Medan staten inte klarar av att ordna mat och vatten till skogsbrandspersonalen, kan man konstatera att under alliansregimen har antalet statligt anställda fortsatt svälla. Sedan Göran Perssons socialistregims sista hela år 2005 har antalet statligt anställda ökat med 24 300 personer, varav 19 400 fast anställda, eller ca 10%. Till detta kommer det allt populärare mörkertalet av bemanningsföretag och konsulter, som t ex hanterar katastrofen lärarlegitimationen. Faktisk statlig sektor har ökat ännu mer.
Antal statligt anställda 2005 – 2013 |
2005 fanns 242 100 statligt anställda, varav 200 300 fast anställda enligt SCB. 2013 var siffran 266 400 respektive 219 700. Samtidigt har befolkningen ökat med 6.6%, från 9 047 752 till 9 644 864, vilket kan jämföras med statligt fast anställda som ökat med 9.7% och totalt antal anställda med 10.0%.
Trots alliansregimens påstådda avregleringar och nyliberalism sväller alltså antalet direkt statligt anställda snabbare än befolkningen i stort. Givet evig tillväxt, vilket ju är populärt när vi pratar alliansen, så kommer alltså tids nog 100% av alla i landet vara statligt anställda, eller (s)ocialis(m) som det också kallas.
Var har då dessa statligt anställda hamnat? För SSYK4-yrkesregistret finns data till och med 2012 och nedanstående gäller 2005 – 2012 och inte 2005 – 2013.
Några har förstås blivit militärer, eftersom vi avskaffat värnplikten. 2010 – 2012 anställdes 4 358 militärer, som därmed ökat 3 074 från värnpliktens nästan uteslutande officerare på 12 191 personer.
En populär floskel är att alliansen minsann uppfyllt ett vallöfte om 20 000 poliser till år 2010.
Antalet poliser (ej chefer eller administratörer) toppade 2011 på 17 459 och är väl det som uppfyller vallöftet (övriga av de utlovade 20 000 är chefer, utbildare etc), men 2012 minskade antalet poliser till 16 861 – vallöftet var ju redan uppfyllt…
Sedan 2005 har antalet poliser alltså bara blivit 1 543 fler. Och nej, att rösta vänstersocialistiskt lär inte ge fler poliser, (mp) vill t ex skära ner minst 250 tjänster från polisen.
Tittar man i SSYK4 på anställda i statlig förvaltning och statliga affärsverk (t ex Banverket) finns det förstås tillväxtsektorer. Antalet administratörer har ökat med 6 562. Och då avses inte mellanchefer, ekonomipersonal, utan administratörer.
Allt ska ju vara IT idag. Systemutvecklare har ökat med 1 700 personer direkt anställda i statlig tjänst. Naturvetare, gissningsvis på olika myndigheter och som livswaffe1. och andra inspektörer på länsstyrelserna har ökat. Informatörer har ökat med 778. Jurister har ökat med 1 561. Åklagare (ej med i grafen ovan), de som ska åtala eventuella brottslingar, har ökat med 20 sedan 2005, samtidigt som man tagit bort åklagarnas assistenter…
Så vad vi ser under nyliberala alliansen är en allt fetare stat där allt mer pengar går till administration och inspektion och allt mindre till nattväktarstatens grundläggande statliga engagemang som försvar och rättsväsende. Vi lever alltså mitt i en Taintersk förestående kollaps under lagen om minskande avkastning på tvångsbeskattade pengar. Allt snack om besparingar och nedskärningar är just snack – det handlar om minskad effekt för pengarna och mer overhead.
Och kom ihåg att ovanstående är bara toppen på isberget. Under alla dessa 266 400 statligt anställda finns ett berg av bemanningsföretag, konsulter och andra underleverantörer.
För övrigt kommer Slöseriombudsmannen Martin Borgs snart med en ny film, Någon annan betalar, baserad på hans bok 365 sätt att slösa med dina skattepengar, som nu finns i läsvärd och smått absurd pocketutgåva för 39:- hos Adlibris och 39:- hos Bokus. Boken är obligatorisk läsning för den som vill titta på toppen av skattepengisberget medan man kliar sig i huvudet över skogsbranden utanför Sala…
Trailer för filmen nedan.
