Den amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA har nu publicerat sin oljeproduktionstatistik för 2013, så det är på sin plats med uppdaterade grafer. Siffror för oljekonsumtion finns inte än, så hur peak oil exports ser ut får hanteras i ett senare blogginlägg.
Råoljeproduktionen gick nu för första gången över 76 miljoner fat om dagen, men ligger fortfarande tydligt kvar i en platåfas av mycket svag tillväxt sedan 2004. Ökningen av råoljeproduktionen var bara 0.22%, eller om man så vill, 2.2 promille, 2012 – 2013, trots allt tjat om skifferoljemiraklet.
EIA slänger dock in naturgasvätskor, bokföringsvinster i raffinaderierna, samt biobränslen när man presenterar den totala oljeproduktionen, som därmed ökade 6.4 promille globalt 2012 – 2013. Generellt kan man dock säga att det är produktionen av fossilgasvätskor, raffinaderiernas bokföringsvinster och biobränslen som står för ökningarna av “oljeproduktionen”. Fossilgasvätskor ökade med 2.14%, raffinaderivinster med 1.82% och biobränslen med 7.11%. Detta är en enkel metod att maskera peak oil med, men i verkligheten är alltså ökningen av oljeproduktionen mycket liten.
Global oljeproduktion i tusentals oljefatekvivalenter (kboed) per dygn, 1980 – 2013.
Klicka på bilden för skarpare graf. |
BP Statistical Review 2013, som bara sträcker sig till 2012, finns med som en mörk linje ovan, och inkluderar inte biobränslen. Som man ser stämmer siffrorna från BP och EIA någorlunda väl överens.
Peak oil fortsätter vara en realitet och varken konventionell olja, djuphavsolja, oljesandens fulolja och det amerikanska skifferoljemiraklet lyckas öka oljeproduktionen nämnvärt sedan 2004 – 2005.
Den “stora” ökningen i produktionen 2011 – 2012 berodde till stor del på att Libyens oljeproduktion återställdes efter den underbara arabiska våren och tillhörande inbördeskrig i Libyen. Även Irak ökar sin oljeproduktion kraftigt, nu när man åter är inne på banan efter Irakkriget och den efterföljande amerikanska1. ockupationen. Ett orosmoment där är huruvida den irakiska regimen utan amerikansk hjälp kan stå emot de nya regelrätta striderna i landet och vad det innebär för landets oljeproduktion framöver.
Räknar man som EIA in fossilgasvätskor och biobränslen gick den totala produktionen av vätskor upp över 90 miljoner fat för första gången.
Som bonusmaterial följer en graf över oljeproduktionen, inklusive fossilgasvätskor, raffinaderivinster och biobränslen med nedan, för det stora historiska perspektivet över oljeåldern.
Global oljeproduktion, inklusive alla vätskor, år 1862 – 2013. Tusentals oljefatekvivalenter per dygn.
Klicka på bilden för skarpare graf. |
1. Främst amerikanska ockupationen. Som alla vet deltog ju en lång rad andra länder i ockupationen, inklusive Storbritannien, Georgien, Ukraina, Danmark, Spanien, Nederländerna, Italien, Polen, Sydkorea, Japan och Australien. Man kan också notera att vare sig Georgien eller Ukraina trots denna långtbortfrånstandoktrin inte erhåller någon amerikansk militär hjälp när de angrips. De som hävdar att den svenska Afghanistandoktrinen berättigar till hjälp vid angrepp mot Sverige är bevisligen ute och cyklar. Det enda som berättigar till amerikansk hjälp är ett fullt medlemskap i NATO.
16 kommentarer
Nu är väl EIA en energimyndighet, annars är det väl konstigt att de räknar med biobränsle i oljeproduktionen? Biobränsle är ju det som många hoppas ska överta oljans roll. Men det kanske handlar om etanol som kan brännas i samma typ av motorer?
För övrigt tycker inte jag, som lekman, att platån är lika tydlig längre. Skulle vara intressant med en teknisk analys och glidande medelvärde över oljeproduktionen för att se hur det verkligen ligger till.
Kolla utvinningens kostnader vs bnp capita. En dag tar det slut. Hela ekonomin är i superfuskmode. Så att säga vad som händer är inte lätt. Men klart är ju att man kan pressa på till ca 2030 med massor av finansiella mixmockar.
Med andra ord får vi vänta ytterligare några år på peak oil.
