Idag är det folkomröstning om Skottlands självständighet, en händelse och potentiell svart svan, som kan har mer långtgående konsekvenser även för Sveriges ekonomi än den rådande svenska parlamentariska förvirringen. Varning för popkulturella referenser i detta inlägg.
Ironin i att huvudpersonen William Wallace i den patriotiska, episka och numera klassiska amerikanska filmen Braveheart spelas av australiensaren Mel Gibson kan inte underskattas. Filmen är en ren Hollywood-förfalskning och har väldigt lite med verkligheten att göra, annat än namn, platser och vem som vann vilket slag. Slagen i filmen har bara utfall och plats gemensamt med verkligheten, där t ex slaget vid Stirling var ett utfall av mästerligt skotskt manövrerande, där man stängde in och omringade 5 000 engelsmän på fel sida bron, avskurna från huvudstyrkan och sina pilbågsskyttar, och med kavalleriets hästar oskadliggjort med fotanglar.
Å andra sidan så går det enligt nedan för de som muckar med engelsmännen.
Och så här desillusionerade kan skottarna vara när de slutligen får sin frihet i fiktionens värld, inför slaget vid Bannockburn. I verkligheten vann skottarna även här via mästerligt manövrerande mot en överlägsen fiende. Den sortens oorganiserade bondearmé som skildras i Braveheart är långt från verkligheten, som omfattade organiserade enheter med bågskyttar, kavalleri, pikenare etc. Dock, sådant gör inte bra Hollywoodfilm.
Bannockburn var 700 år sedan.
Detaljer kring Stirling och Bannockburn finns t ex på Wikipedia. Även det skotska nederlaget vid Falkirk finns med i Braveheartfilmen, också där finns inga likheter mellan verklighet och film annat än plats och segrare.
Däremot är Wallaces död i filmen nästan i linje med verkligheten. I filmen tar de bara ur inälvorna på honom levande och hugger sedan huvudet av honom. I verkligheten hängde de honom till han nästan dog, sedan tog de ur inälvorna på honom när han vaknade upp igen, varefter han halshöggs och kroppen sedan höggs upp i fyra delar och hängdes upp för allmän beskådan. Finns vissa paralleller till andra makthavare och religiösa sekter än katolicismen idag 700 år senare, där t ex IS skär halsen av motståndare, halshugger dem och visar upp det hela för allmän beskådan på Youtube. Metoderna och resonemanget är det samma, bara teknologin är annorlunda idag.
Skottland var de facto oberoende 1314 till 1603 även om formell union inte infördes förrän 1707 efter 1600-talets mycket turbulenta tid för de brittiska öarna, med fler revolutioner, halshuggningar, hängningar, bål, kupper och inbördeskrig än vad det finns popcorn idag.
Dock blev Skottland formellt oberoende först 1328, då Northampton-traktatet skrevs på.
2014 är relaterat till 1314 symboliskt och det är nu alltså 700 år sedan Skottland sist fick sin de facto frihet.
Obskyr popkulturell irrelevant utläggning i resten av inlägget:
För en lätt skruvad, avsevärt historieförfalskad och mycket underhållande inblick i 1600-talets turbulenta England rekommenderas som alltid min favoritförfattare Neal Stephensons vetenskapsmetahistoriepastischfantasynyckelromanactionkomediburlesk The Baroque Cycle (Quicksilver, The Confusion och System of the World – kan dessvärre vara svåra att få tag på). Många har börjat läsa dem, få har lyckats avsluta. Jag har faktiskt bara träffat en person, förutom mig själv, som läst ut alla tre. Skärpning.
Delboken Bonanza, som inleder The Confusion har varit en stor inspiration i mitt skrivande. Man kan säga att Bonanzas 254 sidor (inbunden originalutgåva på gammaldags papper) är en enda lång actionsekvens, och skulle kunna fungera som en fristående actionfilm. Mycket inspirerande, och kanske den bästa actionsekvensen jag läst, slår även Stephensons Hiro Protagonist + Reason vs The Raft (hangarfartyget Enterprise) (Tidernas replik: “I’m sure they will listen to Reason”) i Stephensons klassiska mer lättillgängliga cyberpunkpastisch Snow Crash (som dödade hela cyberpunkgenren, typ ), eller färden över nordpolen i Anathem, eller rymdsekvenserna i samma bok, eller den hundrasidiga slutstriden i Reamde. Dessvärre når inte den stora actionsekvensen i System of the World, räden mot Towern, upp till Bonanza.
