Den franske ekonomen Thomas Pikettys bok Capital in the Twenty-First Century (Adlibris 285:-) har hyllats och omnämnts överallt i media och av politiker, som vill använda boken som alibi för sin politik. I verkligheten har ingen läst den, eller åtminstone läst ut den, om man ska tro Amazon.
Amazon spårar vilka sidor läsare läser i olika böcker via E-boksläsaren Kindle. Man publicerar även de populäraste markeringarna markerar i böckerna, vilket gör att man kan lista ut vilka böcker som läses minst – markeringarna bör vara spridda i hela boken om den faktiskt läses.
Wall Street Journal skriver om Hawking-indexet, som tas fram av Dr Jordan Ellenberg genom att analysera vad som är markerat i en bok. Indexet är döpt efter Stephen Hawkings bok A Brief History of Time, en klassiker i oläsbara böcker, som bara läses ut av 6.6% av läsarna. Även Daniel Kahnemans hyllade Tänka snabbt och långsamt hittas i bottenskiktet och läses bara ut av 6.8% av läsarna – även denna en bok som alla pratar om, men få tydligen faktiskt orkar läsa ut.
Men nu har dessa böcker alltså besegrats.
Capital in the Twenty-First Century läses ut av endast 2.4% av läsarna.
Ellenberg föreslår nu i Wall Street Journal att indexet bör byta namn till Pikettyindexet.
“Mr. Piketty’s book is almost 700 pages long, and the last of the top five popular highlights appears on page 26. Stephen Hawking is off the hook; from now on, this measure should be known as the Piketty Index.”
I verkligheten verkar inte folk orka mycket längre än till sidan 26.
Så nästa gång du hör om en politiker, makthavare eller journalist som skriver något om Pikettys bok, så kan du bara hånflina. Med alla sannolikhet har mediaplåstret inte läst boken, och om de säger sig ha gjort det, så har de bara läst introduktionen. Eller så har de rent av bara läst summeringen på Wikipedia.
Tillägg: Kan ju nämnas att Michael Lewis bok om robothandeln på börsen, Flash Boys, bara läses ut av 21.7% av läsarna.
28 kommentarer
Spännande, Piketty namedroppades senast på midsommarfesten jag var på. Inte otippat av en skäggig, hästsvansad vänstertomte.
Har för övrigt inte läst, eller försökt läsa, nån av böckerna du nämner ovan.
Cornu, jag hoppas verkligen du läst 100% av Järn-Hans. Kan bli lite vanskligt annars, om man kastar glas i stenhus eller hur det var.
Det har jag. När den kom. I hårdrygg.
Det är därför jag kan hävda att den är vansinnigt feltolkad. Fick den av någon som hävdade att vara man är bla bla bla (och INTE hade läst boken) och läste boken och kom fram till "men hen hade ingen aning om vad boken handlade om", vilket tidigt (detta var väl i intervallet 1988-1992 någon gång) fick mig att inse att folk oftast har förutfattade meningar, läser böcker som Fan läser bibeln och uttalar sig om saker de inte vet något om.
Efter att ha läst om Blymannen, järnmannen, och mytopoeter på engelska wikipedia tror jag mig hålla med om bristen på manliga föredömen i i världen. Specifikt i Sveriges undervisningsväsen med början i ett totalt kvinnodominerade dagis. Så fort pojkarna börjar leka vilt är det någon där och stoppar dem. När fanns det senast ett dagis i Sverige med en "skog" där pojkarna kunde bygga kojor, vara vilda i sina lekar och någon hjälpte dem bygga pilbågar samt vissa hur de skulle skjuta och minst lika viktigt – inte skjuta?
Eftersom genusfrågan fortsätter…
Förr så sa man till fjortonåringen:
"Nu är du konfirmerad, då skall du ha en sup!"
Sedan blev lumpen en initieringsperiod.
Så tog man bort det…..
Nu styr mamma över sin lille bambino till en yngre kvinna som får agera ny mor…
Vadå, mina barns dagis har en skog, eller åtminstone en snårskog av mindre format. Men fullt tillräcklig att gömma sig i samt klättra i träd i.
Pilbågar däremot ingår nog inte riktigt i schemat på dagis.
Men visst, ser man på allmänna förskolan och de kraven det ställer på kommunerna så är det nog troligt att en del ungars dagis har typ en gunga och några kanyler som underhållning.
Kanyler!? På min tid så fick vi minsann gå milsvidda strapatser för att hitta särskilda svampar som fröken sedan kunde laga till en soppa på. Kanyler! Bahh! Dagens ungdom är så bortskämda.
