Det är inte bara (mp) som vill döda svensk stålindustri, utan regimen Borg/Reinfeldt vill det samma. Man vill nämligen sänka elskatten för serverhallar, för att locka till sig världens mest energislukande industri, som också bara ger bråkdelar av antalet jobb som svensk stål- eller basindustri gör per förbrukad netto kWh.
Facebooks serverhallar i Luleå ger mindre än hundra jobb. Förvisso sägs dessa ge jobb hos underleverantörer, men det gäller även SSAB:s över 5000 anställda. 5000 anställda ger fler jobb hos underleverantörer och kringliggande service.
Tidigare uträkningar ger att Facebook ger ungefär ett jobb i första ledet per ca 1 000 000 kWh i nettoförbruking av energi, medan SSAB ger en anställd per ca 200 000 kWh. Notera att siffrorna för Facebook räknar in antalet anställda på Facebook globalt i förhållande till alla serverhallar. I Sverige är inte support, utveckling mm, dvs majoriteten av jobben, placerade och svenskt utfall i jobb per kWh är ännu sämre.
Att locka hit fler serverhallar är alltså ett utmärkt sätt att låta svensk energiutvinning ge allt färre jobb. Kom ihåg att Internet slukar enorma mängder energi och att e-post drar lika mycket energi som fysisk post.
Bloggrannen Flute kallar Fredrik Reinfeldt för landsförrädare. Han har nämligen gått ut med sitt stöd till det sk TTIP-avtalet, som gör att svenska staten ska skydda utländska företag som exploaterar och suger ut Sverige på resurser. Utländska företag måste skyddas konstaterar Reinfeldt hos Schibsted/SvD. Det handlar om ISDS, investor-state-dispute-settlements, där paneler med industrimoguler ska bestämma att svenska staten ska betala miljardbelopp till utländska företag om svenska nuvarande eller framtida lagstiftning följs. Paneler av företagsledare ska alltså stå över svensk lag, och utländska företag ska inte omfattas av svenska lagar. Det tycker Reinfeldt är bra.
Nåja, Fredrik Reinfeldt är inte statsminister i mer än några månader till. Så frågan är vad Stefan Löfvén säger om TTIP och ISDS?
Man ska inte vara så säker på var man har vänstern. Vänsterpartiet röstade emot nya bankräddningslagar i EU, som gjorde att aktieägare och obligationsägare ska stå för notan när banker kraschar, istället för skattebetalarna. Vänsterpartiet vill som enda svensk parti att staten ska rädda bankerna (Public Service/Sveriges Radio). (v):s Mikael Gustafsson röstade emot i EU-parlamentet. Att Aktieägarnas Riksförbund är emot att aktieägare ska stå för notan är dock inte överraskande.
Tänk på det om ni röstar på (v) på söndag – (v) vill återigen rädda bankerna med skattebetalarnas pengar vid nästa finanskris.
34 kommentarer
Vad kallar man en ideologi där företagen är det viktigaste politiska subjektet? Korporativism? Jag misstänker att Reinfeldt omfattar den ideologin. Staten är till för företag i alla länder och det är sannolikt skitlortigt att bry sig mer om svenska företag än om utländska företag. Tesen om alla företags lika värde torde utgöra en grundpelare i den ideologin.
Valde de inte att flytta hit innan det var klart med eventuella subventioner?
Trodde ett av argumenten var att de kylningen var mycket billig vinterhalvåret.
Känns även fel att subventionera verksamhet som kan flyttas med ett pennstreck.
Skog och stål är Sveriges ryggrad, den industrin ska vi hjälpa så mycket vi kan utan att för den skull subventionera som vi gjorde med varven
Eftersom jag jobbar i energibranchen har jag hört från kollegor att det gick till ungeför så att Facebook reste värdlen runt och försökte få bygga på ett ställe där de kunde garanteras elektricitet.
De flesta potentiella platserna var energibolagen inte speciellt villiga att samarbeta och leverera oändligt mer el om det så skulle behövas. I Sverige svarade elverket på frågan "Vad gör ni om vi behöver mer el?" – "Vi får väll släppa upp dammluckorna lite högre." Det tyckte Facebook var helt underbart, de hade hittat ett ställe där el inte verkade vara värt något för inföddingarna.
OT; Ser gärna en kommentar om ProtonMail
Jag kan förvisso både förstå och i någon mån sympatisera med att företag vill ha och i någon mån behöver stabila förhållanden där spelreglerna inte kan ändras över en natt. Det finns en anledning till att det göra betydligt färre stora investeringar i tex Afrika om man har möjlighet att välja var man ska investera.
