Roade mig med att betala lite räkningar. Kan konstatera att avlopptömningstaxan har höjts med 5.2%, eller som det heter: vi har ingen inflation i Sverige.
Fast det har vi förstås. KPI är bara ett rent fiktivt påhitt som modellerar KPI-Svensson, en person som definitivt inte existerar.
“En svensk KPI-Svensson skall både äga en egen bostad och hyra en lägenhet. H*n skall vara kvinna (köpa mensskydd), småbarnsförälder (blöjor), röka (cigaretter), supa (vin, sprit och öl), studera, vara sjuk (medicin och sjukvård), åka till Thailand varje år, köpa nya möbler, platt-TV och husgeråd varje år, äga bil mm mm. Kort sagt så måste KPI-Svensson dels ha väldigt dålig hälsa och ohälsosamma vanor, och förutom att vara både student, sjuk och föräldraledig även ha råd med utlandssemester, ny bil varje år, och ny platt-TV och dator varje år.”
I verkligheten struntar förstås företag fullständigt i KPI och exempelvis höjer en monopoltaxa med 5%. Lokalt monopol, eftersom företaget ifråga är det enda som får utföra tjänsten tömning av trekammarbrunn i kommunen. Fast gissningsvis är det kommunen som sätter taxan.
Mälaren. Härifrån får stockholmsområdet
sitt kranvatten. Oftast. |
Är då detta en engångshändelse? Svaret är nej, då man höjde taxan med 6.2% förra året.
Å andra sidan vet vi att de kommunala VA-näten lider av hopplös underinvestering, så man tar förstås ut det genom att höja taxorna även för de som inte är anslutna till VA-nätet.
Frågan är ens om tömning av trekammarbrunn finns med i SCB:s beräkning av KPI, eller om vi här har en tjänst som seglar förbi och utanför KPI helt? Någon kvalitetsjustering eller substitution existerar ju inte. Man kan inte tömma avloppsslam med högre kvalitet och någon ersättningstjänst man byter till istället, som en prenumeration på Netflix, finns inte heller. Istället är 5.2% i prisökning 5.2% i prisökning. Enklast att inte ha med sådana tjänster i KPI, då de inte kan smusslas bort.
Vad upplever du för prisökningar som inte följer KPI? Är det något förutom hemelektronik och bolån, som faktiskt blir billigare i verkligheten?
43 kommentarer
Trots avsaknaden av inflation så höjdes hyran nyligen, trängselskatten och kollektivtrafikavgiften lika så.
Lönen är däremot opåverkad…
Staten och kapitalet , de sitter i samma båt…
Staten och kapitalet , de sitter i samma båt…
Inget konstigt att avlopptömningstaxan ökar, därmed inte sagt att KPI är ett felaktigt mått på inflation. Det mesta som bygger på arbetskraft i Sverige ökar. Lönerna ökar också. KPI och inflationen ökar dock inte i samma utsträckning då vi också konsumerar många varor (och råvaror) från andra länder.
Felet är att Riksbanken har mål för inflationen. Det hade varit bättre med mål för löneökningarna istället då det är de som påverkar den inhemska inflationen och det är det enda som är rimligt för Riksbanken att ha mål för, se: https://iblandekonomi.wordpress.com/2015/02/28/inflationens-formenta-fortjanster/
Lagom höga löneökningar ger en sund och förutsägbar ekonomi.
Låter som en rimlig inställning – styra efter löneökningar, inte KPI.
Du vet att du kan göra länkar klickbara? Använd HTML-kod för att länka.
OK, tack för tipset. Klickbar länk: Inflationens förmenta förtjänster
Inflation i punktskatter, fordonsskatten höjdes 1/1-15 med ca 14% – om jag inte minns fel?
Min egen erfarenhet är att hemelektronik blivit avsevärt dyrare de senaste 18 månaderna om man bortser från restlager.
TV-apparater har iaf blivit väldigt mycket billigare (per pixel) iom 4k-intåget. 🙂
Kanske prisökning på hemelektronik hänger ihop med att kronan tappat mod Dollar, om elektroniken nu blivit dyrare. Tycker att paddor och mackar kostar ungefär som de brukar.
Lät GnuCash göra denna graf över mina löpande kostnader exklusive räntan. Tycker det ser ut som det mesta har ökat. Elen och bredbandet har minskat dock, men det beror på ny kyl/frys respektive uppsagt abonnemang.
Rena MP3-spelare har så gott som fördubblats i pris de senaste tre-fyra åren…
Oj, finns de fortfarande!
