I dagarna börjar den sk månadsskifteseffekten eller kalendereffekten gälla, vilket är en fullt tradingbar strategi. Det handlar om att 80% av börsuppgångarna sker de sista och första handelsdagarna varje månad.
Genom att ligga utanför börsen resten av månaden får man dels riskfri ränta och minskar alltså sin riskexponering mot börsen kraftigt, och dels får man även bättre avkastning. Metoden, som både fungerar mot OMXS30 och mot internationella index, finns i detalj beskriven i boken Gerillatrading – kortsiktig aktiehandel i teori och praktik, som kan köpas för 495:- via E2 Trading. Metoden är bara en av många bra uppslag i denna bok, som kan rekommenderas till traders.
Under den testade perioden från 2:a januari 1987 till 31:a maj 2013 har OMXS30 gått 863%, eller 8.63x pengarna. Använder man månadsskifteseffekten får man istället en utveckling på hela 21.47x pengarna. I princip enda perioden, på något eller några år, där månadsskifteseffekten gjorde att man gick med förlust var 2007 – 2008, då avkastningen blev -0.5% i jämförelse med -56.7% för OMXS30. Modellen fungerar alltså också som hedge mot börsnedgångar, då börsen alltså även går bättre vid börsfall under de berörda dagarna.
För Dow Jones ger månadsskifteseffekten en avkastning på 13 922% år 1900 – 2013 mot 2 209% om man suttit still i index. Under inga 10/13-årsperioder har metoden gått med förlust mot Dow Jones, medan den direkta motsatsen, att ligga inne övriga dagar på börsen har gått back i sex av elva perioder för Dow Jones. Av 114 år är 89 positiva med modellen, medan bara 74 är positiva om man ligger still i index.
Det är få hedgemodeller som inte bara ger högre avkastning, utan också mindre risk, och i princip gör att du i princip riskfritt ligger ute ur aktiemarknaden ca 85% av tiden. Väl värt att titta på för den som vill trada väldigt bekvämt. Det handlar om två affärer i månaden, och kan alltså mer än väl kombineras med ett normalt liv borta från börsskärmen.
Som jag uppfattar det har man här inte räknat med att man får ränta de övriga dagarna, där man alltså ligger i korta räntebärande placeringar istället, vilket antagligen ger ännu bättre avkastning.
Naturligtvis är inte historiskt resultat en garanti för framtida resultat, men modellen har alltså både klarat Asienkrisen, IT-kraschen, finanskrisen och 2011-kraschen. Man kan dock konstatera att modellen underpresterade under IT-bubblan, men det kompenserades av att man inte följde med börsen ner.
Vän av ordning kan förstås reflektera över att alla strategier som innebär att man ligger ute ur börsen 85% av tiden fungerar mycket bra när börsen faller och att det är här den stora vinsten hittas. Själva kalendereffekten är bara att man får ta del av större delen av alla uppgångar däremellan.
Detta inlägg är inte betald reklam. Däremot har E2 Trading anlitat mig för öppningsanförande på deras tradingevent i september, så det existerar ett annat affärsförhållande. Denna artikel är skriven helt på eget initiativ och utan E2 Tradings kännedom och utan en förfrågan från deras sida.
Mer om månadsskifteseffekten och andra modeller kan ni som sagt läsa i boken Gerillatrading – kortsiktig aktiehandel i teori och praktik.
21 kommentarer
Inga tjusiga grafer på hur strategin funkar?
Finns i boken. Snor inte någons bilder på det viset och har inte tid och ork att ta fram egna grafer just nu.
Jag gissar att ju mer kända dessa strategier blir, desto mindre effektiva blir de med tiden. De prisas in av handelsrobotar etc. Är det så?
