Arla sänker mjölkpriset efter årsskiftet, och många bönder kommer tvingas lägga ner, då prissänkningen riskerar utplåna hela deras redan marginella överskott. 7% är mer än många bönder går med vinst, och då talar vi om mjölkbönder med mångmiljoninvesteringar i ny utrustning.
Enligt uppgift finns det flera bönder som inte bara lägger ner och lägger av. Utan bönder som bokstavligen kastar in handduken genom det i Sverige tabubelagda handlingen självmord. Uppgifterna blir naturligtvis på anekdotnivå, då ingen kartläggning sker och sådant här aldrig hamnar i nyheterna. Det finns ingen anledning för mig att lista självmorden och självmordsförsöken, utan ni får lita på dessa uppgifter.
Att vara affärsdrivande bonde är ett kall. Arbetstiderna är långa, arbetsveckan har sju dagar året runt, utan semester, lönen för mödan är låg och om man inte personligen brinner för verksamheten skulle man lagt av för länge sedan. Det personliga engagemanget leder också till att när livsdrömmen och livsverket blir helt ohållbart på grund av mjölkmonopolets prissänkningar så ser en del dessvärre bara en utväg.
Var ligger då Arlas ansvar? Det danska bolaget måste förstås anpassa sina priser till världsmarknadspriset, men samtidigt har man målat upp en helt annan och rosig framtidsbild för sina medlemmar såväl som kunderna, som matas med bilder på lyckliga unga kvinnliga bönder som kramar sina kor. Verkligheten är sällan så lycklig och Arla borde snarare sluta med skönlitterära berättelser och berätta om verkligheten. Allt annat är oansvarigt och en lek med medlemmarnas ekonomi, där man luras till mångmiljonskuldsättning som inte ger avkastning.
Vad kan man som konsument göra för mjölkbönderna? Man kan köpa svenskt, både nötkött och mjölkprodukter. Nötköttet är ofta en biprodukt av mjölkproduktionen, då kor måste föda kalvar för att kunna få mjölk, och 50% av kalvarna blir tjurkalvar, som inte behövs för att ersätta äldre mjölkdjur. Därtill måste ett överskott på kvigor förstås också slaktas, då en mjölkko hålls mer än de två kalvningar som i snitt behövs för att föda en potentiell ko.
Samtidigt är frågan om det är rätt att köpa Arlas produkter? Det finns många småskaligare alternativ, och de blir fler. I min närhet finns det t ex en invandrad nederländare, som har en mjölkautomat på gården, där man direkt kan köpa pastöriserad mjölk från gården. Bara att ta med sig en dunk och tappa upp. Dock motarbetar som bekant Livsmedelsverket sådant här. Oavsett kan du välja andra aktörer, inklusive franska Skånemejerier och deras ekologiska Hjordnära, eller jättegården Wapnös transportfria mjölk, eller varför inte Falköpings Mejeris produkter. Alla dessa har kortare transporter mellan mjölkgård och förädlingspunkt, medan Arlas produkter kan åka tvärs över hela landet från bonden till mejeriet, och sedan tillbaka till butiken bredvid bonden.
Under tiden avslutar dessvärre fler bönder sina liv framöver. Även om det sker i det tysta och under radarn.
För alla blir det inte en god jul. Tvärt om blir det en bister jul över gårdens bokföring, och tragiskt nog kommer det vara den sista julen alls för en del.
Efter årsskiftet kommer jag börja skriva krönikor i Jordbruksaktuellt och Skogsaktuellt, två gånger i månaden. De kommer länkas härifrån bloggen, för er som inte får dessa tidningar hem i brevlådan.
24 kommentarer
Själv tycker jag att de andra aktörernas produkter är godare och av högre kvalitet. Tyvärr så kan man inte hitta konkurrenternas produkter överallt, till skillnad från arla som finns i nästan varje butik.
Nu kommer Arlaharen och skjuter dig i huvudet!
Köp närproducerat! Skånemejerier är inte fullt lika transportsjukt, men lite bättre. Wapnö finns bara runt Wapnö och rimliga transportavstånd, men when in Mellbystrand eller Tylösand så köp Wapnö.
Köp bara svenskt kött! Som bekant är danskt griskött är ruttet (rena ebolan! ) Det visste redan Hamlet…
Skånemerjerier har knutit sitt avräkningspris till Arla med ett tilläg på några ören.
Mycket av det vi köper kommer från Falköpings mejeri, bra produkter, men problemet är att allt nuförtiden
skall vara billigt, ingen vill betala för kvalitet.
Nu har vi snart inga mjölkbönder i Sverige, så vi får importera det mesta.
Själv bojkottar jag Arla sedan flera år, just för deras monopolfasoner och utsugande av bönderna. Tyvärr går det inte att upprätthålla en hundraprocentig bojkott, då affären ibland inte har något annat att välja på, men jag gör så gott jag kan. Mjölk från Wapnö (finns överallt i Göteborg), Hjordnära eller Åsens (Skånemejerier), grädde från Wapnö eller Falköpingsmejerier, yoghurt från Lindahls, smör från Valio, keso av ICAs eget märke …
Skånemerjerier har knutit sitt avräkningspris till Arla men lägger till några ören, bojkott av Arla leder till mer pengar i Lactalis ficka och mindre till svenske bonden.
Lindahls är skånemejerier men importerat från Tyskland, Svenska mjölkbönder tackar för stödet av bra djurhållning och låg antibiotikaanvändning.
