Kärnvapenhistorikern och forskaren Alex Wallerstein (blog) har uppdaterat sin kärnvapenkarta Nukemap, med nya sköna funktioner. Man kan nu få estimat för dödade och skadade, kartor över radioaktivt nedfall och även se svampmolnen i 3D via Google Earth, inklusive animationer av de växande molnen.
Jag ska inte göra en komplett uppdatering med förlustsiffror för mitt tidigare scenario för kalla krigets förmodade sovjetiska anfall mot Sverige. Som det har framkommit sedan arkiv i fd Warzawapakten öppnades, så planerade aldrig Sovjetunionen för ett konventionellt krig, utan skulle börja med kärnvapen omedelbart på både strategisk, operativ och taktisk nivå, inklusive mot Sverige.
Istället nöjer jag mig med några enklare exempel på detonationer, t ex mot fd LFC Björnen, numera StrilC Grizzly i Bålsta med en 800 kiloton kraftig Topol M-robot. Detonationen är satt över orten Bålsta, inte över Grizzly.
Ovan har vi molnet när det är som störst, innan det börjar upplösas, sett från Stallbron eller Mynttorget mellan Riksdagshuset och Stockholms slott.
Nedan är det animerade molnet över Bålsta efter 150 sekunder, sett från torget framför Rosenbad. Det dröjer ytterligare några minuter innan man börjar se molnet från Stallbron i tidigare bild, då Riksdagshuset döljer vyn.
Wallerstein har laddat in detaljerade globala populationsdata i systemet. Mycket imponerande. Jag har verifierat att datat verkar korrekt på detaljnivå, genom att flytta detonationer successivt och lägger man t ex en detonation relativt nära en svensk storstad, men på någon öde plats, så blir dödstalen rätt små. Andra exempel kan vara en 800 kt detonation söder om Vansbro, som i fallet luftbrisad beräknas döda 20 personer, medan en markbrisad på samma plats dödar noll.
En luftbrisad med 800 kt över Bålsta beräknas döda 16 210 och skada 18 250 personer. Nu kan det räcka med en luftbrisad för att slå ut all nödvändig infrastruktur, inklusive sändarannex etc, och förvandla LFC Björnen till ett funktionslöst berg. Man kan dock tänka sig en markbrisad för att försöka slå ut även själva berget. I det fallet beräknas antalet dödsoffer från kärnvapendetonationen till 13 740 och 4980 sårade. Samtidigt ger en markbrisad stora mängder radioaktivt nedfall, något som orsakar betydligt större skador.
Notera att fd LFC Björnen antagligen inte ligger inne i själva Bålsta utan bara i området, så dödade och skadade är antagligen färre än en detonation mitt över orten.
Wallerstein har tyvärr ingen modell för radioaktivt nedfall från luftbrisader, men menade på Twitter att det radioaktiva nedfallet från en luftbrisad nästan är ointressant i sammanhanget. Och speciellt i jämförelse med en markbrisad, som drar upp enorma mängder stoft som blir nedfall. Vi pratar här om akut strålsjuka. Naturligtvis kommer horder av människor dö i cancer på grund av en luftbrisad, men det ligger då många år framåt i tiden.
Nukemap har inte heller beräkningar för dödsoffer från radioaktivt nedfall. Alex Wallerstein svarade på Twitter att beräkningarna är för tunga, på grund av ellipsberäkningar. Sedan kan man ju resonera kring att även om kärnvapenbrisaderna sker plötsligt, så finns det möjligheter för snabb evakuering eller skyddsrum när det gäller nedfallet och osäkerheten blir alltså större.
Om det blåser i riktning mot centrala Stockholm med en hastighet av ca 6 m/s blir nedfallet som nedan. Direktlänk till exemplet.
Vad ser vi här? Om vi bort ser från detonationens cirklar så ser ni fyra färger för radioaktivt nedfall. Dessa är 1000, 100, 10 och 1 rad per timme. Ett äldre mått, där en rad motsvarar 100 mer moderna Gy.
