Nedanstående är ett TED-anförande av advokaten och numera författaren Susan Cain. Det handlar om de ca 25% av mänskligheten som föds och är introverta.
Introverta kan i allra högsta grad välja att vara sociala, men till skillnad mot majoriteten extroverta så tär det på dem. Istället skaffar de kraft ur att få vara ifred, eller i små sammanhang. I teorin kan en introvert högprestera under långa perioder, och rent av alltså skaffa kraft ur att få arbeta ifred och således jobba hur mycket som helst, utan störande möten, utan att sitta i kontorslandskap, utan att tvingas till grupparbeten, arbetsgrupper och annat. Introverta kan också vara utmärkta chefer, då de delegerar istället för att ta åt sig äran för och lägga sig i allting. Plus att de inte håller onödiga möten eller bränner tid och resurser på kickoffer och annat trams.
Normen i samhället är dock att man ska vara extrovert, vilket orsakar stora problem för introverta barn i skolan, där de tvingas göra grupparbeten, framträdanden, sjunga allsång i grupp inför hundratls föräldrar, klä ut sig på Lucia och annat som suger all energi ur dem. Detta är att likställa vid tortyr av introverta barn.
Tillägg: För introverta småbarn måste förskolan vara ett rent helvete att bli placerad i för tidigt eller heltid. Stackars barn, som helst vill umgås i maximalt en familjegrupp, och som ännu saknar strategier för att härda ut – därtill tillåter ju inte förskolan att barn drar sig undan ensamma.
Nu när Skolverket åtminstone klarat av att uppmärksamma och ta fram material för att stödja särskilt begåvade och extremt begåvade barn, är nästa steg att man även uppmärksammar och accepterar att alla barn inte är extroverta, och anpassar studieplaner och betygskriterier därefter. En introvert med stark vilja kan exempelvis vägra att göra meningslösheter som grupparbeten eller framträdanden, och får därmed lägre betyg, trots perfekta ämneskunskaper. Istället borde man ha ett separat ämne som handlar om jobba i grupp, istället för att det ska bakas in i alla mänen, som introverta därmed kan stryka från sitt meritvärde.
För övrigt ska just introverta vara överrepresenterade bland särskilt begåvade – det pågår så mycket i en särskilt begåvad hjärna att dessa oftare kan vara introverta, då de har fullgod underhållning och sällskap med sig själva.
Och nej, man föds introvert eller extrovert. Även om en del introverta kan fejka extrovertism tillfälligt – om det sker frivilligt, vilket inte gäller i skolan – så tär det likväl på deras krafter.
Som företagare, företagsledare eller chef, kan och bör man lägga lite tid på att identifiera de introverta. Dessa har enorm kapacitet om de får lämnas ifred. Alla förbannade kickoffer kan vara ett bra tillfälle att identifiera kandidater. Kanske är det de som går och lägger sig först, och sedan är på frukost först för att få äta i lugn och ro innan övriga dyker upp? Och boka enkelrum, en kickoff är helt utmattande för en introvert när vederbörande inte ens får ett eget rum att återhämta sig i.
Introverta kanske ofta föredrar att fika framför datorn och läsa den här bloggen, istället för att fika i fikarummet. Kan också vara en ledtråd och handlar inte om att man är osocial eller saknar social kompetens, utan att man behöver ta en paus och samla krafter, vilket man inte gör vid i ett fullsatt fikarum.
Man kan också förvänta sig att i vissa branscher är introverta vanligare än extroverta, gissningsvis IT-branschen, där gissningvis introverta är vanligare bland de allra duktigaste – som blivit duktiga genom att de inte blev trötta av att sitta all sin fritid ensam framför datorn som yngre. Öppna kontorslandskap, kickoffer kan i det läget vara att jämställa med en katastrof, som kan sänka ett företag och dränera det på anställda och kompetens.
Har ni inte läst Susan Cains bok Tyst – De introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs eller Quiet – The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, så gör det. Åtminstone om du har ansvar för andra som arbetsgivare, själv är introvert eller har en partner eller barn som är introverta. Det är inget fel på den som föredrar att vara ifred.
Cains TED-framträdande ovan är en bra och kort startpunkt. Se den. Även en introvert kan hålla framträdanden. Frivilligt.
Här finns också en informativ seriestrip om introverta och hur de kan bemötas.
44 kommentarer
Tänker på en VD på Sandvik tror jag det var; – jag vill inte ha alla dessa socialt kompetente, jag vill ha de som sitter på sina rum och presterar.
