För att bemöta klagomål på att jag är för negativ återinför vi den gamla traditionen positiva söndag. Idag fokuserar vi på att säga något positivt om regeringen, nämligen att man faktiskt har den högst utbildade finansminister på länge, för att vara socialdemokrat.
Socialdemokraterna har annars en stolt tradition av att ha outbildade ministrar på de viktigaste posterna. Statsministern är t ex en svetsare.
Tittar vi tillbaka så var Göran Persson finansminister 1994 – 1996 och han gick teknisk linje på gymnasiet och har sedan oavslutade högskolestudier i sociologi i bagaget. Någon ekonomisk akademisk utbildning att tala om fanns alltså inte.
När Göran Persson blev HSB tog Erik Åsbrink över 1996 – 1999. Detta var senast man faktiskt hade en ekonomiutbildad finansminister. Som en av arkitekterna bakom Novemberrevolution har faktiskt Åsbrink en civilekonomexamen.
Men sedan gick det snabbt utför.
Nästa finansminister var Bosse Ringholm 1999 – 2004. Han hoppade av gymnasiet eftersom han blev underkänd i både engelska och matematik.
Ringholms katastrofala bana avlöstes av Pär Nuder 2004 – 2006, som visserligen hade en kandidatexamen i juridik, men ingen utbildning i ekonomi.
Idolbild på Magdalena Andersson.
Ladda ner, skriv ut, rama in. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet |
2006 – 2014 fick vi så moderaten Anders Borg som finansminister. Han har läst lite på Komvux eftersom han inte klarade av gymnasiet tillräckligt bra. Sedan läste han ekonomisk historia i Uppsala och lite nationalekonomi vid Stockholms universitet. Likt på gymnasiet klarade han inte av att avsluta studierna och saknar ekonomisk examen.
Nu fick vi åtminstone tillfälligt Magdalena Anders(s)on som finansminister.
Magdalena Andersson är den absolut högst ekonomiutbildade socialdemokratiska1. finansminister Sverige någonsin haft.
Inte bara har hon en civilekonomexamen från 1992, utan hon var sedan doktorand i tre år vid Handelshögskolan i Stockholm och har även pluggat vid Harvard och i Wien. Hon klarade dock inte av att ens ta en licentiatexamen, än mindre en doktorsexamen, men var alltså tillräckligt lovande för att åtminstone komma in och hålla sig kvar som doktorand i tre år.
Längre bak i tiden hittar vi socialdemokrater Allan Larsson (ingen examen). Kjell-Olof Feldt hade visserligen en licentiatexamen, men inte inom ekonomi. Ännu längre bak hittar vi socialdemokrater som Per-Edvin Sköld som bara tog en kandidatexamen, David Hall som var sadelmakare. Ernst Wigforss var förvisso både disputerad och sedermera docent, men det var i nordiska språk och inte i ekonomi.
Så dagens besked på positiva söndag är att Magdalena Andersson med sina avbrutna doktorandstudier är den i ekonomi högst utbildade socialdemokratiska finansministern Sverige någonsin haft.
Det andra positiva beskedet denna positiva söndag är att utbildning och akademisk utbildningsnivå bevisligen inte är allt2..
1. Det är möjligt att Magdalena Andersson är den högst ekonomiskt utbildade finansministern Sverige någonsin haft, men jag orkar inte kontrollera alla borgerliga finansministrars utbildning bortanför gymnasie- och högskoledropouten och Komvuxstudenten Anders Borg.
2. Själv har jag läst en termin företagsekonomi på fjärde året på 4-årig teknisk, men lärarstrejken hösten 1989 gjorde att den sista månaden gick förlorad. Dessutom skolkade jag en hel del från just de lektionerna, som var sist på fredagar och vars enda behållning var att tjejerna från humanistgymnasiet hade gympa samtidigt och alltså passerade utanför lektionssalens fönster. Ofta gick jag och spelade biljard istället. En del dåligt påslästa eller lättlurade titulerar mig ändå ekonom. Jösses är min kommentar till det. Jag har en byggnadsingenjörsexamen och en naturvetenskaplig magisterexamen i datavetenskap från Göteborgs Universitet.
