IPCC har en ny rapport, som sammanställer aktuell forskning inom klimatförändringarnas och ökande CO2-halters påverkan på miljön och jordbruket. En majoritet av forskningen pekar på att produktionen av mat kommer minska, med start någonstans runt 2030. (The Guardian)
All mat vi äter, även kött, har sin grund i fotosyntesen1., syntesen mellan solenergi, vatten och CO2. Klimathaverister brukar hävda att “CO2 är livets gas”, men brister därmed kraftigt i sin analys och visar på sin okunskap.
Fotosyntesen och tillväxten av växter har nämligen ett antal flaskhalsar. Den minsta gemensamma faktorn blir alltid dimensionerande. Med brist på solljus, t ex vintertid uppe på våra breddgrader, spelar det ingen roll att vi har till synes hur mycket vatten som helst och CO2 i atmosfären. Utan solenergin, ingen fotosyntes.
I öknen spelar det ingen roll att man har sol och CO2, då vatten saknas.
Därtill finns ett antal andra flaskhalsar och störande faktorer. En är värmen. Växter växer generellt snabbast runt 20 grader Celsius. Högre temperatur än så, så behöver växten använda allt mer av vattnet till att kyla sin blad, och mindre vatten finns tillgängligt för fotosyntes, vilket minskar tillväxthastigheten. I åtminstone Indien (antagligen på fler platser) så finns det rent av en odlingsmetod där man odlar grönsaker i anlagda plantagesskogar, så träden skuggar grönsakerna och håller nere temperaturen, utan att grönsakerna måste bränna vatten på kylning.
Sedan har vi näringsämnen som klassiska NPK – kväve, fosfor, kalium, men också en lång rad andra mindre näringsämnen. Fosfor är en byggsten i DNA, och utan tillgång till fosfor kan man alltså inte få någon celldelening och därmed ingen tillväxt, oavsett hur mycket annat man har tillgång till.
Problemet med klimatförändringarna är att tillgången på vatten kommer minska kraftigt på många platser, speciellt idag bördiga områden där det finns sol och näringsämnen. Andra platser kommer istället få mer vatten än man behöver, t ex här i Norden.
Vattenbrist i dagens kornbodar, som också står för en stor del av världens befolkning, kommer göra att växtligheten inte kan tillgodogöra sig “livets gas”. Därtill kommer även allt fler människor uppleva dricksvattenbrist.
Sammanställning av antal forskningsrapporter som menar att jordbruksproduktionen ökar (blått) respektive
minskar (orange) under olika tidsintervall framåt. |
IPCC:s rapport innehåller en sammanställning av forskningen, och det är alltså inte IPCC:s forskning som säger detta, så haveristerna behöver inte angripa IPCC. De lär dock göra det ändå, enligt devisen skjut budbäraren (den psykologiska ilska-fasen vid dåliga eller oönskade nyheter).
Rapporten finns som PDF här. Det påtalas också att klimatförändringar omvägen via matbrist, torka och vattenbrist kan öka antalet krig och konflikter i världen.
“Climate change can indirectly increase risks of violent conflicts in the form of civil war and inter-group violence by amplifying well-documented drivers of these conflicts such as poverty and economic shocks (medium confidence). Multiple lines of evidence relate climate variability to these forms of conflict.”
Oavsett, så inför minskad global produktion av mat runt 2030, dvs redan om 16 år, samtidigt som jordens befolkning fortsätter öka kraftigt, så är det hål i huvudet att våra politiker, byråkrater och beslutsfattare aktivt i handling (se bortom flosklerna) motarbetar det svenska jordbruket. Norden och Sverige är antagligen en av få platser där klimatförändringarna kan leda till ökad jordbruksproduktion. Den aktiva politiken är dock att allt svenskt jordbruk i handling ska motarbetas och helst lägga ner. Vi kan ju importera mat från de regioner som framöver kommer få se sin jordbruksproduktion utslagen av klimatförändringar…
Försiktighetsprincipen gör att vi istället bör uppmuntra och expandera vårt jordbruk. Det finns ingen skada i detta – det ger jobb, minskar fossila transporter och ökar produktionen av mat med världens hårdaste djurskydd och miljöskydd, sk finmat, istället för utländsk fulmat.
