
8 § Skattskyldig enligt denna lag är den som
1. godkänts som lagerhållare enligt 10 §,
2. i annat fall än som avses i 1
a) yrkesmässigt tillverkar skattepliktiga varor, eller
b) från ett annat EU-land yrkesmässigt för in eller tar emot skattepliktiga varor.
Det blir ännu mer tydligt längre ner:
12 § Skyldighet att betala skatt inträder
1. för den som är godkänd lagerhållare, när
a) en skattepliktig vara levereras till en köpare som inte är godkänd lagerhållare,
b) en skattepliktig vara tas till eget försäljningsställe för detaljförsäljning,
c) en skattepliktig vara tas i anspråk för annat ändamål än försäljning, eller
d) godkännandet som lagerhållare återkallas, varvid skattskyldigheten omfattar skattepliktiga varor som då ingår i dennes lager,
2. för den som är skattskyldig enligt 8 § 2 a, när den skattepliktiga varan tillverkas,
3. för den som är skattskyldig enligt 8 § 2 b, när den skattepliktiga varan förs in till Sverige,
4. för den som är skattskyldig enligt 9 §, när skyldighet att betala tull enligt tullagstiftningen inträder eller skulle ha inträtt om skyldighet att betala tull förelegat.
Källkritik?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Detta handlar givetvis INTE främst skatteinkomster utom om övervakning av medborgarna!
Staten vill kartlägga vilka medborgare som köper datorutrustning av varandra, på samma sätt som FRA kartlägger vilka medborgare som har elektronisk kommunikation med varandra, på samma sätt som bankerna rapporterar våra swischtransaktioner till NSA i USA.
Dock – som bonus – får man ytterligare ett sätt att komma åt häleri. Vid tillslag mot häleriliga/person som sitter på stora mängder andrahandselektronik får man ytterligare en åtalspunkt att lägga till listan innan fallet går till domstol.
https://www.dackonline.se/. Så går det till om man köper märkesdäck. Beställde just 4 st Pirelli som inklusive montering blir ungefär 1000 kr billigare än hos den svenska handlaren. 4 st däck är i samma härad vad det gäller pris och vikt som en tvätt eller diskmaskin av normalt slag. Går det bra med däck, så går det förstås bra med vitvaror också. Kan nämna att man slipper miljöavgiften på däcken när de kommer från Tyskland(tror det är Tyskland, rätta gärna om jag har fel). Grattis Sverige!
Man brukar få betala ett par hundringar för att bli av med de gamla däcken på däckfirman som kränger på däcken. De kallar det miljöavgift.
Jag kunde slippa den om jag själv körde mina däck till tippen men orkade inte – firman betalar. 😉
Fick två däck bytta i veckan. Direktleverans från dackonline.se till verkstan, som sedan tog totalt 400 kr för att montera, balansera och skifta. De bytte även en glödlampa på skyltbelysningen bak på köpet. Annars rätt ovanligt att man blir positivt överraskad efter verkstadsbesök 🙂
…och jo, dackonline.se skickar däcken från Delticom AG i Hannover.
Denna skatt är onödigt invecklad och här kommer några försök till förtydliganden:
1) Generellt är begagnad elektronik inte undantagen, vilket gör att man måste ge sig in i regelverket även när man handlar med återanvänd IT-utrustning för att ta reda på när, hur och om skatten gäller. Eftersom återanvändning är resursbesparande för köpare, samhälle och miljö vore det rätta och enklaste att helt sonika göra ett undantag för all begagnad elektronik! Mindre krångel, mer miljöbesparande affärer och konsumtion.
Så till regelkullerbyttorna:
2) Vanliga företagare behöver INTE oroa sig för att bli påverkade av skatten vid försäljning av den elektronik man inte längre har användning för. Det är återanvändningsföretaget som drabbas av både skatten och den enorma administrationen att spåra och rapportera och det kommer förstås ge effekt på ersättningen du får och/eller priset som den sen säljs för. Och på tillgängligheten av återanvändningsföretag som orkar hantera skatten.
3) Köpa och sälja begagnat i Sverige som ”ej registrerad lagerhållare" är skattebefriat. Köpa och sälja utanför Sverige som "registrerad lagerhållare" är skattebefriat, men administrationstungt. Man kan bara vara en av de två, ska du göra båda eller blanda flödena, bryter administration from hell ut. Plus skatt. Och för att kunna bedriva en verksamhet större än den ideella second hand butiken hemma i byn behöver flöden från båda håll.
4) Den viktbaserade skatten slår procentuellt hårdare mot återanvänt jämfört med nytt. Jämför 320 kr i skatt på en ny dator för 10 000 med 320 kr för en begagnad för 2 000.
5) Elektronik som används i Sverige i dag har inte betalats någon skatt för tidigare, därför måste den betalas om man säljer den begagnad. Man slipper skatten om man kan bevisa att just denna pryl en gång har betalats skatt för. Hur gör man det? Genom att visa skatteverket orginalinköpsfakturan där skatten är specificerad. Hur troligt är det att denna finns och grävs fram till köparen flera år senare? Väldigt nära noll är min gissning. Den kan dessutom finnas flera led bort. Därför blir det med största sannolikhet dubbelbeskattning varje gång den säljs på annat sätt än de två flödena ovan.
6) Eftersom det är en skatt, kan skatterevision göras retroaktivt flera år senare och hela bevisbördan ligger hos företaget. Kan man inte bevisa att man gjort rätt blir det förstås att betala retroaktiv skatt plus 20% tillägg. Kan få omkull vilket företag som helst!
Vem vill ge sig på att bli elektronikåteranvändningsföretag efter detta tror ni?
Ni har dock fel i detta:
"Kom ihåg att kemikalieskatten omfattar allt som har elektronik i sig. Allt från köksvågar till hörlurar, kameror eller datorer, rent av gamla Televerkettelefoner från 80-talet. Extra intressant blir det att om du säljer företagets dator för 2000:- till en andrahandsfirma, så betalar du kanske 320:- SEK i skatt. Andrahandsfirman måste sedan betala 320:- SEK i skatt när de i sin tur säljer vidare. För den nya brukaren blir det ökade priset på grund av skatten 640:- SEK."
Hörlurar omfattas inte vad jag kan se. De har tariq kod 8518 30 2000. De koder som beskattar står här: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/kemikalieskatt/varorsomskattskabetalasfor.4.6162e1a215a27f58ca9397.html
Däremot omfattas alla telefoner, även äldre.