Lägenhetspriserna i Stockholm steg under april och maj, men baserat på avslutsdata hos Booli och tillhörande värmekartor, så är priserna per kvadratmeter lägre i juni än i mars. Om uppgifterna stämmer, trots ett lägre urval på grund av fallande omsättning, så faller lägenhetspriserna i Stockholm minst 1%.
Valueguard rapporterar om +1.58% för Stockholms kvalitetsjusterade lägenhetspriser från sista mars till sista maj. Mäklarstatistik anger 0.8% i stigande kvadratmeterpriser för samma period. Priskartan nedan, som täcker andra kvartalets utveckling, rapporterar om negativ prisutveckling under kvartalet, dvs en nedgång enbart i juni som tar ut uppgångarna i april och maj.
Det är inte heller en säsongsbaserad nedgång, då priserna inte alls faller lika brutalt i Göteborg och Malmö, utan främst är en fråga för Stockholmsområdet.
Frågan blir då om uppgången är över och priserna nu blivit så höga att folk helt enkelt inte har råd längre? Å andra sidan sänkte Riksbanken precis sin reporänta från 0.75% till 0.25%, så skuldfesten tog nog bara paus.
Prisförändringar i Stockholm kvartal 2 år 2014.
Klicka på bilden för detaljer. Notera att du sedan kan behöva zooma, då upplösningen är mycket hög. |
Som man ser ovan faller priserna över 5% i stora delar av Stockholm, men omsättningen har också fallit och siffrorna är osäkra och delvis extrapolerade. Prisnedgången i juni kan alltså vara betydligt större än ovan nämnda 1%.
Vad gäller säsongseffekter, så är bilden från Malmö och Göteborg annorlunda. Nedgångarna är betydligt mindre omfattande. Göteborg som exempel nedan. Stora prisnedgångar hittar man bara i Linnéstan-Masthuggsberget och mindre områden som Stampen och Kallebäck.
Prisförändringar i Göteborg andra kvartalet år 2014.
Klicka på bilden för detaljer. Notera att du kan behöva zooma, då upplösningen är mycket hög. |
Hur ser då prisbilden ut i Stockholm? Priserna är förstås fortfarande skyhöga, och nedgången kommer från rekordnivåer. Innanför tullarna ligger priserna oftast över 50 000 – 60 000:- SEK per m2, på sina håll över 80 000:- SEK.
Lägenhetspriser per den 1:a juli 2014 i Stockholmsområdet.
Klicka på bilden och zooma därefter eventuellt in för detaljer. |
På grund av lägre omsättning i juni, något som brukar åtfölja fallande priser, är uppgifterna förstås osäkra. Min bedömning är ändå att juni månads data från Mäklarstatistik bör komma in negativt för Stockholm. De uppgifterna släpps först den 15:e juli.
Oavsett har vi knappast sett slutet för uppgången i och med dagens chocksänkning av räntan, vilket kommer påverka de rörliga bolåneräntorna och göra att fartblinda Kreditsvensssons kommer ta ännu högre lån i sin tävling om vem som kan betala mest för en befintlig bostad.
Allt data kommer ursprungligen från Booli och har databehandlats av läsaren Stefan, som tagit fram kartorna ovan.
23 kommentarer
Men sen kom ju räntesänkningen…
Den bör ju säkerställa att uppgången fortsätter ett tag till…
Står på flera ställen i blogginlägget, eller läser du bara rubriken innan du uttalar dig?
Räntan sänks.
Inflationen tar fart?
Då kanske huspriserna kan iflateras upp.
Nej, så kommer det inte att funka på ett bra tag. Du tänker i "gamla" termer, om inflationen nu blir 3-4%, vilket mkt väl kan hända, bör Riksbanken ligga på 5-6%.
Det kommer att skapa zombiehushåll när du ser alla andra bollar.
Och bostäder finns det gott om för den stadd vid kassa, ändå bygger man för fler rätt rika.
Politikerna kanske insåg att prissänkningar på Stockholmsbostäder var på gång och då blev det plötsligt enormt viktigt att sänka räntorna. Jag har inte hunnit se några andra förklaringar till att räntesänkningen kom just nu. Almedalsveckan förstås, men Riksbanken skall ju vara självständig…!
