Saudi-Arabiens oljeminister Ali al-Naimi har okritiskt uppmärksammats för att förtydligat den nya policyn från Saudi-Arabiens sida – oavsett hur lågt oljepriset går tänker man öka oljeproduktionen. Men frågan är om man bluffar och faktiskt inte ökat sin oljeproduktion?
I en intervju hos MEES – Middle East Economic Survey – sade al-Naimi att man kommer öka sin oljeproduktion oavsett vad som händer med oljepriset. Bland annat kan man läsa referat av denna intervju hos Financial Times, eller en avskriven översättning av Financial Times på äkta journalistik-2014 hos DI (“Det sa Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi till Middle East Economic Survey på måndagen, enligt Financial Times.” – journalist refererar journalist som refererar journalists intervju med källan.)
Bland annat hävdar al-Naimi att oljepriset aldrig kommer gå över 100 USD igen och att man kommer fortsätta öka sin oljeproduktion även om oljan bara kostar 20 USD. Sedan kommer direkta uttalanden om att detta allvarligt kommer skada andra producenter.
“So sooner or later, however much they hold out, in the end, their financial affairs will limit their production […] We want to tell the world that high efficiency producing countries are the ones that deserve market share […] If the price falls, it falls . . . Others will be harmed greatly before we feel any pain.” – Financial Times
Detta inkluderar många andra OPEC-länder, inklusive Venezuela. Värst blir det förstås för djuphavsoljan och speciellt den extremt dyra skifferoljan i USA.
Men frågan är om Saudi-Arabien bluffar? Kom ihåg att verkligheten inte spelar någon roll, utan allt handlar om berättelser (eng narratives) och hur man via dessa får marknaden att uppfatta verkligheten.
Dessvärre släpar produktionsstatistiken efter. EIA:s månadsstatistik sträcker sig bara fram till september och i den har Saudi-Arabiens oljeproduktion fallit sedan augusti 2013. Den har bara tillfälligt ökat januari 2014 och juli 2014, alla andra månader har den minskat sedan dess.
Däremot dumpade man priserna på olja till sina asiatiska kunder och drog igång prisraset.
Frågan är då om man faktiskt ökat produktionen och inte bara pratar om det. EIA:s statistik för november och december har vi framåt mars – april, och då vet vi facit.
Frågan är också om vi ser en defacto upplösning av OPEC här? Saudi-Arabien går rakt emot tidigare policy att få så bra betalt som möjligt för den olja man har, och återupprepar istället 80-talets prisdumpning.
Den gången knäckte man Sovjetunionens ekonomi, vilket ledde till Sovjetunionens kollaps tillsammans med kapprustningen från Reagans sida. Läget kan sägas påminna om idag, med ett Ryssland som bränner alla sina pengar på upprustning och nu får sänkt oljepris i knät.
Extra intressant är att detta, likt på 80-talet, sammanfaller med Jim Rogers råvarucykels slut.
Som investerare får man här göra en avvägning. Kommer Saudi-Arabien fortsätta lyckas sänka oljepriset via snack eller faktiska produktionsökningar, och hur länge innan peak oil, både nationell, regional eller global sätter stopp för möjligheten att hålla kvar oljepriset här nere, eller lägre? Är rent av Rogers råvarucykel snart slut?
Den billiga konventionella oljan peakade 2005. Ökad nettoproduktion sedan dess handlar nästan heltuteslutande om dyr icke-konventionell olja. Och den dyra produktionen är sårbar för tilltag som vi ser nu.
På marknaderna föll oljepriset och återhämtningen i oljeaktierna kom snabbt av sig och har bytts till nya kraftiga nedgångar på Saudi-Arabiens berättelse. Om den är skönlitterär spelar idag ingen roll, då alla tar den som verklighet för stunden.
36 kommentarer
Jag tror att SA sanker priset/okar produktionen for att kunna salja olja overhuvudtaget, men precis som skifferkolvaten ar detta bara en temporar fix pa situationen. Inom nagra manader kommer hela vastvarlden ga in i hyperdeflation, infora negativ ranta och alla fiat valutornas slut narmar sig med stormsteg. Vi har idag en global weimar republik, med ryssland som tyskland och sista sucken pa en fet superdebtcycle + energi kris. Allt hanger ihop och det finns inget ngn kan gora. Efterfesten ar slut. Las "when money dies" innan dina pengar dor.
Hur menar du att pengarna "dör" om vi får hyperdeflation? Låter mer som tvärtom när de blir mer och mer värda?
