533
Dags för en ny läsarenkät. Denna gången handlar det om tillgångssidan på din personliga balansräkning och aktier respektive bostadens andel av dessa.
Som alla som är det minsta insatta i ekonomi så är tillgångar ej medräknat skulder. Så vi utelämnar här skulderna helt.
Summera dina tillgångar, inklusive bedömt marknadsvärde på din bostad, räkna ut hur stor del som är aktier (och aktiefonder) och hur stor del som är bostad, och svara nedan.
Därnäst kan man alltid diskutera läsekretsens riskbenägenhet och om en börskrasch eller bostadskrasch slår hårdast mot de personliga tillgångarna (för att inte tala om konsekvenseran på Sveriges ekonomi och med det privatekonomin).
37 kommentarer
I en balansräkning så listar man alla tillgångar på en sida samt alla skulder inklusive ek på den andra. Får inte detta att gå ihop med texten ovan.
Jag syftar på denna text "Som alla som är det minsta insatta i ekonomi så är tillgångar ej medräknat skulder. Så vi utelämnar här skulderna helt" men den text kanske är avsedd för en totalt oinsatt person. Kan uppfattas fel eftersom skulder i regel har finasierat tillgångarna.
Att du uppfattar fel visar möjligen att du själv är oinsatt. Tillgångar är inte skulder, strunt samma hur tillgångarna finansierats.
Att t ex be folk ange bostadens och aktiernas värde av eget kapital (=tillgångar minus skulder, förenklat) innebär en lång rad problem för vanligt folk.
Det hade dessutom ställt till det rejält då man hade kunnat plocka ut 1 miljon på bostabsbankomaten och köpt aktier på. På pantbrevet står då att det är bostaden som är säkerhet, men lånet har ju gått till att finansiera aktier – vilken tillgång skall man då räkna som ägd?
Räkna med skulderna är väl snarare intressant ifall man ser till helheten snarare än att analysera vad tillgångsidans sammansättning.
Du kan också belåna din depå maximalt för att köpa mera aktier. Då stiger tillgångsvärdet på aktierna omedelbart rätt dramatiskt.
Har bara jobbat med redovisning i ett halvt liv. Kan kanske bero på den som skrev det…
Det är ju per definition riktigt, men jobbar man med redovisning (som även jag gjort) blir meningen så övertydlig att den förvirrar.
Ca 65% Bostad
Ca 20% Aktier
Sen båt, bil osv men det kanske man inte kan se som en tillgång.
Kampen mot index
Det är ointressant vad tillgångens värde är om den är 100% belånad. Jädra konstig och ointressant enkät
Där har du lite fel.
Lånen lär du få behålla vid en bostadskrasch eller dito Aktieras.
Vid det scenariot är enkäten lika meningslös. Då har tillgångens värde sjunkit rätt rejält men skulden kvarstår. Skulden är då alltså högre än tillgångsvärdet men det går inte att utläsa alls i enkäten.
Blir ju problematiskt ifall man skall räkna med allsköns lösöre man har. Jag skippar min skjorta och annat – inklusive mer (eller mindre) värdefulla tillgångar som bilen t.ex.
Hur räknar man onoterade aktier? Skall man räkna utifrån eget kapital i bolaget eller? Det gjorde jag även där…
Gillar frågan men formuleringarna förvirrar.
Bättre formulerat är:
Hur stor del av din personliga balansräkning egna kapital ligger placerat i:
Din aktieportfölj
den ej belånade delen av din bostad/övriga fastigheter
@Johan
"Bättre formulerat är:
Hur stor del av din personliga balansräkning egna kapital ligger placerat i:"
Nej, det är inte bättre formulerat så eftersom det inte alls formulerar samma sak. Att fundera på är att om jag lånar 20tkr (blancolån) till en thailandresa så minskar det mitt egna kapital med 20tkr – hur mycket mindre av mitt egna kapital ligger nu på mina aktier och hur mycket mindre ligger på min bostad? Det blir en i många fall omöjlig fråga att svara på – därför ställdes heller inte den frågan.
Bättre formulerat blir ifall man skall tala bokföringsspråk:
Hur stor del av tillgångssidan i din balansräkning utgör din aktieportfölj, din bostad. Förtydligande – vad som finns på skulder-och-egetkapital-sidan bortser vi alltså från.