Innebörden är att inom en timme blir alla oskyddade inom 1000 rad-elipsen dödligt sjuka i akut strålsjuka, med 100%-iga dödstal, oavsett vård. Dessa dör inom 2 – 14 dagar. Är man kvar i den zonen i tre timmar dör man inom 1 – 2 dagar.
En grundregel är att vid doser över 10 rad per timme får man strålsjuka. Akut strålsjuka uppnår man vid 100 rad. Dödliga nivåer uppnår man vid 200 rad, där 5 – 100% dör utan vård. Redan över 600 (Wikipedia) rad dör 95 – 100% utan vård och 50 – 100% med vård. Vi ska komma ihåg att svensk akutvård på sin höjd kan hantera något hundratal personer och att det inte existerar någon kris- eller krigssjukvård i Sverige längre. Vi kan alltså utgå från att endast ett fåtal individer får tillräcklig vård.
Inom nästa ellips får man alltså 200 rad inom två timmar och 600 rad inom sex timmar. I princip hela Stockholm behöver evakueras omgående, men vem som helst inser att det inte är genomförbart, så enda chansen är att omgående uppsöka ett iordningsställt skyddsrum. Man har alltså efter nedfallet börjat sex minuter på sig att infinna sig i ett skyddsrum. Dock tar det ca 1.5 timmar innan nedfallet når Danderyd. 10 rad når man inom denna ellips på sex minuter. På Ingarö har man nästan tre timmar på sig att uppsöka skydd eller evakuera.
Inom nästa ellips, 10 rad, kan man alltså verka i en timme innan man får strålsjuka, men det dröjer i själva verket 10 timmar innan man får akut strålsjuka och 20 timmar innan dödligt utfall.
Vad blir då förlustsiffrorna för 800 kiloton Topol M-robot mot ett svenskt befolkningscentra? Jag använder här återigen Topol M, eftersom dessa står för ca 35% av Rysslands nuvarande aktiva kärnvapenarsenal, undantaget de kärnvapen som inte är skrotade, men inte är aktiva utan i “reserv”. Låt oss sätta en Topol M över fd LFC Svalan i Mölndal, vilket var ett högst sannolikt militärt mål placerat mitt i en svensk storstad och bara kilometer från ett av landets största sjukhus, Sahlgrenska. Dessutom bara några hundra meter från det tidigare krigssjukhus som Pedagogen vid Göteborgs Universitet var byggt som. Vi låter det vara en markbrisad direkt mot Svalan.
Nukemaps estimat är 77 510 dödade och 145 060 skadade. Min nuvarande plats hamnar om vinden blåser från nordväst inom 1000-rad zonen och jag har ca 1.5 timmar på mig att evakuera. På landet är det förstås ett mindre problem, då vägarna inte kommer korka igen, men samtidigt måste man få reda på att man ska evakuera, samtidigt som all infrastruktur slagits ut. Osannolikt att order om evakuering skulle utgå inom 1.5 timmar. Det samma gäller för övrigt Bålstafallet. I frånvaron av larm så vet man inte heller vart man ska evakuera och en spontan flykt kan göra att man flyr in i nedfall istället för bort från nedfall. Samtidigt finns det i princip inga skyddsrum här på landet, eftersom landsbygden inte ansågs vara kärnvapenmål. Men nedfallet är alltså potentiellt farligare vid markbrisader.
LFC Svalan är idag nedlagd och är därmed knappast ett kärnvapenmål bör tilläggas.
Väljer man istället en luftbrisad över Svalan, så blir förlustestimatet betydligt större, även om det radioaktiva nedfallet blir “försumbart” i sammanhanget.
Av Göteborgarna dödas 167 290 och 214 570 personer skadas, men överlever. Totalt 631 030 personer beräknas bo inom 1 psi övertryck (krossade fönster) från luftbrisaden. 1 psi-radien är inte med som cirkel ovan. Den största cirkeln är tredje gradens brännskador om man är oskyddad, den blå cirkeln är 5 psi övertryck där de flesta bostäder kollapsar. Röd cirkel är 20 psi övertryck, vilket jämnar även rena betongbyggnader med marken. Grön cirkel är radien för 500 rem direkt strålning som dödar upp till 90% enbart från strålningen och gul cirkel är själva eldmolnet. Enkel tumregel är att alla inom röd eller grön cirkel är döda och hälften inom blå dödas. Ingen är oskadad inom blå cirkel.
