På frågan om hur trenden i råoljeproduktionens utveckling ser ut, så kan man konstatera att den återigen är på eller nära bottennivåer. Ökningen från 2012 är bara 0.22% och 10-årigt glidande medelvärde är nära bottennoteringen från 2010.
Lägg till bildtext |
Råoljeproduktionen ökar alltså mycket svagt och av åren 2005 – 2013 har produktionen minskat fyra av nio år, eller 44% av årtalen. Detta kan jämföras med perioden 1984 – 2004, där produktionen bara minskade sex av tjugoen år, eller 28% av årtalen.
10-årigt glidande medelvärde låg på topp 2004, med 1.75% i produktionsökning i snitt, men föll till 2010 ner till 0.84%, en nivå som inte setts sedan 1991. Det glidande medelvärdet har återigen fallit tillbaka efter viss återhämtning 2011 – 2012, och är nu nära bottennivån från 2010, med 0.93% i genomsnittlig ökning.
Sedan 2004 har vi inte heller de tidigare stora årliga produktionsökningarna i intervallet 2.5 – 5.0% om året, utan som bäst klarade man 2.45% år 2010, på återhämtningen av den indragna produktionen under finanskrisens och den globala recessionens 2009. Utan recessionens stopp i oljeproduktionen hade knappast produktionsökningen 2010 var över en procent.
Det är rätt tydligt att produktionsökningarna under nittiotalet och första halvan av 2000-talet är passerade, trots att man fått igång utvinningen av skifferolja i USA. Skifferoljeproduktionen väntas toppa i tidsintervallet 2017 – 2020, officiellt enligt EIA:s prognoser 2018 – 2019, och sedan snabbt krascha. Återstår att se om det sammanfaller med global peak oil?
6 kommentarer
Ser fram mot oljetoppen. Alltför billig energi leder till slöseri och snedvridet beteende. Dyrare energi skulle förhoppningsvis leda till att långsiktigt tänkande, kloka investeringar, ingenjörsskicklighet och vanlig hederlig sparsamhet kommer till heders igen. Av diagrammen att döma får jag vänta lite till.
Av diagrammen/utvinningseffektiviteten kan man gissa att vår egen domedagsprofet Urban får rätt, allt tar slut samtidigt med buller och bång. Sedan står vi där med fotosyntesen netto.
Att komma över på andra sidan av peak oil betyder inte att oljan plötsligt tar slut.
Okej, Cornu, vad tror du är det främsta hotet mot mänskligheten som det ser ut nu? Hur stora är oddsen att saker faktiskt ordnar sig ganska fint med tiden? Kan vi få en fin välfärdsvärld även fast evig tillväxt inte är möjlig? Måste vi ha en riktigt omfattande massdöd innan folk kan få det bra? Är det möjligt att skapa ett tekniskt avancerat samhälle som kan fortexistera i 500 miljoner år eller mer? Kommer ett sådant vara baserat på en massa internationellt samarbete eller på en massa självförsörjande anarkister? Kommer frihet att bosätta sig vart fan man vill vara en integrerad del av ett sådant samhälle? Vilka energitekniker kommer dominera om hundra år?
Jag tycker det är dags att du levererar besked, o store och vise!
🙂
Kuckeliku du har för stor önskan på åtta svar. Jag vet att du inte förväntade dig något svar från mig Tänk dig 100 år bakåt och vad som då gick att svara om framtiden. Svar fråga 1 krig som bröt ut redan till sommaren 28/7. 2-7 hoppar jag. Nr 8 så gick det nog att se olja som ett tänkbart alternativ till kol eller vattenkraft för elproduktion. Olja i massor för transporter var svårare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ingen nära förestående katastrof således vad gäller råoljan. Annat kan sägas gälla uppströms aktiviteter så som raffinaderiindustrin inom EU, 16 raffinaderier nedlagda/malpåse sedan 2008 och trenden lär forsätta. Samtidigt skjuter importen av "middle distillates", dvs diesel och flygfotogen, i höjden. Industrin har helt enkelt inte förmått möta den förändrade efterfrågan vad gäller fraktionerna av Bensin/Diesel/Fuel oil. Konsumenterna vill ha diesel, en efterfrågan våra politiker skapat genom skattesystemet, och det blir allt svårare att finna avsättning för övriga destillat vilket pressar ned raffinaderierna i röda siffror.
Intressant i sammanhanget är att ryssen just nu investerar massivt i krackningsanläggningar för produktion av lågsvavliga dieselprodukter ur fuel oil-fraktionen vilket är en direkt följd av hur Putin justerat exporttullarna för de olika destillaten. Så att om utvecklingen fortsätter lär det ryska energivapnet bli än mäktigare.
Ett uppslag för ett framtida blogginlägg? Vet att du skrivit om ev dieselransonering tidigare. Det kanske inte behöver bli så illa men att vi kommer importera en stor del av vår (dvs EU) diesel inom en nära framtid står tämligen klart och det är Ryssland som förbereder sig för att möta den efterfrågan.