Det verkar som de nya 20-lapparna är på väg att ta över. Värre är det med 50-lapparna och 200-lapparna.
My precious… |
De gamla selmorna verkar snabbt vara på väg att försvinna. Med julhandeln har det blivit tydligt att den nya 20-lappen har fått sitt genombrott. Dels för att det är en ganska vanlig valör som växelpeng och dels därför att de gamla 20-lapparna ofta varit i uselt skick.
En enda gång har jag på avstånd skymtat den nya 50-lappen och två gånger har jag sett den nya 200-lappen, men innehavarna har vägrat att använda den utan betalade istället med hundralappar. En kort stund hade jag dock en 200-lapp i företagets ägo, men den försvann snabbt som växel på en 500-lapp.
Synd, då 200-lappen antagligen är den perfekta preppingssedeln – lagom transaktionsstorlek, och tar mindre utrymme än de allt mer slitna 100-lapparna.
20 kommentarer
Intressant också att de valde en skatteflykting att ha som symbol på 200-lappen, och en som betalade 102% inkomstskatt på 20-lappen.
Det blir nog kontrovers om nästan vilken person som helst. Karl XI som är på nuvarande femhundringen brände ner halva Skåne och våldtog den andra halvan. Dessutom skulle han folkfördriva skåningarna till Finland för säkerhets skull men det blev aldrig av, eller hur det nu var.
Alternativet är att göra som med Eurosedlarna där man itne avbildar personer, men inte nog med det, de byggnadsverk man avbildar existerar inte i verkligheten utan är nån slags stiliserat medelvärdesexempel på olika historiska byggstilar. Hur trist kan det bli, liksom?
@ Mag Ine
Tror mig minnas att herr regissör Bergman med anhang gick fria!
Tanten Astrid lustig person
Sossebrallis som reagerade först när hon fick mer än 100% i skatt.
Snäll men med taskigt utfall
Mina stackars söner klappade hon på deras små skulter varvid de utvecklat tendens till visst håravfall
@BD
Ja, bedrövligt med Skåne
Blev en sådan desperat situation att man var tvungen be mig bege mig till Revingehed
Det har visst hjälpt
Lite stolt, faktiskt…
KXI är nog en av två personligheter i svensk historia som, vid sidan av gamle kung Gösta, har en given plats på våra sedlar eftersom han instiftade vår riksbank och var den som införde sedeln först i Sverige (eller var det världen?).
Efter att ha stått med en skolklass på fyra julmarknader kan jag konstatera att vi har fått in många nya tjugor. Inte riktigt lika många som de gamla, men kanske 35-40 % har varit av det nyare slaget.
Femtiolappar är inte alls lika vanligt, men även här har det legat på kanske 35-40 %.
Hundralappar har vi fått in tämligen många av, några femhundringar har det också blivit, men inga som helst tvåhundralappar. Synd.
Intressant att ni fått in den nya femhundrakronorssedeln med tanke på att den är giltig från oktober 2016. Men du kanske avsåg femhundrakronorssedlar i allmänhet?
Nej, han menar den nya som cirkulerar med Sean Banan på ena sidan och Alf Svensson i badbyxor på den andra. Den är väl äkta, eller?
Då jag inte skrev någon jämförande procentsats menade jag självfallet i allmänhet. Intressant att du verkar tro att vi fått tämligen många nya hundralappar, som också kommer i oktober 2016.
Att sedlarna hittat ut så snabbt är nog ett tecken på att det kontantfria samhället är ganska långt borta.
En gång fick jag också några sedlar. Skev dock inget om det då jag misstänkte att det var rätt ointressant för alla utom möjligen mig.
Intressant att du trots ditt ointresse väljer att inte bara läsa utan också kommentera ett inlägg som handlar om just åsynen av de nya sedlarna.
Att du ljög om femhundringarna tycker jag är rätt uppenbart. Kan du inte bara erkänna. Sedan snackar du om att det inte är jag som har koll pga att hundralappen också kommer 2016. Du nämner ju tvåhundringen i samma mening som femhundringen.
Jo, jag nämnde hundralappar, tvåhundralappar och femhundralappar i samma mening. Att du går på droger och tycker dig ha sett en massa nya hundralappar tycker jag är rätt uppenbart. Kan du inte bara erkänna?
Jag tycker för övrigt att det är riktigt gulligt att du verkligen, verkligen försöker att trolla, men inte riktigt lyckas.
Det är verkligen awwwww. Ungefär som ett filmklipp på en söt liten hundvalp som trillar omkull när den ska springa.
Hade en femtilapp för några veckor sedan, tog mig dock inte tid att studera den i detalj.
Fick ffg nya tjugor i lördags.
Inte sett någon tvåhundring alls.
