Detta inlägg återknyter till tidigare Positiva Söndag ™ om att handla billigt online från utlandet. Inlägget är inte reklam, utan konsumentupplysning.
Bland alla svenska industrier och näringsgrenar som i princip har lagts ner hittar man t ex tillverkningen av klockor och armbandsur. Visst, det finns någon enskild svensk klocktillverkare av lyxklockor för 10 000-tals kronor, men det är knappast relevant för flertalet.
Istället är i princip alla klockor utlandstillverkade. Bortser vi från billiga plastklockor från Kina, så dominerar Schweiz och Japan bland “riktiga” klockmärken, men det finns även en del märken från t ex Tyskland.
Som utlandstillverkade produkter finns det ingen anledning att betala svenska priser för armbandsur. Prispåslaget man betalar för att handla av en svensk butik, fysiskt eller online, kan tillfalla svenska arbetstillfällen på bättre sätt genom att prispåslaget går till annan konsumtion av inhemska produkter.
Transportkostnaden och miljöbelastningen drabbas vi av ändå, då en japansk klocka kommer från Japan oavsett om man köper den i en svensk butik eller online. Tvärt om kan man motivera onlineköp från utlandet med att produkter inte behöver transporteras till Sverige i onödan, på ren spekulation om att det ska finnas en köpare. Miljöbelastningen vid utlandsköp går alltså att alibisera. Om man nu inte hellre vill köpa en lokalt tillverkad svensk Sjöö-Sandström för 30 000+…
Jag hade iaf sönder mitt gamla armbandsur, det femte jag ägt under min livstid. Det var en något för vek klocka för min livsstil, även om den gick sönder tämligen banalt. Den kändes redan innan olämplig att ha på sig vid skogsarbete etc, varandes en Tissot PRC 50, men var stilren och enkel. OK, läderbandet hade slitits ut och bytts ut mot ett svart NATO-band vid det här laget, vilket åtminstone gjorde bandet hållbart och minskade risken att tappa klockan i skogen via sin dubbelsäkrade bandkonstruktion.
Ny klocka blev iaf en Seiko 5 automat i sportutförande utan metallband. Modellen, eller motsvarande, kostar i Sverige ca 3 500:- SEK. Online betalade jag ca 908:- SEK från Creation Watches i Singapore, inklusive frakt. Tillkom moms om 78:- SEK via Tullverket. Påslaget i Sverige handlar alltså om ca 2 500:- SEK för att köpa i en svensk fysisk butik.
Man kan förstås roa sig med att ge bort 2 500:- SEK till en svensk butik, svensk importör och distributör och via skatter på dessa företag och deras anställda till svenska staten, eller så finner man att de pengarna är bättre använda till något annat. Oroar man sig för felköp och att inte klockan riktigt passade när man väl får den levererad, så kan man köra åtminstone tre köp innan man når samma kostnad som en i butik provad klocka köpt i Sverige.
Hur var det då med leveransen? På två dygn var klockan i Tyskland. Ett dygn till var den vid min ytterdörr, även om jag inte råkade vara hemma just precis den sekunden.
Sätter etiketten konsumism på detta blogginlägg, som alltså inte är reklam. Lägger inte heller ut någon bild på klockan då det hela inte handlar om att jag köpt en ny klocka, utan om vilka påslag svenska butiker kan ta ut från konsumenter som inte vet bättre. Och ja, det var en äkta Seiko.
27 kommentarer
Samtidigt förstår du inte varför inte hus följer KPI utvecklingen.
Köp nästa hus på nätet!
Som jag redan skrivit om kan du köpa svenska byggvaror för halva priset i Tyskland. Bygger du själv med lösvirke kan du alltså halvera materialkostnaden. Så nej, byggnation ska inte stiga snabbare än KPI.
Hur säkerställde du (på förhand) äktheten?
Referenser från tidigare kunder i det sociala onlinenätverket.
Köpte en ny klocka lika som Cornu, gick in på en "officiell verkstad" i Sverige för att få armbandet kortat efter leverans, och då börjar gubbjäveln bakom disken ställa en massa näsvisa frågor om var jag köpt klockan etc etc. Sen kortade han armbandet men vägrade lämna tillbaka extralänkarna.
Skrattade rått när jag läste i tidningen att butiken blivit rånad på ett extremt våldsamt sätt.
Numera kör jag dock till vardags med ett tattigt Vostok-ur som jag köpte billigt på Sheremetyevo. Men det är snyggt!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bra val, Cornu! När jag köpte en ny "bruksklocka" för friluftsliv, manuellt arbete och andra tillfällen när jag inte vill bära min mer kostymanpassade klocka köpte jag efter en hel del research också en Seiko 5 automatic (5 Sports Military hette den specifika modellen – är det en sådan du också har?). Mycket nöjd.
Köpte också online, fast från en brittisk onlinebutik via eBay, och gjorde ungefär samma besparing som du.
Military är de som har nylonarmband. Min råkade ha ett armband i gummi. När det slits ut blir det "military", för då köper jag ett NATO-armband igen. Dock känns gummiarmbandet rätt gediget, så förhoppningsvis håller det rätt länge, längre än både läder och metallänk.
NATO-armband köper jag för övrigt på svenska http://www.singularstraps.se
Skall inte också Posten ha en hundralapp för att administrera momsbetalningen?
Nu var det inte posten, utan DHL.
