Riksbankens direktion var oenig om fortsatta orubbade stödköp av svenska statsobligationer och Stefan Ingves fick som ordförande avgöra. Samtidigt fortsätter Ingves att två sina händer och menar att politikerna behöver göra det dyrare att låna pengar, inte han.
SvD skriver om riksbanksmötet där det konstateras att det var tre röster mot tre i frågan om fortsatta stödköp av svenska statsobligationer. Stefan Ingves fällde avgörandet och man fortsätter köpa obligationer för 30 miljarder kronor.
Ingves tvår helt sina händer och konstaterar att Riksbanken endast har ett mål och det är att göra folks pengar mindre värda:
“Vi kommer göra förluster på stödköpen av obligationer. Men vi är inte vinstmaximerande, vårt mål är [minska värdet på allmänhetens pengar]”
Som vanligt anser Ingves att det är politikernas problem att åtgärda hushållens skuldbubbla samt bostadsbubblan och inte hans. Det enda han vill är att urholka värdet på folks pengar och minska hushållens köpkraft genom att göra allt dyrare, sk KPI-inflation.
Han målar också för SvD upp vad som kommer hända om Riksbanken och Ingves får fortsätta som de gör utan att politikerna gör något.
“Om vi inte sköter skuldfrågan i svensk ekonomi kommer omvärlden att dra ögonen åt sig. Då skulle vi få en kraftig försvagning av kronan vilket skulle leda till en inflation som blir alldeles för hög. Då skulle vi kompensera för det och kraftigt höja räntan. Det är ett synnerligen dåligt scenario för då skulle väldigt många fara illa.”
Stefan Ingves är alltså fullt medveten om detta och ser att politikerna gör absolut noll och intet åt saken. Ändå avser man inte att ändra sin policy att enbart försvaga köpkraften och värdet på sparat kapital, en policy det faktiskt står fritt för Riksbanken att ändra.
Sverige sköter inte skuldfrågan så ovanstående scenario kommer bli en realitet. Och Ingves är dess främsta arkitekt.
61 kommentarer
Tidigare riksbankschefen Lars Nygren visar vart skåpet skall stå http://www.di.se/opinion/lars-nyberg-och-carl-b-hamilton-darfor-ar-den-negativa-rantan-sa-forodande/
Nyberg ska det vara sa bull
Tack! Intressant artikel. Inte tänkt på det där med pensionerna där riktigt.
Ingves vet självklart om det som Lars Nygren beskriver, även de andra i riksbanken.
Just nu för man ett låtsaskrig om att skylla på varandra, riksbanken skyller på politiker och politiker kommer skylla på riksbanken när det går upp för folket vad som sker.
Båda parter vet att deras arbetsgivare är någon annan än folket.
Så återigen experterna: Vad gör man med sparat kapital? Köper en bostad innan 10 års sparande blir värdelöst eller väntar på att det ska inträffa så står man utan sparande och fastighet om några år istället?
Stapla guld- och silvertackor för att kompensera för inflationen som komma skall. Växla sedan in dem efter den kraftiga inflationen till fiatpengar och köp hus billigt.
Det många verkar ovetandes om är att ränteökningar driver inflation och vice versa. När Sverige och svenskarna är så extremt belånade som vi är idag så kommer det bli kraftig inflation när räntorna går upp p.g.a. inflationsspiralen.
Kapten Riskbank har i alla fall rätt om den saken. Sen att han är en ryggradslös amöba och hycklare, ja det är en annan sak.
Har du någon källa på din teori att ränteökningar driver inflation?
Boendekostnaden påverkar KPI-inflationen rätt så rejält.
Behövs ingen källa på det, räcker med lite sunt förnuft, låt oss ta ett exempel:
Antag att riksbanken inför en signifikant (real)räntehöjning. Vad händer då, jo företagen kommer såklart skjuta över denna höjda räntekostnad (på sina redan existerande lån) på kunderna genom prisökning på varor och tjänster. Det betyder i sin tur att du har tappat köpkraft i din lokala valuta, och du måste som anställd begära högre lön för att kompensera för prisökningen ovan. Inflationsspiralen är igång!
(Kallas också race-to-the-bottom av förklarliga skäl)
Ditt "sunda" förnuft duger inte som argument för att övertyga mig.
