Det har kommit till min kännedom att en del entreprenörer lämnar rena ockerofferter till privatpersoner som ska renovera sina småhus. Antagligen tittar en och annan villaägare bara på räntekostnaden och tänker “jaja, 750 000:- för en bergvärmepump är ju bara 1300:- kronor i (ränta i) månaden” och går på detta.
En bekant har fått offererat sig just detta. En bergvärmepumpinstallation för 750 000:- kronor. Visserligen skulle det även dras in vattenburen värme, vilket är lite VVS-jobb, men det är ett rent ockerpris.
Nedan följer en förenklad och grov uträkning.
Schablonvillan förbrukar 25 000 kWh energi om året. 15000 kWh till värme, 5 000 kWh till hushållsel och 5 000 kWh till kranvarmvatten. Med värmepump blir nettoförbrukningen lägre, då man hämtar en del av energin ur luft, vatten, mark eller berg. 20 000 kWh värme kan i bästa fall sänkas till säg 8 000 kWh på helåret, för en total förbrukning om 13 000 kWh.
Besparingen vid en värmepumpinstallation är alltså 12 000 kWh, eller ca 15 000:- kronor om året. Själva bergvärmepumpen håller i 10 – 15 år, varefter det kommer en smäll om 50 000:- till 100 000:- SEK för en ny bergvärmepump, även om borrhålet bör vara en längre investering.
Låt oss nu säga att bergvärmeinstallationen kostar 150 000:- SEK.
Optimistiskt sparar man alltså 15*15-50-150=25 000:- SEK på 15 år om man installerar bergvärme.
Från detta ska räntekostnaden dras, där även alternativ avkastning på kapital finns om pengarna bränner i fickan. Sätter vi detta till 2.1%, dvs 3% minus 30% skatt, så är räntekostnaden 0.021*15*150=47 250:- SEK. I själva verket är det ingen besparing att installera bergvärme under dessa förutsättningar. Allt man skaffar är ytterligare risk och avancerad utrustning som kan, och kommer att, gå sönder.
Om man nu offererats 750 000:- SEK för bergvärme, så är det bara att konstatera att 20 st elradiatorer kostar runt 30 000:- kronor. 2.1% ränta på övriga 720 000:- SEK är 15 120:- SEK om året, så det är lika bra att köra direktverkande el istället (hela besparingen av energi äts upp av räntekostnaden vid dagens låga räntor).
Eller så skaffar man sig en kamin för 20 000:- och en luftvärmepump för 5000 – 10 000:- kronor. Kaminen håller för evigt, med lite enkelt underhåll du klarar själv även om det är en avancerad amerikansk konstruktion med katalytisk sekundärförbränning. Luftvärmepumpen köper du en ny när du tröttnat på att laga den.
Det finns indikationer på andra rena ockerofferter till småhusägare. Entreprenörerna chansar väl? Alltid finns det någon idiot som är beredd att skuldsätta sig för att betala entreprenörens nya BMW.
Sannolikt ser vi här en konsekvens av bostadsbubblan. Kanske intalar entreprenören kunden, eller kunden intalar sig själv, att värdet på huset ökar med 750 000:- SEK med bergvärme, så då ska det också kosta 750 000:- SEK att installera? Det finns många chanser på en överhettad marknad att lura småhusägare.
21 kommentarer
Här kan man ju inflika att bergvärmeinstallationers pris är starkt beroende av berggrundens belägenhet och kvalitet. Det som är ett "ockerpris" på ett håll kan vara rätt pris på ett annat.
Fast om det kostar över intervallet 150 – 250 kkr så är det helt enkelt inte lönsamt, om man inte har en gigantisk elförbrukning via ett enormt oisolerat hus.
Ja, det är naturligtvis helt sant.
Det VAR kolossalt lönsamt, runt år 2000.
Närstående till mig bytte då ut oljepannan mot bergvärme, och hela rasket kostade runt 125 000 då. De har fortfarande kvar pannan, men den har renoverats en gång för ca 15000. Borrhålet på 180 m var en aning överdimensionerat, vilket gör att elpatronen inte slår till en i februaris värsta köldknäppar. Break-even blev ca 5 år.
I ett nytt hus blir kalkylen däremot omöjlig, värmeväxlare är väl den enda investeringen där som går ihop.
Grannkåken drog 60 tusen kwh på elpatron och hushållsel.
