Jag har gjort en preliminär uppskattad beräkning av hushållens skuldkvot för 2013 och den landar på 178%.
Skuldkvot för hushållen 1996 – 2012 |
Beräkningen är preliminär, då SCB:s statistikdatabas bara sträcker sig till 2011. Därefter har jag utifrån en SCB-sida, som för tillfället bara hittas i Googles Cache (Det som händer på Internet stannar på Internet. För alltid. Osv.) korrigerat disponibel inkomst för utvecklingen 2012 och 2013. Skuldkvoten för 2012 är alltså preliminär för disponibel inkomst.
Jag har även lagt till 30 miljarder i skuldtillväxt under fjärde kvartalet 2013 och skuldkvoten för 2013 blir alltså preliminär både baserad på skuldsättning och disponibel inkomst.
Skillnad mot tidigare inlägg är att här är det SCB:s siffror och inte siffror hämtade från Ekonomifakta, som anger ca 100 miljarder högre disponibel inkomst för hushållen 2012.
Facit lär dröja, med tanke på att SCB inte ens uppdaterat sin databas med 2012 års siffror än. Generellt brukar prästerskapet slänga sig med 170% i skuldkvot.
Som alltid kommer siffran 178.07% garanterat vara fel. Utfallet kommer, när vi har facit om några år, landa på något annat. Kanske 176.12%, kanske 175.44% eller rent av 179.01%. 178.07% är dock indikativt för utvecklingen och att skulderna fortsätter att skena. Duttande med riskvikter och samtalsterapi om amorteringar ändrar inte något.
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sluter sig till skaran av hökar i Riksbanken och vill att ränteavdraget ska trappas ner (Public Service/SVT). Skuldsättningen är helt enkelt för hög och Skingsley anger 172%, samt konstaterar att andra skuldbubblor kraschat på lägre nivåer än så. Det är bara att konstatera att experterna hos både Riksbanken och Finansinspektionen verkar eniga i frågan om skulderna, men politikerna bryr sig som bekant bara om expertis när de säger det politiker och väljare vill höra. Dessutom är det valår 2014 och allt måste göras för att hålla bubblan vid liv.
Tidigare har beskedet varit att skuldkvoten inte får fortsätta uppåt (över 170%). Det gäller även uttalandet från Anders Borgfot. Vi ser nu ut att passera 170% med råge.
61 kommentarer
För ganska länge sedan läste jag en intressant OECD eller IMF rapport som tittade på hur djupa kriserna blivit i olika länder efter sprucken bubbla. Man tittade även på hur långt efter urtoppningen som krisen slog till och hur länge den varade, väldigt intressant.
Jag kommer iaf ihåg att när tillväxttakten i skulderna blev avtagande så sammanföll det ofta med en långsiktig topp. Kurvan har ju varit avtagande sedan 2010 och på villor har vi inte kommit högre sedan dess enl Valueguard, hmmmm…….
Kanske inte det mest lättsmälta man kan läsa men här är länken. Från sid 38 får man en visuell överblick; http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2013/wp1338.pdf
Sverige är annorlunda än andra länder. Vi har nämligen ett väldigt extremt skattetryck vilket drar ner på disponibel inkomst till ungefär hälften vad vi tjänar. T.ex. så ligger mycket av sjukvården, pensionssparande m.m. utanför disponibel inkomst.
Det förklarar varför "bubblan inte har pyst", förutom i Malmö, trots höga siffror.
@Björn
Det blir mot den bakgrunden ganska svårt att förklara varför danmarks bubbla sprack (och drog med sig malmö) – danmark är som bekant(?) inte något lågskatteparadis precis.
Sverige har sjunkande skattetryck. Vi har lägre skattetryck än Danmark som redan fått sin bubbla sprucken… Det är bara en tidsfråga.
@Anonym
Min uppfattning är att eftersom Danmark i praktiken har euron så kunde inte Nationalbanken använda valutan och balansräkningen som krockkudde efter Lehman på det sätt som gjordes i Sverige. För övrigt gick priserna ner i Sverige också, men inte lika mycket.