Ok, framtida minnesnotering således:
– Beställning via Posten: Frakt + Moms + administrativ avgift på ca 100 spänn
– Beställning via DHL: Frakt + Moms (ingent avgift för momshantering)
Rätt uppfattat?
Verkar så.
Affärside som ni får gratis:
Öppna en fysisk affär där man erbjuder platser vid datorer där shoppingsidor listas.
Beställ vad som önskas.
Betalning görs via affärens system.
Produkten hamnar i affärens lager för senare avhämtning.
Affären kan ombesörja ev returer.
Affärens kunder svarar för utvärdering av olika köpsidor.
Affären samordnar beställningar för stordriftsfördelar.
Fördelar- Minskande lokala transporter för leverantören. Ovana köpare kan få hjälp. Social samlingsplats. Arbetstillfällen för klockförsäljare som blivit arbetslösa.
Det blir för dyra personal och lokalkostnader. Sedan är i princip alla affärer i Sverige av den typen numera. Förutom att man inte sitter vid datamaskinen själv utan någon har gjort en webbshop som man kan hitta via prisjakt.
Grattis. Jag köper också online, dels för att sänka kostnader, men också för att minska antalet arbetstillfällen inom handeln. Det finns nästintill inget värdeskapande i att varor skeppas mellan 10 händer där alla ska lägga på sitt. Annat är det om det gäller riktig service. I den stad jag bor i finns t.ex. musikaffär med just den servicen. Då kan man tänka sig att betala några tusen extra.
Ibland skiljer det ju lika mycket inom Sverige.
En snabb koll på prisjakt.nu så hade du nog hittat samma klocka för 1100-1300 kr.
Billigaste Seiko 5 Sports Automatic kostar 1900:- enligt Prisjakt, de flesta uppe vid 2600:-. Billigare än fysisk butik, men fortfarande 1500+ dyrare än import. Hittar inte exakt "min" modell, förstås. Gissar på runt 2400:- den vägen.
Bara ett litet problem med upplägget, i alla fall om man beställer inom EU. Och det är att riksståthållaren Borgfeldt inte får in sina momsprocent av våra lånade konsumismpengar. I teorin ska väl EU-butiker anmäla när försäljningen överstiger ett visst värde till andra EU-länder, men här kan man nog misstänka lite kreativ bokföring. Förutom svenska nätbutiker då, som följer EU-instruktioner till 110%.
Bra tips dock, måste ha en ny klocka.
/Statsmannen
Jag kan varmt rekommendera Casio G-Shock. De kommer i både större och bulkigare och mindre och diskretare utseende, och det finns förutom digitala modeller "vanliga" analoga G-Shocks också. De tål *allt* och i princip alla har standardfunktioner som kalender, alarm, tidtagning, nedräkning, belysning etc.
Jag har en digital som drivs med solceller, ställer sig själv varje dag oavsett var man är i världen, har 48 olika städers tidszoner inprogrammerad, kan visa två tidszoner samtidigt (mycket praktiskt när vid resor eller annat som involverar andra tidszoner), visar månfaser och tidvatten (användbart för dykare, surfare etc). Kostade bara tusen spänn. Andra G-Shocks för ungefär samma pris kan också visa temperatur, höjd, koordinater etc etc.
Små klockbutiker i Sverige kankse inte idkar transferpricing och placerar sig inte i länder med neutral skattesats.
Senaste dokument utifrån hade ju klockren brittisk ironi någonstans imitten där man har en utfrågning angående transferpricing i UK mot bland annat Starbucks och Amazon
http://www.svt.se/dokument-utifran/se-program/del-1-1190?autostart=true
78 kronor i moms? Hur räknade tullen där? Höftade dom till eller? Momspåslaget bör väl vara 25% antigen på priset på klockan i Singapore eller priset i Sverige? Momsen är väl 0 i Singapore så redan där skiljer priset 25% jämfört med Sverige. I Japan är momsen 5% och USA 10% om jag minns rätt. Så butiken tar ju inte allt.
Hittade klockimport på nätet (vet inget om dom) Men verkar vara ett svenskt bolag. De tar 1 199 kronor för Seiko 5 Automatic. Iofs fortfarande en prisskillnad på 300 kr men då har man garanti eller är det världsgaranti på klockan du köpt?
Eller är det Seiko 5 Sport Automatic? ja då kostar den 2 895 kronor på klockimport. ja, då blev det en avsevärd skillnad. http://www.klockimport.com/visa_produkt.asp?t=Seiko+5+Sports+Automatic+-+SRP157J1&id=1631&lang=sv
Inte exakt den, några fler funktioner och utan metallband. Men ungefär. Vilket visar att 3500:- i svensk fysisk butik är fullt realistiskt.
Synd dom inte har Victornix :(. Synd man inte kan redigera inlägg här eller göra tillägg 🙂
Men va f-n ska man med klocka till i dessa dagar…finns ju tidsangivelser nästan överallt(mobilen, solen, m.m.)
Sista klockan jag hade vann min fru på Gröna Lund på 80-talet (5 kr kostade det att spela på en sån där gripmaskin som fångade klockan)
Klockan tog slut nån gång i början på 90-talet….
Bosse har rätt men i mig bor en påfågel, så dinkan är den dyraste grejen jag har – skänker ett visst mått av spänning och en möjlighet till action också, kommer nån dåre försöka råna mig eller inte?