Vi borde sannolikt sätta igång och bygga lite syntetbränsleproducerande kärnkraftverk i Östersjön. Vilket jag härmed förordar, som partiledare för enmanspartiet EkoSoLiD.
Skönt att ha ett enmansparti, för övrigt. Ingen partibyråkrati, inget maktspel, inga tröttsamma diskussioner.
Ja, den där peaken syns ju inte till någonstans i diagrammet. Stadigt stigande produktion alltjämt.
Hur snabbt blir fallet efter toppen?
Hur mycket resurser går åt för att hålla en ständigt stigande produktion i livet?
Vem finansierar fracking i USA? (The only way is UP! (yazz) )
Det som redan har kulminerat är produktionen av lättpumpad olja med låg svavelhalt. Det har gått så långt att den sinande oljan i Nordsjön räknas som lättåtkomlig.
Två stora marknadsmässiga investeringar i Sverige för att hantera peak oil är att raffinaderier har byggt och bygger om för att kunna använda sämre olja med högre svavelhalt samt uppgradera oljan med hjälp av flytande naturgas.
Så länge det går att öka produktionen av fulolja och naturgas behöver inte den producerade volymen av bensin och diesel minska, den blir bara dyrare och det blir mindre kapacitet för att göra andra investeringar när kvalificerade människor och massor med utrustning t.ex. används i Kanadas oljesandsområden. Det kan se ut som en framgång men är det egentligen bra att med ökande desperation utvinna fossilt kol?
Det är nog bra då vi måste ha energi. Energin är värd långt över marknadspriset som det ser ut idag, dvs, man kan projicera ett värde på 5-8x dagens om 20 år. Det är ännu billigt vs alternativen. Men samhället är så komplext redan idag att tex det som politikerna talar om, jobb, inte räcker, man måste ha bra betalt som attans för att ta del av överklassförmånerna, men du ser ju hur det gått med bostäder, "mysigt att bo trångt" säger man ju inte fast det är realiteten kommen av en politik som bara "kräver". Transporter kommer att följa samma mönster, frågan är hur du och jag kan få bo luftigt och fint med alla + samt köra fritt och så vidare, en ledtråd: inga lågavlönade jobb, sikta mot att oerhört snabbt öka förädlingsvärdet. Fem miljoner för att stå på Mc Donalds gör att de stänger eller skapar en mc-maskin. Människovärdet måste alltid vara högre i sig självt än maskinvärdet, annars är alla gamla teser körda. Vi vet hur långt vi är ifrån det och hur många onödiga hattar det går runt.
Försäljningen av bensin i Sverige fortsätter att rasa och kommer nå noll år 2027 om det fortsätter i nuvarande takt.
Vi får hoppas att bensin vartefter blir en nischprodukt ungefär som stenkol till museiånglok.
Det motsvarar väl regimens målsättning om fossilfritt?
Viljan är uttalad men man skulle kunna åstadkomma mycket mer.
Vore kul med en beräkning över värdet av oljeproduktionen oxå. Volym ggr pris.
Om marknaden funkar så kommer vi få se en peak i volymen parad med ett fortsatt ökat värde.
Jfr med BR i innerstaden!
Då kanske normaliserat mot totala BNP
" Siffror för oljekonsumtion finns inte än, så hur peak oil exports ser ut får hanteras i ett senare blogginlägg."
En ganska rimlig gissning är att oljekomsumtionen är lika stor som produktionen, för vem "producerar" massa olja om det inte finns någon som skall konsumera den? Naturligtvis så kommer ingen att konsumera någon olja som inte producerats.
Vad detta har med oljeexporten att göra är dock ganska oklart…
"Peak oil fortsätter vara en realitet och varken konventionell olja, djuphavsolja, oljesandens fulolja och det amerikanska skifferoljemiraklet lyckas öka oljeproduktionen nämnvärt sedan 2004 – 2005."
Man kan ju bli lurad av slumpmässighet på vilket sätt man önskar, men jag tycker inte det ser så tydligt ut att produktionen har peakat då det ser ut som att 2013 är det år med högst produktion.
Oups nu loggade jag ut igen.
Fan vad skit. Vem har bestämt hur den här rutan skall fungera?
Hur som helst, det som tidigare hade setts som ett problem är ju bara positivt idag. Tokbra att oljeproduktionen knappt ökar! Man kan ju verkligen hoppas att vi behöver och producerar ännu mindre i framtiden. Ju förr desto bättre!