Med det sagt kan jag svårligen föreställa mig en dummare ordning än den nu föreslagna, det är som gjort för korruption och missbruk och helt vridet till multinationella jättekonglomerats fördel.
Låter ju som ett försök till hämnd för irritationen över materialet FMV hämtade tillbaka från Kockums. Men det var ju ganska ovanligt och det var ju ett specifikt säkerhetsintresse med.
Låter ju som en udda tanke att investerare i gemen är speciellt oroliga för ett svenskt statligt övertagande av privata affärer men man får ju för guds skull inte från svensk sida bara godta vilket avtal som helst och riskera att själv bli satt i en fälla där man förlorar stora summor pengar på att man inte står på sig. Men det gjorde man ju mot Chrysler så varför man inte skulle fortsätta göra affärer på samma sätt vet jag ej.
Det stod ju dessutom att i 63 av 66 avtal var detta gjort.
Reinfeldt är nu helt borträknad av mig om han stödjer avtal bakom lyckta dörrar. Hur fan tänker den tidigare aspiranten till Landsfader-rollen? Dåliga rådgivare? Nä det här måste en statsminister själv fatta och vara påläst om. Det blir svårt att rösta denna gång……karriärpolitiker stinker
Att sitta och jämföra SSAB's elförbrukning per jobb med Facebooks är totalt meningslöst. Det enda en sådan siffra säger är hur beroende en viss produktion är av låga elpriser kontra löner. SSAB's anläggning i Luleå är primärt driven av kol inte elektricitet, den el som förbrukas används bara till pumpar, fläktar, styrsystem och lite andra småförbrukare. Facebooks anläggning är i princip 100% beroende av el till sin energianvändning, möjligen med undantag för diesel till eventuella reservkraftsgeneratorer.
Dessutom är 1 000 000 kWh per jobb i första ledet inget extremt för en produktiv men elberoende verksamhet. En snabb överslagsberäkning ger att Stora Enso Kvarnsveden förbrukar närmare 2 000 000 kWh per jobb och Kubal runt 4 000 000 kWh per jobb.
För övrigt så tycker jag det är rimligt att företag erhåller ett visst skydd för investeringar de gör utomlands. Vattenfall är som bekant på jakt efter sådan ersättning i Tyskland, så det är viktigt både för svenska företag såväl som för möjligheterna till att locka utländskt kapital till satsningar i Sverige (något som Sverige generellt sett varit dålig på).
Om du var läskunnig så ser du att jag ingenstans skriver "el" om SSAB, utan energi och kWh. Beräkningarna baserar sig på all energi som tillförs, respektive återvinns, inklusive kol och gas.
Det stämmer inte det du skriver om antal jobb kopplat till Facebook. I Luleå sysselsätter befintlig serverhall ca 150 personer, enbart i företaget. Och om minnet tjänar mig rätt kommer den kommande hallen innebära 100-150 ytterligare jobb till på Facebook. Det är upp till ca 300 arbetstillfällen direkt i företaget. Därefter finns det en multiplikator för kringtjänster och andra sysselsättningseffekter i kommunen (som jag tyvärr inte har i huvudet).
Nähä, men 5000+ anställda på SSAB ger ingen multiplikator för kringtjänster och andra sysselsättningseffekter i kommunen?
Givetvis. Ser du mig skriva att det inte gör det eller? Du ska inte ändra i inlägget att Facebook ger "mindre än 100 jobb", när det i själva verket är omkring tre gånger så många?
Nu förstår jag inte argumentet datahall vs. SSAB.
1. I artikeln du refererade till står det:
"Och dagens energiskatt skulle kunna ses som orättvis, ur it-jättarnas perspektiv. Tillverkande företag och utvinningsföretag har i dagsläget möjlighet att få energiskatten sänkt till 0,5 öre per kilowattimme, medan företag i tjänstesektorn i norra Sverige får betala 19 öre per kWh i skatt."
Med andra ord kan man inte argumentera "orättvist" för SSAB.
2. Facebook konkurrerar inte med SSAB. Varför måla upp det som sådant?
3. Om det är fördelaktigt att sänka elskatten och det ger jobb samt andra skatterelaterade inkomster varför ska man inte göra det? Det drabbar ju inte SSAB..
4. Det är väl bara bra att inte vara alltför beroende av ett företag?
Nu har jag inte orkat göra någon större källkritik, varken dina siffror eller svd. Men det känns helt fel att försöka måla upp två företag inom vitt skilda branscher om nu båda är fördelaktiga..
De konkurrerar om energin. Nu vill regeringen ha 20+ liknande etableringar, vilket kommer göra att "elen tar slut" – vem tror du lägger ner? Facebook etc med 100 jobb, eller SSAB med 5000 jobb?