@Mama
Förändringen av skattetrycket bör ju då innebära att skulderna satt mot disponibel inkomst sjunker. Inte för att det spelar någon större roll på kort sikt…
Det sjunkande skattetrycket har självklart skjutit fallet framåt ett tag. Tyvärr har vi utnyttjat den marginalen till ytterligare skuldsättning senaste åren.
Sjunkande skattetryck. Bah! Så nära nyspråk man kan komma i Sveriges fall! *Vi måste ner till konkurrentländernas nivå innan alla blivit bidragstagare eller emigranter. (Till tex Polen och Rysslands nivåer.)
Hade vi haft en ickesocialistisk regering, med folkets väl för ögonen, de två senaste valperioderna hade den gjort några reformer som begränsat politikernas slöseri rejält ( Utan att kosta något):
De hade lagt in arbetsgivaravgiften som den del av lönen det är och sett till att alla dessa avgifter redovisades tydligt.
Sedan skulle man se till att ange priset som det är även för privatpersoner. (Dvs pris innan moms och andra punktskatter, ungefär som flyget gör) Det hade gjort folk medvetna om momsens storlek och till exempel det verkliga bensinpriset.
Sedan skulle skatten redovisas direkt, Nedbruten till kanske fyraprocentsenheter (fyra procent anses ju vara en bra spärr). Då hade till exempel EU avgiften synts tydligt på skattesedeln (kanske i detta fall mer i momsens nedbrytning).
På detta vis hade den borgerliga regeringen säkrat sin maktposition en längre position ty folk hade värjt sig mot att donera denna mängd pengar till politikernas gottfinnande som de idag ovetandes gör.
Frågan jag ställer mig är: varför regering Reinfeldt inte gör dessa folkbildande reformer? De hade ett enormt bra tillfälle.
@kgb35
Jo skattetrycket sjunker för närvarande.
Sen att redovisa skatten är en sak (som jag finner rimligt), men att ange priser utan skatt är frågan ifall det är rimligt med hänsyn till avtalsrätten. Det pris som offereras skall ju rimligen vara det pris som köparen skall betala säljaren ifall offerten accepteras – då bör ju säljaren även inkludera de skatter som säljaren är skyldig att betala.
Det rimliga vore alltså att ifall priset skall ges exklusive skatt så skall det även vara köparen som är skyldig att betala skatten och om det är säljaren så skall det vara inklusive skatt.
Att flyget anger priset exklusive skatter och avgifter är ett oskick – priset bör avse det som kunden blir skyldig att betala till säljaren och inget annat.
Förstod folk hur mycket skatt dom egentligen betalar varje månad skulle ingen av dom gamla politikerna sitta kvar.
Om man vill göra det riktigt tydligt så skulle man lägga moms, inkomstskatt, arbetsgivaravgift o.s.v. på en enda faktura per hushåll som betalas låt säga en gång per kvartal inom 7 dagar.
En normal familj med två arbetande skulle då få en räkning på cirka 200000 kr fyra gånger om året. Gissningsvis skulle folk då tycka att skatten är för hög trots att man "får så mycket för den".
@Björn
Med hushållens cashflow-struktur så vore det lämpligare att det betalas månadsvis, men då skulle man givetvis ändra strukturen på skatteuttaget också och avskaffa moms (vilket bara är ett omständigt sätt att beskatta företagens vinst på) och arbetsgivaravgift och höja inkomstskatten motsvarande. Givetvis bör det i ett sånt system även vara avtalat om betydligt högre lön.
Om man i ett sånt system alls skall kunna möta sina väljare krävde det att man dessutom specificerar var pengarna går – vilket vore en välkommen bieffekt.
Preliminär skuldkvot 178% av disp inkomst i snitt.
Snittkostnad då ca 3,4% av disp inkomst årligen.
Med en fot i kokhett vatten och en i iskallt så är snittet uthärdligt!
Bör vara i alla fall!
Frågan som man kan ställa sig är väl om ökningen beror på att andelen som äger sitt boende ökar?
Är detta inte i så fall ett hälsotecken-utom för hyresgästföreningen!