Där är någon som fattat.
Läskigt
Tänk om alla skulle sitta och prestera hela tiden
Ja…..och IP-bolagen skulle se sin trafik halveras under arbetstiderna.
"För övrigt ska just introverta vara överrepresenterade bland särskilt begåvade – det pågår så mycket i en särskilt begåvad hjärna att dessa oftare kan vara introverta, då de har fullgod underhållning och sällskap med sig själva."
Vet inte om jag är särskilt begåvad, men andra halvan av meningen, thats me! Även om det är kul att vara social också.
En introvert kan absolut tycka att det är kul att vara social. Men den introverte är utpumpad efteråt och behöver återhämta sig.
Det här är bara förvirrande för mig. Jag har i hela mitt liv sett mig själv som introvert. Som yngre var jag blyg, trivdes bra för mig själv, var den tyste i större grupper eller med okända människor och var sällan den som tog initiativ till sociala aktiviteter. På äldre dar har jag medvetet jobbat med att bli bättre på alla dessa saker eftersom jag har en egen vilja att bli mer social, men i grunden är jag fortfarande introvert enligt mitt sätt att se det. Men det konstiga är att jag aldrig någonsin känner mig utpumpad efter några sociala aktiviteter. Ibland känner jag mig till och med upprymd men för det spelar det ingen större roll alls för hur jag mår. Samma sak efter perioder när jag varit ensam, för det mesta spelar det ingen roll. Är jag i själva verket en simpel extrovert som fake-introvertar för att inte vara så jävla mainstream?
Min erfarenhet är att det är stor skillnad från person till person, Erik. Jag t.ex. blir utmattad efter ett par timmar i en stor grupp. Då börjar jag gäspa och känna att det blir lite svårare att le och engagera mig i samtal. Små grupper klarar jag längre tid i. Du kanske ligger på en ganska balanserad nivå mellan intro- och extrovert, så att du inte märker mycket skillnad var du än är?
Det viktiga med allt sånt här att det aldrig är svart eller vitt. Det finns olika grader och mixar av introverta och extroverta. Men visst blir det konstigt och trist när introverta ska plågas i extroverta lekar med mera.
Det sjuka är ju att personlighetstester (typ Myers-Briggs) använder just det här med om sociala situationer ger eller tar energi som den enskilt största indikatorn på om man är introvert eller extrovert. Även när jag kände mig som allra mest introvert i 13-årsåldern så skulle jag alltså ha hamnat nästan på gränsen till extrovert enligt deras sätt att mäta.
Internet kan frigöra introvertas kontaktbehov.
Absolut. De kan välja var, när och hur, och när som helst avbryta umgänget.
Jag umgås, inte bara men, mest med mina vänner via internet. Teamspeak (eller liknande) är perfekt för där väljer man själv när och hur länge man vill umgås. Det gäller ju bara att hitta ett gäng likasinnade såklart…
Jag tror det går igen i hur de olika typerna lär sig också, om man hårddrar det lite. De extroverta tror att det enda sättet att lära sig är att någon håller föredrag för dem, medan den introverte betraktar dem som lata idioter för att de inte orkar läsa de dokument som redan finns i ämnet, och förbannar den extroverte chefen som tvingar hen att hålla meningslösa föredrag för de extroverta.
RTFM!
+1
Jag vet inte riktigt vart jag ska placera mig själv, jag har alltid sett mig själv som extrovert – men läser hellre själv dokument rörande ett ämne än lyssnar på någon som pladdrar om det. Och jag kan ha fest i min egen hjärna utan problem, men känner mig samtidigt väldigt sällan i behov av återhämtning efter sociala sammanhang. Men gillar att ha tid för mig själv. Har aldrig gillat grupparbeten, för folk kan inte hantera det – men gillar också att hålla tal och prata inför folk. Jag är en extrovert introvert.
Det låter som du är ambivert, någon som ligger mittemellan och inte har en övervikt varken åt det introverta eller extroverta hållet.