Det är ju lättare att använda forskningen för egna syften om man inte riktigt sätter sig in i komplexiteten…http://frivid42.com/2014/07/04/risken-att-vi-som-sparar-nu-far-betala-dubbelt/comment-page-1/
Tur att jag inte hänvisade till boken i mitt blogginlägg, utan till en radiointervju.
Ja jäklar. Jag kommer att känna mig utvald och ännu mer bildad än någonsin 😉
På sidan 457 av 577 i engelska versionen, noter oräknade.
Just min tidigare reflexion. Så många tycker så fort om en bok på dryga 700 sidor…900 i franskt original… Inte trovärdigt.
Dock får man ta höjd för att några kanske faktiskt läser den i original på franska. Det är i alla fall den upplagan som står, och kommer att stå "ett tag", uppfordrande i min hylla (i sådana här frågor är jag en Horace-snobb). Tror att Amazon har svårt att fatta sådana subtiliteter – i alla fall fick jag reklam för ("Might also interest you") den *engelska* översättningen av Piketty bara någon vecka efter att den franska anlänt.
Att så få läst ut Kahnemann är förstås deprimerande. Den innehållsrikaste bok jag läst de senaste tio åren. Väldigt mycket av de mest deprimerande inslagen i den politiska debatten skulle lukats ut om fler hade läst den boken.
Kahneman behöver knappast läsas till sista sidan. Efter ett par kapitel har han framfört sin tes och tillräckligt med anekdotiska bevis för att man ska ha fattat visen. Resten av boken är bara tjatig upprepning och spaltfyllnad, drivet av ett amerikanskt system som belönar många ord istället för kvalitet.
Tyvärr gäller detta även många andra böcker (inklusive Järnhans). Det förtar en hel del av läsglädjen och riskerar att man lägger även andra böcker halvlästa åtsidan.
Uppfattar ingen enskild tes, däremot namn på många ting man funderat över och reagerat emot och inte minst en riklig källhänvisning. Inte minst viktigt.
Han enda egna tes egentligen är väl i slutet när han filosoferar över meningen med livet. Kan han väl få göra när han är väl över 80.
Järnhans däremot håller jag med om. Orkade inte läsa till slut och minns inget av det jag läste.
Vem fan bryr sig om hur en bok som beskriver hur en man skall vara? I did it myyy wayyy…
På tal om att inte läsa..
Antingen är RO rolig eller så är han ROlig!
Jag undrar hur många som köper en massa böcker bara för att ha ett imponerande bibliotek? Själv önskar jag att man kunde köpa valfria kapitel i böcker. Elektroniskt förstås.
… Man?
Piketty beskriver hur ekonomin utvecklats med hjälp av långa tidsserier
Är nog mer spännande än det låter…
Hmm…
Ja, förvånansvärt spännande. Utvecklingen i olika länder jämförs och diskuteras.
Och sedan dras massa lösa slutsatser utifrån den delvis manipulerade datan. Bara för att långa afrikaner spelar basket betyder det inte att man blir afrikan om man börjar spela basket. Sådan missar gör dock Piketty gärna i sina försök att motivera mer socialism.
Med tanke på att det finns 2,4 miljarder kristna vore det intressant att veta hur många som läst bibeln från pärm till pärm. Eller om 21 procent av mänskligheten läst koranen och som tillber islam…
2.4 miljarder "kristna" är inte alla troende. Själv läste jag Bibeln pärm t pärm när jag var 11. Gör det INTE igen.
Habakuck var det bästa.
Ve dig som ger en broder att dricka
och blandar i en drog och berusar honom
för att få se honom naken!
16Du har vältrat dig i ärelös skam –
drick också du, tills du blottar din oomskurna lem.
Vi kan alltså konstatera att s k "daterape" knappast är en modern företeelse.
He he läste den också under första halvan av mitt andra decennium. Fått inte pärm till pärm, slutade en bit in i NT, det blev tråkigt för en ungdom när det gick ut på att vara snäll. Nu skulle jag nog kunna läsa det dock. Men jag fick i alla fall en åsikt om de som ser den som heligare än en fin släktkrönika. Jämför gärna med Norska Kungasagorna.
Talade med en fd buddistmunk igår och han var av åsikten att Jesus och Budda var några att lyssna till.
Är tveksam till att jag skulle läsa uppföljaren om det kom en dock.
DN skrev nyligen en ganska intressant recension av just Gamla Testamentent.
Går att läsa här
Ser fram emot recensionen av Nya Testamentet, Koranen osv.