Medan (s)ocialis(m)-partierna triangulerar sig mot mitten för att fånga in alla väljare på nyanskillnader, så återstår bara för övriga partier att sticka ut hakan och ha något unikt att säga. Nu träder en riksdagskandidat för (fp) ut och vågar tala om bostadsblubb … bostadsbbule … bostadsbubblan.
I centerpartiet försöker den sk Stureplanscentern lansera om partiet som libertarianer, till allmogens representater runt om i landets stora förtret, (kd) försöker framstå som det enda riktiga högerpartiet, genom att bland annat ha en försvarspolitik. Återstår då vad (fp) vill åstakomma.
En riksdagskandidat, Mårten Bäck (fp) från Älvsjö, tar nu upp bostadsbubblan och vill åtminstone personligen profilera sig utifrån denna och lyfta frågan inom partiet. I den liberala tidningen Nu har han publicerat en debattartikel i frågan, som också finns återpublicerad på hans nystartade blogg. Ord och inga visor. Det är så pass välskrivet att jag tar mig friheten att återpublicera i sin helhet nedan, vilket ökar antalet läsare jämfört med en länkning, så får vi hoppas att Mårten Bäck inte misstycker. Min fetstil.
“Bostadsbubblan är vår flodhäst i vardagsrummet.Svenskarnas privata skuldsättning är rekordstor och en av världens högsta. Priserna på bostäder i Sverige har sedan länge markant skiljt sig från de historiska och långsiktigt hållbara jämförelsenivåerna när man tittar på löner, tillväxt och inflation. Hade svenskarna betalat sina bostäder med kontanta, ej lånade, medel är det ingen fara med höga priser. Nu är bostadspriserna baserade på en historiskt rekordstor låneskuld hos svenskarna. Det är t o m så att en stor del av den svenska tillväxten det senaste decenniet är baserad på ökad skuldsättning och konsumtion på lånade pengar av kapitalvaror såsom bilar, båtar, men även lyxrenovering av bostäder. Hållbart är det såklart inte, vilket EU och flera andra utländska institutioner, banker och experter påtalat på senare år.
Självklart har bankerna, Riksbanken och Finansinspektionen ett ansvar för att skulderna fått växa så mycket, men det är med politikernas både passiva och aktiva stöd. Det började under regeringarna Persson, men har fortsatt i hög takt under Alliansen och det är beklagligt att även Folkpartiet så tyst stött denna utveckling. För tyst är det. Och röster har det samlat när svenskarna lyxrenoverat och använt bostaden som bankomat för att köpa ny bil. Vi skattebetalare har stått för 30 % av räntekostnaden genom ränteavdraget och halva arbetskostnaden genom ROT. Vi betalar alltså hellre en tredjedel av räntekostnaden på grannens nya bil och hus än att låta vår gamla mamma på hemmet få en drägligare tillvaro. Är vi Folkpartister nöjda med det?
När det nu blivit uppenbart att situationen är ohållbar och Riksbanken, EU med flera ryter till så har vissa av de ledande politikerna inom Folkpartiet börjat tala försiktigt om skuldsättningen (till exempel Nina Lundström, nr 27 av denna tidning), men få vågar komma i närheten av b-ordet eller vilken ohållbar situation det är. Flodhästen står mitt i rummet, men vi vill inte se den. Vi har på sin höjd börjat se de leriga stegen från den. Problemet är bara att det blir mer smärtsamt när smällen kommer om man inte gör något. Varför vågar vi inte prata om att avskaffa eller minska ränteavdraget och ställa hårdare krav på t ex amortering? Ränteavdraget, detta påfund från en tid med helt andra lånebelopp lever kvar och gynnar ökad skuldsättning och straffar sparande. Ibland får man höra argumentet att människor anpassat sin ekonomi efter det. Har de även anpassat sig efter den rekordlåga räntan? Med samma logik får räntan aldrig stiga. Avskaffat ränteavdrag i dagens läge motsvarar endast en höjd ränta med ca en procentenhet (30 % av dagens ca 3 % bolåneränta) och eftersom många säger sig klara sju till åtta procent ränta borde det vara smärtfritt att helt avskaffa ränteavdraget.