Jag tycker det är lite magstarkt att hävda att man själv har rätt teori och att alla centralbanker har felaktiga teorier när de sänker räntor när inflationen är för låg och höja den när den är för hög.
Hade Ingves hållit en normal ränta så hade jag sett honom som oskyldig.
Men nu håller han på och dribblar med minusränta vilket är helt oprövat så nog är han skyldig till problemen som kommer.
Men spelar det någon roll om han är skyldig? Ingen får ju någon påföljd för något i Sverige längre.
Han kan få en plats i historieskrivningen, ungefär som Göran Persson är känd för att avrustat Sverige med försvarsbeslutet 2004 och förstört svenska skolan.
Det finns ju ingen som tar ansvar. Man skaffar barn och tycker att det är staten som får lösa det. Dom jag pratat med som tagit höga lån säger att det är inte mitt problem om jag inte kan betala utan det är staten som orsakat höga priser och det är staten som får lösa det om det kraschar.
@Toni, ja det är lite av ett problem. Men det de missar är att staten är inte något direkt jätteabstrakt. Det är ju densamma personer som skyller på staten, du, jag och alla andra.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Att han orkar leva med sig själv.
Här har vi alltså en man som lyfter en relativt hög lön utan något som helst personligt ansvar eller insats. Ansvaret för själva besluten har han flyttat till politikerna för att hålla ryggen fri.
Känns lite som polismyndigheten, alltid någon annans fel (läs regering/riksdag/EU).
När den myndighet gör precis som riksdag och regering instruerat dem att göra så är det rimligen inte så att det är myndighetens fel om det blir fel.
Vad exakt tycker du han borde vara gjort istället? Hitta på egna lagar eller?
De kunde ju höjt räntan och därmed fått upp inflationen (KPI).
Istället har de sänkt räntan och fått upp tillgångsinflationen som de inte ens mäter.
Tycker du det är en vettig strategi?
Har du något stöd för teorin att räntehöjningar är inflationskorrigerade? Alltså mer än att det värmer ifall man kissar på sig (det känns kanske varmt och skönt för stunden, men på sikt blir det kallare).
Just av den anledningen så mäter det KPIF som är det de styr efter på kortare sikt.
+1 Anonym
Riksbanken har ETT uppdrag och det är faktiskt rätt skönt att dom följer det istället för att hitta på egna uppdrag baserat på lagar som inte finns. Som polisen gör med vapenlicenserna, t ex.
Om politikerna tycker att Riksbanken ska göra mer så är det bara att ändra i förordningen.
Kristian.
Nu börjar detta bli tjatigt. På vilket sätt anser du att riksbanken har lyckats med sitt uppdrag? Inflationen (KPI) är fortfarande långt ifrån deras mål.
@Stefan men det är ju så i dagens samhälle. Att ta ansvar betyder att inte ta ansvar.
Nånannanismen.
@Anonym
Saxat direkt från riksbankens hemsida:
"Målet för penningpolitiken är enligt riksbankslagen att upprätthålla ett fast penningvärde"
Finns inget i lagen som säger att riksbanken måste grunda sina beslut på KPI/KPIF eller något annat. När det är såpass tydligt att deras pengatryckande går rakt in i bostadsbubblan och obligationsbubblan så gör de inte sitt jobb längre, jobbet att upprättahålla ett fast penningvärde.
Det finns inget som säger att riksbanken inte kan gå på KPI + bostadspriser + något annat. Hade de gjort det så hade de snabbt insett att inflationen är långt över 2%.
Stefan har ju en liten poang i att Ingves och RB ar en av 2-3 riksbanker som kor negativ ranta och hur ni far det till nagot positivt skulle jag vilja veta 🙂
ivl: men eftersom bostäder dels inte köps nya och dels inte köps för sparade pengar så tycker jag nog inte det är så relevant att betrakta bostadspriserna som en så betydande del av pengarnas värde.
För övrigt så är det som jag nämnt inte Ingves påfund att man skall kolla på KPI/KPIF, det har gjorts ett bra tag nu. Att beskylla Ingves för det tycker jag nog ändå är att rikta sin kritik åt fel håll. Vill politikerna att RB skall ändra sitt arbete så är det ju bara att stifta en lag (istf att förvänta sig att RB skall hitta på egna lagar helt plötsligt).
