Det bedrivs ifrån socialistiskt och fackligt håll en desinformationskampanj om att fasta jobb är på väg bort. Verkligheten (definition av verkligheten: SCB:s statistik) är istället att aldrig förr har så många varit fast anställda i Sverige som nu.
Under Göran Perssons gamla socialistregim var fjärde kvartalet 2005 blott 3 270 700 fast anställda i Sverige. När socialisterna åter tog makten och bildade regering under fjärde kvartalet 2014 hade antalet fast anställda stigit till 3 543 900, eller en ökning med 8.35%.
Detta är den högsta siffra fast anställda som någonsin funnits i Sverige.
Graf ser ni nedan, där man även ser antalet med tidsbegränsade jobb.
Antal fast anställda respektive tidsbegränsat anställda i Sverige 2005K2 – 2014K4 |
Antalet tidsbegränsat anställda stiger alltid något i andra kvartalet, då juni månad finns med, och ytterligare i tredje kvartalet då juli och augusti hamnar i tredje kvartalet. Dessa anställda kallas för sommarjobbare och semestervikarier. Fjärde kvartalet har också generellt fler tidsbegränsat anställda på grund av julhandeln och julledigheten. Dessa kallas extrapersonal vid jul eller ungdomar som jobbar när skolan har tagit ledigt. Kvartalet med minst antal tidsbegränsat anställda är första kvartalet.
Att ungdomar kan få jobb över sommaren eller över jul är positivt och inte ett tecken på utanförskap eller motarbetande av fasta anställningar. Ju starkare julhandel, desto mer extrapersonal etc.
Även kommuner ser till att erbjuda fler sommarjobb åt ungdomar, vilket också ökar antalet tidsbegränsat anställda. Detta är också positivt och inte ett tecken på ett prekariat eller utanförskap.
Den fasta anställningen i Sverige är på inget sätt hotad. För socialister och facket har dock inte verkligheten något med saken att göra, utan det handlar om att måla upp en fiktiv berättelse för att påverka sina egna dunkla syften – fler fackligt anslutna och mer pengar till fackpamparna. Socialistiskt styrda kommuner och landsting är naturligtvis välkomna att sluta erbjuda ungdomar tidsbegränsade anställningar över sommaren och kan strunta i att ta in semestervikarier till äldreboenden och sjukvård över sommarsemestern, så blir statistiken trevligare med färre tidsbegränsade anställda. Men det blir inte trevligare för patienterna.
35 kommentarer
Samtidigt har det ju aldrig bott så många i Sverige. Därför är ju det totala antalet ganska ointressant, utan man bör ju istället kolla på den procentuella andelen fastanställda…
Siffrorna finns ju lätt tillgängliga på SCBs hemsida, men om du vill slippa leta så är befolkningsförändringen Q42005 till Q4 2015 +7,73%.
Andelen fast anställda i förhållande till befolkningen under samma tidsperiod har gått från 36,15% till 36,36%
*Q4 2014
Nja, vill man undersöka om det finns en epidemi av visstidsanställningar vore det väl mest rätt att undersöka den ljusa delstapelns höjd med den totala stapelns höjd.
Dvs andelen av alla anställda öht som är visstidsanställda?
Vore det som LO säger så borde ju den ljusa stapelns andel av totalen öka avsevärt vilket inte verkar vara fallet.
Sen att det finns en massa människor som inte har en anställning alls är nog ganska ostridigt men det var ju inte det diskussionen handlade om.
Finns väl förresten ingen som bestrider att livet kan vara hårt som visstidsanställd och att det är bättre att vara fast anställd men påståendet att fastanställningar skulle vara hotade generellt verkar ju helt felaktigt.
Däremot kan man kanske detaljera sin diskussion och diskutera olika specifika branscher. Jag kan spekulera i att om man tog upp statistik för lagerpersonal och vårdpersonal så skulle man se en markant ökning men då är det ett branschspecifikt och inte generellt problem.
jag håller med Erik Marklund här ovan "kolla på den procentuella andelen fastanställda" både som del av befolkningen och del av arbetskraften.
Och om befolkningen ökat, i huvudsak genom invandring kanske det tillsammans med procenten ger belägg för att även invandrare arbetar. För det kan väl knappast vara sjukpensionärer som piskats in på arbetsmarknaden igen som står för ökningen.
Jag hoppas nu att du menar andelen av de som jobbar, för det tar ju i snitt 7 år för hälften av de nyanlända att komma i arbete. http://www.tino.us/2014/06/skrona-att-invandrare-kommer-i-arbete-efter-sju-ar-efter-sju-ar-jobbar-halften/
Klandrar inga invandrare så sätt, heder åt de som lyckats, för det är bevisligen inte lätt.