Vi vinner på att vara ärliga och våga säga som det är och föreslå i sammanhanget obekväma åtgärder, även om det inte är något parti som vågar det i dagsläget. Att som i förslaget till ”Bostadspolitiskt program för Folkpartiet” föreslå sänkt reavinstskatt och bosparande är otillräckligt och minskar inte skuldsättningen. Därför måste vi våga se flodhästen i vardagsrummet och föreslå djärvare men rationella och sunda åtgärder.
Mårten Bäck“
Ja, Mårten Bäck är en av mina läsare. Så jag har nog haft en viss påverkan här. Nu återstår att se hur provvalet går och hur Bäck därmed placerar sig på (fp):s valsedlar. En enskilds kandidats politik är förstås inte partiet, men det är en lite bäck (göteborgsk ordvits där) som kanske kan gå från rännil till en älv om det vill sig väl.
Bäck har även lagt följande motion till partiets landsmöte, så får partiet bekänna färg:
1. Att Folkpartiet verkar för att ränteavdraget avskaffas2. att det under stycket 3.1.2, punkt 4, läggs till meningen: “Ränteavdraget bidrar till ökad belåning och minskat incitament att spara. Detta skadar ekonomin. Därför ska ränteavdraget börja fasas ut för att på sikt avskaffas helt“.
Sverige har en av världens högsta privata skuldsättning, högre än flera sydeuropeiska länder. Samtidigt som många äldre har låg skuldsättning är det många i storstäderna som har skuldsättning på 6-8 gånger årsinkomsten. Under de senaste årtiondet är det även många som belånat villor och bostadsrätter och lyxrenoverat, köpt bilar, båtar eller resor. Detta har så klart bidragit till tillväxten det senaste decenniet men situationen är ohållbar. Det är den svenska staten som har bra ekonomi medan svenskarna sitter i en väldigt känslig situation, framför allt när tillgångspriserna börjar falla. Situationen var likvärdig i Spanien och Irland innan deras bubblor sprack, med kraftigt underskott i statens finanser som följd. Riksbanken mfl börjar uppmärksamma och är oroade för den höga privata skuldsättningen medan politikerna och även Folkpartiet är tysta. Vi kan inte sluta blunda för denna situation utan måste öka incitamenten för att spara istället för att uppmuntra nya lån och konsumtion på saker som inte långsiktigt bidrar till tillväxt, som sparande istället gör.
Ränteavdraget (vilket snarare kan ses som ett bidrag) betalar 30% av folks ränteutgifter och bidrar till att folk skuldsätter sig för mycket. Dessutom göder det våra banker och skapar orättvisa där man premierar hög belåning men straffar folk med låg belåning och folk med likvida medel som istället betalar 30% vinstskatt. Systemet är djupt kontraproduktivt.
Folkpartiet har nu chansen att som första parti arbeta för att ränteavdraget börjar fasas ut för att avskaffas helt efter en övergångsperiod. Ett förslag är att grundavdraget höjs alternativt att vinstskatten på kapital sänks så folk börjar spara mer.
Yrkande: att det under stycket 3.1.2, punkt 4, läggs till meningen: “Ränteavdraget bidrar till ökad belåning och minskat incitament att spara. Detta skadar ekonomin. Därför ska ränteavdraget börja fasas ut för att på sikt avskaffas helt”.
I övrigt är jag som vanligt politiskt obunden och detta blogginlägg är inget stöd för folkpartiet från min sida, utan bara uppmärksammande av synnerligen vettiga åsikter från en riksdagskandidat 2014.
Jag önskar Mårten Bäck lycka till, och stå på dig!
49 kommentarer
"Vi vinner på att vara ärliga och våga säga som det är". Historiskt har det väl visat sig vara precis tvärtom. Man skjuter gärna budbäraren.
Dock när alla andra ljuger eller låtsas som om det regnar kanske det kan löna sig att vara just den som säger som det är. Det skulle antagligen leda till politiskt självmord att gå ut och ifrågasätta avdragsrätten innan valet.