Nasmark: har någon påstått att det är positivt? Jag har bara hävdat att de agerar enligt de riktlinjer som riksdagen satt upp. Tycker man det är illa så tycker jag man skall rikta kritiken dit den hör hemma helt enkelt.
Det är kul att höra alla besserwissers komma med gnäll mot Ingves trots att han sköter sitt jobb exakt enligt politikernas målbild.
När han försökte tänka på konsekvenserna och ha en högre ränta än skäligt med hänsyn till inflationen fick han ofantligt massa skit för att han inte höll sig till sitt mål.
Sen att man lika gärna kunde ha en robot som sätter räntan enligt ett regelverk är en annan sak.
Så du menar alltså att detta är politikernas fel?
Stefan: ja vems fel skulle det annars vara? Den kritik som riktas mot RB är missriktad. Det inser man om man läser RB-lagen, där står ju vad politikerna beslutat att RB skall göra – kritiserar man RB när de agerar efter den lagen (dvs politikernas direktiv) så är den missriktad.
Så vad är då målet?
Det är att bevara kronans värde. Visst kan man göra gällande att inflationsmål ett på 2% inte riktigt är det lagstiftade målet, men RB har sedan länge gjort den tolkningen. Framför allt är inflationsmålet inte något Ingves har hittat på själv, det har hittats på långt innan Ingves. Dessutom har det varit känt av politikerna att denna tolkning har gjorts och man skulle kunna förtydliga målet genom lagändring.
Bevara kronans värde.
LOL.
+1 på Anders N & Anonym. Vi har redan nog med tjänstmän som för aktivistpolitik – se exempelvis ansvariga poliser (Peter T.) som driver frågor om vapendirektiv och fabricerar diverse beslutsunderlag eller handläggare på MigV som plötsligt beviljade en jäkla massa PuT. Vad som behövs är politiker som tar ansvar och inte bara pratar om det.
Så Martin, hur få du då ihop det resonemanget?
Trots att riksbanken är toppstyrt av politiker infriar de varken målet att "bevara kronans värde" eller inflationsmålet.
iskbanken har en hammare och de kommer fortsätta banka på varenda skruv de ser så länge politikerna säger åt dem att detta är målet. Mao. det går inte ihop. Politiken borde ta ansvar och säga att de inte ska banka på skruvarna i fortsättningen. Sedan ska politiken ta fram en skruvmejsel. Dock finns det problem eftersom det finns kvar en massa skruvar som bankats in halvvägs i väggen så gipsplattan har börjat spricka. Det är politikernas ansvar men de kommer skylla på den som höll i hammaren.
Kanske dags för vissa med lite klenare minne att läsa Ingves debattartikel i SvD från hösten 2012. http://www.svd.se/stora-risker-med-alltfor-lag-ranta
Ingves har allt sedan lågräntepenningpolitiken inleddes 2009 påtalat behovet av politiska åtgärder för att bromsa tillväxten av den privata skuldsättningen. Fram till ca 2013 försökte Ingves normalisera räntan men fick oerhörda mängder med kritik av hela den namnkunniga delen av nationalekonomkåren med herr Calmfors och Eriksson i spetsen.
Att Ingves nu resignerat och flyter med strömmen som en död fisk kan man ha synpunkter på. Det rakryggade alternativet vore att avgå då den samlade politikerkåren, Mp undantaget, inte tagit riksbankschefens synpunkter och konsekvensbeskrivning av nuvarande penningpolitik på allvar. Men vad är idag alternativet för riksbanken oavsett chef? Höja räntan så att den faktiskt får en inverkan på prissättningen av bostadsmarknaden? Detta skulle leda till en massiv förstärkning av kronkursen som jag inte är helt övertygad om att alla skulle vara helt nöjda med.
Fyfan vilka sopor som skriver här. Tänker ni inte innan ni ordbajsar om att Ingves sköter sitt jobb att bevara kronans värde?
Så Stefan vad tycker DU att riksbanken skulle göra för att uppnå de målen som man satt upp?
De borde börja med att ändra målen och mätmetoden.
Känns helt otidsenligt det de håller på med.
För övrigt Anonym så är allt som vanligt idag. SEK åker på däng.
