Detta inlägg är reklam.
Hösten börjar tränga sig på och har man en iPhone här det hög tid att preppa den för regn, rusk, älgjakt samt åska, hagel och drivis1.. Detta gör man självklart på iPhonebutiken.se, som erbjuder en lång rad lämpliga tillbehör för höst, vinter och den som ofta är ute i tjänst eller rekreation.
Svart respektive vit LifeProof Fré. |
Man börjar med att säkra upp sin iPhone mot regn, rusk, damm och stötar med ett LifeProof Fré-skal, som jag personligen använt nu i några år och är helnöjd med. Kan utan problem ta med mig min iPhone när jag jobbar i skogen, på gården, på jakt eller för den delen på studiebesök i leran på Arméövning 2015. Faktum är att skalet är så trevligt och tunnt, trots att det är vattentätt, dammtätt och slagtåligt att jag hade haft det på hela tiden om det inte vore för att min bältesficka inte rymmer en iPhone 5S med skal. Exempelvis använder jag LifeProof när jag springer, då man inte behöver oroa sig för fall eller nederbörd. Har tappat telefonen en gång vid löpning, utan några som helst skador.
Har man dessutom barn med iPhones eller iPads betalar sig LifeProof till deras prylar på en krossad skärmreparation. Kan varmt rekommendera denna produkt, som borde vara obligatorisk för alla som har det minsta aktiva livsstil eller yrke.
Wantalis PowerBank 5600
och Quirky monterad på jakthandskarna. Som högerskytt förstås på vänsterhanden, jag vill ju inte störa avtryckarfingret. |
Nästa steg är förstås att lösa iPhonens dilemma batteritiden. Speciellt viktigt är detta om man använder telefonen för navigering, då skärm plus aktiv GPS snabbt äter batterier. Detta gäller särskilt under den kommande älgjakten, då man ofta dessutom har dålig täckning långt ute i obygden. Allt fler jaktlag använder allt oftare telefoner och gruppmeddelanden för kommunikation istället för jaktradio, och har man dessutom märkt ut passen på t ex en gemensam kartan på Google Maps, eller märker upp fällda djur för samling den vägen, så bränner man av en del batterier.
Lösningen är någon form av extrabatteri. iPhonebutiken erbjuder två ruggade och vattentäta extrabatterier för fältladdning av din iPhone eller iPad. En av dem Wantalis PowerBank 5600, som är både vattentät och dammtät, och dessutom har en laserpekare och enkel lampa inbyggd. Med 5600 mAh ska den räcka för att ladda upp din iPhone helt åtminstone tre gånger, och fungerar därför också för några dagars hajk eller fjällvandring.
Rejält värmeläckage från oisolerad källare,
där värmen är spillvärme från t ex varmvattenberedare. |
Fungerar utmärkt och är inte större än att man med lätthet kan ha den i fickan, både till vardags och i fält. En annan variant jag inte utvärderat är Xtorm Power Bank Xtreme 9000, med högre kapacitet, fast den är inte angiven som dammtät.
Till sist börjar det bli kallt och det kan vara önskvärt att ha på sig handskar. Det finns förvisso speciella smartphonehandskar numera, men har man lite moderiktiga krav eller fältmässiga dito så säljer iPhonebutiken Quirkys Digits i fyrpack, som du enkelt kan montera på valfria handskar och fingrar.
Relaterat till höst och vinter är kanske den roligaste pryl du kan skaffa till din iPhone, nämligen IR-kameran Flir One.
Mörkare betyder kallare. Värmeläckage
vid golvlist. Bör tätas. När belysning finns kompletterar Flir One konturer med iPhonens vanliga kamera. |
Det är en riktigt gedigen produkt till din iPhone, som du hänger på och därmed förvandlar din iPhone till en värmekamera. Den är perfekt för att leta energitjuvar i ditt hus, och det är enkelt att se var värme läcker ut, eller vad för apparater som drar ström fast man tror att de är helt avstängda.
