Medan E-boken aldrig verkar ta fart i Sverige har E-distribution av ljudböcker blivit allt mer dominerande. Åtminstone gäller detta för egen del.
Branschstatistiken till och med 2013 är inte direkt imponerande. 36% av ljudboksförsäljningen i kronor räknat skedde med E-distribution, både nedladdat och strömmande. Dock bör detta jämföras med E-böckernas 2.9% av försäljningen av böcker med text. Siffrorna för 2014 finns inte än, men enligt uppgift ökar E-distribuerade böcker. Dock är detta Förläggareföreningens statistik, och där ingår inte alla förlag. Mindre, sk oberoende förlag, kan förstås ha betydligt större försäljning via E-distribution.
E-distribution av ljudböcker är alltså stort, men beror förstås en del på läsekretsen.
För min del är utvecklingen likartad, men ännu mer positiv för E-distributionens del.
Min försäljning E-ljudböcker som
andel av ljudböcker 2012 – 2013 |
Av min totala bokförsäljning 2014 låg 5.7% på E-böcker för läsning, eller dubbla branschens siffror, och 9% för E-ljudböcker, där E-ljudböcker stod för 60% av ljudböckerna, jämfört med branschens 36% året innan.
Dock är det så att fysisk ljudbok mer är att jämföra med inbunden bok i försäljningscykeln. Samma år som en bok ges ut är försäljningen av fysisk ljudbok relativt stark, medan efterföljande år blir E-ljudböckerna en större andel. Bland annat beror detta på att bibliotek köper in fysiska ljudböcker, vilket syns i statistiken. Motsvarande gäller också för E-böcker, och eftersom Stjärnklart sålde väldigt bra i höstas pressar det ner den totala statistiken något.
Bifogar en graf över andelen försäljning E-ljudböcker 2012 – 2014 för min del. Midvintermörker kom som ljudbok först 2012, därav är inte 2011 med. Midsommargryning gavs ut 2013 och Stjärnklart 2014, vilket också förklarar den relativt låga andelen E-ljudböcker, bland annat pga bibliotekseffekten enligt ovan.
Ändå ser man att 54% av Stjärnklarts sålda ljudböcker förra året var E-distribuerade, trots att det var en ny bok och trots bibliotekseffekten.
Själv klarar jag inte av att lyssna på ljudböcker, då jag genast zonar bort och börjar tänka på annat. Har alltså inte lyssnat på mina egna ljudböcker. Har inte ens lyssnat på inläsningen av Sexscenen (stort s) i Stjärnklart.
För den som vill lyssna på ljudböcker i mängder rekommenderas förstås Storytel, som ska vara en fantastisk tjänst och dessutom ett välmående företag.
7 kommentarer
Kan bara hålla med om Storytel. Kör enbart med det numera och är absolut värt 169 spänn per månad i mitt fall. Jag plöjer ljudböcker på löpande band (!). När jag tränar, städar lagar mat, promenerar, i bilen, i sängen m.m. Den enda aktiviteten då jag skippar ljudböckerna är när jag kör motorcykel. Då njuter jag av åkturen på annat sätt.
Btw, Stjärnklart är mycket bra inläst.
På en del bibliotek kan man låna ljudböcker digitalt genom att plugga in lämplig apparat. Den möjligheten finns på 50% av de bibliotek jag besöker.
Är väl en ganska logisk utveckling.Ja har ingen cd-spelare på telefonen och att göra sig omaket att rippa mp:3or från cd-skivor för att få in dem i telefonen känns ju också ganska meningslöst när man faktiskt kan ladda ner filerna direkt i lämplig telefonapp.
Kört Amazon/Audible i många år själv.
2014, plöjde jag 2-3 böcker per arbetsvecka, plöjt igenom så otroligt mycket på sci-fi de senaste åren att det börjar bli svårt att hitta böcker som intresserar en. Tex plöjt igenom samtliga ljudböcker av Star wars Expanded universe (flåt disney, star wars legacy eller var det legends) då många av dessa ljudböcker enbart finns på gamla hederliga kassettband så har man lyckats få tag på sånna rippar.. o herregud vad dålig kvalitet det är på ljudet, men är man en nörd så är man.. riktigt bra böcker faktiskt.. =) ) Dock så är De absolut bästa starwars böckerna i ljudbokform är förståss "Fate of the jedi" serien, så otroligt najs Marc Thompson har en så skön röst.. =)
Hmmm kanske skulle ta o läsa igenom vad man skrivit också så meningarna inte är helt off.. men men slänger man bara in en post, och avbryter halvt in för att leta på vem som voicade vissa böcker o sen fortsätter utan att läsa blire lätt fel.. Nu när man inte jobbar för fullt så blire 1-2 böcker per vecka ist.. 😛 När man cycklar, handlar, lagar mat, städar, tvättar allt.. utom när man umgås med barnen o flickvännen förståss.. 😛
Köpte Stjärnklart som e-bok, på Bokus har jag för mig. Inte så många böcker som tillför något nytt längre. Dock var stjärnklart helt ok, speciellt med tanke på att den utspelade sig i Sverige och att bloggaren himself var författaren, vilket kittlade nyfikenheten lite extra. Ljudbok blir nog aldrig min grej så länge man inte kan snabbspola hela boken utan att uppläsaren låter som kalle anka. Det är alldeles för mycket utfyllnad i böcker nu för tiden, speciellt de som räknas som vetenskap. Ofta tappar jag intresset efter halva boken då jag vet vad resten kommer att säga. Förmodligen är det den amerikanska stilen med överdriven pratighet som sprider sig för att fylla 300 sidor när hälften hade räckt mer än väl.
Mitt intryck är att "eboks-boomen" i de anglosaxiska länderna hänger ihop med möjligheten till "egen-publicering" på Amazon (Kindle) och Smashwords. Dessa böcker är ju också väldigt billiga om man jämför med vad de som ges ut på vanliga kommersiella förlag brukar kosta. Men publiceringen av dessa e-böcker tar ju inte alls hänsyn till marknadskrafterna. Just nu finns det exempelvis drygt 230 introduktionsböcker till i Evernote varav 6 är helt gratis och bara att ladda ned. Dessutom annonseras man att det kommer 2 nya böcker om Evernote i maj och de kan förbeställas. Jag kan inte låta bli att undra hur länge detta kommer att hålla på. Blir inte marknaden mättad?