Jag har ingen aning hur uträkningen går gällande elbehov, investeringar mm. Det må hända inte vara ekonomiskt försvarbart överhuvudtaget.
Men om det nu stämmer som Edis sa att SSAB framförallt drivs av kol mm. så borde iaf inte de påverkas särskilt mycket.
Allt detta är dock skitsamma, anläggningarna måste byggas och byggs de inte i Sverige så byggs de i Norge eller Finland. Elen är i princip (landsgränser är ju inte så viktiga) den samma så resultatet blir att SSAB lär påverkas lika mycket men Sverige förlorar skatteintäkter.
Nu har du glömt den osynliga handen Cornu – kanske för att du stoppat ner den i byxorna?
Marknaden kommer att ordna fram energin genom import eller konstruktion av nya kraftverk så klart!
@Cornu
Men hindrar verkligen dagens elskatt konkurrensen om energin? Om en aktör blir utkonkurrerad från kundmarknaden (på el) så tyder det ju att denna aktörs användning av elen är mindre värd – det är inget som torde påverkas av elskatten. Det sänkning av elskatten kan göra är att gynna de elanvändande företagen på bekostnad av de som behöver mindre el.
Vidare var det som sagt redan innan detta föreslogs som facebook valde att etablera sig i sverige.
20+ liknande etableringar av serverhallar skulle passa utmärkt ihop med fortsatt utbyggnad av vindkraften och att de äldsta kärnreaktorerna ersättas med nya som är större.
Säkerhetspolitiskt kan beroende hos omvärlden av datakraft i Sverige vara jämförbart med att erbjuda el som alternativ till Putins gas samt stabilisera baltstaternas elnät om ledningarna österut klipps av.
Jag höjer gärna med en reaktor så kan vi få båda datebehandlinsgexport och elexport.
"Facebook ger ungefär ett jobb i första ledet per ca 1 000 000 kWh i nettoförbruking av energi, medan SSAB ger en anställd per ca 200 000 kWh" Jag har lite svårt att förstå det här, betyder det att en anställd på SSAB producerar mer eller hur funkar det? För jag antar att man inte ska tolka det som att facebook förbrukar mindre energi, för din poäng var ju det omvända? Det här är alltså ingen kritik, utan jag behöver bara en pedagogisk elaborering(om möjligt) så att jag förstår vad jag läser!
Tänk på det om ni röstar på (v) på söndag – (v) vill återigen rädda bankerna med skattebetalarnas pengar vid nästa finanskris.
Förvisso. Men den "räddningen" från V lär väl även innebära ett förstatligande i samma veva…
Nu har vi sedan länge stor elexport. Med datahallar nära de stora vattenkraftverken minskar också överföringsförlusterna. Mest drabbat blir Finland som är stor importör om vi inte kan fortsätta.
Vänliga hälsningar
Nanotec
TTIP är globalisering på steroider. Ja det är landsförräderi att skriva på detta avtal men det spelar väl ingen större roll, Sverige är redan ett förlorat land.
Redan förra gången vi diskuterade e-post vs vanlig post kom vi ju fram till att ditt påstående var falskt.
Typisk e-post drar mindre energi än typiska pappersbrev, eftersom e-post faktiskt inte är så stora som studien i din länk antog.
SSAB i Luleå framställer cirka 2,0 milj. ton råjärn (av malm) och använder för detta cirka 0,7 milj. ton koks och för detta åtgår cirka 1,0 milj. ton importerat kol, vilket innehåller cirka 8 miljarder kWh. Antalet anställda totalt i Luleå är cirka 1100. En del av energin lämnar järnverket som masugnsgas för el, fjärrvärme och pelletstorkning och kanske inte ska räknas in. Säg att det är 6 000 000 kWh per anställd, eller 30 gånger mer än Cormu uppger. Om alla anställda i Sverige i förädling och distribution i bland annat Tibnor räknas in så blir det ungefär 6 gånger mer. Tillverkarna av papper använder också väldigt mycket energi och mer i form av el. För 2012 per anställd anges av SCB 2 732 000 kWh. Det är i praktiken och i värde ungefär lika mycket SSAB i Luleå.
http://www.scb.se/Statistik/EN/EN0113/2012A01B/EN0113_2012A01B_SM_EN23SM1401.pdf
Datorhallar finns ännu inte med i statitiken.