Visst, men som du säger, när alla andra ljuger så blir det till sist värt att våga säga att kejsaren faktiskt är naken… När ens parti är så litet och fjuttigt (fp i det här fallet) och det är värt att sticka ut, så varför inte? Det är uppenbart helt rätt att ta bort ränteavdraget och vi har en bostadsbubbla.
Skall tillägga att det sjuka i en representativ demokrati som vi har, så känns det helt naturligt att diskutera hur man skall positionera en fråga politiskt på rätt sätt. Inte om något är rätt eller fel.
Säger något om hur sjukt politiskt system vi faktiskt har.
Ett försvårande problem är faktiskt att politikerna har jobbet som ett karriäryrke. Det är felet. Politiker skall bara ha politiken som drivkraft. Men de har själva sett till att skapa illusionen att vi inte får dugliga politiker om de inte får ersättningar som t.ex "liknar näringslivetets". Detta är förstås en oerhörd bluff eftersom "dålig politik" ofta får andra att vilja driva på för förändringar, dvs att gå in i politiken.
Det märkliga är väl att man inte passade på att ta bort ränteavdraget samtidigt som man tog bort villaskatten. Fast Landsfadern var väl inne och nosade där innan han slaknade helt, har jag för mig.
Men jag tror att Landsfadern skulle kunna göra det nu, utan att begå politiskt självmord. I ett TV-sänt tal till folket, ala president i USA, och förklara varför och att vi nu måste enas och hjälpas åt i socialis(M)ens namn, och bla bla bla.
Rätt utformat skulle talet vara en röst-boost för socialis(M)en, speciellt med de där bedjande hundögonen.
Inget sluter leden så bra som att gemensamt lida för en "god" sak, åtminstone i Sverige. Se bara på klimatfrågan som man fortfarande rider på.
Inte oväntat att Fascistpartiet föreslår skattehöjningar = avskaffat ränteavdrag. mer av samma som orsakade problemen är säkert bra, tycker den skara av kompletta kretiner som folkpartiet vänder sig till för väljarunderlag. Att överskuldsättningen kanske beror på att statens Riksbank planekonomiskt har ljugit många år om att räntan är väldigt mycket lägre än människors verklgia tidspreferenser, nä det fattar inte idioterna som är Folkpartister. Deras "lösning" är fortsatt lågräntediktat kombinerat med ännu högre än världens redan allra högsta skatter.
Att införa den snart eliminerade euron och gå med i det nedrustande och kollapsande NATo är två andra folkpartistiska flaggskepp, förutom den långa raddan av extremt anti-liberala småförslag om allt möjligt som de kommer med i oavbruten ström.
Den mest korkade av alla svenskar är läraren som röstar på folkpartiet och därför inbillar sig att han är liberal "för de hetter jö så jö". Det var samma kategori som gav AH majoritet 1933. När dessa volkspartister i efterhand sa: "Nä vi fatta ingenting vasom hände lissom!" så talade de faktiskt sanning.
Hm? Varför ska det finnas avdrag öht? Är det inte mer rättvist att ta bort ALLA avdrag och sänka skatten för alla? Alla betalar lika. Som ensamstående mamma, i BR utan lån, så måste jag säga att jag tycker att det sticker i ögonen att jag får betala högre skatt för att grannen lånar till en ny merca… :S
Lotta, vad är problemet? Bara du skuldsätter dig så får du också en merca. Eller vill du inte ta ditt ansvar?
Lotta Trouble,
Jäpp, generella skattesänkningar är alltid bättre än riktade skattesänkningar. Men varje skattesänkning är ett steg i rätt riktning. Varje skattehöjning, som Folkpartiets förslag om att kapitalinkomstskatten ska höjas med 40% från 30% på 0.7 till 30% på 1.0, det är destruktivt. Ännu fler miljarder som strömmar in till den handfull personer som "är staten" och som redan har koncentrerat Biljoner kronor till sin slöseribudget som de betalar bort idag i en takt på 200 000 000 kronor i timmen dygnet runt året om.