Syftade t ex på att om vi tar in en miljon människor de kommande 4 åren så är det en självklarhet att andelen fastanställda minskar.
LO styr mycket i Sverige-även debatten.
SR/S(v)t har också delaktighet i denna kampanj mot tillfälliga anställningar.
Företagen har stora kostnader för att säga upp folk-därför anlitar de allt oftare bemanningsföretag.
De som jobbar där har en osäker anställning. Räknas den som fast?
Ett annat socialistiskt flum eller kanske bara skogsmulleflum är att jobben inte räcker och att de måste delas. Ju fler som arbetar desto fler jobb blir det. Först när naturresurserna sinar, eller blir för dyra att utvinna, tar jobben slut, eller blir rättare sagt inte värda mödan, hur mycket man än moraliserar.
Är positivt att det skapats många jobb under de senaste 10 åren, men hur många av jobben har skapats genom olika stimulanser, avdrag, och andra arbetsmarknadsåtgärder?
Hur många är Fas #?
När vi blir fyrtio miljoner i landet som Annie Lööf m fl vill så är det troligt att minst fem miljoner av dem har något slags fast anställning, så kan våra korkade och förljugna politiker slå sig för bröstet över hur fantastiskt duktiga de varit på att skapa fler arbeten. Man måste dock räkna sådant här per capita, precis som man bör räkna BNP/capita.
DN har idag en granskning om invandrare och arbete från 2004-2014. Det är en intressant granskning där det trots allt gått 10 år sedan de fick permanent uppehållstillstånd så har gruppen flyktingar endast en medianinkomst på 13 000 kr. http://www.dn.se/nyheter/sverige/tio-ar-senare-har-varannan-mindre-an-13-000-i-manaden-1/
Alltså inte mycket till fast anställning där. 15,5% har av de i gruppen flyktingar har dömts för brott, dock finns inget jämförelsetal för gruppen icke invandrare, men gruppen arbetskraftsinvandrare har 2,6% (och då vet vi ju hur få av brotten som går hela processen hos polisen utan att läggas ner och att plockepinn-området trafikförseelser är undantagna ur siffran)
Integrationspolitiken har misslyckats, konstaterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och blundar liksom våra andra politiker för att vi måste införa U-landslöner om vi skall ha någon chans att ge arbete åt alla nykomlingar.
De där U-landslönerna är ju redan införda och etablerade på den svarta arbetsmarknaden så klart. I Malmö kan man få bilen tvättad etc för 99 kr medan en vanlig P-plats i centrum kostar typ 25 kr/tim. Det går ju nästan jämnt ut att parkera hos biltvätten istället för på gatan…
Den här anekdoten har jag kanske dragit innan förresten men en gång när jag skulle köpa kebab under lunchen i Malmö så annonserade restaurangägaren högt och tydligt till alla gästerna att köerna tyvärr var lite långa eftersom de efter myndighetskontroll tvingats skicka hem de "anställda" som saknade arbetstillstånd öht.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/svarta-malmo/
Det där är ju bidragssubventionerade löner, inte U-landslöner.
Fast anställd betyder inte heltid 40 timmar i veckan, utan kan vara fast anställd pensionär som jobbar RUT som gräsklippare 1-timma i veckan.
Pensionärerna har ökat sin sysselsättningsandel.
Vårdbiträden brukar ligga på 80 – 85% i tid vid fast anställning vid Kommun o Landsting.
Då per capita inte ökat nämnvärt MEN det har skett produktivitetsutveckling så borde då dom nya jobben vara sk. enkla jobb, vilket då i sin tur gör att vi överutbildar o inte matchar.
Hur mycket har dessa ökade jobb kostat ?
Tja Staten har levt över sina tillgångar med 250 – 300 miljarder under två valperioder, är det investeringar, nyttosaker typ krigsmaterial, infrastrukt. eller förbrukning, typ bidragsarbete, MV
Billigaste borttagandet från arbetslöshetssiffran verkar vara då 'arbetsgivaren' får 5-tusen i månaden o inget ansvar, 60-tusen +a-kassa inte fullt 250-tusen per bortplockad.
Ett jobb skapat av Staten verka kosta BRUTTO mer än miljonen per år och det verkar som att det gäller så länge det jobbet existerar.
Fast anställd får semesterersättningen utbetald till semestern o får då mindre i börsen än en 'ring o spring' som får runt 12% semesterersättning direkt o tror då att han får en sjujäkla lön o blir skitsur till . . . .semestern.
Som de ändå inte har möjlighet att ta
Definition "fast anställd"? Fast anställd för 10 tim/vecka?
Jag undrar hur många som har en fast heltidsanställning(?)
… som inte är subventionerad, alltså utan bidrag.