Tackar Ingves för det.
Happy times!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag tycker att Ingves får oförtjänt mycket skit. Han höll ju emot allt han orkade fram till typ 2013 och lade räntan högre än "alla andra" tyckte att han borde, just för att han såg problemen med skuldsättningen. För det blev han offentligt steglad, och regeringen gjorde efter en infekterad maktstrid klart att Ingves skulle enbart skita i att ta ansvar för skuldsättningen, det var inte hans jobb utan Finansinspektionens. Ända sedan dess har Ingves bara sagt: "Visst, är det så ni vill ha det så får ni det." Och så har han fokuserat bara på sitt enda uttalade uppdrag, inflationen, förutom att han har fortsatt att påtala riskerna och uppmana dem vars ansvar det är att göra något. Svårt att klandra honom särskilt mycket för detta, tycker jag.
Återigen.
Om det nu är inflationen som är målet bör han höja reporäntan, inte sänka som han gjort.
@Stefan
Är du så säker på att höjd reporänta leder till ökad KPI-inflation som SCB mäter den? Höjd ränta innebär höjd kronkurs vilket gör platt-tvn, mandarinerna och drivmedlet billigare.
Naturligtvis är det en grov förenkling.
Bevisligen har dock inte den förda räntepolitiken fungerat vad gäller inflationen (KPI).
Vilket innebär att motsatsen måste fungera?
Så här skriver Scb på skn hemsida: "KPI med fast ränta (KPIF) är ett mått på underliggande inflation och syftar till att ta bort effekten av förändrade räntesatser från KPI."
Detta är väl ganska klart bevis på att räntesatserna påverkar vårt viktigaste inflationsmått.
Inte måste.
Dock om priset på boende och varor ökar pga högre räntekostnader för hyreshusägare/småhus-brf-ägare/företagare ökar inflationen i just de segmenten.
@Sandow
Jag räntesatserna påverkar helt klart inflationsmåttet KPI där indexet för räntekostnaderna kommer att öka om räntan ökar. Men en räntehöjning kommer också att via en kronförstärkning påverka i princip alla andra index som ingår i KPI. Jag är inte helt övertygad om att nettoeffekten av detta kommer att vara ökad KPI-inflation.
Alltså det där med "inflationsmålet" är ju bara ett tomt uttryck man gillar att använda. Det man egentligen är ute efter är en maximalt tillmötesgående penningpolitik som uppmuntrar till lån och konsumtion. Förmodligen är syftet främst kortsiktigt politiskt, så att sittande regering slipper hantera en kris utan kan skjuta upp den till nästa. Ingves fick helt enkelt order att sluta ta ansvar och börja bete sig som alla andra centralbanker gjorde – och fortfarande gör.
Man får väl ändå anse att FED har en annan policy än ECB och riksbanken.
Så hur många räntehöjningar gör FED 2017 Stefan? Törs du dig på en gissning?
Orkar inte spekulera i det.
Här har du förväntningarna:
http://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/countdown-to-fomc.html
Tack för den länken. 40,4% sannolikhet för 3 eller fler, förutsatt 25 punkters höjningar, under 2017 enligt CMEs futurehandel alltså. Spontan reaktion, Nja.
FED har till skillnad från Riksbanken dubbla mål; inflation & arbetslöshet. Dom är t ex villiga att acceptera högre inflation under en period för att få ner arbetslösheten.
Det som stör mig är att folk verkar tro att låga räntor är gratispengar – att vi på något sätt kan lyfta oss själva i håret. Det enda som händer med Riksbankens räntepolitik är att kronan försvagas och när folk ska köpa bil eller resa till Thailand nästa gång så blir det mycket dyrare.
Detta samtidigt som bobubblan blåses upp och och vi riskerar få massarbetslöshet när bubblan spricker.
Dilemmat är att låga räntor och bostadsbubblan håller igång byggandet, svensken lånar billigt till bostäder som man tror ska fortsätta stiga i värde, när det bryts finns det inte många kvar som medverkar och betalar till fler bostäder.
Pensionsdax för Ingves, den saken är klar. Maken till inkompetent idiot kan bara inte finnas. Hm, visst ja. Eliasson. Och hela regeringen. Och oppositionen.