Låt oss avrunda med något lite mer aktuellt exempel. En 10 kt treroristladdning på centralen i Stockholm. Per automatik handlar det förstås om en markbrisad, med det radioaktiva nedfallet når inte 1000 rad, undantaget över Strömmen och Djurgården. Samtidigt måste man defintivt omedelbart evakuera hela Nacka, Boo, Saltsjöbaden, Solsidan och Värmdö, där man har upp till en timmes vindfördröjning och ytterligare två timmar innan dödliga nivåer om 200 rad, för totalt 3 timmars evakueringstid för Värmdö. Som tyvärr behöver evakuera genom nedfallet. Efter vinden når Nacka inom 15 minuter har man bara sex minuter på sig innan icke dödlig strålsjuka infinner sig i de bortre delarna av området, så Nacka bör evakueras inom 21 minuter. På två timmar och en halv timme har “alla” i Nacka och Saltsjöbaden fått en dödlig dos radioaktivt nedfall. Besökare på Skansen får en potentiellt dödliga dos inom tolv minuter och 100% av folk på Djurgården dör av den dos de får på ca 40 minuter, medräknat vindfördröjningen.
Befolkningsdatabasen anger 32 770 dödade och 85 300 skadade. Samtidigt modellerar denna modell folks boende och centrala Stockholm har betydligt större befolkning på arbetstid. Om vi antar att detonationen sker nattetid är siffrorna antagligen rätt korrekta.
Efter trettio sekunder ser svampmolnet från 10 kt på Centralen ut som ovan, sett från utanför Globen.
… och vyn innan molnet börjar upplösas.
I fallet 10 kt på Centralen kan man fråga sig om det nedlagda svenska civilförsvaret, polis, det nedlagda militära försvaret, räddningstjänst och sjukvård vare sig har rutiner eller kapacitet att hantera situationen, eller ens få till stånd informationsunderlag, beslut och information om evakuering. Inga skyddsrum står redo idag, utan används till annat och kräver timmar eller dagar av iordningsställande. Kan vi alls evakuera Nacka-Saltis-Värmdö, samtidigt som ca 120 000 personer är dödade, döende eller skadade och central ledning som Rosenbad och försvarsdepartement är jämnade med marken. Polishuset, riksdagshuset mm hamnar inom 500 rem-radien, även om den materiella förstörelsen bara är total bort till Rosenbad, Sergels Torg, Stadshuset, Kungsbron och Kungsgatan. Sannolikt har även strömmen gått i hela Stockholmsområdet. Man kan vänta sig timmar av informations- och beslutsvacuum och realistiskt sett är det kört för de som befinner sig i nedfallets riktning och ytterligare kanske 100 000 människor kommer dö i akut strålsjuka de kommande veckorna. Man kan också räkna med att i princip alla nationella mediafunktioner är utslagna, om inte annat har alla rutor i centrala Stockholm krossats och arbetsplatserna är täckta av glas. Viktiga Internetknutpunkter och telekommunikations slås ut. Sverige lär hamna i ett informationsmörker de följande dygnen.
Nukemap och Nukemap 3D hittar ni på Wallersteins websajt Nuclear Secrecy.
24 kommentarer
Finns det någon liknande tjänst för kärnkraftverk?
Nix. Hade varit intressant.
Det kanske inte är så intressant ändå, för det blir mycket svårare att välja källstyrka dvs själva utsläppets beskaffenhet.
När det gäller kärnvapen är det väl kT och mark/luftbrisad som spelar roll i källan, därefter är det atmosfäriska faktorer. Själv "utsläppet" är också momentant och pågår inte över tiden.