Såvitt jag kan förstå och har läst mig till så handlar extrovert och introvert inte om att vara partymänniska eller clown utan hur man förstår omvärlden. Introverta förstår omvärlden via inre kartor, manifest osv och vi extroverta genom studiebesök, vittnesmål osv. Jag är ju själv något så ovanlig som en extrovert människa med hög IQ (jo, vi är ovanliga). I alla fall på mig själv är det väldigt tydligt att det funkar så. Jag har ingen speciell gåva, men om jag har någon så är det att jag kan komma ihåg precis vad folk sa och när (det kan framstå ju som något positivt men ofta har folk rent av blivit förbannade när jag påpekar vad dom sa 5 år tidigare). Men jag verkar suga i mig allt som folk säger som en svamp…helt omedvetet. Kanske vill jag stämma av och resonera mer än introverta. Dock är jag väldigt rak i min dialog tycker folk. Det händer ibland att jag ber folk sluya svamla och komma till saken. Jag är fel människa för kickoff, grupparbeten eller meningslösa möten. Det är nog mer en kulturfråga än handlar om introvert/extrovert
@Ronny, du kallar dig extrovert, men när du sedan beskriver dina egenskaper är samtliga klassiskt introverta. Jag är ingen psykolog och har bara ditt korta inlägg att gå på, men min gissning är att du är en introvert som bara missuppfattat vad det innebär att vara introvert och extrovert.
@Unknown – Ambivert, tackar. Det känner jag mig nöjd med.
Vi gjorde ett "Team Managment System" test på jobbet. Jag fick resultatet att 99,9% som gjort testet i världen, samt Sverige var mer extroverta än vad jag är. Ingen nyhet, men skönt att även chefen fick reda på det.
Känner igen mig i att man inte alltid orkar fika med alla andra, kan hoppa över fikat för att slösurfa i stillhet istället.
Introvert/extrovert är väl ingen psykologisk term? Det är väl snarare en vardaglig benämning på vad jag anser handla om relationer, eller mer specifikt om anknytning. Ca 15% av alla får inte den känslomässiga närhet dom behöver som litet barn och får då problem att umgås, och överpresterar ofta för att dämpa sin oro, vilket man då kan tyda som introvert
Källa på det? För det vore ju inte så lyckat att felaktigt stämpla föräldrar till introverta som misslyckade?
Jo, det är psykologiska termer, en del av de 5 personlighetsdrag som brukar kallas The Big Five eller Femfaktorteorin.
Förstås BS. 25% är introverta, inte 15%, vilket räcker för att bräcka det påståendet.
"Känslomässiga närhet"? Skulle personer med extroverta drag ha lättare för anknytning och känslomässig närhet?
Relaterat – sågning av gruppaktiviteten brainstorming som metod för att generera bra idéer: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/412618?programid=1272
INTP!
Nu är det väl inte färdigforskat på det här området – men visst, jag köper ditt underförstådda påstående att 85% blir ammade alldeles för länge och därför utvecklar ett ständigt närhets- och bekräftelsebehov som påminner om narkotikaberoende.
En annan mycket intressant bok är Introvert : den tysta revolutionen av Linus Jonkman. Där Cains bok till stora delar är en genomgång av forskningsresultat och undersökningar är Jonkmans lite mer direkt och detaljerad. Han beskriver mer handgripligt skillnadena mellan introverta och extroverta egenskaper. Böckerna kompletterar varandra mycket bra tycker jag.
Take the test and check it out ! Att även Cornu har fattat detta är intressant: http://www.humanmetrics.com/
Själv är jag givetvis INTJ ! http://www.personalitypage.com/INTJ.html
BiQ, skrev om det här en del sommaren 2012.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/vilken-personlighetstyp-myers-briggs-ar.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/intj.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/introverts-unite-in-small-groups.html
I(89%)NTJ/P
BiQ, skrev om det här en del sommaren 2012.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/vilken-personlighetstyp-myers-briggs-ar.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/intj.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/introverts-unite-in-small-groups.html
Sorry, du ligger före som vanligt — !
Introvert och stolt!
Introvert och stolt!
Jag är extremt introvert, även gjort test som ger det resultatet.
Och visst tvingas jag spela extrovert till en viss gräns, men utanför den gränsen så får de välja någon annan.
Att lära mig våga säga "Nej" istället för att "fly" eller smita undan obehagliga saker, tog några år, men det var precis det jag behövde göra för att minska obehag och rädslor. Mina gränser är det som gäller, ingen annans.
Och nu kan de hota med vilka konsekvenser som helst, det funkar inte på mig.
Större undersökningar brukar uppskatta att andelen introverta ligger på 40%, inte så lite som 25%. Att det kanske "verkar" som att färre amerikaner är introverta beror sannolikt på att normerna i deras kultur ser ned på introverta och uppskattar extrovertitet.
I Japan är läget det motsatta. Man prisar introvertitet och ser med djup skepticism på ytliga amerikaner.