28 kommentarer
Att bara ha läst ekonomi gör en dessvärre ganska verklighetsfrånvänd (som Reinfeldt). Man måste ha läst naturvetenskap/teknik också för att inte bli en större eller mindre katastrof som toppolitiker.
Enda sättet att få ordning på det här landet är att kräva att alla tyngre statsråd har kunskaper i naturvetenskap och matematik motsvarande naturvetenskapligt program på gymnasiet allra minst. Det går åt helvete om statsministrar och finansministrar mm bara läst ekonomi, juridik, samhällsvetenskap och humaniora.
All denna utbildning och ändå fortsätter man vara sosse?
Då är det sant som de säger, Svenska skolan är helt trasig.
Du presenterar bättre ekonomisk data än de flesta så kallade ekonomer, du verkar arbeta i klena och spretiga verktyg (Excel etc) en ingenjör inte vill ta i med tång om inte arbetsgivaren tvingar på det, så jo, du är en ekonom. En vettig sådan. Och nej utbildning är inte allt. Oklart huruvida det ens är viktigt eller inte eftersom det faktiskt inte mäts (länder det går bra för satsar på utbildning, inte så givande korrelation..).
Ann Wibble var civilekonom och ek. lic. Wibbles far fick "Nobelpriset" i ekonomi 1977, men det var ju inte hon.
Ann Wibbles far var dessutom partiledare för Folkpartiet! Och efter hans ekonomiska kalkyler skulle ju det svenska näringslivet gå i KK totalt om vi utökade antalet semesterveckor! Där ser man vad ekonomipriset i Nobelsammanhanget är värt!
Inte för att förstöra din positiva söndag (gott initiativ!), men just ekonomi verkar vara ett sådant där ämne där korrelationen mellan utbildning och lämplighet är ytterligt svag. Se t ex hur det gick på 80-talet när ekonomer skulle sköta våra banker. Det slutade med att enbart Nordbanken behövde 64 000 miljoner av våra skattepengar för att inte gå i putten. Exempel åt andra hållet är Gunnar Sträng, legendarisk finansminister som, om jag minns rätt, var trädgårdsmästare i grunden.
Slutsats: tillför Handelshögskolorna något alls, förutom att de kanske höjer BNP genom sin blotta existens?
Svar: förmodligen inte.
Övrigt positivt: jag (inbiten borgarbracka) ser hundra gånger hellre en svetsare som statsminister än en politisk broiler som aldrig har försörjt sig utanför det politiska.
Önskar dig en god och positiv kväll
Ulf
Problemet är att det finns väldigt lite vetenskapliga nedslag, både vad gäller företags- och nationalekonomi. Det gör självfallet att universitet och högskolor är dåliga på att lära ut detta. Generellt är universitetet rimligt för allt som är förhållandevis kvantitativt. Exempelvis matematik eller andra språk (även om det såklart kan vara ännu effektivare att lära sig Italienska i Italien än på ett svenskt universitet).
Jag är mer förvånad över att så många än idag fortfarande tror att examens inom diffusa ämnen är en (nödvändig dessutom!) kvalitetsstämpel. I själv verket är det en kvalitetsstämpel vad gäller att hantera arbetsbörda (se exempelvis industriell ekonomi på toppskolorna) samt en god indikation på personens intresseområden (vilket i sin tur såklart är en indikation på nuvarande eller framtida kompetens).
I det där examensbeviset finns ju dock inte speciellt mycket kompetens i sig.
Är Industriell ekonomi korrelerad med kvalitetsstämpel?
Jösses!
Då kanske mina söner inte är helt bakom flötet i alla fall…
Utbildade ekonomer har en tendens att inte riktigt se hela bilden. 😉
Vem har förmågan se hela bilden? Teologer? Outbildade ekonomer?
Hitta en teknisk fysiker som dessutom läst management of society så kanske vi kan tala om någon som möjligtvis är mer lämpad än folket att bestämma över folkets pengar…
Civilingenjörer som även är ekonomer brukar ta lukrativa roller som företagsledare och liknade. Jag är rädd att vi får hålla tillgodo med andrasorteringens skådespelare för våra folkvalda.