"Politikerna kanske insåg att prissänkningar på Stockholmsbostäder var på gång och då blev det plötsligt enormt viktigt att sänka räntorna. Jag har inte hunnit se några andra förklaringar till att räntesänkningen kom just nu."
Nu förstår jag var all grillfolie på ica har tagit vägen…
Ovanligt korkad kommentar. Av dig.
Hmm, är det därför man får löjligt många "nu har jag sålt en lägenhet i ditt område" "få mest betalt" "gratis värdering" "många letar lägenhet i ditt hus".. Funderade över det häromdagen då det har gått från 1 -2 lappar i veckan till 2-3 varannan dag.
Det roliga är att även jag som bor Kommunalt får dessa… 😀
Kanske inte SÅ ofta men…
Förut bodde jag i ett ensamt hyreshus i ett villaområde. Då fick jag reklam om trädgårdsgrejer, utemöbler, installation av larm, etc.
Hoppas att dagens räntesänkning blir startskottet för hårdare amorteringskrav och slopad räntesubventionering. Jag letar själv efter bostadsrätt i sthlm och skräms vad folk betalar för skit lägenheter. Det många fokuserar på är månadsavgiften, på sin höjd tar man med i beräkningen att räntan kan stiga. Men det som skrämmer mig är att jag ska sitta på ett massivt mångmiljon lån för en lägenhet som kommer sjunka som en sten i värde så fort månadskostnaden blir högre….
Kolla på stadsplaneringen för stockholms stad, titta vart det ska bli nya hubbar/företag och grubbla lite över det.
Typ Arenastaden eller vad menar du ? Utveckla gärna ditt svar lite. Jag är inte helt omedveten om lägets betydande för en bostadsrätts pris om det var det du syftade på 🙂
Man undrar vad de håller på med på Riksbanken. Hur kan de INTE ta ansvar för den enorma skuldbubblan? Antingen är de bara inkompetenta, eller så står de under stark press från andra parter (politiker, media, banker) eller så handlar de i eget intresse (alltså att de själva – som privatpersoner -vill ha låg ränta). Eller så är det en kombination av alla ovanstående
@toothpicker
Eller så är det så enkelt att det inte ligger i deras ansvarsområde (iaf inte explicit). Det är ju bland annat det som har utgjort kritiken mot att man inte har sänkt reporäntan. Detta skall vägas mot målet att hålla ett fast penningvärde (vilket man av någon outgrundlig anledning tolkat som att man skall sträva efter att pengarna tappar i värde med 2% årligen).
Det blir bara indirekt som frågan om skuldbubblan kan hamna på riksbankens bord.
Precis som anonym säger ligger det utanför riksbankens ansvarsområde och de har fått ta emot mycket skit för att de trots detta försökt ta ansvar när ingen annan vill ta ansvar för skiten. Nu verkar de ha kapitulerat, dragit sig tillbaka till att sköta sitt och överlämna bubblan åt våra politiker.
Möjligen är det så att riksbanken tog i åt andra hållet i syfte att tvinga politiker att reagera. Riksbanken som agerat stand-in åt handlingsförlamade politiker kanske tröttnat. Man byter strategi
Blir inte säsongseffekten likartad räknat i procent istället för kronor…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Reporäntesänkningen som gjordes idag kommer innebära att svenska staten kastade ännu mer bränsle på elden. Jag tror vi sköt kraschen ett par år framför oss och att bostadsbubblan nu kan svälla till ohanterliga proportioner. Snart kommer Sveriges motsvarighet till NINJA-lån.
Snygga heatmaps! Var kommer de ifrån?
Koden finns fritt tillgänglig hos Bitbucket. Gör dina egna kartor, skriv ut dem som planscher, ge bort till nära och kära tillsammans med ett blandband.
Ifall det inte är säsongsrelaterat så har priserna fallit på fallande marknadsräntor (marknadsräntorna har legat i nedförsbacke sen årsskiftet)
Ca 300 lägenheter sålda i innerstan senaste 3 veckorna ger ett snittpris på 71.565, att jämföra med Mäklarstatistik för maj som gav 69.414. Troligen ser vi 75.000 under hösten tack vare räntesänkningen.