Efter byte till bergvärme är nu totalen nere på 25 tusen kwh.
Nu pratar vi norrland.
I götaland och delar av svealand lär kalkylerna se helt annorlunda ut.
Det lönar sig troligen bättre att öka på isoleringen i huset, fast kanske lämnas även där ockerofferter?
Bobubbla, rotavdrag och billiga krediter (som skapas ur tomma luften) 🙂 lär säkerligen ha bidragit – Ja!
För 750' kan det ALDRIG vara rätt pris. Det går inte att räkna hem, sen spelar det ingen roll vilken sorts berggrund man har. En seriös leverantör föreslår en annan, mer totalekonomisk lösning. Ocker är ocker, oavsett hur man förpackar det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tja, det kan också vara så enkelt att de helt enkelt inte ville ha jobbet.
Relevant stycke från Brottsbalken, "Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år."
Tveksamt om det är applicerbart. Se bara på straffräntorna på kreditkort och inkassobolagens avgifter och räntor, liksom hur bankerna kan sko sig på förtidsinlösen av lån etc.
Ockerlagen är rundad flera gånger om, och är numera mest nödutgången åklagaren kan ta om han inte riktigt lyckas sätta dit folk för ren utpressning.
En Audi A6 kostar väl 350-550 beroende på tillval. Ocker! En bil borde ju kosta så mycket att det bär sig för mig att åka till jobbet med den. Oxfilé kostar 180-380kr/kg, ocker! Borde ju kosta så det passar min lön. En dator kostar mellan 1000-100 000kr ocker! Borde ju kosta så det passar min plånbok!
Fast i det här fallet borde ett normalt pris kanske ligga på 250-300k (150k för bergvärme och 100-150k för installation av radiatorer i hela huset).
Det är ju i så fall att jämföra med att någon försöker sälja Audin, som hos andra återförsäljare kostar 500k, för 1,5 mille till någon godtrogen kund som inte vet bättre. Det skulle man eventuellt kunna bedöma som ocker.
En jurist kostar mellan 780-4800kr i timmen! Ocker! Borde kosta ungefär som min lön så jag har råd! Eller så kan det ju vara så att i en marknadsekonomi så är det fritt fram för mig att köpa en begagnad Saab, eller en Lexus eller vad det nu är. Det finns väl inget köptvång? (Finns massor av aktier till ockerpriser, banktjänster, falukorvar, utemiddagar osv, som tur är väljer jag ju själv om jag vill köpa detta)
Haverist i värmepumpbranschen?
Ha ha, nope. Skulle aldrig köpa en värmepump (har aldrig fått den kalkylen att funka). Ev om jag hade stor pool eller stora växthus. Det verkar vara så att just när det går brakeeven är det dags att byta pump.
Nu tror jag ni missar vad det handlar om.
Låt oss säga att värmepump och dess installation kostar 150 KSEK. (Även om det för all del kan bli mycket mer om det är lång till berg och man behöver borra fler brunnar).
Men det som kostar lär vara indragning av vattenburen värme. Kunden har antagligen specat att den ska dras i bjälklag och grund. Det ser ju inte snyggt ut annars.
Och då är 600 KSEK ingen konstig kostnad. Det handlar ju om att riva upp alla golv i huset och återställa inkl ytskikt. Prova att räkna själva på att köpa och lägga in bara nya ytskikt. Inkl badrum. Ni lär komma upp i över 600 KSEK.
Den som offererat lär ha förvarnat om att det kommer att kosta mycket. Men kunde som har låg ränta och vill visa sig stöddig vill som sagt att det ska se snyggt ut. Inga jävla rör i mitt hus.
Lite barnsligt att komma och gnälla efteråt.
Jag fick en offert på en grund på typ 250 000. Och en annan offert på samma jobb på typ 80000. Så de försökte nog. Tur man har lite koll på vad det ska kosta.
Samma sak gäller för installation av solfångare eller solceller.
Ger den inte en besparing utan stöd så är det sannolikt en resursförstöring.
oppti sannolikt har du fel. Du utgår från att priset för kWh förblir ganska oförändrat. Kan bli så under ett antal år pga en kraftig lågkonjunktur. Själv har jag fattat beslutet att vänta till nästa år med solceller efter viss tvekan. Kapitalet får fortsätta i aktier.
Vänliga hälsningar
Nanotec