MartinW, kanske ingen har det. Men då samhället i mina ögon är mer beroende av naturen än vad naturen är av samhället så tror jag att personer med naturvetenskaplig skolning har bättre förutsättningar att väga in vissa fundamentala parametrar som samhällsvetare oavsiktligt missar. Som nämnts ovan så har finansministerposten fått betydligt mer makt än vad jag tror är sunt, kanske speciellt om det är en ekonom som sitter där.
Man får nog se demokrati som en teoretiskt optimal lösning på urvalsproblemet. Den som kan uttrycka sig redigt och har en hypotes om verkligheten (där åtminstone en del detaljer är verifierbara för åhöraren) och åtminstone lite meningar om vägen framåt (grundat i verklighetshypotesen), borde ha en större chans att bli vald till politiska ämbeten.
"Borde", men så är det förstås inte. *Ett* problem menar jag är partistödet som leder om den intellektuella insatsen från analys till tekniker för påverkan, vilket missgynnar innehållet i politiken. En väg framåt borde då innehålla en reformerad form för partistöd mera direkt kopplat till partiernas egna insamlingsförmåga så att spinndoktorernas brus får sämre möjligheter att överrösta den engagerade eftertanken.
Men visst är det så att, att den som är insatt i verklighetens grunder, som teoretisk fysik och evolutionsbiologi kanske i första hand, allt annat lika, kan vara lämpligare än många andra.
En präst, en läkare och en ingenjör var ute på sin vanliga golfrunda på söndagseftermiddagen. Framför dem gick en liten grupp på fyra personer och spelade. Gruppen var oändligt långsam och de tre vännerna fick stå länge och vänta inför varje nytt hål. Irritationen ökade och till slut brast det för läkaren. Han ropade till sig en greenkeeper som stod och krattade en bunker en bit bort.
– "Hallå där", ropade läkaren och fortsatte, "nu får du tamigtusan säga till det där gänget att skynda på lite. De blockerar ju spelet för alla andra. Vi betalar faktiskt dyrt för det här nöjet!"
"De där" svarade greenkeepern, "det är en grupp brandmän. De var med och räddade vår klubbstuga när den höll på att brinna ner för några år sedan. De skadade sig allvarligt och alla miste synen. Som tack låter vi dom spela gratis lite då och då".
– "Men", sa prästen, "då har ju saken sin förklaring. Vilken fruktansvärd tragedi. Jag ska självklart be för dessa drabbade människor varje kväll. Gud har helat förr.
– " Vilka hjältar!" sa läkaren, "jag har en kollega som är specialist på ögon. Fantatiskt duktig. Jag ska naturligtvis kontakta honom och fråga om han kan göra något".
– "Varför spelar dom inte på natten?" sa ingenjören.
En tänkande ingenjör?
Och det inom ett medicin relaterat ämne.
Undrens tid är ej förbi!
Vad hade han i EQ?
De obildade oppositionen har lagt följande för regeringen utmärkta motion.
https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/Frivillig-kandis–och-rikemann_H2022390/
Naturligtvis är oppositionen bara populistisk sitt agerande och inser inte styrkan i den vänstervind vår statsminister förkunnat nu råder i sverige. Vi vädjar till Magdalena att skyndsammast behandla denna motion så vi kan lagstifta om detta redan 2015. Det är bråttom då ladorna är tomma efter okunninga alliansår.
Vi som samlas under dom röda fanorna kan nu äntligen få uttrycka vår solidariet i handling och får möjligheten och rätten att agera rättvist som våra goda och rena samvete kräver. Medelklassupprorets röst har äntligen hörsammats. Den missförstådda och hånade Mona Sahlin kan änligen få betala mer skatt. Sjöstedt behöver inte längre skämmas när han måste använda Rut/Rot utan kan betala in sin skattesubvention och få bli den pionjär och ledstjärna han vill vara. Äntligen kan Jonas få lyfta revolutionens fana för att leda sitt folk ifrån materialistiska vanor bort från giriga kapitalisters monetära förtryck.
Vi miljömedvetna kan äntligen ta ett stort steg mot det ekologiskt hållbara samhället. Sverige kan bli Edens lustgård i Europa när vi äntligen överger patriarkala värderingar och principer som ekonomisk tillväxt, eget kapital eller behov av investeringar. Äntligen kan kvinnorna i Sudan få skörda sina grödor! När vi inte längre strävar efter rikedom kommer vi att bli rika i livet. Omvärlden kommer att beundra oss och vår klokhet, insikt och visdom.