Vem slösar då pengar på Slöseriombudsmannen? Som jag uppfattar det (=kan ha fel) är det Skattebetalarnas förening, dvs mina egna pengar som frivillig medlem. Väl värt det hela, tycker jag.
1. Ja, jag vet att livsmedelsinspektörer är kommunalt anställda. Kolla upp ordet raljera.
28 kommentarer
Frågan är bara vd man som vanlig medborgare skall göra åt eländet?
Skattefuska, med motiveringen att pengar de inte får kan de inte slösa bort. Funkar ändå inte se Grekland, och dessutom lär man väl hamna i spjället förr eller senare.
Rulla ansvarig politiker i tjära och fjädrar och deportera vederbörande utanför kommungränsen?
Funkade i Lucky Luke men, gör det det i Sverige, i verkligheten?
Röstskolka, lär ha absolut noll effekt, då bara de som röstar räknas.
Rösta på något obskyrt småparti som ändå inte kommer ha något att säga till om.
Rösta på det minst dåliga av riksdagspartierna.
Att inte rösta är det enda som biter i längden. Legitimitet är nyckelordet och akilleshälen.
För övrigt borde synsättet i stort ändras i samhället med mindre toppstyrning och mer eget ansvar och FRIVILLIGT samarbete.
https://docs.google.com/file/d/0B7trTVRKsVsSc2d5Z2pWdWNpS3M/edit
Nå, administratörernas stora ökning förklaras enklast med att man definierat om några yrkeskategorier i staten mellan 2006 och 2007.
Exempelvis har antalet "revisorer mfl" minskat från 4309 till 2398 mellan 2006 och 2007, och antalet "socialförsäkringstjänstemän" har minskat från 12397 till 11000 under samma tid.
SSYK4 är lurig att använda på det sättet eftersom samma personer under olika år kan hamna i olika kategorier beroende på hur man definierar statistiken. Om man då försöker drar en slutsats baserat på ett _urval_ av SSYK4 över tid så kör man lätt i diket.
… jag väljer 2006 till 2007 för att det var där det stora hoppet i antalet administratörer skedde (20276 till 24560). Totalt antalet anställda i statlig förvaltning minskade från 219908 till 216486 under den här tiden, så det ser ut som en omdefiniering av statistiken.
Jag väljer 1967 – ca 100.000 statsanställda.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag gillade faktiskt den kommentaren… "Kärnverksamheten" hehe..Stämde bra det
Kolla gärna hur utvecklingen ser ut på regeringens eget kansli – regeringskansliet. Denna sorterar ej in som andra myndighet utan lever sitt eget liv och här har antalet anställda (alla finns i princip på några stenkasts avstånd från Rosenbad) åtminstone nästan fördubblats under senaste regeringen och sysselsätter nästan 5000 personer.
Andra effektiviseringsreformer inom statsförvaltningen blir det ofta klent resultat av då dessa ständigt motarbetas av annat departement alt. "expertmyndighet" än den som driver saken. Då regeringen vägrar peka med hela handen och vara en aktiv ägare blir alltid då resultatet att antalet anställda växer. Se på it-avd inom många större myndigheter. Dessa kan indirekt sitta på en mkt stor del av myndighetens kostnadsmassa. Och dessa är oftast endast verksamma i en beställarroll vilken man ofta inte behärskar så bra. Dessutom är man ingen bra upphandlare. Men it-konsulterna är glada och täljer guld på sin svaga icke samordnade kund (Den som ser en faktura från visma/Fujitsu/cgi blir mörkrädd. Specifikationerna är obefintliga och omöjliga begripa sig på. Liksom avslutas avtalen där bakom. Och allt detta pga aningslösa upphandlingar.
Stryk "avslutas" ovan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bara 20 nya åklagare?
Det är så man får ner brottsligheten, skär ner på poliserna så att de inte ens hinner köra ut och kontrollera brottsplatserna.