För ett kärnkraftverk kan jag tänka mig att det finns mycket mer att välja på – i vilken del av processen finns utsläppet, är det gas/vätskefas, är byggnadsskalet oskadat, vilka säkerhetssystem lindrar katastrofen, hur länge pågår utsläppet, you name it. Man kan naturligtvis välja worst-worst case, men det blir som att slänga världens största vätebomb över Sthlm, det är helt självklart att det blir en gigantisk katastrof och det visste man redan innan beräkningen.
FOI har nog tagit fram ganska mycket material för avseende både kemiska och radioaktiva utsläpp, inklusive beräkningsmodeller etc. Men rätt mycket finns bara i pappersform skulle jag tro, och absolut inte i en fräsig 3D-modell på internet.
Intressant inlägg. Gäller att ha ett rejält nödförråd med sömnpiller och alkohol hemma..
Har ju tipsat om Threads från BBC som är en snart 30 år gammal dokumentär kring fullskaligt kärnvapenkrig och kanske det mest realistiska(?) försöket (åtminstone som jag själv lyckats hitta) kring vad som faktiskt händer vid ett kärnvapenkrig.
http://www.youtube.com/watch?v=_MCbTvoNrAg
Riktigt sevärd film hursomhelst även om den har några år på nacken. Rekas varmt.
Någon annan film någon annan kan rekommendera kring kärnvapenkrig?
Se http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/karnvapenhotet-mot-iran.html
Ah! Tack Cornu! Riktigt bra inlägg som jag hade missat.
Men nu har vi inget försvar som kan göra motstånd så då verkar det ju lite overkill att ta till kärnvapen. Möjligen kan man tänka sig att kärnvapen används för att skapa radioaktiva buffertzoner mot en kraftigare fiende, eller ta kål på en fiende som redan är på plats föra att "försvara" Sverige.
Ingenstans ovan har jag påstått att vi skulle bli angripna av kärnvapen, annat än det sista hypotetiska terroristexemplet. Resten ska ses som vad enskilda detonationer kunde fått för effekter under kalla kriget. LFC Svalan finns inte ens längre.
"Möjligen kan man tänka sig att kärnvapen används för att skapa radioaktiva buffertzoner mot en kraftigare fiende"
Så besvärande radioaktivt blir det inte för en kraftigare fiende – det finns onödigt mycket missförstånd om hur radioaktivitet fungerar…
Terroristexemplet är tveklöst det mest intressanta och så klart mest realistiska.
Frågan är bara vad som skulle hända med bostadspriserna i Sthlm? Samt alla arbetslösa fastighetsmäklarhennor med späckat visningsschema? :=)
Skämt åsido. Räcker sannolikt med en sådan smutsig terrorattack för att radera svensk BNP-tillväxt i ca 30-40 år bara baserat på just den bostadskrasch/bankkrasch en sådan bomb på centralen i Sthlm skulle innebära.
Ngn programmeringshändig kanske skulle kunna göra en mashup med data från nuclearsecrecy samt SVDs bolånekarta för att på så sätt se exakt var värsta tänkbara lilla terrorbomb skulle ge tillräcklig effekt för att krascha hela Sveriges ekonomi i ett enda förhållandevis liten smäll?
Skrämmande hur sjukt utsatt samhället är för en svart svan i likhet med ovan. En svan som inte ens känns särskilt svart och osannolik, utan mer grådaskig..
Bra genomgång och mycket skrämmande. Dock så borde skribenten trycka på hur vi undviker att detta kan hända. Här har förstås de flesta tänkt sig att det bästa är att gå med i NAto samt skicka vårt försvar till MAli,Syrien och Afganistan. Detta kommer förstås leda oss rakt i käftarna på det vi vill undvika. Vi kommer bli en del av ena krigslaget. Samt kommer generera mer flyktingströmmar till vårt land från långtbortistan. Därför om ingen stoppar nuvarande utveckling känns scenariot med Centralstationen inte helt osannolik och Reinfeldt skulle även få lite värme.
Man får skilja på två saker, nämligen:
1. Medlemskap i NATO med ett ömsesidigt ansvar för försvarshjälp
2. Deltagande i internationella insatser.
Vi bör vara kräsna i båda fallen, men framför allt med punkten 1.
