Tydligen dags att upprepa eller utveckla tidigare blogginlägg om att börskrascher inte kommer som en blixt från klar himmel. Precis som för blixten så behöver de mörka molnen först torna upp sig, och den som är det minsta observant får alltså förvarning.
Ska inte tråka ut er med någon redovisning av tekniska analysmetoder den här gången, utan empiriskt visa hur några kända börskrascher i modern tid sett ut. De sker i princip aldrig i en uppåtgående trend, utan först planar börsen ut eller rör sig sågtandat, tills ackumulerade obalanser får börsen att krascha.
Låt oss nöja oss med 1987 och framåt. Alla charts är för amerikanska S&P-500. För att visa hur “stora” krascherna är har jag dragit skalan från noll till aktuella maximum.
Har man varit med på börsen några decennier har det blivit en och annan börskrasch, även om jag inte hade några investeringar 1987, utan bara följde det hela på nyheterna.
Svarta måndagen, 19:e oktober 1987
Dagschart S&P-500 1987 |
Som man ser här gick börsen kräftgång från juli till och med oktober och det var ett antal röda dagar före själva svarta måndagen. Kraschen skedde inte som en blixt från klar himmel på en stigande börs.
1987 var en snabb krasch.
Asienkrisen 1997
Dagschart S&P-500 1997 |
Inte heller Asienkrisen 1997 kan sägas varit speciellt plötslig, eller ens omfattande för S&P-500. Utrensningen i oktober gick dessutom över mycket fort, en sk snabb krasch.
Ryska krisen / LTCM 1998
Dagschart S&P-500 1998 |
Här kan vi se en stark och stabil trend fram till juli 1998. Sedan föll börsen tillbaka och själva LTCM-kraschen fick man i september.
LTCM-kraschen får väl anses som en snabb krasch. Vilket inte nästa, mer spektakulära krasch var.
IT-kraschen
Dagschart S&P-500 år 2000 |
Här ovan ser ni den fruktansvärda IT-kraschen. Visserligen slog den hårdare mot NASDAQ-börsen än S&P 500-indexet, men så här såg det ut. För att det ska bli någon krasch behöver vi zooma ut till veckocharten nedan.
Veckochart S&P-500 1998 – 2003 |
Det fanns här gott om tid att ta sig ur. IT-kraschen var en långsam krasch.
11:e september 2001
Dagschart S&P-500 2001 – 2002 |
Så har vi den svarta svanen, den oväntade externa chocken, vilket är en favorit bland börskraschutroparna. Att det plötsligt ska inträffa en enskild oväntad händelse som omedelbart kraschar börsen. T ex krigshandling eller terrorism.
Nu var börsen redan i en nedåtgående trend sommaren 2001, och den trenden accellererade innan terroristangreppen den 11:e september. Finns en massa konspirationsteorier kring det där. Sedan stängde man prompt börserna, sänkte räntorna etc, och någon krasch på denna oväntade svarta svan blev det alltså inte. Istället byggde man upp skuldberget och obalanserna inför nästa krasch, den värsta i denna redovisning.
Slutsatsen är iaf att vid denna typ av händelser så går staten massivt in och räddar marknaden, och krasch risken är överdriven. Visserligen bara ett enda stickprov, men ändå…
Lehmankrachen – den akuta finanskrisen 2008
Dagschart S&P-500 2008 – 2009 |
Inte ens vår kära akuta finanskris, som inleddes med Lehmankraschen i september 2008 skedde som en blixt från klar himmel. Tvärt om hade börsen fallit ända sedan 2007 innan läget blev ohållbart. Bear Sterns kraschade redan 2007. Vi zoomar ut för att alls se kraschen, veckochart nedan.
Veckochart S&P-500 2005 – 2010 |
Kraschen föregicks av att börsen gick kräftgång halva 2007 och föll större delen av 2008, innan själva kraschen.
Detta är likt IT-kraschen ännu ett exempel på en långsam krasch. Gott om tid att gå ur om man gjort rätt analys.
Nedskrivningen av USA:s kreditvärdighet 2011
Dagschart S&P-500 2010 – 2011 |
Så har vi sommaren 2011, där jag själv här på bloggen rent av varnade upprepade gånger, och fick många att kliva av i god tid. Här har vi en kräftgång för börsen från februari till juli, och själva nedskrivningen och kraschen. Sedan ny kräftgång.
Också gott om tid att gå ur, vilket många gjorde.
Läget idag
Så hur ser det då ut idag? Har vi kräftgång på börsen? Har vi rent av fallande börs, som gör de aktuella skuldbaserade obalanserna omöjliga att hantera och leder till en börskrasch?
Dagschart S&P-500 2013 – 2014 |
Svaret är nej, det har vi inte. Ännu tydligare blir det i veckocharten nedan.
Veckochart S&P-500 2009 – 2014 |
Istället har vi en, förvisso artficiell centralbanksstimulerad, mycket stabil uppgång. Den kan naturligtvis upphöra i denna stund, och åtföljas av månader med kräftgång, men i det här läget kommer vi inte få en börskrasch över en natt.
Så sluta tjata om det. Kraschen kommer tids nog, sannolikt en långsam krasch, kanske med en snabb krasch någon gång under processen. Men den kommer inte idag eller i morgon. Inte ens ett krigsutbrott behöver leda till en snabb och skarp krasch.
Ja, börsen kommer krascha igen. Så ni kommer få rätt till slut.
På samma sätt kommer de svenska bostadspriserna krascha tids nog. Jag hade rätt när jag stack ut halsen i Rapport sommaren 2011, men sedan vände de upp igen vid årsskiftet. De kommer krascha betydligt hårdare framöver, men jag kan idag inte säga när det sker. Idag ser jag inga tecken på att bostadsmarknaden börjat vända ner, men det betyder alltså inte att vi inte har en bubbla. Som kommer spricka. Men likt för börsen kommer kraschen inte plötsligt…
Med skuldbergen, är det inte orimligt att det är räntorna som kommer ställa till det tids nog. Så man bör nog hålla koll på centralbankerna och räntans utveckling.
6 kommentarer
Allt ser lugnt ut, VIX ligger på historiskt låga nivåer. Dags att köpa VIX-certifikat eller -ETF:er?
Finns det sådana? Det verkar isf inte finnas gränser för hur derivat existerar (derivat på något index baserat på derivat). Det är iaf inte något man vill sitta och förklara vad det är för något och än mindre luska ut hur den är konstruerad.
Någon mer än jag som inte kan se bilderna? Jag får bara vita rutor i både Explorer och Chrome
Angående artficiell centralbanksstimulerad så kan man titta på tisdagarna.
Räkna byggkranar och byggnadshöjd! Kan vara en indikator på hur nära en krasch vi är (i fastighetsbranschen).
Apropå det är man väl på väg att slänga upp Sveriges och kanske N Europas högsta hus i Mölndal/Gbg?