14 kommentarer
Nära oss pågår nationalism utan att Ankdammen upprörs.
Det är märkligt hur Hollywoods manus författare jobbar…
Slaget vid Bannockburn inleds ju med att Skottarnas kung Robert de Bruce framför hela den uppställda skotska hären blir anfallen av en Engelsk riddare som rider chock, vilket kungen hinner parera och i förbifarten lyckas klyva huvudet på den Engelska riddaren. Måste vara årtusendets moral boost! Kan det blir mer Hollywood… men det är inte med. Bara ett flygande svärd i luften.
Helt otroligt egentligen… om Skottland skulle bli självständigt.
Du har lyckats klämma in ett ord på hela 67 bokstäver i texten.
Det är nog en blinkning åt långa waelsiska ord, antar de har liknande i Skottland.
Patetiskt att historiedrömma, sant eller falskt. Man kan lära mycket av historien, bra och dåligt. Det viktiga är ändå alltid drömmen om framtiden. Och en smula vardagsrealism därtill.
Historien lär dig om vem du är, framtiden kommer att forma den du blir.
Dröm om framtiden, lär av historien.
Att lära av historien är säkert bra. Bara man är medveten om att historien är en tolkning av någon, ofta en blandning av fakta, gissningar, önsketänkande och censur av sånt som inte passar in i den rådande ordningen för tiden vid nedtecknandet. Typ segraren skriver historien etc. Glöm inte att gamla svenska kungarnas släkt fordom kunde spåras i rakt nedstigande led från Adam och Eva och diverse romerska Kejsare, samt att Edens lustgård låg i Sverige, enligt dåtidens historia.
Man kan inte lära sig något viktigt av historien om hur framtiden blir, utan man måste utgå från det givna och planera därefter. Betydande delar kan omöjligt påverkas. I den mån något kan göras så krävs mycket främmande saker för populisterna, i deras politiska tävlingar om att ta ansvar.
Valresultatet för Planerad Kollaps har fortfarande inte presenterats. Nu med 85 procent av valdistrikten räknade har partiet fått 2 röster. Namnet är felstavat och det tyder att min röst inte är räknad och att det kommer en ökning. Partiet är det enda som tar ansvar för landet och det kommer att bli tydligt när kollapsen kommer.
http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rike/index.html
@Neo Cortex
Ja, Historia är ju en humanistisk vetenskap, där man inte bara kan studera mätvärden utan också måste försöka förstå referenssystemen.
Som lekman är ju dessutom historia inte bara vetenskap utan också bildning, man kan faktiskt ha glädje av att känna till alla Erikar före Erik den XIV även om dom flesta aldrig ens existerat.
@Urban Persson
Jordens undergång brukar ju i genomsnitt ligga 25 år framåt i tiden.
Oftast har ju siarna fel, men t.ex. Indian kulturerna i Amerika drabbades ju mycket hårt av Europernas ankomst så visst händer det att världen som man känner den kan kollapsa.
Din strategi med planerad kollaps påminner en del om soldater i strid som är så rädda för att bli dödade att de konfronterar sin egen skräck genom att ställa sig upp i skyttegraven för att bli ihjäl skjuten, på så sätt får man kontroll över sin egen undergång.
”Jordens undergång” är sådant som finns i filmernas värld och bland religiösa med någon slags räddning på programmet. Ett genomsnitt här säger ingenting. Det logiska är att område efter område dukar under, först och främst de med en stor import av energi och livsmedel och ett stort exportberoende och kort sagt en överbefolkning. Kraschen för det här landet med sina Storsvenskar och sin dumdryghet blir kanske snabbare än för indianerna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eftersom vi är inne på Skottlands Historia, så kan man ju nämna slaget vid Culloden, där Skottarna kvästes 1746. En bok om detta slag "Culloden" (av John Prebble) inspirerade Peter Englund att skiva sin monumentala bok "Poltava".
Läs av Peter Englund:
http://www.peterenglund.com/textarkiv/cullloden_forord.htm
1745 fick herrar engelsmän på nöten vid Fontenoy.
1/2 svensk som var befälhavare för den franska hären.
Mamman var Aurora, tjejen som nobbades av kalle dussin.
Irländare med bland fransmännen-Oklart vad.gäller skottar.