Månadseffekten eller kalendereffekten har varit känd länge. Enligt boken dokumenterades effekten redan 1987 och gäller ändå fortfarande. Robothandeln de senaste åren har inte ändrat den. Det kan bero på att månadseffekten kan ha med betalningsströmmar att göra, t ex att lönen kommer in den 25:e och månadssparande i t ex fonder sker med några dagars fördröjning och fondförvaltare inte omedelbart köper aktier för nyinsatta pengar. Osv. Dock vet jag inte om den 25:e gäller i andra länder etc.
För övrigt, ju fler som följer modellen, desto större blir den väl?
Har man justerat för courtage?
Dessutom blir ju courtaget en större del ju mindre pengar man har… Traders betalar väl iofs inte courtage som oss vanliga dödliga…
@Cornu
Sysslar inte robotar mer med daytrading? De borde isf kanske inte göra så mycket åt kursen ifall de lämnat börsen när den stänger.
Sen om fler följer modellen så borde ju det bli ett köpsug den 25:e och säljtryck den 5:e vilket skulle innebära att kursen skulle stiga tidigare i månaden. Det gäller ju att köpa innan de andra och sälja före de andra.
Består en sådant fenomen så bör det ju bero på att det inte finns pengar nog som är fria att utnyttja fenomenet. Fondförvaltare måste ju normalt skicka in alla pengar på börsen allteftersom de kommer in (i slutet av månaden).
@Stringfellow
Om inget annat så kan man ju satsa på effekten när man gör affärer man skulle gjort ändå. Skall det köpas gör man det den 25:e och skall det säljas så görs det den 5:e t.ex.
Nu är det inte 25:e – 5:e som gäller. Intervallet för kalendereffekten är betydligt färre dagar. Som jag skrev så ligger man inne på marknaden endast ca 15% av alla handelsdagar.
Tänker dock inte outa vilka dagar, den som är intresserad får ta reda på det själv.
Det är ju bara att själv köra lite statistik på omxs30 och kolla vilka dagar det är. Lite Excel-kunskap är allt som krävs.
Är inte problemet att man inför årsskiftet skattemässigt tjänar på att realisera vissa vinster som kvittering mot ens överiga förluster?
Staten, nu som under faraos tid, dyrkar ju solguden Ra och dennes kalenderår. 365.25 dygn är heligt i statens bokföring. Och inte löpande, utan astrologiskt fixerat vid ett viss datum varje år. Sån komplett idioti kan inte annat än orsaka marknadskaos i mer eller mindre grad.
@Kapitalist
Det intressanta är att effekten tydligen skall finnas vid varje månadsslut och inte bara december-januari.
Ah, ja, där läste jag illa!
Kolla inte hur börskurvorna passar med månens omloppstid på 28.3 dygn, dock. Då kan man bli vidskeplig på riktigt…
@Kapitalist
Om man nu tror att saker har en förklaring (även om den mycket väl kan vara att det är ett rent sammanträffande) så bör ju även sådana här fenomen ha en förklaring. Man behöver för övrigt inte vara speciellt vidskeplig för att förklara fenomen som sammanfaller med månens faser (man kan t.ex. ha teorier om att folk beter sig olika beroende på månen).
Det finns en effekt, men det blir väldigt mycket handel… här är facit iallafall:
http://elato.se/imgdump/omxs30_month_effect.png
Efter en snabb blick på utvecklingen vi månadskiftena de senaste åren kan man släppa tanken på att det skulle funka 25:e-5:e.
Är detta redaktionell reklam? 🙂
Efter en snabb blick på utvecklingen vi månadskiftena de senaste åren kan man släppa tanken på att det skulle funka 25:e-5:e.
Är detta redaktionell reklam? 🙂
Efter en snabb blick på utvecklingen vi månadskiftena de senaste åren kan man släppa tanken på att det skulle funka 25:e-5:e.
Är detta redaktionell reklam? 🙂
Efter en snabb blick på utvecklingen vi månadskiftena de senaste åren kan man släppa tanken på att det skulle funka 25:e-5:e.
Är detta redaktionell reklam? 🙂
Ingen reklam. Har inte påstått att det är 25-5 som gäller.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.