Om någon ändå skulle drista sig till att anmäla ett brott så leds de in i en administrativ labyrint som tar typ hela jäkla dagen i anspråk för att i slutändan nästan alltid sluta med att ärendet läggs ned.
Och skulle inte ärendet läggas ned, kanske på grund av att någon förvirrad brottsling råkat erkänna brottet, så tar det ändå evigt lång tid innan det blir en rättegång, där anmälaren då blir uthängd till brottslingen och hans vänner i ryggmärkesföreningen..
Straffet som utdelas överstiger aldrig i något fall 14 dagars samhällstjänst.
Nästa gång den personen blir utsatt för ett brott så vet han precis vad som behöver göras.
Nämligen
Absolut Ingenting!
I slutet av 60-talet var det under 100-tusen statsanställda. Går vi tillbaka ytterligare drygt 10 år var det ca 50-tusen. De politisk korruptionen är nu enorm och ser inte ut att minska – tvärt om.
Hur många poliser fanns i slutet av 50-talet? och hur var brottsligheten då?
Har du inte hört, RB? Man kan inte jämföra Sverige i dag, med Sverige på 1950-talet, för det var ett helt annat samhälle. Argumentet är alltså, att det var ett annat samhälle och därför kan man inte jämföra. Nu vet du.
Jag vet… men jag är ju en förtappad folkhemsfundamentalist som faktiskt upplevde folkhemmet i min ungdom. Inget kan/får jämföras med det kulturmarxistiska paradiset där den hemska germanska ursprungsbefolkningen utplånas. Kan dock inte låta bli.
Det finns nog fortfarande någon liten orörd byhåla kvar där folk lämnar ytterdörren olåst och har nycklarna kvar i bilen över natten..
60% av antalet statligt anställda arbetar idag ( inte då) inom universitets/högskolesektorn. Det är där den stora massan finns. På 50-60 talet var läget ett helt annat.
Kunde man inte göra ett diagram över antalet anställda i olika statliga sektorer (försvar, universitet/utbildning, tull, etc osv) över tid? Så kan man ju se vilka sektorer som svullnat och vilka som minskat.
Fast statistiken kanske inte är så enkel?
Tillägg till ovan – gärna över längre tid, typ sen 60-talet eller nåt. Och! Kanske även justerat för befolkningsökningen. Eller BNP. Eller statsbudget…
Titta på sidan ekonomifakta. Där finns lite godis.
Ben: Statskontoret tar fram sådan statistik i en årlig publikation. Kommer inte ihåg namnet på rak arm. Lite vanskligt vilka storheter som mäts bara. Helårsekvivalenter blandas med andra storheter beroende på var man kikar
Detta är klassiskt enligt parkinsons lag. Byråkratin kommer svälla ännu mer och mer och mer chefer måste anställas för att sköta den redan ineffektiva förvaltningen. Kommer inte attåtgärdas förran krisen verkligen är ett faktum.
Statistiken visar alltså att sk nyliberalism är ett mindre effektivt sätt att sköta ett land
…eller bara att Alliansen är mindre kompetent än tidigare regeringar 🙂
Nyliberalism? Det är väl bara Aftonbladets mest lågpannade läsare som tror att Alliansregeringen är nyliberal på riktigt. Det där är ett sånt där skällsord som socialisterna tar till utan att veta vad det betyder.
Hört talas om ironi och att ordet "nyliberalism" kan användas ironiskt. Dock är det viktigt att titta på vad en del partier påstår sig stå för. Kallar sig någon nyliberal är det fritt fram att kalla dem nyliberal, trots att de bevisligen inte är det.
Politik är att vilja. Ekonomi är att välja och teknik är att kunna. Således, ekonomer och tekniker har förvanskat det som politikerna ville en gång för flera år sedan genom att se till att fler jobbar med målet.
I min kommun (Perstorp) finns knappt ett enda statligt arbete. Exempel på vad som inte finns: Arbetsförmedling, Polis, Försäkringskassa, Försvar, SvT/SR, Högre utbildning….
Misstanken finns om att vi plundras på skattepengar som tillfaller regeringens kamrater i Stockholmsområdet…