Man får tre platta TV apparater för halva priset av vad en platt TV kostade för tio år sedan. Dessa tre drar mindre ström ihop jämfört med vad en platt TV drog för 10 år sedan. Och de har mycket bättre bildkvalitet.
Många är mätta, man orkar inte konsumera hur mycket som helst.
MP3-spelare är väl ungefär lika populärt som Tamagotchi nuförtiden. En MP3-spelare för 79:- låter dock rätt billigt i mina öron. Lite slit och släng över det hela.
Mina glasögon kostade ca 60% mer än för 4 år sedan.
Däckbyte och förvaring kostar ca 30% mer än förra året
Men kan inte detta bero på ren girighet snarare än på inflation?
Elpriset är samma pris på avtalet, 3 års fastpris
Bredband oförändrat sen förra sommaren
Nej, inflation tar ju inte hänsyn till varför priserna höjs, utan bara att de höjs.
Sist jag såg på när någon gjorde en företagsbudget för nästkommande år, så tog man förra årets utgifter och la på 5%.. Antar att man gjorde likadant på inkomsterna. Och att fler gör så..
Jag periodiserar alla utgifter, genom att ta löpande 12 månaders räkningar och stoppa undan varje månad. För att kompensera just för prishöjningar lägger jag undan de senaste tolv månadernas utgifter, dividerat med tolv plus just 5%…
Poängen är att det brukar stämma rätt väl. Blir sällan speciellt mycket över, utan räkningarna ökar generellt med 3-5% om året…
Räkningar brukar vara sådant där man inte kan skippa, som fordonsskatt, avlopp etc.
Hm..Det var intressant, om alla hjälps åt så kan vi ju skapa lite inflation åt dem då, på 5%
Eller är det redan igång kanske?
Och allting började med att facket tvingade igenom en omotiverad löneförhöjning en gång för längesedan, sen har det snurrat på av sig själv.
Jag fick löneförhöjning med ca 2.3% om det gett mig 5% istället så hade det blivit bättre fart 🙂
Tror jag ska lägga det i förslagslådan
Nej, jag uppfattar inte inflationen som särskilt hög senaste åren. Några exempel:
Hyra 2011: 53717 kr
Hyra 2012: 61972 kr <– Stambyte och större badrum, dvs standardhöjning
Hyra 2013: 60391 kr
Hyra 2014: 60594 kr
Hyra 2015: 61920 kr
El 2011: 3991 kr
El 2012: 3935 kr
El 2013: 4241 kr
El 2014: 4036 kr
Andra räkningar/fasta utgifter för identiska tjänster är i stort sett oförändrade (försäkringar, Internet, etc). Exempelvis kostar bredbandet lika mycket idag som 2011, och jag betalar mindre än 2006 för en bättre tjänst. Även maten är förhållandevis billig. Det som ökar i pris är framför allt tjänster.
Jaså har du ingen inflation?
[url=http://www.ladda-upp.se/bilder/xokqafpfcovtjk/]LÄNKTEXT[/url]
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nytt försök.
Inflation?
… även andra utgifter av mer konsumtionskaraktär har gått upp ytterst lite. Om vi jämför mars 2015 med januari 2011:
Livsmedel i stort: +5,7%
Alkohol: +6,1%
Kläder: +8,6%
Skor: -0,5%
El: -15,7%
Hyra: +9,3%
Möbler: -1,8%
Läkemedel, glasögon etc: -1,4%
Drivmedel: +0,7%
Tidningar och böcker: +3,2%
Restauranger: +6,9%
Detta är då alltså på fyra år.
Känns som att det man klarar sig utan blir billigare och det man behöver blir dyrare.
Om nu riksbanken är så KPI-besatta kan de väl revidera definitionen av densamme så slipper de köra ekonomin i botten. Eller finns det andra motiv till nollränta? "Valutakrig" tex?
Jo jag upplever det också så. Sen så är det ju inte alltid prishöjningar rakt av, utan utbudet av billiga/enklare produkter som minskar. T.ex. en stor mobiloperatör som la ner sina billiga abonnemang för 18kr/mån och hänvisade till ett annat abonnemang för 168 kr/mån. Eller långsamma bredbandsabonnemang som försvinner utan att de snabbare prissänks inte fullt ut. Samma sak med bostäder; är det några som rivs så är det små lgh med enklare standard, och nybyggena har stora lgh med ekparkett och tvättmaskin. Visst får man mer per krona, men det är ju inte alltid man är ute efter.