Forst deflation sen hyperinflation som reaktion, kanske bada samtidigt pa olika varor, las boken, lyssna pa nicole foss, anvand hjarnan. hedga bada pa ett smart satt.
Problemet är att vi har en global ekonomisk kris som överskuggar allt annat, men som sällan lyfts fram i debatten. Större delen av världen är bankrutt och det är dessa effekter som dominerar. Olja har ingenting med saken att göra. Än så länge finns det gott om olja och kostnaden för energi är fortfarande bara en liten del av våra totala kostnader. Tids nog kan det komma någon form av energikris men till att börja med har vi berg av papperspengar och hela bergskedjor av skulder att ta i tu med.
Det är inte helt enkelt så att de vill sänka konkurrenterna för att sen kunna köpa upp dom billigt och på sikt ta en större marknadsandel? Förvisso direkt emot hans uttalande men ändå.
Läste för några år sedan att Saudiarabien behövde över 100 dollar fatet för att statsbudgeten ens skulle vara i balans. Staten mer eller mindre försörjer varenda saudier och 99% av invånarna är direkt eller indirekt beroende av oljan. Utan oljeintäkter så skulle de vara tillbaka på stenåldern inom ett fåtal år. Prognosen var dessutom att priset skulle behöva öka till 120 dollar fatet inom några år (dvs. nu ungefär) pga. snabbt ökande befolkning (snart 29 miljoner). De har säkert besparingar så de klarar några år men med priser under 60 dollar kommer det att gå extremt illa för dem ganska snabbt.
Usch… Luktar krig.
Saudi har världens tredje största ekonomiska reserver. De kan förmodligen göra lite som de vill under några år utan att det stör ekonomin.
Re. Neo Cortex
Stämmer säkert, men de har också nästan 30 miljoner invånare som skall försörjas av oljeintäkter (jämfört med t.ex. Norge som har 5 miljoner som bara till en mindre del behöver försörjas). Saudis pengar rinner ut snabbt men kanske någon har bättre koll på deras statsbudget, hur den påverkas av oljepriset och hur stora deras reserver är? Bör inte vara så svårt att räkna ut när de är körda med dagens prisnivå,
Saudierna ska inte vara så självsäkra, speciellt när IS befinner sig i grannländerna.
Intressant text om ämnet
Dessutom håller saudierna flera fattiga grannar under armarna. Egypten, Libanon, Palestina mfl får antingen bidrag eller generösa lån från Saudiarabien.
Saudi har förutom en imponerande ekonomisk kapacitet även en imponerande militär makt, uppbackad av det stora landet i väster. The house of Saud is not the average camel clan, it is the the extension of the fist of power.
Scenarier:
A) Saudi vill maximera sina inkomster över tid.
1) Saudi pumpar mer, eller låter bli att vara swingproducent, och slår ut den dyra konkurrensen.
2) Saudi ökar marknadsandelar men kan naturligtvis inte förse hela världen med olja
3) De överlevande producenterna producerar på marginalen, Saudi sänker produktionen så att 100$ fatet nås igen.
4) Saudi tjänar åter igen på max.
B) Obama har sagt åt Saudi att sänka priset för att näpsa Putin, Iran och ärkekommunsitfästet Venezuela som en del i den pågående (WW III prelude) ekonomiska krigföringen.
1) gå till pkt 1 i scenario A.
Fast Huset Saud är nog egentligen mer intresserade av att näpsa Iran själva än vad Obama är. Och givetvis bluffar man på ett eller annat sätt. Det är ju till exempel en välbevarad statshemlighet exakt hur stora Saudi-Arabiens oljereserver faktiskt är.
Ingen vet väl i detalj hur mycket olja som är kvar i marken och som går att utvinna, så det är egentligen ingen hemlighet, bara osäkerhet. Däremot är nog Saud intresserade av att inte pressa ut oljan för snabbt heller. Ju mer man pressar desto mindre för man totalt, vilket beror på lokala geologiska förutsättningar. Så deras optimering är betydligt mer komplicerad än bara pris och volym, och innefattar även tid.
Cornu, var får du det till att "oavsett hur lågt oljepriset går tänker man öka oljeproduktionen."? Ser inget sådant uttalande, bara att de inte kommer att minska den produktionsnivå de redan ligger på.