@oppti
Varför skulle det vara ett hälsotecken att andelen som "äger" sitt boende ökar?
Bör man inte ta hänsyn till förhållanden som orsaken till att man "äger" eller hyr i kalkylen? Det är ju inte speciellt "hälsosamt" ifall man äger för att det inte går att hyra eller tvärtom ifall förhållandena är sådana att det ena är att föredra framför det andra.
Jag tänker på att de som hyr har en hyresvärd som äger boendet.
Lite som att hyra underkläderna man har på sig. Ingen annan kan nyttja dem-så det är inte rationellt som bilhyra.
Men det fjärmar dig från persedelvård om du bara kan lämna dem när de går sönder!
Dyrt blir det oxå.
Men det fanns dem som hyrde underkläder-eller rättare sagt köpte på abonnemang!
@oppti
Det är ganska givet att när man hyr något så är det någon annan som äger det (den man hyr av). Främsta skillnaden mellan underkläderna är de hygienska aspekterna, i övrigt är det ju så att när man hyr eller lånar något så kommer man i besittning av det man äger och ingen annan kan nyttja det – det gäller även om man hyr bil eller frack.
Man kommer i besittning av något man INTE äger-men besitter det betydligt längre än en frackhyra!
Det är rationellt att hyra frack men äga kostym!
Visst finns det skäl att hålla hyresrätter disponibla för ett boende som inte kräver egen risk eller engagemang. Men eget ägande ger större engagemang-fråga arrendatorn eller stataren!
@oppti
Om det är tiden man har besittningen som avgör ifall ägande är sundhetstecken och hyrande är osundhetstecken så kan man ju ifrågasätta sundheten i att hyra pengarna till bostaden (på livstid), ha tomträtt (iofs tidsbegränsat, men antas vara tillvidare) osv.
För att vara lite elak så kan man ju dra parallellen med arbetsgivare som hyr de anställdas arbetstid trots att förhållandet är tillsvidare – vore det ett sundhetstecken ifall arbetsgivaren istället ägde de anställdas tid istället;)
Frivilligheten är skillnaden!
Du är fri att sälja eller sluta jobba.
Du väljer fritt att köpa ett boende.
Du väljer fritt om du vill hyra-nej förresten här har vi reglerat möjligheten och utbudet!
@oppti
Ja? Är det inte rimligt att det är fritt att välja om man skall äga eller hyra det man besitter?
Hur mycket sundhetstecken är det då att fler äger sitt boende? Är det inte snarare ett symptom på att vi reglerat bort möjligheten att välja att hyra sitt boende? Och är det då inte snarare ett osundhetstecken?
Håhåjaja, på bolånetorskarna biter inga argument i världen. I deras värld är hög skuldsättning något helt naturligt och förmodligen väldigt bra. Ju högre desto bättre, dessutom. 178% INGA PROBLEM – bara låna meeeeer.
De fattar inte att det en dag kommer att bli OMÖJLIGT att sälja sitt ruckel som man köpte för 5 miljoner och som behöver totalrenoveras och som ligger längs med Nynäsleden samtidigt som kostnaderna för räntan skenar. Grattis och välkommen till verkligheten
5 millar och en skuld på 178 % av disponibel inkomst ÄR inget problem för den som kan räkna!
120 000 i disp inkomst per månad!
(Sannolikt en fallskärm som är större än lånet!)
Inte lätt för dig det där med medel. I Stockholm är normal skuldkvot 500%, vilket jag skrivit tidigare.
Är det inte en sannolikt att regeringen ganska snart efter valet 2014 kommar att genomföra ett antal åtgärder för att dämpa låneorgien? Inte bara för att det är akut utan också för att pöbeln då ska få så lång tid som möjligt på sig att glömma de beska dropparna tills det är dags för val igen.
@Henrik Sundberg
Det vore ett högt spel att spela – jag tror att i första hand kommer taktiken vara att försöka sparka burken till efter 2018 och sen 2022 osv.