Oreglerad kapitalism fördelar pengar en faktor 1000 eller så mycket jämnare än vad kollektivtvång som demokratiskt våld gör. En av anledningarna till varför jag vill avskaffa staten är att förmögenheterna fördelas ca 1000 gånger jämlikare då. Istället för att Anders Borg ensam dikterar över tusen miljarder om året, så skulle vi ha 900 miljardärer, 900 hundramiljonärer, 900 tiomiljonärer. De som skapade välståndet åt sina medmänniskor skulle tillåtas behålla det som de åtnjutande solidariskt frivilligt valt att dela med sig till välståndsskaparna i form av pris.
Svenska staten betalar bort 200 000 000 kronor i timmen duygnet runt året om, helt utan kontroll och ansvar genom ett kaos av tiotusentals olika offentliga organ. Världens rikaste kapitalist kan inte drömma om sån absurd penningkoncentration som Anders Borg idag sitter på och ensamt ensidigt ditkerar hur han vill. Bill Gates äger inte ens så mycket som svenska staten betalar bort till de mäktigaste särintressena varje år.
Gôtt, nu är du i ditt esse Kapitalist! Mera sådana skattesänkarsvador! Sveriget dignar ihjäl under skattetrycket.
Kapitalist, det är därför vi ska gå med i Euron, så att det blir lite ordning på utbetalningarna.
Kapitalist:
Det är sällan man håller med ett parti om allt. Även om Fp är för Euron (även om det verkar ha tonats ned rejält pga läget i Europa) så tycker inte jag att Sverige ska gå med i EMU. Även om inte alla ekonomiska problem i tex Grekland kan skyllas på Euron så finns det så mycket som gör Europa till ett dåligt område att införa en gemensam valuta i. Flera av länderna inom EMU hade kommit lindrigare undan utan Euron. Dock, tanken med Euron som politiskt projekt är väldigt god men de ekonomiska aspekterna väger över och gör att valutan snarare kan stjälpa än hjälpa fred och stabilitet.
Ang. ränteavdraget. Jag anser självklart att man inte enbart ska avskaffa det utan att samtidigt göra andra åtgärder. Tex höjt grundavdrag för alla skulle kunna vara en lösning. Nettouttaget av skatt tycker jag inte ska höjas bara för att ränteavdraget avskaffas.
Ska man ta bort ränteavdraget är det enda rätta att också ta bort skatten på kapital.
Tyvärr är det nog lite för sent i dagsläget. Lite som att gå med på att halvera sin alkoholkonsumtion en vecka innan skrumplevern avslutar livet.
Men visst, det är åt rätt riktning och ett under kan alltid ske! Och som alltid, goda rättvisa handlingar skall belönas.
Detta är ett konkret förslag. Ett bra förslag. Ser i och för sig inget partipolitiskt ideologiskt i det bara för att förslagsställaren kallar sig Folkpartist. Många borde kunna ställa sig bakom, men så var det ju det där med att fjäska för väljarna i stället för att ta konkret ansvar också. Demokratin gräver sin egen grav genom att fastna i partitaktik och blockfrågor i stället för att, som i många kommuner, se till sakfrågan i stället.
Gronvita: "Demokratin gräver sin egen grav genom att fastna i partitaktik och blockfrågor"
Håller med, bara faktumet att det finns ord som "partitaktik" och "blockfrågor" visar hur katastrofalt dåligt systemet är.
Lite OT, men hörde på radion i morse att Landsfaderns unika debutbok, "Det Sovande Folket", nu blir pjäs på teatern. Jag gratulerar naturligtvis Landsfadern till denna unika framgång i sin karriär.
Läs den, ni som inte gjort det. Bra och tänkvärd i sin enkelhet.
Kgb, undervärderar du inte Landsfadern lite nu? Boken, anser jag är både komplex och sammansatt. Knappast enkel att begripa sig på, vilket förmodligen avspeglar Landsfaderns djupa intellekt. Man är inte Landsfader för intet.
Vet inte om jag undervärderar men jag tror att den som skrev den fattat ganska mycket av hur det är och varit i Sverige, samt att jag tror denne fortfarande arbetar vidare med samma insikt. Men för att travestera brorsan, i Brorsan såsett: Bara idioter säger vad det tycker (brorsan sade: Bara idioter arbetar). Dock kan jag tycka boken är lite tonårsnaiv när det kommer till den duktiga. Kanske beror det på att skribenten inte ännu insett vad tid det tar att arbeta för sitt dagliga bröd.