1. Djur äter växter, eller andra djur som äter växter – utan växternas fotosyntes, inget foder till djuren.
82 kommentarer
En effektivare jordbruk, som i Vertical Farming, är lösningen. Där flyttar man produktionen av grönsaker till ex-vis städerna, där de behövs. Googla på "vertical farming" så kan du lära mer.
Städerna är ännu varmare än landsbygden pga alla sterila hårdgjorda ytor och lider ofta av vattenbrist redan idag.
Dessutom finns det inget i ditt uttalande som påtalar eller styrker att vertikalt jordbruk är lösningen. Du kör med en one-liner, vilket oftast innebär frånvaro av kunskap och analys.
För att inte tala om trångsyntheten i att hävda att "x är lösningen".
Vertical farming är ett sätt att effektivisera. Att odla i stadsmiljö är behäftat med en lång rad problem förutom de Lars nämner om temperaturen.
Det handlar om intensiv vs extensiv drift, och den stora frågan handlar om energi+råvaror in i förhållande till vad du får ut.
Vertical farming i stadsmiljö är ett tjusigt koncept och lär utan tvekan bidra till en trevligare stadsmiljö. Men ytorna som är lämpliga möter inte behovet, och det finns allvarliga problem med ROIE som är desamma i alla intensiva driftsmetoder.
En effektivare jordbruk, som i Vertical Farming, är lösningen. Där flyttar man produktionen av grönsaker till ex-vis städerna, där de behövs. Googla på "vertical farming" så kan du lära mer.
Hur tar påståendena i artikeln hänsyn till vad du redan innan skrivit om att peak kommer sakta ner förloppet i klimatförändringarna?
Hur vore det ifall du googlade först, innan du sågar det? Här i Sverige pågår det provodlingar på Plantagon i Linköping.
Vad säger att jag inte känner till vertikal odling?
Du känner uppenbarligen inte till de tre villfarelserna. Läs mer här:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/10/rossis-e-cat-och-de-tre-villfarelserna.html
"De tre villfarelserna kallas Forbes för trollstavsvillfarelsen (eng the magic wand fallacy, tidfrågan), helikoptervillfarelsen (eng the helicopter fallacy, frågan om tillämpning och användbarhet) och slutligen månfararvillfarelsen (eng the moon shot fallacy, frågan om volym)."
Teknik, volym, tid.
"Trollstavsvillfarelsen handlar om tid och att det faktiskt tar enorm tid för ny teknik att ta någon plats som är relevant för mänskligheten. Forbes nämner två exempel. Tekniken för solceller upptäcktes av Einstein i början av 1900-talet och gav honom Nobelpriset 1921. Den första mänskligt kontrollerade kärnreaktionen skedde 1942 under framtagandet av den första atombomben. Sverige nådde först 50% elproduktion från kärnkraft 40 år senare, som ett av länderna i världen som är mest beroende av kärnkraft (tillsammans med Frankrike och Schweiz). För hela världen står kärnkraften fortfarande bara för några procent av energitillgången.
Helikoptervillfarelsen handlar om att teknik oftast har begränsade tillämpningar och alltså inte kan användas till allt. Vi far inte alla omkring i helikoptrar, vilket var vad som förutspåddes när den tekniken kom. Tekniken är inte tillämpar överallt och är dyr, men ger för det massor med jobb och nytta.
Den tredje mest intressant är månfararvillfarelsen. Argumentet "vi kan skicka män till månen". Ja, det kan vi. Män. Sex gånger. Det är som Forbes påtalar en enorm skillnad mot att skicka hela mänskligheten till månen, vilket motsvaras av att omvandla hela vårt energisystem."
Det finns ca 4.9 miljarder hektar jordbruksmark i världen. Om vi säger att 10% av dessa tappar sin produktion, så ska du alltså ersätta 490 miljoner hektar mark med vertikal odling.
