SEB släppte idag sin Boprisindikator, som ligger kvar i toppläge även om marginellt fler tror på fallande priser. Samtidigt säger sig Anders Borg nu vilja se begränsningar i andelen rörliga lån efter att man fått igenom amorteringskraven senare i höst (Bonnier/DI).
Boprisindikatorn för juli backade något, vilket också är i linje med svagare utveckling för Valueguards HOXSWE-index för hela Sveriges bostadsmarknad i juni.
SEB:s Boprisindikator som mörk linje, ljus linje är HOXSWE och staplarna är
andelen som tror på stigande respektive fallande bostadspriser. |
Förväntningarna på stigande bostadspriser är alltså fortsatt mycket höga, vilket inte är så underligt med tanke på räntesänkningen. Man kan dock inbilla sig en stigande trend i minoriteten som tror på fallande priser sedan den historiska bottennoteringen i april.
Anders Borg vill att Stabilitetsrådet och lagstiftarna efter amorteringskraven införs senare i höst begränsar andelen av ett hushålls bostadslån som får vara rörlig ränta. Kort sagt är han, som sig bör, mycket orolig för BLT-hushållen i ett högre ränteläge än idag och vill se att man via lagstiftning binder åtminstone en andel bolånen. I sig innebär detta högre räntor och kostnader för hushållen, vilket väl är tänkt att dämpa skuldsättning och bostadspriser. Vid det laget är dock Anders Borg inte de facto statsminister längre.
12 kommentarer
Om kollektivet klarar sig bör de falla på knä inför Gud…
Borg tog upp mörka utsikter för export och högra kostnader för migration på SR precis nyss. Lägg där sedan till (S) som kommer bygga de HYRESRÄTTER, förhoppningsvis i dyra områden – det är det enda sättet att bryta segregationen tror jag.
Vad jag menar att flyttnettosvenskarna i Sthlm kommer klara sig fint med ca. 10.000 BR/år, med råge.
Borg verkar påtagligt trängd nu. Lite off topic, men detta var ändå en aning uppseendeväckande:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5934772&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
"Vi har sett att utvecklingen i Irak och Syrien gör att vi har en rätt påtaglig ökning av kostnaderna för asyl och integration och migration, den kommer att slå igenom på offentliga finanser."
Antingen är migrations- och integrationspolitiken verkligen rejält kostsam, eller också kostar den inte så mycket men Borg skyller eventuella framtida budgetproblem på migrationspolitiken. Inget av alternativen är särdeles tilltalande.
Precis vad jag hörde. Trodde jag hörde fel och gick göra rewind.
Borg är en riktig razist vars uttalande kan få att undra om massinvandringen av människor från tredje världen verkligen är berikande och lönsam.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Rasistisk länk raderad.
Trodde faktiskt du skulle vara först med det här cornu – med tanke på allt du skrivit om förberedelser för allt möjligt, jag tänker på hans nya begrepp längst ner.
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/08/11/motsatsen-till-nattvaktarstaten/
Om räntorna förväntas stiga så kan Borgs åtgärd ses som paternalistisk, dvs att han tvingar BLT mot sin vilja att säkra mot stigande räntor.
Om räntorna däremot förväntas sjunka så är Borgs åtgärd istället bra för bankerna. För ju mer räntan sjunker desto mer stiger bankens nuvärde av det fasta lånet, vilket kan boosta balansräkningen.
Tror alliansen vinner. Ju mer vänsterblocket öppnar truten desto fler som går över till Alliansen.
Jag har också mer och mer börjat tänka i de banorna. Det är inte alls säkert att vänsterblocket vinner valet. Allt fler av dem jag pratar med tycker att vänsterns förslag blir allt märkligare och är inte alls lika säkra på vad de ska rösta på längre.
Vinner vänstern är det med en ytterst liten marginal..
Menar du finansminister på sista raden?