En bostad kan ses som en samlad mängd naturresurser under nedbrytning och då finns kanske ingen bubbla. Enligt en sådan mindre moraliserande analys sätts priserna främst på vad det kostar att bygga nytt med dagens kostnader för naturresurserna. Skulderna och pengarna har mindre betydelse eftersom de försvinner i den kommande inflationen. Värdet kan vara tusen procent av BNP och det kan dessutom vara tusen procent inflation utan att det i sig äventyrar stabiliteten.
När kollapsen kommer går priserna på både naturresurser och bostäder snabbt till noll. Det går inte att utvinna naturresurser av ekonomiska skäl. Nettot blir för litet. Det enda man kan använda är rester. Den stora visionen i restkulturen är att återuppta utvinningen. Alla har fastnat på en primitiv nivå, ungefär som den tidigare kulturen begränsades av gravitationen.
Brist på kommunikationer gör att man inte klarar att hålla kontakt med människor längre bort än en dags fotvandring. Det är livsfarligt att ge sig längre bort än en timme. Den stora kraschen fick alla att inse vilken bluff demokratin var. Istället används ledarprincipen. Den starke och kloke bestämmer och lägger beslag på den bästa bostaden. En bostad har då inget ekonomiskt värde.
För sin säkerhet och värmeekonomi på vintern tränger man ihop sig på små bostadsytor. Dessutom har befolkningen minskat kraftigt. De flesta bostäder är tomma. Med tiden blir resterna och bostäderna allt sämre. Den bästa och mest populära resten av alla, före bostäderna, är den förhöjda halten av koldioxid i atmosfären med sin gödande effekt för allt växande.
Hans och Gretas pepparkakshus är således det vi bör satsa på!
Vilken (disney)film är det, som några barn frågade häromdagen.
Dessutom var det väl inte Hans och Greta som hade lagfarten till pepparkakshuset, det var väl den elaka häxan? Varken två barn eller nån slags frilansande ockult konstnär ger dock intryck av nån vidare kreditvärdighet dock.
De ärvde väl huset? Eller tog det som plåster på såren som brottsoffer.
Nä, dom snor häxans guldskatt och lämnar huset.
Rånmord!
Visst men efter att de hållits fångna och ska bli uppätna. Det enda som saknas är välsexuella utnyttjandet och genusperspektivet.
Möjligt, men vi bör i alla fall fundera på vilken förebild Hans och Greta egentligen utgör för våra barn. Två värstingar som kommer undan med ett rått rånmord.
Vilken tur att Stockholmare är smartare än lantisar. Då finns det inget att bekymra sig för.
Riksbanken och Finansinspektionen består mest bara av en massa lantisar som inte förstår bättre!
Makthavarna med sitt SCB kontrollerar statistiken och ljuger ohotat och friskt om inflation, disponibel inkomst och BNP. Ett långt bättre värde fås om man använder Big Mac Index, som var som lägst när naturresurserna var som billigast år 2000. Sedan dess har det varit en väldigt stor skillnad mellan den verkliga Big Mac inflationen och KPI. Trots momssänkningen på restauranger från 25 till 12 procent den 1 jan 2012 har hamburgerpriset dubblats. Alla och speciellt arbetslösa, sjuka, studenter och pensionärer har fått det mycket sämre. Skulduppbyggnaden betyder ingenting och är bara tramsig moralism. Fysiken styr allt.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BigMac-KPI.JPG
Vi som lägger en försumbar del av vår inkomst på Big Mac kan dock givetvis bortse från denna observation…
Det är på liknande sätt om du äter Pizza, korv med bröd eller dagens lunch. Big Mac Index speglar den allmänna inflationen eftersom den påverkas av verkliga kostnader för fastigheter, livsmedel, industriprocesser, transporter, energi, med mera.
Om man tittar på det lokala ”Nils Holgersson Index” över priset på fjärrvärme, el, va och avfallshämtning sedan år 2000 så ser man att detta har ökat tre gånger mer än KPI. Det är förvisso mindre än för hamburgaren. Men ändå mycket. Här finns en hög andel kommunala kostnader. Bostädernas priser går naturligtvis upp som allt annat.
