Småhusprisernas utveckling varierar stort om man jämför det sk k/t-talet, dvs köpeskilling genom taxeringsvärde, respektive medelpriser. Nedan följer en visualiserad sammanfattning.
Förändring småhuspriser maj 2013 – maj 2014: medelpris vs k/kt |
Tittar man på k/t, ljusa staplar, så föll priserna enligt SCB:s avrundningar till hela procenttal, i två län; Blekinge och Östergötland. I bägge fallen med 1%. Tittar man på medelpriserna så föll priserna i fem län – Blekinge, Jämtland, Kalmar, Kronoberg och Västerbotten.
Samtidigt skiljer sig medelpriserna rejält på uppsidan, och överträffar ofta k/t-utvecklingen. Största uppgången ser man då på Gotland, som också är det minsta stickprovet, där medelpriserna steg med 23.8%, medan k/t officiellt stod stilla. Då Gotland endast avser en av Sveriges mindre kommuner, så är länet inte ett bra stickprov. Men även i det största stickprovet, Stockholm, så steg medelpriserna mer än k/t, med 13.5% mot officiella 7%.
På ett år bör slutsatsen vara att undantaget de fem länen ovan, så köper folk allt dyrare hus, medan billigare objekt blir allt mindre attraktiva. Denna utveckling kan dock ha ändrats i vår.
Slutsatsen är knappast överraskande. När räntorna är obefintliga så köper man helt enkelt lyxigare hus än man hade haft råd med annars.
4 kommentarer
Jag undrar när det gäller t.ex. Gotland, som har ganska liten omsättning av bostäder, om inte enstaka byggprojekt skapar en orealistisk bild av prisutvecklingen?
Byggentreprenörer har ju den föreställningen att de kan ta Stockholmspriser för all nybyggnation oavsett var de bygger i landet, vilket gör att ett projekt i t.ex. Fårösund tycks höja försäljningspriserna rejält. Sen att det tar flera år att sälja mer än enstaka hus/lägenheter i projektet tycks de inte bry sig om. I sann socialistisk anda sätter de ett pris och det ska de ha!
Vad har socialism med fri prissättning att göra?
@Gefle Haha den bästa kommentaren. +1 på den!
T värdet sätts till 0,75 av marknadsvärdet så K/T skall vara 1,33.
"Det är alltid prisnivån två år före den allmänna eller förenklade fastighetstaxeringen som ska fastställas, det året kallas nivåår.
Vid den förenklade fastighetstaxeringen 2012 är det alltså nivååret 2010 som avgör taxeringsvärdena. Nivån gäller fram till nästa allmänna, eller förenklade, fastighetstaxering som är 2015."
Så vill man studera fastighetspriserna så kan K/T värdet ge en bild om prisutvecklingen från 2010.