Själv lyckades jag isolera åtminstone två värmeläckor, som kan åtgärdas med tätning av golvlister, och kan konstatera att den med knappen avstängda tvättmaskinen likväl drar ström i avstängt läge, då delar av kontrollpanelen är varm. Detta trots att det är en mekanisk strömbrytare på den och inte någon touchknapp. Miele ska skämmas. En kontroll med en elmätare visar mycket riktigt att den drar tre Watt även som avstängd.
Kontrollpanelen på en Miele tvättmaskin
är varm, trots att den är avstängd sedan flera dagar. Även denna bild dagen i belysning, så konturer framkommer via iPhonens kamera. |
Därtill finns det absolut tillämpningar vid älgjakten, t ex vid eftersök i mörker. Jakt får inte bedrivas i mörker, men man kan även använda kameran för att mäta värmen på spillning och därmed konstatera om den är mycket färsk eller några timmar gammal.
Man kan utan problem hitta mindre djur än älg på åtminstone 50 meters avstånd. Jag har exempelvis på bifogad bild hittat åtta idisslande tackor i en hage nattetid, så man kan faktiskt utföra djurtillsyn i mörker.
Åtta idisslande får, större avstånd
än femtio meter. Tagen nattetid i totalt mörker, så inga förstärkta konturer från iPhonekameran. |
Test på fåren visar också att man kan se var ett djur idisslat nyligen, då marken fortfarande är varmare (ljusare) än omgivningen, så det går att konstatera om en älglega är ny eller gammal.
Man kan förstås också hitta bortsprungna husdjur med en Flir One, men den bästa tillämpningen är likväl för att hitta värmeläckor på bostaden, något som kostar rejält om man ska ta in en konsult som utför.
Med Flir One medföljer även ett riktigt trevlig enkelt iPhoneskal för baksidan av telefonen, för bästa passform i IR-kameraenheten, men det går även att snabbt docka din iPhone med din Flir One utan skalet.
Flir One laddas separat med en vanlig USB-kabel. Senaste programuppdateringen gör också att man sedan laddar iPhonen när Flir One är fulladdad, om de är dockade, vilket gör att man kan klara sig med en standardkabel som alternativt ill Apples licensierade Lightningkablar.
Flir One finns just nu bara till iPhone 5 och 5S. Tillämpningarna av en värmekamera är fler än jag tänker lista här och bara fantasin sätter gränser för användningsområdena.
iPhonebutiken.se har alla tillbehör du behöver till din iPhone och snabba leveranser. Väl värt en titt inför höstrusket, eller för den delen inför julhandeln.
Detta inlägg är sponsrat av iPhonebutiken.se, som också tillhandahållit produktprover.
1. Obskyr popkulturell referens till Magnus & Brasse.
6 kommentarer
Du har inte testat någon solcellsladdare? Jag är lite sugen på att införskaffa en sådan.
Jo, jag har sedan tidigare motsvarande http://www.iphonebutiken.se/logilink-solar-power-bank-2600-mah-5281.html. Fungerar sommartid iaf.
Tackar! Kan bli till att prova den då.
Det verkar som Miele har fixat det i nyare versioner. Min har samma temp som omgivningen. Blev tvungen att kolla när jag såg dina bilder.
Cornu testar den gamla modellen, den nya är bättre och finns även till Android. ca 3000kr
https://www.youtube.com/watch?v=2_Ua1DvLM58
FPV FLIR Tau2
Den kan man se vargarna i hagen med även bra om man har rysskräck och tror att spetsnas kryper runt i hagen.
https://www.youtube.com/watch?v=idLlkAwxwn4
Som nämnt i artikeln så är 2000 för en FLIR One är rätt små pengar jämfört med en konsult.
Fördelen är också att när man väl är färdig med inventeringen av sitt eget och kompisarnas/släktens hus så är det bara att sälja den på tradera/blocket för ~75% av inköpspriset. Slutsumman för värmeinventeringen + några timmars lek hamnar således på cirka 500 kronor. Inte så illa.