Annars är det ju, som Magnus Redin är inne på ovan, bara bra säkerhetspolitiskt om omvärlden blir beroende av svenska datorhallar. När kollapsen närmar sig kan man byta datorkraft mot mat och olja. Utan datorerna kraschar kanske andras betalningssystem. Men ryssarna kommer aldrig att göra sig beroende av svenska datorhallar. Datorhallarna kanske försenar den svenska kollapsen flera år. Datorhallarna är långt mer kostnadseffektiva än den svenska militären.
För säkerhets skull kan man göra mängder av sprängkistor i datorhallarna som i gamla broar. Så om ryssen vill ta den svenska datorkraften så spränger man den framför näsan på honom.
För att analysera datat från Северный поток сильного наблюдения система?
Urban Persson, jag har räknat med alla anställda hos SSAB i Sverige och all energi, samt alla anställda hos Facebook globalt och all energi. Dessutom skriver jag nettoenergi, och då SSAB till stora delar återvinner sin energi som fjärrvärme och el, så har du fel. Medan Facebooks energi inte återvinns då den ventileras bort som ljummen luft.
Cornu, försök inte. Jag har också räknat med alla anställda på SSAB i Sverige cirka 5000 och dragit av för energirik masugnsgas som lämnar järnverket och återvinns. Råjärn från malm anses förbruka cirka 4 300 kWh per ton råjärn, varav det mesta är kol. SSAB har på senare år minskat produktionen men ligger fortfarande på omkrimg 2 milj. ton råjärn. Den återvunna energin är inte så stor i sammanhanget och jag har ovan försiktigt använt siffran 3 000 kWh per ton, vilket alltså ger 1 200 000 kWh per anställd i Sverige. Mycket återvunnen el går tillbaka till SSAB. Värmen räcker ungefär för att värma Luleå när det är kallt. På sommaren går mycket vidare till kråkorna i varje fall. Om man räknar in masugnar i Oxelösund och annan svensk verksamhet i företaget inom bland annat råstål från skrot så blir naturligtvis nettoenergin per anställd högre. Hur mycket datorhallarna använder per anställd vet jag inte.
Intressant.
Cornu, kan du inte visa hur du räknade för att få fram siffran 200 000 kWh/anställd för SSAB?
Tycker energijämförelsen är bra och en intressant utgångspunkt för diskussion om framtiden. Att Flute kallar Reinfeldt för landförrädare är snällt. Folkförrädare kan läggas på som tillmäle. Att gamla moderater fortsatt röstar på honom är svårt för mig att riktigt ta in.
Reinfeldt inser kanske att avtalen bara är papperslappar, typ som den amerikanska dollarn, eller som ett pompöst medlemskap i NATO. När som helst om det skulle behövas kan man riva upp det. De med mest kärnvapen och med mest naturresurser kör då bolag och blåser de andra. Och på liknande sätt är det är med svenskarnas lån till banken. När systemet kraschar så är de med grejer och som kan leverera vinnare. De med överbefolkning och utan kapacitet går under. Papperslapparna saknar betydelse. Ha, ha, ha, jag saknar helt sjuklig moral.
Om man ser Jorden som ett system, är det då inte så att man bygger på rätt ställe för att a) minska transmissionsförluster, b) använda det lite kallare klimatet och c) kunna spana på den alien-ryssen
I intervjun i SVD med Reinfeldt så blandar han bort korten. Han pratar om att privata företag skulle förstatligas och någon ersättning inte skulle betalas. Det är ju inte alls det saken gäller och det vet han mycket väl.
Det talas så mycket om detta avtal med USA och så ser man enuppskattning vad det skulle innebära: 0.2 % i BNP ökning för Sverige.
Kan vi inte klara oss utan dessa promille i vårt land?
Allt har ett pris och det vi ger bort av vårt oberoende är inte värt 0.2 %.
Vi kanske har chansen till mer än 0.2 % ökning av BNP om vi hade fabriker med slavliknande förhållanden i BanglaDesh med barnarbete osv. utan skrupler. Billiga underleverantörer.
Men vi gör inte det för att det är inte värt priset!
Reinfeldt nämner ofta den så kallade solidaritetsklausulen därför att han vet att landet är överbefolkat, pressat och snabbt går under om tillförseln upphör. Sverige har alltid varit lite av ett bananland inom äganderätten. Exempelvis har den nuvarande regimen infört mycket höga fastighetskatter på vattenkraftverk baserat på dess produktion därför att det har varit möjligt att ta pengarna. Det är så här det fungerar och det vet naturligvis de som har pengar utomlands och tittar efter något intressant. Regimen tar så mycket den kan. Invånarna glömmer snabbt när de serveras något politiskt spinn om rättvisa. I praktiken betyder dessa avtal inte så mycket. Reinfeldt säger bara vad han måste göra.