SBAB har tagit fram ett riskindex för de svenska hushållen, där man väger in hur exponerade hushållen är mot risktillgångar, specifikt aktier, räntemarknaden och bostadsmarknaden. Rapporten finns att läsa som PDF och indexet kan enklast förklaras med ju högre man flyger, desto hårdare faller man.
Förenklat kan man väl säga att ju mer något stiger i värde, desto större riskexponering har hushållen.
Hushållens finansiella riskindex.
Källa: SBAB |
Riskindexet är ett stresstest som förutsätter att börsen faller 40%, kommersiella fastigheter 35%, bostadspriser med 25% och att räntan på säkra ränteplaceringar stiger med 0.5% och övriga ränteplaceringar med 2.5%.
Risken blir helt enkelt större ju högre värde de finansiella tillgångarna har. Som bekant kan tillgångar snabbt falla i värde, men hushållens skulder består.
SBAB konstaterar att bostäderna står för den absolut största delen av de svenska hushållens tillgångar. Av uträknade tillgångar om 9 182 miljarder är hela 63% bostäder, värderat till senaste grannens marginalförsäljning av sin bostad. SBAB:s stresstest med 25% fallande bostadspriser ligger för övrigt i linje med Danske Banks uttalanden om att de svenska bostadspriserna är övervärderade med 20 – 25% (Bonnier/DI).
Riskindex var som högst kring IT-bubblan, på grund av hushållens kraftiga exponering mot börsen, och har sedan två toppar – en runt 2006 – 2007 och en runt 2010 – 2011. SBAB tror dock inte att den minskade riskexponeringen sedan 2011 kommer bestå.
3 kommentarer
Socialistbank-de ser på samlade siffror!
Det säger inget om individen! 😉
Noterar att risken var hög vid IT kraschen-men hur fördelades den? Då var det riskkapitalet som först tjänade sen förlorade värde-kanske samma konto?
Lite som lotto-köper du en lott så är du en vinnare fram till dragningen-då du sannolikt är en förlorare-av miljonvinsten?
Oppti:
Du missar Aktiebolagsgrejen, vinster delas ut till ägarna, förlusterna . . . . tja duvett vem som 'städar'.
Lägg sen märke till subventionerna o priset vid emissionerna.
Swedbanks senaste utdelning motsvarade en bankränta på 40% på summan som Swedbank fått in.
Sen 2005 är det dessutom dubbelt så många som ska ha av kakan ur Swedbank.
Vilka var det som vart miljonär på IT-kraschen?
Vilka är det som INTE förlorat på Pajalagruvan?
Jo dom som startat ballongblåsningen.
Dom blåser från början då det är enklast, när sedan 'frukterna högre upp i trädet ska plockas' så överlåts det till längre ner i pyramidspelet.
Spännande nog så har SCB lagt på 976 miljarder till hushållens tillgångar sedan jag kollade sist (8643245000000 – 7667479000000 = 975766000000) för mars. Antar att något har justerats 13%.
Hur som minskar risken om tillgångarna ökar i värde, eftersom skulderna på kort sikt inte följer med. Risken är väl något i stil med standardavvikelsen dividerat med nettoförmögenhet. I genomsnitt!
http://elato.se/imgdump/se_household_risk.png