Det finns förresten undersökningar som antyder att introverta personer i större utsträckning använder sig av långtidsminnet när de tänker, varför de lätt kan bilda stora komplexa tankestrukturer och se samband. Nackdelen är att detta minne är långsammare och därför tar det längre tid för introverta att formulera sina tankar och uttrycka sig. Detta borde de flesta introverta personer känna igen från möten på jobbet med extroverta personer – där de introverta inte får en syl i vädret eftersom de inte hinner formulera vad de vill säga innan de extroverta personerna har pratat klart och gått vidare till nästa punkt på agendan.
Extroverta personer använder sig i större grad av det snabbare korttidsminnet när de tänker, varför de formulerar tankar mycket snabbare. Det innebär dock att de har mycket svårare att formulera komplexa tankestrukturer och sätta sig in i komplicerade teoretiska modeller.
Intressant, tack! Har alltid undrat varför jag lätt förlorar diskussioner trots att jag har rätt …
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vi gjorde Higgs vilket är en variant av Meyer-Briggs-testet på min arbetsplats för ett par månader sedan. När vi var färdiga fick vi ställa upp oss på rad baserat på hur vi hamnat på de olika skalorna, dvs. vilket av de 14 stegen vi hamnat på. Den spontana reflektionen bland de flesta, inklusive chefen, efter testet var att det fanns ett väldigt starkt linjärt samband mellan hur introvert man var respektive hur produktiv och genomtänkt man är i sitt arbete… De som objektivt ses som de viktigaste spelarna i gänget befann sig på den bortesta femtedelen av spannet, åt det väldigt introverta hållet. På de andra aspekterna var det betydligt mer blandat, där fanns både INFP och ISTJ. Viktigt att påpeka också att det inte hamnar om socialt bortkomna individer på något sätt, snarare humoristiska och eftertänksamma. Introvert verkar ha en lätt negativ klang om man inte satt sig in i vad de båda begreppen betyder i detta sammanhang.
mycket bra inlägg och rätt skönt att läsa om. Mycket att hålla med om när man har den läggningen.
Samma sak tycker jag finns inom idrotten. Lagidrottare kontra individuella idrottare.
Tror att det är många här på bloggen som själv karaktäriserar si som introverta?
Du får göra en undersökning Cornu.
Ni kan prova det klassiska citron-testet. Innebärande att man äter en citronklyfta varefter man slickar ett speciellt läskpapper. Ju fler "slick" desto mer introvert. Den typiskt extroverte får snart öken-känslan i mun. För er som inte förstår vad som menas med "slick" får jag hänvisa till sovrummet.
Prova det och se om det stämmer med er självbild!
Bra TED-video, tack!
Var häromdagen på Nacka Forums Bibliotek. Har hört så mycket om nacka-politikernas fanatiska marknadstänk(från 00-talet). Bl.a så har man haft som ambition att göra biblioteket till en mötesplats(man är inte ensamma om det numera) med öppenhet, cafeteria, barnsalongen mitt i. Plus några bokhyllor med böcker. Som en till o från flitig bibblan-besökare sedan barna-åldern har jag blivit mycket oroad(i dubbel bemärkelse)över hur antalet tysta zoner i samhället stadigt minskat. Biblioteket är inte längre en plats för lugn och ro, avskildhet för egentid med strö-läsning eller ren kunskapsinhämtning. Sedan lång tid ringer telefonerna i ett, videoskärmarna används utan hörlurar, snorungarna skriker under lekar med allehanda skramlande ting medan morsorna dricker latte istället för att läsa med barnen. I en hörna finns ett mindre studiebord med 6 platser. En ensam person försöker koncentrera sig medan 3 andra personer sitter och gafflar högt och gällt(grupparbete i bästa fall). Och ingen bryr sig. Mobil-förbuds-skyltarna togs ner för minst 5 år sedan på de flesta bibliotek(har besökt flera). Man måste sälja heter det. Kostnadsställe säger kommun-politruken.
De nyliberala marknadstänkarna med Erik Langby har lyckats! Jag såg 2 personer leta bland hyllorna. Av ca 40-talet personer. Är Boken död? Finns det något Tyst Rum kvar nu när kyrkorna måste låsa om sig för alla stölder. Men Biblioteket har fått renässans, hurra!
För två-tre veckor sedan såg jag en flicka i 20-årsålderna sitta på en kulle med en bok. Förvånad som jag blev uppstod genast tanken; har vi nått botten! Låt oss hoppas det.
http://www.vox.com/2014/7/15/5881947/myers-briggs-personality-test-meaningless
vilket förvisso inte alls motsäger förekomsten av olika personliga egenskaper i sig.