..vad tid det tar att arbeta för sitt dagliga bröd.
Skulle nog rätteligen vara: "Vad tid det tar att arbeta ihop sin skattesats, så man kan äta sitt dagliga bröd.
Håller med denne Beck i princip allt.
Känns märkligt att hålla med en folkpartist. Har han månne blivit patriot och är beredd att ta det politiska priset för att göra något gott för sitt folk?
Bort med ränteavdrag och reavinstskatt för bostäder. Minska eller ta bort skatten på räntor.
Tänkte samma sak. Första vettiga folkpartisten sen Anne Wibble.
Jag tror nog att det finns gott om vettiga personer i alla partierna. Till och med bland KD, FI och SD! Problemet, som jag ser det, är att vårt politiska system med partier gör att de bra (kanske bästa tom) lösningarna och idéerna ofta hamnar på villovägar i den gyttjan som är ett stort parti.
Demokrati = Bra
Politik = Dåligt
Ett system som behåller den bra egenskapen vi har idag men tar bort eller åtminstone minimerar den dåliga hade varit perfekt. Direktdemokrati tror jag skulle göra detta.
Känns som en kopia av denna blogg, kan det vara så medvetet då han vet att han kommer bli länkad hör med massa läsare och kanske en o annan som konveterar till fb av denna påstådda nya insikt i partiet. Håller så klart med om allt, men det låter som sagt lite kopierat…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag tycker det skrivs många kloka ord på denna blogg, både av Cornu själv och av folk som skriver kommentarer. Det är självklart att jag blir inspirerad av vad jag läser här och på andra ställen. Är det att kopiera? Jag för fram ett politiskt förslag, som jag försöker få Fp att också anamma som partiförslag. Det är idag ingen ny insikt i partiet utan det är jag själv som riksdagskandidat som står för detta. Min motion till Folkpartiets landsmöte skrevs under av 8 andra medlemmar, som alltså också ställer sig bakom min motion. Om den kommer avslås eller bifallas visar sig i höst.
Bra jobbat Mårten.
När du stter i riksdagen kanske jag röstar på dig, Annars har du mycket att bevisa innan dess.
vad säger dom andra när du framför dessa åsikter?
Det vet jag inte för ingen har sagt ett knyst om detta, vare sig om min motion till landsmötet eller om detta utspel/debattartikel i Tidningen NU. Jag hoppas självklart på debatt inom partiet och det tror jag kommer komma eftersom min bild är det är högt i tak inom Folkpartiet. Det finns många motioner inför landsmötet i höst som går stick i stäv med vad partiet tycker idag, men eftersom det är ett nytt partiprogram det ska beslutas om så både tror och hoppas jag på nytänkande i åtminstone denna fråga.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nej. Den enskilde kandidaten är inte partiet i allmänhet. Och den enskilda kandidaten är inte FP i synnerhet. FP har en mörk historia av att låta enskilda kandidater pladdra på om saker partiledningen bedömer som populistiskt när valen börjar närma sig. För att sedan upplösas i intet när valen passerat.
Ingenting som någon FPare någonsin säger har någon som helst betydelse om det inte är röster i riksdagen. FP är sveriges i särklass falskaste parti. Och det vill inte säga litet.
Notera!
Jag har stått bakom dessa åsikter i flera år, långt innan jag blev medlem i folkpartiet. Tror du på fullaste allvar att partiledningen på något sätt beordrat mig att skriva detta? Det är komiskt att du tror så.
Om mitt utspel får någon betydelse är ju svårt att säga. Det är ju såhär vår demokrati fungerar. Förhoppningsvis kan jag påverka mitt parti att
tycka som jag. Förhoppningsvis kan jag bidra till en debatt i samhället om dessa frågor. Det är ju bland annat så man kan påverka, att fler politiker än jag får upp ögonen kring bostadsbubblan, skulder, ränteavdrag mm. Jag blir själv ofta frustrerad hur långsamt det kan gå med förändringar. Demokrati som politiskt system är inte utan problem men troligen minst dålig, jag har inte sett något bättre alternativ. Och att bara sitta hemma och knyta näven i fickan hjälper ju inte.