När det gäller Mali så har vi diskuterat det på bloggen, men det finns goda skäl att delta i det fallet enligt min uppfattning. Varje enskild insats utomlands bör värderas på sina villkor, både vad gäller mandat och organisation men även utifrån vad vi deltar med. Svepande formuleringar om "Mali, Afghanistan, Syrien" är inte särskilt meningsfulla att diskutera.
I Mali ser det ut som att vi kommer att hjälpa en närmast hel-afrikansk styrka att flytta saker från A till B med ett (1) transportflygplan. Det är bl a ett viktigt steg för afrikanerna själv, som vi bör hjälpa dem med. Skulle det gå snett på något sätt så kan vi dra oss ur efter en förutbestämd period, förmodligen 6 eller 12 månader.
Ben Dover, jag gillar det du skriver. Har du en egen blogg/hemsida? / Clabbe
Så fint du numrerade,tack. Det jag beskrev var följderna i vilket läger man står. Om vi gick med Ryssland och då skulle bli ett bli ett mål för NATO. Afganistan ,Syrien och Mali må vara svåra nöter för vissa att härleda till västs inblandningar speciellt Mali (Ev pga Libyen). Men inbladningar här leder till centralstationsproblem. Dock så måste vi vara alliansfria om vi inte skall vara mål för både flyktingvåg och atombomber. Vilket borde vara uppenbart eller?
Roligt att du ser ngt fint med en Mali insats "flytta saker" som du skrev. Men det stora missar de flesta förmodligen du också. Opium produktionen i Afganistan är den största någonsin och våra bundsförvanter försvarar odlingarna. Och var all opium försvinner kanske du vet.
Jag tycker det är mycket viktigt att vi diskuterar hur vi kan undvika att bli måltavla. Därför hör Afganistan, Syrien, Mali och Nato ihop.
@Clabbe:
Nej – angående Mali så diskuterades det är på Cornus blogg.
@Sven:
Min egen åsikt är att vi bör stå på vår egen sida, dvs alliansfrihet. Dels av ren magkänsla – jag skulle ha oerhört svårt att tänka mig att ta en kula för en turk eller en belgare t ex. Och det är säkert ömsesidigt…
Men också för att vi ska kunna välja vår egen säkerhetspolitik.
Visst går det så där i Afghanistan. Man kan säkert presentera siffror som visar både positiva och negativa sidor. Problemet är väl att jämföra med andra sociala, globala problem som t ex trafficking. Så länge det finns en efterfrågan, så kommer nån att hitta affärsnischen. Men det är ju så klart extra pinsamt att just Afghanistan tillgodoser behovet.
Frågan är dock om just Afghanistan gjort en jätteskillnad i det långa loppet, eller om andra områden (Burma) fyllt ett eventuellt hål på marknaden.
Kan rekommendera boken K-Dagen som jag läste i min ungdom. Den handlar om två journalister som reser omkring i ett sönderbombat USA. Vad jag "antog" var att den bygger på riktiga papper från USA.
Jag läste den under en sommar på landet (utan radio/tv) det året som boken handlar om, vilket gjorde det hela kusligare.
Kan rekommendera boken K-Dagen som jag läste i min ungdom. Den handlar om två journalister som reser omkring i ett sönderbombat USA. Vad jag "antog" var att den bygger på riktiga papper från USA.
Jag läste den under en sommar på landet (utan radio/tv) det året som boken handlar om, vilket gjorde det hela kusligare.
Angående 10 kt markdetonation:
Skulle området med direkt dödlig strålning (grön cirkel) vara flera gånger större än 20 psi övertyck (röd cirkel)? Det stämmer inte med vad jag hört om bomberna över Japan i samma storleksordning. Ingen tros ha avlidit av den direkta strålningen som inte avled av eldklotet eller tryckvågen. Jag tror att det har skett en förväxling i vilken cirkel som representerar vad.