"Gillar frågan men formuleringen förvirrar."? På ren svenska: "ogillar frågan".
Här kan vi alltså konstatera att:
*Den känsliga frågan om förmögenhet och pengar
*Stöddiga gubbar kring medelåldern
*Internets relativa anonymitet, eller åtminstone dissociation
*Övertygelsen om sitt eget intellekts förträfflighet och ivern att visa detta genom att skriva andra på näsan
…sammantaget resulterar i en metadebatt kring inlägget, vilket förhindrar en debatt om själva ämnet. Tuppfäktning och kukmätning par excellence. Ni äcklar mig, hela högen.
@Ben Dover
Ämnet var en fråga hur kan en diskussion kring inlägget då resultera i annat en "metadebatt"? Skall man diskutera inlägget så är det väl just frågan som borde diskuteras?
Whatever, en debatt om hur frågan ska formuleras är inte en debatt i ämnet.
@Ben Dover
Om inte cornu's inlägg passar så kanske det vore läge att starta en egen blogg eller åtminstonde låta bli att diskutera de inlägg rörande ämnen som inte passar?
Har inga som helst problem med Cornus inlägg.
Har däremot problem med alla som ska anmärka på exakt hur det är formulerat.
Tyckte det framgick glasklart faktiskt, men du lyckades ändå inte begripa det.
@Ben Dover
När ämnet är en fråga så blir ju diskussionen av ämnet, bemötandet av inlägget antingen ett svar (där klickar man i vad man svarat) eller så diskuterar man kanske frågan (som hur den är formulerad).
Jo jag fattade det, men du tycks inte kunna diskutera saker utan att ta till personangrepp.
Är det ett personangrepp att konstatera att du inte begrep vad jag menade?
@Ben Dover
Man kan iofs ha olika uppfattning, men när man far med lögner om andras förmåga att begripa saker så tycker jag iaf att det är lite personangrepp över det.
Nu anklagar du mig å andra sidan för att ljuga. Varför kan du inte debattera utan att ta till personangrepp?
@Ben Dover
Ha så kul i sandlådan – skall du hålla på med sandlådeargumentation så får du göra det på egen hand…
Ben Dover.. bend over
Förvirrad är för förvirrad och för störd för att förstå.
Makalöst konstiga svar på denna undersökning.
Antagligen vill väl läsarna visa sin "intelligens" genom att rösta lågt upp till 10% i båda slagen.
"Åh jag är så smart som bor i hyresrätt och inte har några övervärderade aktier"
@gefle
Man undrar just vad återstående 80% av tillgångarna består i. Guld? Kontanter? Får? BOL?
Hade kanske varit intressant ifall man lyckats få med relevanta tillgångar så att de adderar upp till närmare 100%.
Banksaldo, skog, övriga fastigheter m.m. Nu var det risken för börskrasch och bostadskrasch som skulle kollas. Övriga tillgångar är då inte intressanta. Det är ju inte fördelningen av samtliga tillgångar som är intressant och det går inte heller få ut så det är olika frågeformulär för aktier och bostad som inte går att koppla samman.
@Axel Svensson
Nog för att cornucopia? är sveriges största blogg inom ekonomi, men att säga att sammansättningen av läsarnas tillgångar skulle orsaka en börskrasch eller bostadskrasch är nog att ta i;)
Utan att se till helheten kan man inte göra någon rimlig bedömning av vad konsekvenserna av en börskrasch eller bostadskrasch får på läsarnas ekonomi. Det förefaller inte så troligt att bostäder faller i värde utan att det drar med sig värdet på andra fastigheter (isht bebyggda fastigheter) i fallet. Det är inte så troligt heller att det sker utan biverkningar i andra delar av ekonomin – det har ju talats om bail-in för att rädda banker och då sitter ju inte bankkontot så säkert (men det vet rimligen cornus läsare så de flyttar pengarna i tid).
Visserligen kan man inte se fördelningen på tillgångar, men när de tillgångar som frågats om visar en tydlig fördelning mot låga andelar så är det ganska tydligt att folk har andra tillgångar av betydelse på tillgångssidan. Vill man ha en rimlig helhetsbild så inser man att man har missat att fråga om tillgångsslag som får det till att addera upp lite bättre mot 100%.