Visa hur detta ska göras, varifrån kapitalet och råvarorna ska komma, och hur lång tid det tar att åstakomma detta.
Visa också hur världens mest lågavlönade yrke, bonde, ska ha råd att bosätta sig i städerna.
Cornucopia?: " Den första mänskligt kontrollerade kärnreaktionen skedde 1942 under framtagandet av den första atombomben. Sverige nådde först 50% elproduktion från kärnkraft 40 år senare"
Fast detta är väl ändå en dålig jämförelse? Kärnreaktionen utvecklades, från början, inte för att skapa el utan för att skapa död… Vilket den gjorde mycket bra bara ett par år senare.
Jämförelsen är fullt relevant för alla som tror på snabba teknologiska omställningar. Kärnkraft är fortfarande en nischproducent av energi globalt. Då har riktiga kärnkraftverk funnits sedan 1951, dvs i 63 år.
Visst kan det gå fort när ett tillräckligt stort behov finns. ~3 år från första fungerande prototypen till första faktiska applicering. Inte dåligt det tycker jag. Då handlade det ju iofs bara om ett fåtal bomber, men å andra sidan så var det ju inte något man fokuserade alla sina resurser på heller.
Självklart spelar teknik, volym och tid en väldigt stor roll. Men jag tror nog att man hade kunnat bygga ut kärnkraften MYCKET mer under de 63 åren om nödvändigheten hade funnits.
"Necessity is the mother of invention".
Mellan 1970-1990 så ökade produktionen av el från kärnkraftverk från ca 100 TWh till 1900 TWh årligen. Att utbyggnaden av kärnkraften sedan avstannade har flera orsaker, men en kan ju vara att den helt enkelt inte behövs ännu när det finns billig fossil att tillgå.
Sett ur ett större perspektiv så borde en accelererad urbanisering vara tecken på allvarliga miljöproblem.
Vår nuvarande globala skuldekonomi är då första steget…
Man utnyttjar all teknik maximalt i stordriften..
(Ta bara den kul idén att ha med flera olika sorters majs i såmaskinen för att optimera de variationer som finns på åkerfälten även om de är jättestora och ligger i Ukraina,t.ex)
Spricker tekniken så spricker nästa steg också… Volymen..
Då finns bara en bitter återgång till medeltida metoder..
För svensk del, betande kor på skogen.
Utrota varg och Björn…
Att odla spannmål är alldeles för tekniskt och energimässigt ineffektivt…
Potatisodling på en väl inhägnad liten bit skyddad mot vildsvin… ( om vi kan ha dem kvar)
Att odla grönsaker i stan går väl…
Sommartid.
Sedan blir det som i Detroit. Eller gamla Rom. Eller Maya.
Ser att jasg skrev lite otydligt ovan. 1970 var alltså elproduktionen ca 100 TWh och 1990 ca 1900 TWh, dvs en 19-faldig ökning.
@Mattias J
Det visar ju på tidsfaktorns betydelse. Även om man räknar från 50-talet då första kärnkraftverket togs i drift så tog det ÄNDÅ ett-ett par decenier innan kärnkraften började bli en kraftkälla att räkna med.
Tiden från att man lyckas skaka fram första fungerande prototyp till att man har tekniken tillämpad i betydande skala verkar vara just något decenium.
Vertical farming kommer redan i vår livstid att kunna tillgodose storstadsbefolkningens totala behov av basilika.
Och basilika är ju som bekant det enda födoämne man behöver…
…placera ovanpå sin pasta med köttfärssås, alltså.
Jaha, du ska förstås ha köttfärssås också. Då blir det problem. Kon kan du ha på balkongen, men hon kommer förmodligen att förhandla till sig fri tillgång till den vertikala odlingen. När den är borta kommer kon bli förbannad och du kan inte använda balkongen mer, utan får nöje dig med att sitta inne och titta på dokumentärer om den nya flugan, "horisontella odlingar i icke-urbana miljöer".
Vad händer med jordbruksproduktionen den dagen dieseln börjar tryta?