Nu har man väldigt god data på detta efter 2000+ kärnvapenprov, varav 1000+ utförda av USA och allierade. Strålning, eldklot och övertryck har inte linjära samband, utan varierar med olika styrkor på laddningarna.
Little Boy var på 16 kt och Fat Man på 21 kt och har en annan fördelning av strålning, eldklot och övertryck.
Den direkta strålningen innebär att man dör, inte att man dör direkt. Lätt att förväxla detta. Den akut strålsjuke kan ta timmar eller dagar, rent av veckor, på sig att dö och kan alltså framstå som "dog ej i explosionen".
@Cornu
Läsa din blogg innebär också att man dör. Man bör skilja mellan korrelation- och kausalitets-samband.
Jo, senare års datorsimuleringar ska ha blivit riktigt bra, och orsaken till varför man inte längre behöver provsprängningar. Men jag tycker ändå att det är udda att direkt strålning når längre än tryckvågen (till 20 psi, betonghusrivningsnivå) vid en markdetonation.
Det är faktiskt inte eldklotet eller värmestrålningen på längre håll som (förväntas) orsaka eldstormarna. De bränderna blåses nämligen ut av tryckvågen. Samtidigt orsakar tryckvågen många nya små bränder, i Sverige idag främst genom att kasta omkring bilar så att de läcker bensin, antar jag. De växer ihop till eldstormar. I Japan 1945 var det säkerligen spisar med öppen eld i de många små trähusen som staden bestod av, som gjorde att allting brann upp och blev ett månlandskap.
Jag undrar om inte miljonprogrammet anpassades till att klara ett kärnvapenkrig drägligt. Det är ju stadiga byggnader en bit från centrum och alla hade skyddsrum.
Bunker buster nukes som detonerar en bit under markytan och på något sätt har riktad sprängverkan är kanske den mest sannolika kärnvapentypen att komma till användning härnäst. Detta för att slå ut bunkrar, och en del viktiga bunkrar lär ligga under städer som Teheran. Jag undrar hur mycket farligare de är än undergjordiska kärnvapentest.
Kapitalist, jag har skrivit om detta tidigare, se
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/det-overlevbara-karnvapenkriget.html
"En annan felkälla är att man förutsätter att allt stoft och aska stannar i atmosfären, men som man upplevde i Japan så blev resultatet svart regn. Molnen blev för tunga och mycket av stoftet och askan föll ner som regn och stannade inte kvar i atmosfären. Om detta alltid sker vid kärnvapendetonationer mot skarpa mål är omöjligt att veta. Det har hänt i 100% av fallen än så länge.
I dagens samhälle kommer det inte uppstå lika mycket bränder. Strömmen kommer omedelbart brytas pga EMP och tryckvågen så det kommer inte uppstå bränder pga elektrisk kortslutning. I övrigt har vi inte öppna eldstäder i varenda bostad, än mindre glödbäddar som ständigt ligger och glöder.
Samtidigt har vi ju avsevärt mycket mer flytande fossila bränslen i städerna idag, i tankarna på våra bilar. Så ett städer med häst och vagn 1945 kanske inte är relevant som modern jämförelse? Å andra sidan så finns det dokumenterat att fordon inte fattade eld i Hiroshima och Nagasaki."
Skrev också
"En anledning till felaktig analys är att man baserar hypotesen på bränderna i Hiroshima och Nagasaki, men dessa bränder berodde uteslutande på att vanligt folk i Japan lagade mat på öppna kolbäddar i sina kök. När husen kollapsade så antände dessa kolbäddar brännbart material och man fick omfattande bränder. Annars släcker tryckvågen ut de bränder som den omedelbara värmestrålningen orsakar. Eldstormarna i Hiroshima och Nagasaki var sekundära och inträffade först i efterhand och skilde sig egentligen inte från motsvarande i Tokyo eller Dresden efter konventionell bombning respektive brandbombning."
För övrigt så pushar jag alltid för det här när det gäller kärnvapen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Davy_Crockett_(nuclear_device)
Kanske de står kvar i nåt amerikanskt förråd, i så fall bör vi köpa in dem genast.