Blir för
Råvarucykeln är uppenbart slut sedan 2007/8. Fallen kommer att fortsätta i takt med lägre investeringsnivå i Kina m.fl samt den globala skuldsituationen som innebär flykt till dollar(råvaror ned). Inte minst kommer USA i vanlig ordning dessutom en bättre relativtillväxt. Kinas övergång till en konsumtionsekonomi blir likt andra länders erfarenhet påfrestande. Notera att guldet inte i första hand skall ses som en råvara utan en försäkringspremie. Särskilt efter att dollarn slår i taket runt drygt 15 kr om några år. Tidpunkten beror lite på börsutveckling och därmed också den svenska kronans rörelser.
rttck,
du skrev tidigare att du vet var allt kapital till slut kommer att hamna. Var? och när?
Du verkar ha bra koll på de större perspektiven. Berätta gärna mer.
@Eschaton Shiva
Dollarn stiger av flera orsaker. Utflödet från Kina (rika kineser ) har pågått i mer än ett år. Kinesiska företag överfakturerar även sina moderbolag hemma för att föra ut kapital för att placera(likt Japan efter sin bubbla) med bättre avkastning i bla fastigheter i Europa(London) och USA.
EU är i princip insolvent eftersom alla skulder är skulder till varandra som ingen av länderna kan betala tillbaka. De stora bankerna liksom Tyskland och Frankrike sitter på Svarte-Petter. ECB startar antagligen QE under 2015. Möjligen gör de som FED, dvs försöker kapitalisera upp sina banker via ränta på bankreserverna som skapas via QE. Men EU är inte USA. Det är mycket värre här och så länge EU-ledarna inte myglar igenom en skattefederation eller åtminstone sammanför alla medlemsländernas skulder till EN skuld kommer pensionsfonder och övriga placerare (bankerna klarar inte av att sälja, dvs realisera förlusterna) att sälja inför kommande defaults(nya stora skuldnedskrivningar i flera länder). Euron är dömd till att krascha. Bara Tyskland kan klara sig mot kapitalutförseln(D-Mark om/när Euron går upp i rök).
Negativa realräntor(nom. 0-räntor) tvingar placerare inkl dom största, pensionsfonderna, att sälja statspapper som också blir riskfyllda vartefter. Kapitalet kommer att mer och mer styras till börsen och andra privata placeringar som fastigheter och företagspapper. Långräntorna går då upp. Först i Europa men senare även i USA. Japan fortsätter sin Mega-QE men är dömda att misslyckas. Euron, Yen faller mot avgrunden med viss risk för stagflation. Men det är deflation som är det rådande klimatet.
Dollarn är världens reservvaluta som alla söker skydd i under oro. Finns ingen annan valuta som kan konkurrera. Flykten till dollar har pågått och pågår. USA drar även till sig kapital genom relativt bättre avkastningsförväntningar i stort. Främst då börsen liksom förväntningar om fortsatta dollarstegringar. Att placera stort i länder med "dåliga" valutor är inte logiskt. Sämre ekonomisk utveckling samt risk för nya större defaulter tvingar kapitalet utomlands.
Dollarchocken kommer då den finansiella krisen drar igång på allvar. Det finns ingen valuta globalt som ens är i närheten av dollarn som skuldvaluta. Skulderna är astronomiska, inte minst som carry-valuta. De största skulderna sitter Kina på och då pratar vi förstås privatskulder som inget har att göra med de dollarreserver som PBOC sitter med. Säljer PBOC amerikanska statspapper så måste kapitalet placeras(växlas) någon annanstans. Knappast i Kina eftersom det skulle driva Yuan-kursen till månen. Man kan säga att kinesiska företag etc med skulder i USD sitter kort, dvs blankar dollar. Alltså måste de köpa tillbaka dollar för att dels inte förlora mer kursmässigt men de försöker nog även betala tillbaka sina lån under en finanskris med stigande räntor etc.
Sannolikt faller USA sist eftersom även de saknar möjlighet att betala tillbaka sina statslån. En räntehöjning slår oerhört hårt mot USA´s upplåning och budget. När USD-kursen blir ohållbart hög(Yen och Euro i botten) kommer man likt 1985(Plaza Accord) att tvinga EU och Japan att revalvera. Då kommer vi att uppleva ett nytt 1987 på börserna men denna gång ett mycket stort kapitalutflöde från USA och ex på defaults på den amerikanska statsskulden.
Den här gången måste hela det finansiella systemet reformeras där det amerikanska inflytandet kommer att reduceras. Kommande "globala" centralvaluta kommer sannolikt baseras på en korg där de asiatiska valutorna ingår. Innan dess kommer dock mycket blod att flyta.
rttck,
tack! Bra analys!