Fick in tusenlapparna för ett par månader sedan. Problemet då var när vi sedan skulle använda dessa så blev det alltid reaktioner! På en pizzeria var de mycket skeptiska att ens ta emot dem 😉 och på samtliga andra ställen så stannade kommersen upp totalt, de ropade dit kollegor mm för att visa. Jag blev överraskad av vilka känslor och reaktioner det väckte hos folk. Lärde mig snabbt att inte använda dem i stora butiker då jag insåg vilket rabalder det skulle leda till. Så akta er för 'tusingen' !
Det är lite märkligt att man inte överväger hur valörerna kommer cirkulera när man ger ut sedlar. Det är ju trots allt meningen att dessa skall användas som lagligt betalningsmedel vilket i princip betyder att de skall godtas som betalning. Då funkar det ju inte med sedlar som nästan ingen sett.
Så med tanke på att gamla 50-lapparna användes så sparsamt så kanske det är en hint om att de nya också kommer att användas sparsamt. Samma sak gäller väl även tusenlapparna.
Sen blir det lite givet med tusenlapparna eftersom de gamla inte sattes i cirkulation av riksbanken längre. Får du inte tusenlappar från bankomaten lär du inte få dem någonannanstans ifrån – butiker har ju ingen anledning att skaffa dem till sin växelkassa precis.
Så det enda frågetecknet är tvåhundralapparna som väl är ganska sparsamt förekommande i bankomaterna. Där är det för övrigt inte RB som kontrollerar heller.
Kanske hade varit på sin plats att man gjort en marknadsundersökning. Vad vill bankerna ha för valörer i bankomaten och vad vill butikerna ha för valörer i växelkassan? De valörer som inte efterfrågas borde gå bort.
Nya sedlar och en vilja att minska kontanthandeln/hanteringen… Nån som kan se sambandet?
20-lapparna har som sagt var hög omsättning och därtill eftersom de inte kan tas ut i bankomater så kommer de till företagens växelkassor från värdedepåerna (förra gången det var stort sedelskifte i mitten av 1980-talet hade Riksbanken en depå i varje residensstad, nu finns det lite olika alternativ som bekant). För mig som jobbat med att banka och beställa kassor i krogvärlden vet att det är alltid 20-lapparna man beställer flest av (jag jobbade på en lunchrestaurang typ "Dagens Rätt 79:-" samt catering på kvällarna, det senare fakturerades alltid). När man beställer kassor beställer man relativt få 50-lappar på de flesta håll – Just för att kunderna ofta betalar belopp som ligger nära hundralappen (51-80 SEK). En öl eller en stor stark och några jordnötter typ. Den nya 1000-lappen finns inte ens på bankomater, jag fick in en enda under de fyra år jag var kassaansvarig på mina skift och hur "snabbt" det går att byta ut dem undrar jag.
För den som är hugad efter 200-lappar så rekommenderar jag en titt på bankomat.se
https://bankomat.se/
Intressant att i länen Halland och Södermanland finns inga 200-lappsuttag någonstans (ej heller i Norrlandslänen Jämtland och Norrbotten). Annars verkar man ha prickat in några testbankomater i varje residensstad plus någon ort mer utom i Uppsala län där det finns en i Enköping men inte i "Sveriges fjärde största stad" (vilket det iofs är men upplevs knappast så på plats), samma historia i Dalarna/Kopparberg där Borlänge iofs nästan matchar Falun i storlek och betydelse.
Inom detaljhandeln är min erfarenhet den motsatta när det gäller 50-lappar. Dessa är för övrigt bristvara att beställa från Loomis. 20-lappar finns det däremot gott om. Alla gamla sedlar håller för övrigt på att fasas ut. Skulle säga att ungefär 70% av alla sedlar i kassalådor/skåp på mitt arbete är nya sedlar. När det kommer till 20- och 50-lappar dvs. 200 lappar är som sagt fortfarande relativt ovanliga. Ser ett par varje dag men sällan något som tar sig in i kassarummet, dom lämnas oftast ut omgående för att förenkla kassaredovisningen.
Nya 1000-lappen är nästan lika vanlig som den äldre varianten även fast 1000-lappar är väldigt ovanliga överlag.
Detta gäller butik i centrala Stockholm.
Det har nog att göra med vilken typ av försäljning man jobbar inom. Själv är jag inte kvar i varesig restaurangbranschen eller sysslar med kassahantering utan min beskrivning gäller hur det såg ut när jag jobbade (2009-2013).
För 200-lappar se som sagt var de kan tas ut på bankomat.se
Eller läsa hur Bankomat AB har resonerat
http://lokaltidningen.se/svart-att-lagga-vantarna-pa-nya-200-lappen-/20151001/artikler/310019997/1465
"Företaget Bankomat AB har valt ut ett 80-tal uttagsautomater på 29 orter (se faktaruta[på hemsidan/hp]) som får den nya 200-sedeln. Resten av landet får vänta till nästa år eftersom tekniken som läser av de nya sedlarna först måste testas.
– Vi har valt att rulla ut 200-kronorssedeln i begränsad upplaga för att testa tekniken, så den kommer bara finnas i ett 80-tal bankomater fram till våren 2016. Då kommer resten av våra automater successivt fyllas med den de också, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat"