Dags att fortsätta rapportera om icke-inflationen, så här den 14:e i månaden och min därmed min lönedag, där jag också betalar räkningarna. I detta fall handlar det om det lokala och obligatoriska monopolet kommunal sophämtning, som passar på att höja sin taxa med 6.2% i kontrast mot den officiella inflationstakten om -0.2%.
Den kommunala sophämtningen utgör ett lokalt och icke konkurrensutsatt monopol. Dessutom är det en obligatorisk tjänst, som inte fastighetsägare kan undvika, utan tvärt om tvingas att betala.
Årstaxan har i mitt personliga fall höjts från tidigare 3 220:- SEK om året till 3 420:- SEK, eller en höjning på 6.2%. Så sent som i februari 2014 var taxan 3 125:- SEK, en taxa som åtminstone gällde sedan september 2011, så total prishöjning på ett och ett halvt år är 9.44%, vilket blir 6.2% per helår. Den aktuella prishöjningen är alltså inte en engångshändelse, utan gäller även över en lite längre tidsperiod.
Huruvida tjänsten sophämtning, eller för den delen avfallshantering ingår i SCB:s KPI-beräkning under punkten 04.4 egnahem är förstås svårt till omöjligt att reda ut. Dessutom säger elakartade tungor att eftersom SCB ligger i Örebro, så är det prisutvecklingen i Örebro som gäller. Enligt uppgift gäller detta åtminstone för priser insamlade via besök i butik.
Möjligen är det de gratis soppåsarna som ingår om man binder fast en soppåse på soptunna som skenat i pris? |
Man kan ju fundera på vilka kostnadsökningar det är som får soptaxan att stiga med 6.2%. Kan det vara bränslepriserna för sopbilen? Nej, det kan det inte. Har sopgubbarna fått kraftigt höjda löner? Nej, det har de inte, tvärt om ska tidigare beting avskaffats och de har istället fasta arbetstider, dvs tjänar samma, men måste jobba fler timmar. Har räntan man betalar på lånefinansieringen av sopbilarna skjutit i höjden? Kanske, men knappast så mycket att kapitalkostnaden stigit med nästan 20%, enligt tumregeln att 33% är kapitalkostnad, 33% är löner och 33% är rörliga kostnader som bränsle.
Jag gissar på lokalt, obligatoriskt och icke konkurrensutsatt monopol, som anledning till denna prishöjning. Det råkar nämligen vara så att sophämtningen inte är det enda lokala, obligatoriska och icke konkurrensutsatta monopolet som krafitgt höjer sina priser långt utöver inflationen.
Kommunen råkar nämligen även höjt avloppstömningstaxan med … vänta … ni vet vad det blir … 6.2%. Det lokala monopolet Ellevio (fd Fortum) har höjt elnättaxan med 6%. Lokala monopol verkar vara en sexig bransch.
Att Anticimex höjer med 11.5%, Telia höjer bredbandspriserna med 6%, att Stöldskyddsföreningen höjer sina nyckelbrickor med 30%, Netflix höjer med 13% och sedan 11% kan man åtminstone välja bort.
Men koncentrera er nu på att titta på KPI om -0.2% istället. Upprepa -0.2%. Många gånger. Ni vet att ni vill. Nu ska jag gå och suga näring från hörnet av min allt billigare plattskärm som kompensation för höjd sophämtningstaxa.
36 kommentarer
3420 per år för 52 besök i glesbygd måste väl vara en låg kostnad.
I vår kommun har vi fått ett erbjudande vi knappast kan avstå från: Sortera i två tunnor så blir avfallskostnaden lägre.
Sen länge väger man soporna. Nu skall vi även kunna slippa kompostera matavfall.
Elen har i alla fall blivit avsevärt billigare. El/VA/SOP kommer in med 10/3/1 relation så soporna är en mindre utgift.
25 besök. Varannan vecka, minus jul.
Sedan är knappast 45 km från Göteborg, 30 km från Kungsbacka och 15 km från soptippen glesbygd . Möjligen landsbygd.
Dålig opsec, du låter dig trianguleras nu! 🙂
Det vore intressant att se en liknande jämförelse på försäkringskostnader, mina steg med i snitt 8% förra året och över 10% i år för huset som är den enda jag fått klar än
Mystiskt nog har jag oförändrad försäkringskostnad på huset. Har iofs Länsförsäkringar där överskottet inte går i vinst till ägarna, utan tillbaka som sänkta premier till kunderna (=medlemmarna=ägarna). Så man kan misstänka att övriga försäkringsbolag helt enkelt höjt priserna för att öka sina vinster.
Kan dom inte helt enkelt ha försämrat villkoren istället?
Jo man tackar.. ett lönepåslag på 11% eller ens 6% vore inte helt fel.. Men så länge priserna ökar mer än lönerna kan det väl inte räknas som inflation, eller?
Hittade denna kanal på youtube där någon veckovis, månadsvis och årsvis försöker luska ut om den officiella inflationen stämmer med det vi ser på prislapparna i butiken. Inflationskollen
LRF ville höja min medlemsavgift med ca 50% dessutom ta bort en del försäkringsskydd!! Inte svarade de på mail heller om orsaken.Eller om vad de gjort för att vara värda en sådan kraftig ökning.
Fattigbonddräng är inte medlem i LRF längre.
I den takt bönder lägger ner (och som konsekvens går ur LRF), så behöver ju LRF höja avgifterna för att täcka sin personalstyrka, som inte dras ner i takt med medlemsantalet? Är en hypotes iaf.
Det är en tanke.
Men jag tycker det är dålig stil att inte svara på medlemsfrågor oavsett orsaken.
Håller helt med. Därmed blev du ex-medlem.
En enkel espresso kostar 12 kr i Stockholms innerstad. (Väldigt nära Riksbanken). Och har gjort så i åtminstone 5 år. Fast jag tror att den kostade 10 kr för 7 år sedan. I år låg priset på körsbär på ca 70 kr/kg. Och för 10 år sedan kostade de närmare 200 kr. (Första klassens, som kommer i början av juni.)
Kaffeautomat, eller?
Nope! Men ett hål i väggen och det är INTE tänkt att du ska sitta och dricka hinkvis med latte i timmar. Jag vet 2 sådana ställen (det ena vid Sergels torg, det andra på en tvärgata till Biblioteksgatan ca 150 m från Stureplan. Även på söder mellan slussen och mariatorget – men det är mer riktigt fik. Med stolar. Dock espresson fortfarande 12 kr. Kostade 10 kr 2002-2009/10. En mer komplex produkt, frukost, om cappuccino, croissant och färskpressad jos, kostade 60 kr 2002. I dag kostar det 75 kr.)
Skulle man inte kunna tänka sig att kommunen, istället för att genomföra kraftigt impoulära kommunalskattehöjningar med protestdebatt som följd, istället genomför skattehöjningen dolt genom att höja vinstkraven på sina bolagiserade kommunala verksamheter, som därmed för merkostnaden för vinstuttaget vidare till slutkund, som då istället för att protestera högljutt antagligen bara suckar och rycker på axlarna innan hen går vidare med livet? Dessutom får man ju fördelen att kunna höja/justera 'skatten' flera gånger per år allteftersom 'behov' uppstår, mot en högst en gång per år annars.
Och dessutom får man ju möjlighet att höja den från flera håll genom olika bolag. Tala om skattefälla.
Varför skall man öht betala för att ge bort resurser som bränsle? Svenska sopförbränningsnläggningar har ju tom importerat osorterat,giftigt gammalt avfall från Sicilien att elda med.
Att hålla på med vägningstramset medan europeiska sopor importeras i bulk ter sig minst sagt egendomligt.
Man importerar även kontinuerligt från Storbritannien, Irland och Norge. Från Norge så till den grad att norska sopförbränningsbranschen ilsknat till då de hotas av konkurser eftersom det är billigare för Norge att exportera soporna till Sverige än att köra dem till närmaste sopförbränningsanläggnng. Sopor är hårdvaluta idag.
Länk till artikel från SvD nu i Augusti i år:
http://www.svd.se/sverige-okar-import-av-sopor–trots-norsk-kritik
Stackars norrmän 🙂
Har bott på några ställen i 3e världen där sophämtningen varit gratis. En gång hamnade jag i ett "bättre område" där koncessionären faktiskt betalade för rätten att hämta soporna, som väl antogs innehålla extra mycket godis.
I vissa kommuner i Dalsland går soporna till Norge och de bruna matavfallskärlen står i princip alltid tomma.
Hmm, Cornu, är det inte läge för en polemisk debattartikel??
Kan berätta att i Thailand kostar sophämtningen 10 baht per månad (ca 2,5 kr). De hämtar sopporna 2-3 gånger per vecka och du kan slänga hur mycket och vad som helst. Sparar du papp och glas hemma så kommer lokal egenföretagare och betalar dig för dessa varje eller varannan månad.
Här i Kalmar har jag länge kallat det lokala monopolet som sköter sophämtningen för maffian. När de fick monopolet av politikerna så började de med att skicka räkning till varje fastighet, dvs även fastigheter som saknade boningshus och aldrig varit bebyggda… Inte alla branscher som man kan ha monopol och får betalt både för inhämtning av råvaran (sopporna) och försäljningen av den samma (förbränning).