Tillägg @gefle: som sagt att man har <10% i bostaden behöver inte nödvändigtvis betyda som sagt att man bor i hyresrätt – det kan ju faktiskt vara så att man har tillgångar av betydelse som täcker upp resterande 80%. Om man t.ex. äger en hyresfastighet med 20 lägenheter så ligger ju bara 5% i bostaden (givet att man bor på fastigheten).
Nu var det ju varken det jag skrev eller menade. Cornucopia? som har lagt ut undersökningen skriver följande efter formulären:
"Därnäst kan man alltid diskutera läsekretsens riskbenägenhet och om en börskrasch eller bostadskrasch slår hårdast mot de personliga tillgångarna (för att inte tala om konsekvenseran på Sveriges ekonomi och med det privatekonomin)."
Frågan är alltså hur en börs- och bostadskrasch slår mot bloggens läsare, inte om bloggens läsare orsakar en krasch, än mindre att läsarnas sammansättning av tillgångarna har något med en krasch att göra.
Visst kan vi få en bankkrasch och då är banksaldona intressant, visst kan vi få en guldkrasch och då är guldtillgångar intressanta om man spekulerar i guld. Krasch på skogsfastigheter eller andra fastigheter som är tänkta att vara investeringar och ge inkomster är inte lika intressant vid en skogs eller fastighetskrasch eftersom de troligtvis är köpta för att generera inkomster och inte för att spekulera i eventuell uppgång.
Verkar som att bloggens läsare är överviktade i bitcoin och järnskrot.
@Axel Svensson
"Nu var det ju varken det jag skrev eller menade. Cornucopia? som har lagt ut undersökningen skriver följande efter formulären:"
Jämför det cornu skrev:
"Därnäst kan man alltid diskutera läsekretsens riskbenägenhet och om en börskrasch eller bostadskrasch slår hårdast mot de personliga tillgångarna (för att inte tala om konsekvenseran på Sveriges ekonomi och med det privatekonomin)."
med vad du skrev:
"Banksaldo, skog, övriga fastigheter m.m. Nu var det risken för börskrasch och bostadskrasch som skulle kollas. Övriga tillgångar är då inte intressanta. "
Inte riktigt samma sak eller hur? Risken för någonting skall hända och konsekvenserna givet detta någonting händer är inte riktigt samma sak.
För övrigt tycker jag du viftar bort risken med att äga andra (ie hyres) fastigheter vid en fastighetskrash. Det är ju inte så att de bara faller i pris sådär utan anledning – det är tvärtom högst rimligt att fastigheter faller i pris samtidigt som det blir mindre fördelaktigt att äga dem för de intäkter de genererar.
Dessutom skall man ju ta i beaktande vilka de övriga tillgångarna utgör för att se hur säker man är. Det är ju inte så lyckat vid en börskrasch att man bara har 10% aktier om man har resterande i köpoptioner på index t.ex. eller för den delen andra tillgångar som kan tänkas tappa i värde vid en börskrasch.
@gefle
Precis, cornu har iofs haft någon slags enkät om läsarnas bitcoins. Kanske läge att fråga hur mycket folk har placerat i järnskrot? Jag gissar dock att bara en liten andel (Urban) har betydande tillgångar (bortsett från en och annan rishög till bil).
@Anonym: När jag skrev "Banksaldo, skog, övriga fastigheter m.m. Nu var det risken för börskrasch och bostadskrasch som skulle kollas. Övriga tillgångar är då inte intressanta. " så gjorde jag det efter och utifrån Cornucopias text om bloggläsarnas risker. Det var alltså bloggläsarens risk för börskrasch eller risk för bostadskrasch jag syftade på.
Vid en bostadskrasch lär även flera andra fastigheter också dras med neråt på grund av att bankerna blir rädda för kreditförluster. Detta betyder inte att det blir mindre lönsamt att äga hyresfastighet, snarare tvärt om då fler kommer behöva hyreslägenhet. Vid en krasch på hyresfastigheter kan det mycket väl vara så att det beror på att det blivit mindre lönsamt att ha dessa men nu var det ju inte krasch på kommersiella fastigheter som var det som frågorna skulle kolla risken för bland bloggläsarna.
@Axel
Risken (ie sannolikheten att något dåligt skall inträffa) knappast påverkas nämvärt av vad cornus läsare har för tillgångar.