Vi inom kultureliten får äntligen i handlig göra vad vi så länge längtat efter. Vi behöver inte längre uttrycka vår sorg och frustration om vårt giriga och egoistiska samhälle genom litteraturen, musiken eller på scenen. Leninpristagare som Roy Anderson och Jan Guillou samt andra kulturgiganter som Mankell, Gardell och Wiehe kan äntligen slippa se sig motarbetas av okänsliga byråkrater och får nu rätten att betala mycket mera skatt vilket dom länge har kämpat för men aldrig blivit förstådda. Tänk också att förmögenheter kan omsättas till det goda syftet! Vilken befrielse våra kulturarbetare måste få känna när dom äntligen kan kasta av sig bördan, skammen och förbannelsen som dom lidit av så länge på grund av sina stora förmögenheter.
Kamrater! Vi står inför ett avgörande vägval i vårt land. Vi, dom goda människorna som förstår vad rättvisa och solidariet verkligen innebär kan tillsammans visa hur ett land blir rikt genom att betala in våra löner och tillgångar i frivillig skatt.
I en nära framtid kommer dom giriga Alliansanhängarna och deras fascistiska lakejer att sänka sina huvuden i skam när dom får se vad vi, dom goda människorna, kan göra när vi äntligen får möjligheten att ta vårt kollektiva ansvar i rättvisans namn.
Ovan kan innehålla spår av ironi. Om du tycker detta är ironiskt är du outbildad, egoistisk, girig, självcentrerad och troligtvis även en svensk vit hetrosexuell man. Solidaritet är minsann inget att skämta om.
En annan kul grej tycker jag diskussionerna om hjulspåren i asfalten var, flytta markeringslinjerna o göra en 2-tum djup bäck över hela bredden.
Jag tror det tog ett eller två kvartal innan riksdagsledamöterna kom på att kanten på asfalten skulle bli kvar o resultera i 2-tum vatten.
Ja, jag blev själv (lite fördomsfullt) förvånad över att hon var så uttalat välutbildad, med en del signifikant internationell erfarenhet dessutom. Bra drag där av sossarna. Att hon inte doktorerade klart misstänker jag beror på att den politiska karriären började ta fart ordentligt och hon var tvungen att välja helt enkelt.
Anders Borg tog kanske inte examen, men han var väldigt uppskattad på EU-nivå för sin kompetens och arbetskapacitet.
Den naturliga följdfrågan blir om det visar att eu-nivån är väldigt låg eller att A. Borg är väldigt duktig.
Jag tycker att det är positivt att statsminister Löfven har haft ett riktigt jobb en gång, vilket borde ses som en merit. Sen kan man spekulera om han även varit boxare. Tänker alltså på vissa förvirringssymptom han uppvisat på youtube, om miljö med procent och sånt. Någon som vet?
Det är underbart hur Cornu introducerar en ekonom, det är ungefär som röda och gröna äpplen! Vilka är bäst vilka ska vi tycka om?
Vilket är bäst en företagsekonom eller en nationalekonom eller kanske rent av en ekonom. Detta var verkligen inte ngn positiv söndag för mig! Det är faktiskt skillnad på ekonomer och ekonomer och det kanske man behöver lite kunskap för att begripa. Enbart pinsamt..
Men GP vart ju doktor af Örebro juu, ok inte skyddad titulatur men….
Med dagens politik , där utbildning fyller ungas liv eftersom arbete saknas , kommer vi få svårt undvika utbildade politiker.
40% är högskoleutbildade.
Sverige borde gå att styra med lite sunt bondförnuft, behövs inte en massa studier för att förstå att utgifterna inte får vara högre än inkomsterna.
Bloggaren har väl lite humanekologi i bagaget också?
Bättre börda bär ingen än mycken mannavett.
Hans Forsell. Filosofie Doktor och Docent. Aktiv inom vad som närmast kan beskrivas som dåtidens ekonomi. Mynt.
Nils Wohlin Professor i statistik (svär väl i kyrkan när jag hävdar att det är "close enough")
Anne Wibble Ekonomie Lic.