Det här är mycket inressanta uppgifter. Skulle det gå att få en officiell kommentar från SCB på varför inte dessa prisökningar påverkar KPI-index?
Det är nog bara att fråga SCB. Svaret är att det är mer än Cornus sophämtning och Stöldskyddsföreningens nyckelbrickor som ingår i KPI.
Det har varit exceptionellt låga prisökningar sedan 2011. Sedan kan man med anekdotisk bevisföring låtsas som att så inte är fallet.
Om jag kontrar med några egna anekdoter på några utgiftsposter:
* Hyra 2011: 4922 kr
* Hyra 2015: 5160 kr. Ökning: 4,8% på fyra år.
* Elräkning 2011: 3991 kr
* Elräkning 2015 (uppskattat): 3899 kr. Minskning med 2,3% på fyra år.
* Bilförsäkring 2011: 3141 kr
* Bilförsäkring 2015: 2897 kr. Minskning med 7,8% på fyra år.
* Bredband 2011: 299 kr
* Bredband 2015: 309 kr. Ökning med 3,3% på fyra år.
* Fackräkning 2011: 318 kr
* Fackräkning 2015: 320 kr. 0,6% upp på fyra år.
Kläder kostar för jämförbara plagg samma eller mindre idag. Så, huruvida man upplever stor inflation idag har mest att göra med hur mycket man lider av confirmation bias.
När vi ändå pratar hyra så…månadshyra lgh i nybyggt hus 2008: 7000kr/mån
månadshyra i lika stor nybyggd lägenhet 30m därifrån 2015: 9500kr/mån
Bredband faller väl under produkter som förväntas bli billigare i och med teknikutveckling, att samma bil hela tiden blir billigare att försäkra pga värdeminskning är heller inget mysterium.
Ja, och det finns säkert någon vars hyra ökat med 20%, och som fått höjd bilförsäkring och så vidare. Vi kan lätt göra upp långa listor på varor och tjänster som köpts under åren, men det behövs egentligen inte eftersom SCB på ett ungefär faktiskt fångat upp svenska konsumentprisers utveckling i KPI. Naturligtvis inte 100% korrekt överensstämmande med din eller min konsumtion, men man får ha någon sorts referenspunkt.
"Kläder kostar för jämförbara plagg samma eller mindre idag." Absolut inte. Du får sämre och sämre kvalitet med tiden. För kläder med motsvarande kvalitet så är inflationen skyhög.
Jag tycker ju detta är intressant, så du får gärna styrka detta på något sätt.
Om man tar till exempel en Barbour-jacka, så kostar den mindre idag än 2003. Skjortor av hygglig kvalitet som kostade 900 spänn för 15 år sedan kostar omkring tusenlappen idag. Klassiska pikétröjor som kostade 700 spänn förr i tiden kan kosta mindre idag, och kvaliteten är densamma. Skräpet i lågprisbutikerna har säkert blivit billigare och sämre, men om man jämför kvalitetsplagg så tror jag de på ett ungefär stått stilla i pris med bibehållen kvalitet.
Låter på din jämförelse som att efterfrågan på kläder av "bättre" kvalitet har blivit mer efterfrågade och då sjunker produktionskostnaden per enhet.
Då har vi olika upplevelse av det hela Joakim Persson. Jag vidhåller min åsikt både gällande de stora "lågpris" butikerna och dyrare kvalitetsmärken. De skjortorna du säger finns för runt tusenlappen vill jag säga kostar 1200-1500 idag och för 10 år sedan 800-1000 kr.
Det skulle motsvara en inflation på 4%/år för skjortan. Hm. Du har nog rätt i att tex en tråkig men stabil referens som Stenströmsskjortor har gått upp från att kosta ~900-1000 till ~1200-1300, jag inbillade mig att jag sett "samma" skjorta för 1000-1100. Men det är på mer än 10 år och blir inte jättehög inflation för just denna produkt (2-3%).
Kommunala avgifter går inte att använda som ett mått på inflationen. När kommuner inte kan höja skatten höjer de avgifterna. Och man höjer där man kan och lägger noll vikt vid den vara man tillhandahåller.
Löneökningar orsakar vår inflation inte mängden pengar.
Jag får nu rätt riksbanken vill att vi ska öka lönerna annars når vi inte inflationsmålet.
"Riksbanken: Katastrof att utgå från nollinflation i löneförhandlingarna"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6255688
Jag sa att det inte skulle bli hyperinflation i USA när dom tryckte pengar, medan konspiratörerna skrek att hyperinflationen skulle komma.
http://nationalekonomi.blogspot.se/2011/10/inflation-och-penningmangden.html