Public Service/SR uppmärksammar att man lyckats få cyanobakterier att tillverka butanol i ett provrör, och drar omedelbart slutsatsen att detta kan bli framtidens bränsle. Naturligtvis är det rejält underbegåvat och en skam för den sk “Vetenskapsradion” att uttrycka sig så.
Till en början har vi de tre villfarelserna, dvs problem med tid, volym och tillämpbarhet. Att tillverka någon mikroliter butanol i ett provrör är en enorm skillnad mot att tillverka 14.3 miljarder liter bränsle om dagen, då det är dagens dagliga globala oljekonsumtion. Att ens tala om att vi ska köra på cyanobakteriebutanol om 15 – 20 år blir rätt patetiskt.
Det väsentliga är dock att bakterietillverkat bränsle är biobränsle, och bakterier måste ha föda att tillverka bränsle av, dvs biomassa att äta upp – fotosyntesen sätter alltså gränser här och bakteriebränsle skiljer sig alltså inte mot vare sig etanol, biogas eller något annat bränsle.
Fast jo, det skiljer sig på ett väsentligt sätt. Vad skulle ni säga om dessa bakterier kommer fria i miljön och börjar tillverka butanol i naturen – i våra sjöar och vattendrag?
Jag kan med sedvanlig tvärsäkerhet säga följande: Cyanobakteriebutanol kommer inte vara framtidens bränsle (singularis) om 15 – 20 år. Det kommer kanske existera mindre volymer bränsle lokalt, eller i en nischtillämpning, men andra biobränslen, som biogas eller etanol, har ett enormt försprång och inga relativa nackdelar mot bakteriebutanol – oavsett kräver de biomassa att konvertera, och det är där problemet ligger.
17 kommentarer
Ja det vore ju en katastrof om vem som helst kunde odla sitt bränsle hemma i bioreaktorn helt utan statens kontroll och möjlighet till beskattning. Hur skulle det sluta?
Och varifrån ska du få biomassa att odla med? Från din lägenhetsbalkong kan du nog få ut tillräckligt med biomassa till flera centiliter bränsle.
Skärp dig.
Lika lite som jag tänker mala ner malm för att få stål så utgår jag från att det är möjligt att bygga upp en tekniskt/ekonomisk infrastruktur för odlingslinor bara de ekonomiska encitamenten är tillräckliga. Släpper man bara marknaden fri så kommer det att finnas näringsprodukter att köpa som innehåller de spårämnen som behövs för optimal produktion (inget behov av att annonsera på gaysiter alltså).Om jag kan tjäna pengar på att producera flera centiliter bränsle så låt mig då få bygga upp min anläggning i fred så att jag kan öka produktionen och flytta ur lägenheten om det är det jag vill. Det kallas frihet när människor själva får fatta besluten om sin ekonomi.
Knäppsida.
Jag läste inte så noga och loggade visst ut när jag skulle publicera.. Tryckte på den färgglada knappen ..
Du är inte uppdaterad. Cyano-bakterier behöver inte biomassa. CO2, H2O och SOL räcker. Kolla sedan exempelvis Cyano Biofuels GmbH i Berlin och moderbolaget Algenol Biofuels. Förra året hade de nått produktionstoppar på över 85000 l/ha ethanol. T.ex. har BioFields i Mexiko licens på teknologin för sina 22000 ha.
Nej. De behöver också näringsämnen för bakterierna är inte byggda av C O och H.
Minimalt i jämförelse med bränslet som produceras. Dessutom inte i form av biomassa. Bakterierna kan efter skörden bli bränsle eller återanvändas.
Trots det är det nog en bra bit innan det hela slår igenom på riktigt. Men inga provrör inte. Jag skulle köpa aktien direkt. Tyvärr är det GmbH och LLC…
Cyanobakterier är intressanta eftersom de nyttjar solljuset och koldioxid för att växa. Det finns olika sorter av cyanobakterier och jag hoppas att forskningen fortsätter. Har inte hört programmet men vet att försök där man tillför extra mycket koldioxid pågår. Ska givetvis senare lyssna.
Om vi jämför med drivmedlet el så har vi erfarenhet av det sedan mer än 100 år och där ser jag det som troligt att elbilar är största nyförsäljningen om 10 år. Batteriutvecklingen går snabbt nu. Forskning sker i stor skala runt om i världen. Kanske är det butanol men troligen något annat som är mest tillverkat från cyanobakterier 2024, men forskning runt detta är en bråkdel av den på batteri.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Cyanobakterier är intressanta eftersom de nyttjar solljuset och koldioxid för att växa."
Till skillnad mot t.ex. trä eller andra växter då eller?
Ja de var de första soldrivna organismerna så de behövde vad jag vet inte sammarbeta som andra organismer. Träd behöver mikroorganismer och svampar tex och de flesta landlevande har stor nytta av maskar.
Fast visst behöver vi också lite solljus och koldioxid för att må bra. Gott att du har huvudet med dig Axel.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Onödigt och energislösande att gå via cyanobakterier och förbränningsmotorer. Dålig verkningsgrad i fotosyntesen + förädlingsförluster + dålig verkningsgrad i förbränningsmotorn.
Med de solceller jag har på ett vanligt villatak skulle jag kunna köra över 4000 mil på el per år i min laddhybrid.
Elbilar är närmare lösningen än nypåkomna forskarrön. Visst finns en del problem att lösa men det finns ännu fler problem att lösa för cyanobakterierna. 😉
Kolla energitäthet. Där finns nyckeln varför flytande bränslen är åtråvärda och överlägsna.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hydrazin + http://sv.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A4vetetroxid ?
Det forskar ju även på alger och andra sätt att framställa biobränsle.
Jag tror framtidens bränslen kommer komma från många olika källor, vissa kommer visa sig ohållbara, andra fungerar bara bra under vissa förhållanden osv
Det är för tidigt att avskriva cyanobakterierna.
Elbilen måste utvecklas mer om den ska fungera i vårt klimat. Sommartid går det väl an men vintertid är den hopplös. Man kan säga vad man vill om bensin/diesel, men som energiform för transporter är den än så länge oslagbar. Och som vinterbränsle där överskottsvärmen dessutom till viss del används för ökad komfört för bilens förare och passagerar, medans elbilens batterier blir sämre av kylan och dessutom måste använda energi till kupévärme, så blir den än mer överlägsen.
Dessutom kommer inte oljan försvinna över en natt, även under de dystraste prognoserna behöver kanske 50% av oljan ersättas om 20-30 år.
"Alger" är i själva verket cyanobakterierna. Blivit lite felbenämning.
Ett annat stort problem är att det redan idag är brist på färskvatten där solen skiner, och nu ska man alltså bygga artificiella sjöar (som inte får läcka…) på tiotusentals hektar, där det redan råder vattenbrist…
Det behövs saltvatten. Finns det massor av sist jag kollade på världskartan. 😉