Gissningsvis betyder den storskaliga användningen av fossila bränslen för minst hälften av all produktionsökning i jordbruket de senaste 50 åren.
Om vi nu drabbas av klimatförändringar samtidigt som dieseln ryker, vad händer då med jordbrukets möjligheter att föda världens befolkning?
Ja, skulle vilja hänvisa till en artikel i JA.se där man noterar att logistiken är avgörande för lantbrukets funktioner idag…
Ta Gotland.
Man tvingas köra alla insatsmedlen i gotländskt lantbruk vis båt till ön…
Det ökar kostnaden.
Odling på Gotland är idealiskt med den kalkhaltiga berggrunden, egentligen…
Däremot kräver det naturligtvis både slakteri och mejeri om man skall klara konkurrensen från fastlandet, då just logistikens kostnad är avgörande för fortsatt lantbruksdrift på Gotland.
Nu lägger man ner slakten på ön och hur det är med mejeri vet jag inte….
Jag tycker det visar hur nära gränsen vi är då det inte funkar längre…
Men om transportkostnaderna skulle öka så blir det snabbt lönsamt med ett mejeri på Gotland igen. Och slakteriet skulle få mer att göra.
Om inte färdiga konsumentprodukter tar över…
Men du har rätt, Oscar. Lokal produktion och lokal konsumtion….
Jag föreslog för ett tag sedan att man skulle kunna spara vatten genom att spänna ut presenningar över odlingar mitt på dagen när solen steker som värst. Det förefaller som en totalt obekant teknik trots att tunna presenningar är billiga. Någon här som kan ge lite feed-back på idén?
Jag glömde att säga att presenningarna skall vara perforerade med en massa små hål så att eventuellt regn kommer igenom. Dessutom sliter inte vinden tag i dem lika hårt då.
Lösningen är förstås sällan av nöden för svenska lantbrukare i nuläget, men något svenskt företag skulle kunna tjäna en massa pengar på att utveckla teknik för det här. För export.
Inom trädgårdsodling och vinodling är väl detta legio? Det handlar nog om värde på skörd i förhållande till arbetsinsats. Knappast realistiskt för vanlig växtodling dock.
Tveksamt med presenning men fiberduk har används inom både privat och kommersiell odling i några årtionden.
Idén är det nog inget större fel på då den började implementeras redan på 1960-talet. Spanien är mycket stora på området. Googla; "almeria plastic sea" får du se plast in action.
Egentligen handlar det om växthus gjorda av plast som kombinerat med droppbevattning möjliggör odling i ökenklimat med flera skördar per år. I just spanska Almeria verkar man ha kommit långt med tekniken.
I Spanien har de odlingar som spänner över hela den observerbara horisonten som är inplastade i vitaktig plast. Ser ut som snöigt vinterlandskap på håll, mitt i sommaren. Gissningsvis är det just för att skydda växterna mot värsta dagshettan, och kanske spara vatten.
Fiberdukar, ja. De lär väl minska vätskeförlusterna också. Men de är väl inte särskilt stryktåliga? Det är väl ingenting man hänger upp ett par meter över marken så att också lantbruksarbetarna får skydd mot solen? Man måste väl lyfta på dem varje gång man vill se till växtligheten? Och de är väl inget man skyddar högre växter med?
Tunna solcellspaneler skulle också kunna skydda växtligheten när solen steker som värst. Men det är förstås en ganska avancerad lösning.
Det finns tydligen en del att studera. Frågan är varför teknikerna man använder i Almeria inte fått stor spridning i många andra delar av världen? De borde väl fungera lika bra på annat håll. Så behöver vi kanske inte bekymra oss för mattillgången och vattentillgången sedan.
@Kuckeliku
Googla "agroforestry desert" ett genomtänkt odlingssystem är bättre än plastskynke.
Jag läste en spännande fundering om att Amazonas bördighet beror Saharas damm….
Torkan i Sahara skapar dammoln som blåser över till Amazonas och faller ner där över grönskan…
Detta damm innehåller mycket västaafrikanskt fosfor…
Ja, Marocko har ju världens största tillgångar på P…
Men varför växer det då så dåligt i Marocko och Sahara?