KPI är ett stort jävla skämt! Här är några prishöjningar från nyår, alltså under bara de senaste 6 månaderna:
Mobiltelefon (Telenor, kvartal): 279 -> 297 = +6.4%
Mobilt bredband (Telenor, kvartal): 747 -> 897 = +20.0%
Fortum, elnätsavgift: 305 -> 331 = +8.5%
Sotning: 833 -> 847 = +1.7%
Trängselskatt: 18 -> 22 = +22.2%
Fordonsskatt: 2340 -> 2604 = +11.3%
Bilprovning: 375 -> 395 = +5.3%
Alkoholskatt: +9%
Deklarationshjälp (kr/tim): 390 -> 450 = +15.4%
Och så det bästa av allt: Pensionsökning: +0.2% Ja, du läste rätt: NOLL KOMMA TVÅ procent
Mina stampubbar har höjt priset på flera sorters öl. En Guinness höjdes nyligen med några kronor, efter att för bara för några månader sedan redan ha höjts med några kronor. Nu är Guinness importerad, men från euroland och kronan har stärkts mot euron de senaste månaderna – ändå höjs priset.
Hantverkare har höjt timpriset mycket de senaste åren. De jag anlitar tar ca 420 kr i timmen plus moms. Det är inte så många år sedan de tog 320-350 kr.
Efterlyser en uppräkning av vad som INTE ingår i KPI!
Hyra = dyrare
Mat = dyrare
Transport = dyrare
Lön = står still..
TV som man köper 1 gång vart 5 år = billigare..
Nä men visst fan har vi deflation Ingves!
Ja, det säkraste sättet att veta verklig inflation är givetvis att följa prisutvecklingen på Big Mac: Fram till 2009 korrelerade Big Macs pris och KPI med 0,8. (Perioden 1986-2008). Därefter har Big Mac ökat i pris, medan KPI har sjunkit. Jag tror att McDonald's sätter ett mer korrekt pris utifrån verkliga priser och kostnader än vad SCB lyckas räkna fram. När borgarna sänkte restaurangmomsen, så sänkte också McDonald's priset – inte lika mycket som momssänkningen, men något).
Det som verkar bli billigare är kläder och skor. Eller inte ökar i pris (och därmed minskar i arbetstid = pris). Men sånt är ganska dyrt till att börja med så jag tror inte att jag skulle märka höjningar under 10%. Men kanske fel där med. Kollade precis lyle & scott's lammullströja som idag kostar 900. För 3 år sedan kostade den 700 kr. En klänning på Jus kostar i dag ca 7000 kr. För 10 år sedan kostade de ca 2500 – 3000 kr. Men sandaler är jag SÄKER på inte har ökat i pris.
När jag var student kostade en ny vinylskiva = 3 öl (på nation i Lund) = 75 kr. Jag uppskattar att 3 fulöl går att få för 120 kr i dag – men det är jäkligt svårt att kunna köpa en ny skiva (och absolut inte en ny vinylskiva) för det priset. När jag kollar på nya skivor kostar de ca 180 kr, dvs drygt 4 fulöl. Och det har skivorna kostat sedan cd'n kom på 90-talet.
Basservice på bil: 1500 -> 1700 kr
SL sms-biljett: 36 -> 45 kr
Frisör: 220 -> 240 (på 2 år)
bio är dyrare, allting ute(mat o dryck) upplever jag som dyrare..
Jag har reagerar på att snabbmaten blivit otroligt dyr. En pizza går inte få under 70-75 kr. Asiatwoken samma pris. Ändå har restaurangmomsen sänks. Ska bli intressant att se priserna när momsrabatten fimpas. Det kommer nog inte gå att luncha för under hundringen någonstans.
Håller med om att det beräknade KPIt är ett skämt. Vore intressant att höra om någon har några teorier om varför man vill mörka inflationen? Handlar det om att sänka folks löner för att öka vår konkurrenskraft, eller om att få fortsätta stimulera ekonomin för att ha råd med en viss politik?
Man justerar nog moms och annat för att simulera god inflation och KPI.
Jag misstänker ibland att moms-intäkten för staten är högre än bara den moms kunden betalar, och det är ju detta man visar upp som intäkt.
Men det finns ju alltid en förädling i varje led och en skillnad i ingående och utgående moms mellan olika led. Så momsen på förädlingsvärdet i varje led måste ju adderas till vad kunden betalar i moms som en total intäkt för staten.
Anticimex trygghetsavtal.
2013: 1152
2015: 1425
+23,4%
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.