Makthavarna ljuger så mycket så dom kan och tar dessutom in så mycket skatter dom kan. Dom ser spöken på ljusa dan och ska bekämpa en klimatförändring, har fått en finanskris med mera. Sedan upprepas detta i oändlighet som en saga tills det blir sant.
Välståndet kommer naturligtvis att fortsätta ner. För att bryta spiralen av lögner bör en kommun isoleras från omvärlden så att man ser hur det blir vid kollapsen. Sedan kan alla byråkrater studera detta och vidtaga lämpliga åtgärder.
http://www.nilsholgersson.nu/
@Urban Persson
Man kan cherrypicka och få det till att bli fasansvärd inflation. Pizza? Jo jag kollade priserna och de har stigit några procent mer än KPI enligt vad jag kommer ihåg de kostade. Man kan också titta på kaffe som är betydligt billigare idag än för 15-20år sedan.
Eftersom du verkar vara den ende som förespråkar isolering så vore det kanske så att man kunde ta och isolera dig istället – för du kan väl inte räkna med att det är förenligt med mänskliga rättigheter att frihetsberöva folk mot deras vilja?
Anonym, hur är det med läsförståelsen? Har du aldrig hört talas om mac index?
"Vi som lägger en försumbar del av vår inkomst på Big Mac kan dock givetvis bortse från denna observation" Möjligen det dummaste jag läst idag :-)))
@Unknown
Jo, jag har hört talas om BigMac-index, men det behöver inte betyda att det är ett bra mått på inflationen. Trots allt lägger jag mer pengar på kaffe än på big-mac och därför bör kaffe väga tyngre när man beräknar inflationen än vad bigmac gör.
Problemet är att om man letar upp några saker som stigit i pris mer än KPI så kan man ju få till det att inflationen varit mycket högre än vad KPI visar, men man kan ju lika gärna välja varor som visar det omvända.
När Australien koloniserades var det mot vissas vilja. Jag har aldrig påstått att det måste vara tvingande för någon. Isoleringen måste inte ens vara fullständig för att ge en bra förståelse om hur det blir. Men det klart att erfarenheterna blir bättre om det är på riktigt och inte är någon lekstuga för gröna muppar.
Kaffet mätt i svenska kronor i grossistledet var i varje fall som billigast när naturresurserna var som billigast. Jag skulle tro att pizzapriset sedan 2001 har stigit tre gånger mer än KPI och lika mycket som Nils Holgersson Indexet. Momsen på pizzorna har ju också sänkts.
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=other-mild-arabicas-coffee&moths=240¤cy=sek
Mänskliga rättigheter är naturligtvis underordnat fysiken och det är intressant att studera vad de isolerade hittar på. Därför bör de få bestämma allt själva. Hur som helst får man en isolering när naturresurserna blir för dyra att utvinna och dessutom import och export stryps av politiska orsaker.
@Urban Persson
Så menar du att man skall dömas till att isoleras på en fängelseö? Jag antar att det i fallet australien handlade om livstidsfångar och liknande. Eller vill du att det skall ske på frivillig basis? I det sistnämnda fallet så vore du en kandidat eftersom ingen annan verkar vara sugen på att sitta i isolation.
Som jag minns pizzapriset så har det inte stigit så mycket mer än KPI som du verkar tro iaf. Poängen är att olika varor helt enkelt har utvecklats olika i pris och att bara för att man kan cherrypicka lite varor som stigit mer än KPI så betyder inte det att KPI är felvisande – man kan ju som jag visade cherrypicka varor som utvecklats lägre än KPI.
Precis, ingen är intresserad av isolering. Jag måste ha minst tio koppar kaffe om dan och anmäler mig inte frivillig. Kanske vissa lockas av en befrielse från alla personliga skatter efteråt. Området är redan fullständigt skattebefriat av isoleringen. Det är nog svårt att anpassa sig till det normala efter en tid i området med förhållande lite hjärntvätt från Fjollträsk.
Intresset beror naturligtvis också på vad de får för utgångsläge inom praktiska kunskaper, teknologi, biologi, mark och annat och hur överbefolkat området blir. Det kan bli riktigt flott. Men det måste vara realistiskt. Man måste hitta en balansgång.