Jo men förstår du igentligen var vi är? Det finns ingen utväg ur detta utan smärta. Det finns inget politiskt som hjälper om hela folket mer eller mindre beter sig som robotar inte klarar av att ha en självständig sund vilja.
Nej, det tror jag inte. Men jag lägger märke till att FP / media lyfter fram FPares-åsikter inför val. Som som motstånd mot utökning av pappamånad. Eller språktester. Eller FRA(minns inte om det var en valfråga men tror knappast FP gått till val på utökad polisstat). Efter val så driver ni tvärs emot när ni röstar i riksdagen. Ärligare hade varit om partiledningen gick ut och tydliggjorde att det där tänker vi inte driva. Eller att ni tar debatten internt.
Nu är bostadsbubblan en ganska teknisk debatt där FPs normala manipulationer och trolöshet kanske inte gäller. Men den misstro som FP under många många år har arbetat upp, jag vill att den skall höras här också. Det här lär vara ett gammalt mönster i FP. Unisont säger gammelmoderater jag pratar med, jaja, vad FP säger låter kanske bra, men man kan inte lita på dem.
När jag ändå bashar FP. Fundera på att det mest moralistiska partiet i sverige, som skamlöst propagerar för att staten skall lägga sig i allt, kallar sig "liberaler"? Har ni ingen skam? För att inte tala om FPs horribla utrikespolitik och fanatiska EU-stöd. Ni har bara gjort en taktisk reträtt om Euron, så fort ni får en chans kommer ni införa den. Demokratiskt. Eller med manipulationer. Ett parti kanske ni är, men ni är varken liberaler eller folkliga.
Se på den största grundlagsförändringen 35 år som ni hjälpte till att mygla igenom riksdagen 2010? Där ni officiellt avvecklade sverige som nationalstat och ändrade reglerna både för när militären får sättas in och för folkomröstningar. Ni sa inte ett knyst om det. Ingen debatt. Alls. Allt som dök upp var en debattartikel i SvD EFTER den andra riksdagsomröstningen där en moderatlymmel krävde applåder. Var var de folkpartistiska debattartiklarna FÖRE valet 2010? Ingenstans. Och så har ni mage att kalla er demokrater? Har ni ingen skam?
Nå, vad vet jag. Fakta är att jag avskyr FP mer än något annat parti i sverige. Jag är inte helt säker på varför, ovan har jag tämligen hafsigt och ostrukturerat försökt gripa efter anledningar. Jag är inte säker på att min kritik är helt vederhäftig. Men jag vet att väldigt många medborgare tycker liknande om FPs vandel. Ni förkroppsligar folkförakt och den moderna politiska attityden att behandla representativ demokrati som en teknikalitet. Tycker jag.
Mina ursäkter till cornu och övriga kommentatorer för min hämningslösa OT utflykt. Vore helt normalt att ta bort mina två inlägg här. Tycker jag.
OT är OK. Dessutom var det knappast OT, det var ganska relevant i debatten – vad lovar ett parti och vad genomför de.
Sossarna vill subventionera bolån till fattiga, s.k. "subprime". Jag tycker att jag hört talas om det konceptet nånstans de senaste åren…
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/avdragsgillt-bosparande-kan-hjalpa-unga-in-pa-bomarknaden_8388912.svd
Bolånetak införs för att begränsa skuldökningen. Lånesubventioner och räntesänkningar införs för att öka skuldökningen. När man nu har två pedaler i bilen varför inte trampa på båda samtidigt? Det sysselsätter ju dubbelt så många byråkrater.
Fantastiskt förresten, att de menar att varje stockholmare skulle producera över en halv miljon kronor mer om året ifall det inte vore för bostadsbristen, och hänvisar till konsultföretaget WSP. Jo, om jag bara hade haft ett sovrum till så hade jag uppfunnit iFood.
Lustigt att de skriver om hur långa "flyttkedjor" är. Hur lång är en väg? Det enda möjliga måttet är hur många som har bott i en viss bostad. Huruvida det är 4 eller 10 beror nog mest på hur gammal bostaden är. Fatta hur vilse i verkligheten de där båda tomtarna är liksom.