Det regnar inte!
Aha….
Amazonas är inte bördigt utom där den varit nedhuggen och människan förbättrat jordmånen, sk terra preta – som enligt vissa forskare kan ha utgjort 10 % eller mer av dagens Amazonas. Det är kanske tom så att dagens biologiska mångfald har sin grund i den tidigare avverkningen.
Självklart kan man skjuta budbäraren, eftersom IPCC har en tradition av att välja ut den forskning som passar dess syften. Efter alla skandaler har IPCC förbrukat sitt förtroendekapital.
Klimatförändringar är en ickelinjär process och att extrapolera nuläget 15 år in i framtiden, imponerar inte på mig iallafall.
Om jag själv får leka spåman, tror jag att en eventuell minskning av matproduktionen framöver kommer hänga ihop med kraschade ekonomier och bränslebrist.
Imponerande. Du har alltså läst de ca 100 forskningsrapporter som IPCC läst och analyserat och vet alltså att alla dessa 100 forskningsrapporter, inklusive de som talar för ökad jordbruksproduktion, "extrapolerar nuläget 15 år in i framtiden".
Fast rapporterna sträcker ju sig upp till 100 år framåt, men det kanske du missade när du läste alla hundra?
Korr, det är inte just hundra rapporter. Principen kvarstår. Har du gått en snabbläsningskurs?
Jag har läst tillräckligt många forskningsrapporter för att veta att varken IPCC, jag eller du, har någon aning om hur klimatet utvecklar sig i framtiden.
Det verkar som åtminstone en forskare har lämnat ipcc i protest mot alarmismen. En ekonomiprofessor visserligen, men ändå en person på en väsentligt högre akademisk nivå en de flest i denna församling.
Ja jordbrukspolitiken är helt åt skogen. Vi borde satsa på sån produktion som passar det svenska klimatet, dvs köttproduktion med nöt och får. De är ju självgödslande och kan beta vall utan så mycket foder.
Sen kan man ju fråga sig om man skall ta denna larmrapport på allvar. Det förutsätter ju fortsatt uppvärmning. FNs prognoser har ju ofta varit fel och deras modeller stämmer inte med verkligheten. Vi har ju inte haft den fortsatta uppvärmning som förutsågs för 15 år sedan. Om man nu överhuvudtaget kan räkna med sk ”global uppvärmning”. Min matematikerkollega menar att sambanden som bestämmer uppvärmningen är olinjära och oscillerande och därför kan man inte räkna med nåt medelvärde. Gör man en prognos på hur olika temperatursvängningar samverkar så har vi nog en liten istid igen, redan 2050.
Originalartikeln finns här; http://www.clim-past.net/9/447/2013/cp-9-447-2013.pdf
Se sidan 5 för att se vart det barkar med 250 års perioden..(Notera att de inte tar ställning om CO2 påverkan).
Enligt herr Bill Gates skall det ju inte finnas några fattiga länder kvar 2035.
Alla kanske rent av har brunnit upp?
Eller är alla lika fattiga och den perfekta balansen är uppnådd?
Jag måste göra mitt bästa och härda ut till dess.
Djäla spännande alså!
@Dan
http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2013/04/lagarbete-ger-ny-hockeyklubba_24.html
Varsågod & Godmorgon
Jag tror inte värmen stiger särskilt mycket förrän det mesta av isen smält, men isen kommer att smälta allt snabbare..Sen blir det varmt som ända in i..
Och under tiden kommer vissa att fortsätta säga:, Men duh! det blev ju inte så varmt som dom sa, det är bara en bluff alltihop bla bla bla…
Många beslutsfattare tvekar/skiter i det och allting rullar vidare mot en riktigt varm framtid
Glömde denna länken ..kolla från 5:17 ca https://www.youtube.com/watch?v=WS-x-Eo4-Sg
@Plassa
Jo, PAGES 2K rapporten är känd och motsäger inte Horst Luedecke och Carl-Otto Weiss rapport om ”Multi Periodic change”, snarare stärker varandra genom att ta upp lokala cykliska perioder. Men som vanligt så stannar alla tidsskalor vad gäller hockey-klubban vid år 2000. Var finns de senaste 13 åren?