Makthavarna kan bluffa om inflationen som dom vill och det gör dom. Nästan inget går ner i pris. Ändå är det deflation. Välståndet i ett industrialiserat land minskar ungefär lika mycket som industriproduktionen, som har minskar ungefär 20 procent. Det enda som gäller för makthavarna är att manipulera det som kan manipuleras. Och det blir inte bättre när pengarnas värde försvinner av en mycket större inflation.
http://www.scb.se/Statistik/NV/NV0402/2013M08/NV0402_2013M08_DI_03_SV.gif
Kurvan saknade beskrivning. Här är ett årsgenomsnitt under hundra år till och med förra året. Detta är baserat på den falska inflationen. Så fallet har varit betydligt större i verkligheten. De som tror att kurvorna vänder upp kan lika gärna tro på tomten.
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Produktion-och-Investeringar/Industriproduktion-/?from11610=&to11610=&columns11610=,1,3,3,
@Urban Persson
Om inte du som är den enda som verkar förespråka experimentet inte verkar vara villig att anmäla dig frivilligt vad får dig då att tro att andra skall ställa sig i kö och anmäla sig frivilligt?
Sen är det väl lite självmål när du i ena stunden hävdar att makthavarna bluffar med statistiken och sedan använder makthavarnas statistik för något oklart ändamål. Vad har du för belägg egentligen mer än via cherrypicking på att statistiken över inflationen är en bluff?
Du måste öppna ögonen. Makthavarna ljuger hur mycket dom vill och har även tagit på sig uppgiften att frälsa världen från koldioxiden. Massinvandringen är tio resor värre ekonomiskt. Världens historiskt kanske mest hjärntvättade folk går på det. Deras fall kommer att bli hårt. De kulturgeografiska förutsättningarna är mycket dåliga.
Sedan år 2000 har inflationen kanske varit 25 procent högre än makthavarna påstår. BNP har minskat motsvarande. Det är ett mycket snabbt fall. Makthavarna gör allt de kan för att trixa med siffrorna. Men de kan inte trixa med allt. Experimentet kan naturligt inte göra mer än att sprida information och dämpa fallet.
@Urban Persson
Vad har du för belägg egentligen mer än via cherrypicking på att statistiken över inflationen är en bluff?
För att jag skall slippa skriva om frågan så kan du ju lägga till frågan i slutet på ditt inlägg ifall du inte svarar på den – så slipper jag…
Priset på kaffe säger inget. Jag vet inte varför det har ökat så lite. Kanske det har varit mycket manuellt arbete i fattiga länder som har fått en mekanisering. Kanske få producenter har lyckats fått upp priset. Det är så små pengar för köparen att priset kan svänga utan att konsumtionen ändras. Jag vet att te hanteras väldigt manuellt och finns bara billig arbetskraft så kostar det inte mycket att få fram. Jag har inget oberoende institut för inflationsstudier. Men det borde finnas ett.
Problemet är inte skulderna för dessa kan makthavarna lätt eliminera genom att trycka mycket pengar och blåsa bland annat pensionärerna och det kommer de också att göra och tillsammans med andra länder. Utan det är att ekonomin backar av de dyrare naturresurserna och diverse annat som har med komplexitetens fallande avkastning att göra.
Snart är reserverna så små att det bara går att göra panikåtgärder. Oljan blir svår att få tag på, världshandeln bromsar in, industriproduktionen faller ännu snabbare, livsmedel och diverse annat blir svårt att importera av ekonomiska och politiska skäl. Med massarbetslöshet och konflikter och alla bortskämda ungar går det snabbt utför. Inhemskt och utländsk kapital försvinner. Börsen kraschar till en bråkdel. När elen slutar komma i kontakterna är ”samhället” tillbaka till något som liknar stenåldern inom ett år.
Trots att alla är så snälla och demokratiska finns ingen tomtegubbe tillgänglig.
@Urban Persson
Vad har du för belägg egentligen mer än via cherrypicking på att statistiken över inflationen är en bluff?