Har du någon teori om ungefärligt tidsschema? Tror du att det finns risk för större krig (världskrig t o m?) i samband med detta?
Tack Eschaton,
När det gäller räntorna i syd-europa så är de på väg upp från bottennivåer. USA ligger långt före konjunkturmässigt varför marknaden tycks vilja dra upp korträntorna över kanalmotstånden vilket antyder s.k break-out. Amerikanska 10-åringen ser ut att även den vara på väg uppåt men ännu inga tydliga signaler. Tittar man på oscillatorer tycks det arta sig mot en större uppgång som dock är från bottennivån runt 2,1%. Frågan är om den svenska 10-åringen följer med USA eller om hela Europa med Tyskland gör detsamma. Men mycket talar för allt större ränteskillnader mellan USA och andra sidan Japan/Europa vilket förstås gynnar dollarn i sig.
Finansproblemen i Europa ligger precis under ytan och pyr. När som helst kan någon bank utlösa panik. Antagligen blir det allvarligt under 2015/16. Trots det kan börsen fortsätta upp kraftigt i USA. Sverige brukar följa rätt bra.
Krig ja…..Ett Ryssland med väldigt låga oljepriser innebär att ryska problem riskerar att klistra sig fast på Putin. En president som i klassisk mening då försöker flytta fokus till omgivningen istället för inlandets problem. Striden om Syrien som genomfart för en pipeline från Qatar/Saudi är större än någonsin där de s.k terroristerna stöds av USA och dess arab-allierade mot Iran/Ryssland och förstås Assad. Vem vet hur det går? (Taiwan-)Vietnam-Japan-Kina konflikten pågår om än i lite lugnare ordalag.
Det är USA som driver Putin in i ett hörn. Hur mycket man än ogillar Putin så är det uppenbart att amerikansk politik syftar till att isolera och knäcka Ryssland.
Det kan få konsekvenser!
I övrigt fortsätter dollar/sek mot 8 kr där vi har ett relativt kraftigt motstånd. Det handelsvägda dollarindexet passerade just nu ett motstånd och tycks vara på väg från 90 till 110. Rekyl bör kunna inträffa vid euro/usd 1,20(nu 1,21 ca). Pari under 2015 förväntas!
Dollarn stiger nog mot alla valutor av rang. Alltså ska man köpa amerikanska papper och inte euopeiska(exkl UK). US-börserna ger nya köpsignaler och när allmänheten anar(media) uppgång kan vi få en riktigt lång börshausse. Vi får se i början på 2015. Kan bli tokrally om pensionsfonderna "tvingas" om-allokera. Fonder som ligger med kanske 80% i obligationer som ger 1-2%-avkastning eller minus om långräntorna börjar stiga.
Vi får se vartefter för att bedöma hur cyklerna utvecklas. Man bör vara beredd börsrally av klass under nästa år. Börsen kan alltså stiga under en större ränteuppgång då vinstförväntningarna i USA tros öka. Under Q3 steg vinsterna med 6% på årsbasis. 10-tusenkronorsfrågan är vad en ränteuppång i USA får för effekt på de globala skulderna. Kolla mao kapitalrörelserna i världen. Kapitalägarna, inte de skuldsatta, styr räntorna. Inte centralbankerna mer än på kort sikt under vissa omständigheter.
Bra analys och allt sånt, men det är tyvärr bara önsketänkande.
rttck,
tack igen! Väldigt intressant. Verkar rimligt.
Neo Cortex, vad mer specifikt ser du som önsketänkande?
God Jul på er, förresten…
Jag tror att Saudi ökar oljeutvinningstakten därför att den geologiska teorin om att oljan tar slut har bevisats vara sann. NOT!!!
Men det bryr sig ju inte maltesusianer om. De bara tror vidare på sin "peak". Hoppas någon av dem ser en ny stjärna i sin himmel och möter vise män. God Jul!
Nog sinar oljan på sina ställen och definitivt så på lite sikt, men peak oil-fundamentalisterna har haft fel i sina utsagor. Vi ser nu att oljepriset nästan har halverats på kort tid pga av starkt stigande utbud och svag efterfrågan. Enligt peak oil-fundamentalisterna ska ju sinande olja driva upp priserna (till ca 120-160 USD) och detta orsakar i sin tur en ekonomisk stagnation. Så blev inte fallet den här gången, och när priset återigen når 80-100 USD så finns det ju skifferolja i USA som snabbt blir lönsam. Att spå när peak oil inträffar är en akademisk gissningslek och inget att basera investeringar på.