Däremot har Luedecke och Weiss en modell som stämmer med verkligheten, även de senaste åren!
Modellen visar att det finns naturliga multi-cykliska variationer på +/-1.5grad. Ibland samverkar de olika perioderna och ibland motverkar de varandra. Därför är det svårt att se sammanhanget i en graf och en del drar den felaktiga slutsatsen att de naturliga variationerna är kaotiska.
Välkommen till verkligheten…
@Dan & Plassa – Ni ska ha tack för länkarna (dock är ni värda mer än så, åtminstone var sin glass). Mycket uppskattat!
Sveriges jordbruksmark finns väl kvar, även om den läggs i träda. Blir det så att Sveriges klimat blir så fördelaktigt torde vi väl på relativt kort tid kunna ställa om och bli ett jordbrukssamhälle igen.
Kanske ska du undersöka vad träda betyder. http://sv.wikipedia.org/wiki/Träda
Det är skillnad på träda och att låta åkern bli skog….
Har en bekant som köpte en tomt i Belgien.
Varit majsåker där tidigare.
De var borta 10 år i tjänsten.
När de skulle bygga hade " trädan" blivit välsignad med 15 meter höga
träd.
Glömde fråga arten.
Mark måste skötas, ja.
Träda är fel ord, men även om marken blir till skog går det att återkolonisera den och börja odla där igen.
Det är mycket kostsamt att göra åkermark av skog. Otroligt nog är det en i Norra Värmland som ägnat sig åt det på senare tid, men det är ju svårt att räkna hem. En rent estetisk åtgärd.
Bättre att undvika att marken låter sig förbuskas, så i det perspektivet kan det ju vara vettigt att t o m ge bidrag även till de som trädar marken för då är den i alla fall stand-by för odling på kortare tid om det skulle behövas.
Om vi bekymrar oss lite mindre för att inte få fatt på mat kan lantbrukarna i Sverige kanske satsa mer på energiodling. Salixodlingar är väl inte så mysiga, men om man inte kan hitta någon energigröda som man skördar innan den blivit oangenämt hög så kan man kanske ge lantbrukare ersättning ifall de av trivselskäl väljer att skörda energigrödan innan den blir för hög.
@Kuckeliku
Bortsett från att det kanske har betydelse vad som odlas, men det intryck man får är att det bedrivs en jordbrukspolitik som är direkt fientlig mot jordbruket. Det finns inte längre någon slags ambition om att ha någon slags beredskap på området – trots att det rör sig om det mest grundläggande av behov som vi har.
Först…
De som provat salig är inte nöjda… Finns ingen ekonomi i det.
Två..
Om man planterar salix på en åker som är täckdikad så sätts dikena igen och en nydikning krävs om man skall odla något annat..
(Täckdikning är något bortglömt idag, då dikena inte syns utan ofta har en teknisk livslängd på så där sextio-sjuttio år… Men det kostar att dika!)
Är det täckdikning som utförs av såna där asgrymma monstermaskiner som liksom gräver upp, lägger slang och lägger igen diket i en enda operation? Det är i alla fall fräckt att kolla på.
Om det inte finns ekonomi i salix så beror det väl på att det fortfarande funnits billiga fossila bränslen som vi valt att använda istället. Vilket vi inte borde göra och snart inte kan göra.
Du har ett helvete att bli av med rotskotten om du sen vill odla något annat än salix. Inte så lockande att täcka landets fina åkrar med det helvetet.
@Kuckeliku.
Salix har dålig ekonomi för att det finns en himla massa pellets och flis från stora träd som är så mycket billigare. Det är en mycket liten del av Sveriges pannor som går med fossila bränslen nuförtiden. Dessutom är tunnstammig salix inte så bra att elda – den har för mycket kalium som kletar ihop askan. Vill man ha brännved är det bättre att odla hybridasp.