Nåväl, varje skattesänkning är välkommen, hur sned och felmotiverad den än är. Det borgerliga partiet socialdemokraterna vill alltså sänka skatten på kapitalinvesterarna medan det socialistiska partiet Folkpartiet vill chockhöja straffskatten mot brottet att äga kapital med 43%. Är vi i krig med Oceanien eller med Eurasien idag?
De är inte mer vilse i verkligheten än den som tror att individer tar ekonomiskt rationella beslut på bostadsmarknaden.
Gamla Agda, 80 år med dålig höft bor i ett gigantiskt, förfallet kråkslott med 17 rum och sover i soffan för att hon inte orkar gå en trappa upp till sovrummet.
Hade tanten varit rationell hade hon naturligtvis sålt skiten, flyttat till nåt modernare i ett plan och fått ut en mille i mellanskillnad.
Ben Dover,
Om Agda inte är rationell bostadsägare, är hon då rationell väljare, politiker eller byråkrat? Eller ska de funktionerna kanske reserveras för en viss övermänniskoras?
Tant Agda tar hänsyn till alla faktorer när hon beslutar att bo kvar i sitt kråkslott. Besväret av att flytta, ovanan vid en ny boendemiljö, minnen från förr o.s.v. Allt detta värderar hon och hon väljer det mest värdefulla handlingsalternativ som hon kan föreställa sig. Det är mest värdefullt att hon bor kvar där, de miljoner som hon erbjuds i mellanskillnad för en mindre lägenhet, uppväger inte förlusten av de värdena.
Moraliska och ekonomiska värden är samma sak. Värderingar är individens rangordning av möjliga handlingsalternativ. Ekonomin består av mänsklig handling och (den fungerande) vetenskapen om ekonomin är vetenskapen om individens moraliska=ekonomiska värderingar.
@Kapitalist:
Du argumenterar att beslutet är rationellt för att tanten tar det beslutet. I efterhand kan du argumentera för att beslutet är rationellt.
Däremot kan du inte använda din teori för att förutsäga ett beslut i förväg. Definitionen på "rationellt" blir så bred att den blir meningslös.
Eftersom du inte kan förutsäga något, kan teorin inte prövas mot verkligheten, inte utsättas för experiment, inte falsifieras.
Det är religion du sysslar med, inte vetenskap.
Oj, jag missade ditt moralisk-politiska försök att blanda in övermänniskor!
Intressant fråga, men det demokratiska systemet är relativt resilient mot irrationella val. Å andra sidan kan man acceptera fait accompli, nämligen att människan är en rationell varelse.
Motfrågan är uppenbar. Eftersom irrationalitet enligt din och Mises terminologi är begränsade till "reaktioner på stimuli" och liknande instinktiva handlingar, så kan man naturligtvis argumentera för att åtminstone högre stående däggdjur är förmögna till rationellt, målmedvetet agerande.
Din uppfattning är då att chimpanser och delfiner ska ha rösträtt?
Du lill-kappe har du hört talas om Standard oil och dom amerikanska anti trust lagarna?
på tal om drömmen om den oreglerade kapitalismens storhet och förmåga att skänka lycka och välstånd till alla
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite kuriosa i det här är sidan merinfo.se , där kan kan ser i vilken inkomstprocentil man ligger OCH I VILKEN SKATTEBETALARPROCENTIL man ligger (till skillnad från ratsit där man bara ser inkomstprocentil) i skattebetalarprocentilen tas det hänsyn till under/överskott av kapital – därmed kan man "avslöja" bolåneknarkarna då de hamnar på en betydligt lägre skattebetalarprocentil jämfört med inkomst…
(ja, givetvis kan det enskilda år påverka skattebetalarprocentilen om man sålt nånting till vinst eller förlust, så helt 100 är den såklart inte – å andra sidan kan man såklart också se om personen har kapitalutdelningar från aktier/bolag, vilket ger en mer rättvisande bild av personens inkomst jmf med bara tjänsteinkomsten)
Det vore intressant att veta vilket parti som har mest skuldsatta väljare.
Jag menar förstås i absoluta tal, för att se ideologiska skiljelinjer. Skuldkvoter säger inget om ideologi.