@Kapitalist
Ja, givetvis finns oändliga mängder av olja;)
De som tror på att oljeutvinningen kommer ständigt stiga måste antingen tro på oändliga mängder olja eller så har de väldigt otur när de tänker…
Saudi har cash-costs kring 5 dollar fatet. Men det stiger förstås en del för kommande framtida produktioner. Notera att detta pris/kostnad inte handlar om break-even netto utan bara om utgifter för den direkta produktionen(upptagning och destillering etc). Som en del av er minns så var det inte så många år sedan oljepriset låg kring 10 USD. Jag tror att det är realistiskt att tänka sig en bottennivå kring åtminstone 25-30 dollar fatet. Vid denna nivå går de flesta shale-företag under omedelbart. Inte minst baserar jag den förenklade prognosen på dollarns potentiella topp kring (dxy) en bra bit över index 120. Snarare runt en nivå mellan 146-152 från dagens 90. Inom 1 år bör dollarn korgmässigt stiga till nivån 101 och inom högst 2 år till 105 för att testa ett nedåtgående motstånd från 2001-02. En extrem nivå uppåt 140-150 är tänkbar under en mycket stor framtida finanskris. 2018-19 kanske. I korgen finns till största delen yen och euro liksom sterling(över 80% av korgen). När dollarn senast satte USA i trångmål var fram till 1985 när oljekrisen och landets dåliga ekonomi(svag konkurrens) skapade hög inflation med mycket höga räntor. 1981 höjde Volcker styrräntan till över 21%. Kapitalinflödet bara steg år till år(och senare även börsen). Dollarindex nådde 1985 index 165 att jämföra min försiktiga prognos på 145-50. USA tvingade(Plaza Accord) därefter Japan o Tyskland att revalvera viket skapade Japans fastighetsbubbla etc(deflation). Kraschar Euron, vilket jag tror, stiger kanske dollarindexet över 165. Euron står för mer än 50% av vikten!!
Den svenska kronan bör inte falla mot dollarn i samma grad. Däremot utgör en potentiellt sprucken bobubbla(skuldkris med vikande dollarutlåning till våra banker etc) en ansenlig risk för vår valuta. Riksbanken har dock varit förutseende och lånat upp 100 Mdr usd vilka förstås placerats av Riksgälden i amerikanska statobligationer. Ser man på dollarkursen usd/sek mot dxy så följer kronan dollar-indexet ganska väl. Men i kristider så faller kronan mer relativt övriga index-valutor. Denna gång antas att euron och yenen blir relativt sett svagare valutor? En första större nivå att bevaka utgörs av 50% av nedgången från 165 till 70(2005) som tog 30 år. Rekylnivån utgörs av index 117. Före denna nivå väntar 96 som motstånd. Glöm inte bort att uppgångarna brukar gå väldigt fort(kriser) medan nedgångarna(rekylen) tar betydligt längre tid. En uppgång för dollarn(mot korgen)på 67% eller med mellan 16-23% per år under 3-4 år kanske låter osannolikt….men verkligheten är inte alltid sannolik. Tvärtom. De stora uppgångarna sker också i den sista fasen, dvs under kanske ett halvår. 2011 steg usd/sek med mer än 20% på ett år. Den senaste 3 månadersperioden har usd/sek stigit med mer än 24%, dvs 100% i årstakt! Nu går ju inget upp i en rät line hela tiden men räknat på en dxy-uppgång under 3-4 år på 67-68% ger vid 100% kron-korrelation en dollarkurs på 13 kronor. Jag har nämnt 15 kr som kurspotential vilket baseras på bl.a tidigare resonemang.
Så att tro på oljepris-uppgång(utan ett större Mellersta Östern krig) under pågående fas är enligt min bedömning inte sannolik. Oljan noteras som bekant i dollar. För producenterna innebär det kompensation mot prisfallet. Det motsatta för konsumenterna utanför USA. Allvarligare pris-störningar uppåt skulle kunna bli katastrofartade med allvarliga stagflationsrisker.
Oljepriset har mao en negativ korrelation med dollarns utveckling. I allmänhet är oljeprisets volatilitet större än för dollarindexet vilket kan bero på alla korg-valutor inte samtidigt kan röra sig i samma riktning och med samma hastighet(i praktiken).