Men värmebehovet minskar hela tiden när husen blir allt energieffektivare, så det är bättre att använda åkern till annat. Etanol + drank + biogas t.ex. Eller raps + rapsmjöl. 800 000 ha överflödig åker finns det i Sverige. I EU runt 40 miljoner + alla hästbeten…
Det skulle räcka en bra bit och gå ganska snabbt att bygga upp. Vi gick från oljeeldning till biopannor på 20 år, vi kan gå från oljebilar till förnybara bilar på 20-30 år. Om vi vill…
Kanske vi producerar kött och mjölk mm i stamcellsodlingar i framtiden. Någon som vet varifrån man får näringslösning till cellodlingar?
Sorry om jag pajar alarmismen en del genom att se möjligheter snarare än problem, men jag är inte förtjust i ogrundad pessimism.
"Pessimism" är din strålande analys av forskningsrapporterna, av vilka du läst de föesta antar jag? Ogrundad..
Vi får väl se vilka åtgärder IPCC föreslår. Om de bara föreslår koldioxidskatter, underjordisk lagring av koldioxid, u-landsbistånd och liknande så har de nog inte ansträngt sig särskilt mycket. Det finns massor med framtidsalternativ som bör tas i övervägande.
Om det är så att Sveriges jordbruk idag är olönsamt och föraktat men i en snar framtid kommer att bli livsviktigt, då borde det vara ett utmärkt tillfälle att investera i svenskt jordbruk.
Är det någon som har en bra ide hur man skulle kunna göra det?
Om man inte kan köpa en hel bondgård?
Det finns gott om mindre fastigheter om man inte vill ha en precis utanför Centrum….
För egen odling, för eget behov så räcker det gott med fyra-fem hektar mark av skiftande modell…
Den är ju bara att bygga en ny ICA så slipper vi vara bönder!
Trevligt med lite naturkunskap så här på morgonen.
Om jag måste välja mellan att köra bil eller äta så väljer jag helt klart mat. Den lilla del flytande energi vi kommer att få fram i Sverige så småningom kommer väl att gå åt i jordbruket.
(Miljövänlig) elenergi har vi som tur är tämligen gott om i det här landet.
Sverige har kapacitet att täcka hela sitt behov och exportera. Läs Fossifrihet på väg.
Kapacitet är ju skit samma. Att göra är den stora frågan. Finns ju många människor som bara sitter och kollar på Let's Dance och annan skit och bra blir tjocka trots någon av dom har säkert kapacitet att bli världens starkaste eller snabbaste människa.
Kommer alldeles osökt att tänka på H.C. Anderssens saga ( den också…) " Granen".
" Förbi sade granen, förbi."
Personligen tror jag att en liten istid är troligare.
Oavsett är jag med stor sannolikhet död när "något" inträffar.
Men det blir spännande för er.
Grattis!
Vem behöver IPCC? De har hittills inte haft rätt baserat på tidigare datormodeller/prognoser.
De ändrade begreppet "Global Warming" till "Climate change" när det visade sig att det inte har funnits global uppvärmning det senaste decenniet. Klimatet förändras alltid över tiden det räcker med att studera historien för att upptäcka att det har inträffat betydligt varmare perioder längre tillbaka innan den senaste lilla istiden (ca 1650 – 1850). IPCC har blivit en politisk aktivistorganisation och vetenskapen är bara en täckmantel numera.
Från ett tidigare inlägg i bloggen : "IPCC:s scenarion för global CO2-driven uppvärmning baserar sig på oändlig tillgång till fossila bränslen, trots att dessa är ändliga. Men tvärt om visar modern forskning att IPCC överdriver mängden fossila bränslen kraftigt. Så vi kan elda upp våra fossila bränslen och ändå klara det sk tvågradersmålet." Problemen för jordbruket inte klimatförändring utan snarare energiförsörjningen?
Besser Wisser. Fan va kompetent du måste vara! Du anser dig veta bättre än både NASA och IPCC. Kan inte du ta och styra världen så den blir bättre med tanke på din övermäktiga intelligens?
http://climate.nasa.gov/key_indicators
Hej.