Valio är finskt, kanske värt att stötta då finska mjölkbönbder får massiva stöd från staten (sett i förhållande till hur svenska bönder behandlas).
ICAs keso har jag för mig att Arla tillverkar, om den inte är utländsk.
Dock håller jag med om att Arla ofta spelar fult. Men där hoppas jag på att nya kooperationer eller företag i mejeribranschen dyker upp.
Finns det inte bidrag som man kan söka för investeringar för mjölkproduktionen, så kanske inte egen investerat kapital behöver vara så stort? Annars inom jordbruket ser det ut som en hel bidragsdjungel för en utomstående. Man hittar kanske inte bidragen för alla bidrag.
RUT och ROT var nästan det dubbla 2013 i jämförelse.
Dessutom är det just de som har gjort nyinvesteringar som sneglar på sin hagelbössa.
Jag körde mjölkbondesafari i norra Finland för någon tid sedan. Oj så mycket mjölkbönder där fanns. Mestadels mycket fina nya anläggningar av automatkaraktär, men även äldre mer gammaldags gårdar. Bönderna såg alla mycket välnärda ut. Flertalet hade anställda från östeuropa som gjorde grovgörat. Jag såg inte skymten av någon kris. Skillnaden mot Sverige utgörs, antar jag, av inställningen till jordbruksstöd.
Mjölkkonsumtionen per capita har ju sjunkit med typ 30% sedan toppen 1980. Man kanske kan dra slutsatsen att befolkningens mjölkkonsumtion är på väg att normaliseras mot resten av världen. Visst är mjölk ett bra livsmedel, men absolut inte nödvändigt på samma sätt som förr i tiden.
Och mjölk som måltidsdryck är ganska säkert på väg ut, speciellt när barn får välja själva. Det är lite som religion. Den sprids i huvudsak från förälder till barn. Den som inte blir infekterad som liten blir i allmänhet resistent mot framtida infektion.
Toppen var i början av 1950- talet…
Per capita.
@TG
Min google fu är under utveckling.
Tack för rättningen.
Glöm inte avregleringen av mjölkkvoterna till våren inom EU, det kommer att bli värre, garanterat.
Nåja, vi får vara glada att priset på drivmedel och räntorna är låga, det är inte helt nattsvart än.
Så länge bostadsbubblan är intakt åtminstone…
@Conny,
Grattis till att du skall skriva krönikor där.
Jag och autostavningen är inte kompisar, Cornu skall det vara.
Köper nästan bara svenskt kött och Arla kommer få sälja mindre framöver.
Hemskt att Sverige misskötts så mycket när det gäller möjligheter till mat i krislägen och att självmord blir ett alternativ för de bankrutta bönderna. Ja även jag har ett ansvar i mina inköp. Ansvaret vilar än tyngre över beslutsfattare i regering riksdag och butiker som nu kan börja göra något åt det hela.
De gamla besluten dvs vem har gjort mest fel är mindre intressant än nya förestående löftena och mest realisering av dem.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sverige misskötts när det gäller mat? Ja absolut, men det förfaller ligga i linje med en hel del andra viktiga områden, typ polis (uppklarandeprocent), försvar, skola, infrastruktur, ja listan börjar kännas lång. Måhända är det fråga om ett större problem högre upp i hierarkin?
Att vara bonde idag är korkat; hög belåningsgrad, stillasittande, buller och låga marginaler. Känner dock en del f.d. bönder som ställt om till självhushåll istället och verkar riktigt nöjda med det.
Bra att du tar upp frågan Cornucopia. Att vara storskalig jordbrukare ger konkurrensfördelar men kan innebära en samhällsmässig sårbarhet. Det är ju ingen hemlighet att tillväxten i svensk jordbruksnäring inte ökar. Vi bör ju ställa oss frågan varifrån merparten av våra produkter på de svenska matborden kommer ifrån och hur de kontrollerats och producerats. Vad värre är att utvecklingen är irreversibel. Lycka till när transporterna från Europa uteblir pga av transportkostnader eller en större efterfrågan i ursprungslandet. Är det då de storskaliga jordbruken som kommer att försörja Sverige? Att ta över föräldragården idag innebär sannolikt att marken antingen planteras med skog eller styckas upp för högre avkastning vid försäljning. Lönen efter omkostnader lockar få till denna branch idag. Skyll dock inte på Arla då bonden inte är utan skuld i frågan. Så länge människor jobbar till underpriser, accepterar höga omkostnader och inte organiserar sig får alla betala priset så småningom.
De väldige härar med skri och med dån
slå riken och byar omkull;
tyst bygga dem bonden och hans son
som så i blodbestänkt mull. (Erik Gustaf Geijer)
http://www.sverigessmabrukare.se/
Cornucopia,
"50 % av kalvarna blir tjurkalvar"
Många anväder numera könssorterad sperma vid semin
Bättre att börja med att föda upp nötkreatur. Dom jag känner som sysslar med det har alla miljoner på banken och tjänar bra med pengar (inte undra på när ett kilo svenskuppfödd oxfile går för 400-700 kr i disken).
Verkar vara ett bra yrke om man har tillgång till ladugård och betesmark utomhus.
Sorgligt att läsa då bonden har det absolut viktigaste jobbet. Synd att dom inte kan leva på respekt för min och många andras har dom!.