Gissar på 2 milj…
Det här syns ganska enkelt i SCB:s arbetskraftsundersökning.
Antal anställda Q4: 4 274 000 (se diagrammet).
… varav heltid (definierat som >= 35 timmar per vecka): 3 662 000
Du gissar alltså att vi i Sverige har 1 662 000 subventionerade jobb…
Så kan vi också slå ihop detta med arbetsförmedlingens statistik (från Januari 2015).
Arbetssökande som har arbete med stöd: 90 378
Nystartsjobb: 43 300
Yrkesintroduktion: 884
Förmodligen har inte andelen deltidsarbetare ändrats sedan affärerna började ha öppet på Lördag och Söndag. Däremot har det blivit ett problem på senare tid eftersom man nuförtiden måste låna orimliga summor för att skaffa en lägenhet, och det är väldigt svårt att få stora lån om man inte har en heltid.
En annan fråga är Fackets och det tjafsande om rätten till heltid. Om rättan att få gå upp till heltid från deltid. bara det att massor av medlemmar. Ofta kvinnor inom vård och omsorg inte vill ha heltid utan tycker deltidsarbete är bra. men det fattar inte ffa kommunal
Fast samtidigt har många 40-talister gått i pension under senare år och lämnat arbetsmarknaden. Vad som borde jämföras är hur utvecklingen varit för gruppen efter utbildning till pension och inte totalbefolkningen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur är siffrorna i graferna beräknade? Är antal verkligen antal st, dvs hela personer?
två visstidare på 50% ger ju bara en 100% visstidare. fast anställda arbetar mer.
1990 fanns det 3,6 milj fast anställda.
Hur många av jobben är skattefinansierade? De arbeten som bidrar till positiv handelsbalans finns inom exportindustrin, ska vi räkna hållbart välstånd är de dom som ska räknas.
.
Nja Conradius hur tänker du då om hållbart välstånd? En importerad maskin som gör tillverkning av något klart lönsammare ger vad? En duktig lärare som ger bra resultat vad betyder det? En bättre isolerad villa som minskar energibehovet? En kortare sjukskrivning pga av bra vårdinsats?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det kan vara bra att importera en maskin bara vi kan exportera lika mycket. Annars måste vi låna till vår konsumtion som USA, Grekland m.fl. M.a.o. vi blir konkursmässiga. Det pratas inte mycket om handelsbalans, det är ju den som gjort att västländerna levt gott på sin export fram till för några decennier sedan då tillverkningen började utlokaliseras till lågkostnadsländer. Självklart är det bra med duktiga lärare, hantverkare och sköterskor men i tjänstesamhället byts bara pengar internt.
Mvh
Conradius
Conradius vår tjänsteexporten ökar allt mer. Från slutet av 70-talet och länge tjänade Televerket och efterföljaren Telia-Sonera mycket stora summor på att förmedla telefontrafik till Saudi från de flesta länder som ville ha telefontrafik dit. Skedde genom förmånliga vior som innebar att det var billigare för andra länder att ringa via Sverige. Större delen av mindre länders telekomchefer gick på 80-talet på kurser i Kalmar och de kurserna var inte gratis.
Talade i förra veckan på La Gomera en hel del med en äldre tekniker som tillbringat åratal med olika byggprojekt utomlands ledda av svenska företag. Visst importerades en del svenska produkter men mycket är själva arbetet utomlands. De svenska anställda verkade tjäna bra. Men det var inte alltid ofarligt. Han berättade tex om deras snabba ombyggnad i Saudi av en vattenbassäng i betong till eget skyddsrum när Sadams misiler började flyga in. Ordinarie arbetet drevs vidare under tiden. Nu levde han och frun mest för sin trädgård och golfspel med en och annan utlandsresa.
Har själv tidigare hyrt ut lägenheter till mest utländska turister och sedan sålt några fastigheter på export, dvs till utländska köpare. Just turism ger allt mer inkomster för Sverige även om jag nu brände en del i förra veckan på att besöka en vulkan på en ö och en regnskog på en annan. I vulkankratern där vi på kvällen studerade natthimlens stjärnor och skålade i "champagne" med de i övrigt engelska medresenärerna hade många mer speciella scener till filmer spelats in. Regnskogen bestod mest av olika lagerbladsträd på lägre höjd och högst upp av 15 m höga ljungträd.
Musik och dataspel ger mycket mer till Sverige än motsvarande import. Royalty till svenska uppfinnare är också rätt stora. Håkan Lans fick så mycket pengar att Riksbanken blev förvånad och blev tvungen att undersöka det hela när han vunnit en patentstrid om färggrafik.
Tjänster innebär långt ifrån som du ser ovan att pengar byts internt.
Vänliga hälsningar
Nanotec