Behöver du ett akut lån för att få av din ekonomiska problem, har du varit
avvisas av banker i ditt land och du behöver ett akut lån, kontakta oss
idag TOTAL KREDIT ÅTERHÄMTNING LIMITED, hjälper vi när andra inte kan!
* Låna allt upp till € 500,000.00 till € 800,000.00.
* Välj mellan 1 till 30 år att betala tillbaka.
* Välj mellan månatliga och årliga återbetalningar Plan.
Fyll nedan om du är intresserad av vårt erbjudande.
Lånebelopp.
Låntagarens och efternamn:
Låntagarens Kontakt Adress:
Land och stat:
Stad:
Nationalitet:
Lån Finans:
Lån Varaktighet:
Marital Staturs:
Månadsinkomst:
Telefon:
Postnummer:
Kontakt Email: ([email protected])
TEL: +447053866981
Tack för din tid,
Kinds Hälsningar,
David Donald
Är du intresserad av att säkra ett lån? Behöver du ett lån för företag, genomföra ett projekt, köpa ett fastigheter, utbildning, eller betala för lägenheten. MERITER EKONOMI ONLINE SERVICE är en finansiell organisation som kan hjälpa dig att uppnå din dröm med mindre ansträngning. Låg ränta @ 4%. Oavsett din kredit! Du kan fortfarande ansöka. e-post; [email protected]
Behöver du en akut lån? är du i skuld? gör du behöver akut lån för att finansiera ditt företag ?, har du nekats av din bank, oroa dig inte mer, Våra tjänster är snabb, enkel och säker lån nu oavsett omständigheter. Låna upp till $ 2000 – $ 1,000.000 I DAG! Kontakta oss med lån informationen på denna e-post: [email protected]
Obs: Du kommer att förvänta sig en preliminär svar och finansiering inom 24 timmar
Hälsningar.
Fru Nora
Uppmärksamhet !!! Låneerbjudande
Jag är Mr Rashide Abdulahi ett privat lån långivare. vi får ut alla typer av lån, vi ger ut lån till låg ränta på 3% och goda arbetsförhållanden, om du behöver ett lån för företag eller för att betala dina räkningar då du uppmanas att kontakta oss för vi gör kvalitet tjänster som kommer att göra dig nöjd. e-post: [email protected]
LÅNE tjänster som finns:
================================
* Kommersiella lån.
* personliga lån.
* Business lån.
* Investeringar lån.
* Utveckling lån.
* Förvärv lån.
* Konstruktion lån.
* Business lån och många fler:
Vi gör alla typer av lån i god service, kontakta oss via e-post: [email protected]
Tack
mr Rashide
Uppmärksamhet !!! Låneerbjudande
Jag är Mr Rashide Abdulahi ett privat lån långivare. vi får ut alla typer av lån, vi ger ut lån till låg ränta på 3% och goda arbetsförhållanden, om du behöver ett lån för företag eller för att betala dina räkningar då du uppmanas att kontakta oss för vi gör kvalitet tjänster som kommer att göra dig nöjd. e-post: [email protected]
LÅNE tjänster som finns:
================================
* Kommersiella lån.
* personliga lån.
* Business lån.
* Investeringar lån.
* Utveckling lån.
* Förvärv lån.
* Konstruktion lån.
* Business lån och många fler:
Vi gör alla typer av lån i god service, kontakta oss via e-post: [email protected]
Tack
mr Rashide
Execs Funding Solutions
We have Fresh Cut Bank Guarantee (BG) / StandBy Letter Of Credit (SBLC) specifically for BUY/LEASE Issuance by HSBC London / Hongkong, Barclays Bank, Deutsche Bank AG Frankfurt, and many other 25 top AA rated Banks. We also secure funding to facilitate and enhance your business and projects. Also we are into the provision of short term and long term business/personal loans for both small and large scale business funds.
For further inquiry contact us via Email: [email protected] OR [email protected]