Dags för en liten avrapportering av hur det går i PPM-spelet. Fondportföljen är än så länge upp 15.51% mot OMXS30 5.03%, men ligger ändå bara som index sedan 2009.
Det blir allt tydligare att, precis som jag många gånger förutsagt, vårt pensionssystem inte kommer överleva till 70-talisterna ska gå i pension, antagligen inte ens till 60-talisternas pension. Från allt fler håll (åtminstone (fi) och (v)) lyfts nu krav på att pensionssystemt ska förkastas och man ska återgå till forna tiders lögner och ofinansierade system. Tobleronepension – ta det på kortet och låt någon annan betala. Om inte annat kommer pensionsåldern höjas.
Men som nöje kan man ändå roa sig med att förvalta sin PPM-pension, även om den inte kommer spela någon roll (om den alls finns kvar) framåt 2045-55, när man som 70-talist kanske kan tillåtas gå i pension tids nog.
Pensionssystem kommer och går, och är på inget sätt grundlagsskyddat, utan bara ett riksdagsbeslut bort.
Ursprungligt belopp på mitt PPM-konto var 14036:- SEK, då jag som född 1970 inte fick tillgodogöra mig inarbetad pension före en viss ålder. Yngre generationer fick bl a pensionspoäng för sin värnpliktstjänstgöring, men det fick man inte om man gjorde värnpliktsutbildning 1991 – 1992.
PPM-portföljens utveckling. Mörka
staplar är utan insättningar, som inte reduceras med summans utveckling. |
Utan ytterligare insättningar skulle portföljen, investerad i OMXS30-index idag vara värd 18 605:- SEK, eller +32%. Men det är den förstås inte. Ackumulerade insättningar är nämligen idag 91 058:- SEK och via förvaltningen av fondportföljen har dessa insättningar stigit +119% till i fredags 199 586:- SEK. Detta är ingen märkvärdig värdeökning, utan drygt 5% per år.
Sedan 2009 har jag dock inte gått bättre än index. Även om fortföljen alltså klår index ordentligt i år så gick jag rejält sämre än index 2012 och har en del att arbeta ikapp. Totalt sett har jag gått sämre än OMXS30 2006, 2009, 2010, 2012 och 2013.
Värdeförändring PPM-portföljen,
rensat för insättningar, samt OMXS30 åren 2000 – 201407. |
Kort sagt går förvaltningen allt sämre – min styrka är nämligen vid nedgång. Dock, som vanligt kommer jag alltid att ha fel, men jag har mindre fel när börsen går ner.
Jag är alltså inte en bra förvaltare vid uppgång, utan fungerar bäst när börsen går dåligt. 2007 föll OMXS30 5.74%, men fondportföljen steg 33.80%, rensat för insättningar. 2008 föll OMXS30 37.75%, men fondportföljen klarade sig med -36.63%, rensat för insättningar. Även under IT-kraschen gick portföljen bättre än index.
Förenklat kan man säga att portföljens goda utveckling beror på enskilda lyckosamma år av fullträffar – 2003, 2005, 2007 och 2014. Vilket visar en tes jag brukar framföra – det gäller att inte bli bankrutt, och i övrigt hålla ut så att man ibland kan ha tur.
Fungerar mina hedgingmetoder nästa gång börsen vänder ner på allvar, så bör jag slippa nästa börsras, och kommer därmed gå rejält bättre än index igen. Så länge får man nöja sig med index.
Mina fonder i PPM idag är Didner & Gerge Småbolag och Odin Sverige. Portföljen stängde i fredags på all time high. Dock är det inget märkvärdigt med ATH – även en soffpotatis bör ligga på eller nära ATH i sin PPM idag. Gör man inte det så krävs det nog en speciell sorts begåvning för att lyckats med det…
9 kommentarer
Vilka ppm-hedgefonder använder du i börsnedgång?
PPM kommer som du säger med stor sannolikhet att försvinna. FI säger ju tydligt att de sparade PPM pengarna skall gå in i det allmänna och betala de som hardålig pension.
Men att hålla på att fibbla med PPMfonder för att få någon peng därifrån är väl lite som att köpa en trisslott och tro att man vinner 50 000 sek i månaden.LO kräver ju liknande ändringar så chanserna är väl lika stora..
får man fråga hur din metod för hedge går till?
Har lyckats få hela 6% i genomsnitt per år sedan starten, men då använder jag också avancerade metoder som att titta på hur mycket kurvorna lutat uppåt och om de verkar någorlunda kontinuerliga och sen välja de som ser bäst ut. Samt titta in någon gång var tredje månad för att se om det är dags att byta.
Är själv ganska aktiv i PPM, men oroas nu av att pensionärsorganisationerna vill knycka "mina" PPM-pengar för att fylla på den buffertfond som slaktades av en enig politikerklass för att rädda Sveriges ekonomi.
Pengar som använts för att bl.a bekosta våra nyanlända "fripassagerares" pensioner.
Vad är det som hindrar att även PPM-pengarna går samma väg som den slaktade buffertfonden ?
Det här en av mina hjärtefrågor som jag grävt mycket i.
Om du följer länkarna i detta inlägg så kanske du förstår vart pengarna tagit vägen och var de kommer att försvinna.
Men bättre vore att avskaffa Garantipension och ÄFS plus bostadstillägg med en beskattningsbar grundpension för dem som inte arbetat. Nivån bör vara lägre än inkomstpensionen för lågavlönade arbetare- det ska ju löna sig att arbeta.
http://varjager.wordpress.com/2014/06/29/avskaffa-bostadstillagg-och-bidrag-till-pensionarer/
Jag struntar fullständigt i allt sådan för tillfället, någon förvaltar mina pensionspengar, kastar alla brev med ordet "Pension" på ännu så länge, ska inte behöva oroa eller bry mig om det.
En dag om 15-25 år så tänker jag gå i pension och den dagen så förväntar jag mig att det blir ett månadsbelopp som går att leva på.
Annars så ska jag bli en riktigt, riktigt jobbig jävel…
När du går i pension är det för sent att bråka.
För du räknas inte efter pensioneringen. Du blir Mr Nobody.
Det säger en som vet.
10% per år, rätt ok… Ligger ändå alltid med 20% i Simplicity likviditet in case of…
Ett annat sätt att jämföra är mot SIX 30 Return Index. Då får man hur en hundralapp investerad i index utvecklar sig. Skillnaden är att SIX30 är inklusive utdelning medan OMXS30 är exklusive utdelning.