För att jag skall slippa skriva om frågan så kan du ju lägga till frågan i slutet på ditt inlägg ifall du inte svarar på den – så slipper jag…
Försök att tänka än näsan räcker. Mina slutsatser är inte unika. Men här utan naturresurser som ger en kollaps.
http://www.youtube.com/watch?v=BjS55ADAnUI
Så priset på Big Mac säger allt, men priset på kaffe säger inget? Spännande.
En annan festlig sak är att du brukar yra om att "fysiken styr allt" och sen kommer ekonomiska ursäkter för varför kaffepriset inte gått upp. Fysiken styr således allt – utom kaffeplantan?
@Urban Persson
Vad har du för belägg egentligen mer än via cherrypicking på att statistiken över inflationen är en bluff?
För att jag skall slippa skriva om frågan så kan du ju lägga till frågan i slutet på ditt inlägg ifall du inte svarar på den – så slipper jag…
Suck, kaffepriset till grossist i hamnen i New York har nästan dubblats
under de sista 10 åren. Detta är före inflation mätt i SEK. Jag visade detta tydligt med ett diagram. Realt är det kanske en prisökning på 50 procent, ungefär som för en svensk Big Mac.
Så här är det inom det mesta som kan köpas för pengar. Priserna tog fart i början på 00-talet på grund av en fallande produktivitet i naturresursernas utvinning med ungefär 5 procent om året. Det åtgår mer energi, mer material, mer arbete och mer kapital per utvunnet ton inom allt, vilket jag har tagit upp många gånger tidigare. LKAB är min favorit med en real årlig kostnadsökning på över 7 procent.
Kaffet är absolut inget undantag. Man kan gå tillbaka hundra år och se att priserna på nästan allt har varit realt fallande. Under de sista 13 åren är de istället varit ökande. Samtidigt har makthavarna börjat manipulera statistiken för inflation och diverse annat inom ekonomin. Därför följer inte längre Big Mac Index den officiella statistiken.
Genom att isolera en kommun från omvärlden kan snabbt uppnå en liknande status som när produktiviteten har påverkat priserna tillräckligt mycket, när allt som kan köpas i affärerna blir förbjudet dyrt. Denna nya kultur kommer snabbare än många tror. Idag minskar välståndet med flera procent om året, alla kurvor pekar fel och makthavarna ljuger friskt.
@Urban Persson
Vad har du för belägg egentligen mer än via cherrypicking på att statistiken över inflationen är en bluff?
För att jag skall slippa skriva om frågan så kan du ju lägga till frågan i slutet på ditt inlägg ifall du inte svarar på den – så slipper jag…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kan någon förklara vad vice Riksbankschef Cecillia Kingsley menar med följande uttalande på Agenda igår?
Citat: "Varannan utlånad krona till svenska bostäder kontrolleras ytterst av anonyma kapitalförvaltare i London och New York. Vi åtnjuter nu högt förtroende i Sverige och därmed ganska låga räntor, men vi vet från krisen 2008 och vår egen kris på 90-talet att det där kan snabbt förändra sig och bli väldigt besvärligt."
Citat" …gradvisa åtgärder, utvärdera dem efterhand. För om vi inte gör det, kommer vi hamna i en sits där utländska kapitalförvaltarna säger stopp och dem sätter villkoren, dem skickar upp räntorna och vi får den här jobbiga situation som spanjorerna och grekerna har.
Citat" Fortsätter den här utvecklingen kommer vi ha en situation så småningom, där omvärlden sätter villkoren för oss och vi inte längre rår över den här utvecklingen själva."
Paul Krugman nevner svensk sentralbank og boligboble i et nylig blogginnlegg: http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/11/23/bubblephobia-and-monetary-policy/?_r=0
Han er tydelig tilhenger av løs monetær politikk i nedgangstider, bobler eller ei.Han mener også – skjønt han merkelig nok sier dette uten referanse til ressursknapphet – at stagnasjon er the new normal. Medisinen blir da: Lav rente, få opp inflasjonen! Om ikke annet, så avføder hans posisjon spørsmålet: Er bobler det verste, hvis alternativet er kvelende resesjon? Eller er problemstillingen hans forkjær i utganspunktet?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.