Intressanta resonemang! Hur ser du på guldet framöver? Det noteras ju också i dollar, men har ju rollen som en finansiell försäkring i tider av oro, dvs nu. Guld är inte bara ett skydd mot inflation. Kina står för merparten av köpen av fysiskt guld och välståndsutvecklingen i det landet är a och o för guldets prissättning.
Kina har ambitioner att dominera inte bara i Asien. För att dominera ur ett ekonomiskt perspektiv vill Kina först etablera deras valuta Yuan som främsta handelsvaluta. Sedan flera år pågår organisationen av ett eget handelsområde i Asien avskilt från dollar-inflytandet med Världsbanken/IMF, BIS m.fl. USA försöker med näbbar och klor förhindra att dollarn och USA tappar makt. Ett fulspel som sällan beskrivs i mainstream. TPP är bara ett exempel.
När Kina uppnått en dominerande handelsställning önskar man ersätta dollarn även som reservvaluta. Men nu pratar vi helt andra volymer. Värdet av det samlade dollar-innehavet i världens centralbanker är hundrafalt större en det samlade värdet av världshandeln. Yuanen ska bli ledande reservvalutan i Asien. För att inledningsvis backa upp värdet av Yuanen vill man på traditionell väg skaffa guld, dels genom förvärv utomlands men också genom att man numera är världens största guldproducent. Det handlar då om trovärdighet. USA är på väg att förlora denna trovärdighet. Guld-kopplingen försvann 1971(Nixon) och ersattes med Fiat, dvs statspapper(lån). USA blev på allvar Korsriddare, inte i religion utan dollar.
USA är i princip bankrutt och man kommer att förlora sin makt av reservvaluta-status. Frågan är då hur man etablerar ett nytt finansiellt system. Kanske kommer USA via IMF/BIS etc att bjuda in(att tvingas) Asiens dominanter till att vara med och skapa en ny centralbanksvaluta där inte bara Europa/Japan/USA väger tungt. Guldet kan här enligt vissa få spela en roll.
Guldpriset visar f.n att intresset för guld som hedge(eller råvara) är mycket lågt. Det lär förändras när räntorna stiger på allvar och vi får statsdefaulter framöver. Ett land i taget och en valuta i taget. Guldet kommer att stiga över 2000 dollar unset. När? Bortom 2020 sannolikt.
Guld är per se inte ett skydd mot inflation. Guldet var ett skydd mot värdet av en pappersvaluta(dollar) men inflation brukar vara en smittsam sjukdom. Varför steg guldpriserna från 2001 samtidigt som inflationen var på väg ned globalt? Jag tror man istället bör säga att guldet är ett skydd mot dåliga politiker som leder världen in i hörn. Som inte vill ta konsekvenserna av sin politik.
Så du tror att Japan är det första landet som riskerar statsbankrutt? Följt av EU via Grekland och övriga PIGS, och till sist USA?
USD>GBP>EUR>JPY
SEK är hyfsat stark men mycket beror på bobubblan, antar jag. Fundamentalt är SEK stark men det är också en liten skvalpvaluta och OMX uttryckt i USD lär ligga på minus för helåret. SP500 i SEK är upp rejält däremot.
Inte nödvändigtvis. Men japanerna går nu en tid till mötes där de behöver sina sparpengar(demografin). En räntehöjning kan mao starta från denna utgångspunkt. 1% höjning innebär kollaps pga skuldbördan Lägg till inflationsrisker och haltande exportframgångar.
Eller så står LENR-tekniken står inför ett genombrott, såsom Sifferkoll.se spekulerar, och saudierna säljer allt vad de kan innan petroleum är passè.
You wish! Skulle arabiska politruker sitta på kunskap om LENR's genombrott som gått västvärldens politruker (eller till och med vetenskapsmärnnen) förbi?
Tror du på tomten också?
Om du följer fältet så hade du noterat att det inte bara är saudiska autokrater som sitter på kunskap, utan Toyota, Mitsubishi, St Microelectronics, grupper på Stanford, Missouri University och MIT, US Navy, NASA och Boeing etc. Och tror Bill Gates på tomten, så lyssnar jag… (http://www.univrmagazine.it/sito/vedi_articolo.php?id=2820)
@anonym skulle det vara
@Besservisser
Har du någon trovärdig källa egentligen? Vilka aktiviteter mer än att Bill Gates besöker någon i italien tyder på det – notera att ifall Bill Gates skulle ta barnbarnen till disneyland skulle man kunna ta det som indikation på att han tror på kalle anka också?