1K
Det efterfrågades förstås logaritmiska charts över Stockholms bostadsprisindex, då en del har svårt tolka utvecklingen på en vanlig linjär skala. Så enligt den socialdemokratiska devisen “alla ska med” följer nedan gårdagens grafer men med logaritmisk skala.
Stockholms kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex enligt Valueguard. Logaritmisk skala. |
Stockholms kvalitetsjusterade villaprisindex enligt Valueguard. Logaritmisk skala. |
6 kommentarer
Tack Cornu och jag uppskattar din ironi att även "jag får vara med". Nu har jag förstått att Valuegard startade först 2005 varför inga äldre data finns till hand. Mycket synd. Men när jag jmf de båda skalorna kan jag konstatera att kanalmotstånden skiljer sig åt på avgörande sätt. På lång sikt är nämligen log-diagrammen mest pålitliga(fråga mig inte varför men så är det empiriskt) när det gäller att bedöma stöd och motstånds-nivåer och därmed vågor med toppar och bottnar. (då data inte finns före 2005(fr 1990) går det inte att göra en komplett analys)
I min förra förenklade analys av "villa-diagrammet" skrev jag att linjen som förband botten 2007 med toppen 2010 tangerade dagens prisnivå strax under toppen av den sista månads-stapeln(200). Jag skrev då att prisutvecklingen nu var tydligt parabolisk och att priset antingen kan rubriceras som en s.k "blow-off" med rekyl tillbaka eller att priserna var på väg mot en ny nivå(fas-transition där motståndet nu blir botten).
Med detta log-diagram kan jag konstatera(på frihand på skärmen) att taket eller motståndet f.n ligger ca 20 enheter högre än dagens priser, dvs kring 220. Det skulle innebära att vi kan förvänta oss ytterligare ca 10% i prisuppgång för villor. Men det betyder inte att vi inte får en pris-rekyl före en sådan topp. För övrigt brukar inte toppen/botten i en uppgångs/nedgångs-våg avslutas mot själva priskanalens motstånds- eller stödlinjer vilket skulle kunna indikera ytterligare högre priser än så. (jag ska dra ut diagrammet på papper för närmare koll).
Om ngn sitter med diagrammet framför sig på papper t.ex så försök dra en linje för våg I från Dec 2008(botten) till nästa botten i Dec 2011(118 till 134 ca). Parallell-förflytta linjen till toppen av våg I(näst sista toppen), dvs till tangenten Febr 2010 och ca 148. Parallell-förflytta samma linje ut till toppen i Sept 2007(138). Se var båda dessa linjer skär prislinjen. Kan hända att den yttre kanalmotstånds-linjen skär precis vid dagens sista prisstapel?
Utan data från1990 ca går det inte att bedöma förutsättningarna för en kommande topp-formation, varken i pris- eller tidshänseende. Ännu bättre vore det med data från 1950/55. Jag är dock övertygad om att brf-priserna i Stockholm är i en s.k fas-transition(ger våldsam uppgång på kort tid varefter det går minst lika snabbt ner och där utvecklingen som sådan är slutet på en mycket lång cykel(från 1975 typ)). Problemet är att bostadsrätter som fenomen skapades i Sverige först under 70-talet.
Låter ganska problematiskt med TA för en marknad som en ens bör approximeras som "fri".
Fri och fri? Det står var och en fritt att köpa och sälja! Att prisbildningen är skev är en annan sak. Likväl är vi människor som handlar och samma typ av mönster går igen på alla marknader oavsett regleringar.
Finns det något bra instrument att spekulera i bopriser? Vill inte sälja mitt (swedbanks) hus och sätta mig i en hyresrätt. Finns det något annat sätt, förutom att äga sitt hus, att hedga sitt hus? MVH 80-talisten
Jag har också funderat mycket på det. I USA finns det en del produkter där man kan gå kort mot bostadsprisindex men inte i Sverige. Man kanske kan tänka att en bostadspriskrasch föregås av en börskrasch som man får se till att tjäna riktigt rejält på. Det förutsätter dock att man blöder pengar under längre tid och tar massa små förluster hela tiden, som en försäkringskostnad.
Valueguard vill på sikt att finansiell handel ska ske i deras index-"produkter".
Själv anser jag att det finns alltför stor insider-problematik som man först måste lösa. Mäklare levererar in statistik som bearbetas. Valueguard kan ta positioner i förväg. Kan inte tänka mig att det kan bli fråga om annat än månads-statistik om man inte först öronmärker samtliga bostäder eller åtminstone tillräckligt många i samma pris- , ålders, typ, läge och kvalitet´s- områden. Detta för att få ett signifikativt urval. Ska man handla i indexet så måste det till dagliga avslut. Alternativt är månads- kvartals eller års-index som istället används som optioner eller dylikt i försäkringssyften. Det senare är sannolikt den första produkten att testa. Men återigen. Företaget som sammanställer det hela hamnar i insider-ställning så länge inte produkten skapas automatiskt och levereras utanför deras kontroll. Redan idag har mäklarna en monopol-roll som missbrukas genom att de själva gör affärer i bostadäder som då inte når marknaden. Ett finansiellt index kan bli ett eldorado för mäklarna. Aktiemäklarens roll är liknande men där är ivf flödet av information reglerad och underliggande produkter handlas separat. Men mäklare handlar utan tvekan mot sina kunder(orderboken + depåkontoinfo etc).
Sorry!
Det här är inte samma sak som att handla olika börsindex eftersom de ingående bolagen handlas direkt på marknaden. Det gör inte bostadsfastigheter eller borätter.